Chleb gryczany z chufa oraz napój z orzechów tygrysich (bez mąki, drożdży, glutenu, laktozy, cukru, wegańskie)

Powracamy do Was z przepisem na prosty, smaczny i zdrowy chleb gryczany z wykorzystaniem migdałów ziemnych GOVINDA pozostałych po napoju roślinnym właśnie z tych orzechów ;) Chlebek jest wilgotny ale dopieczony a migdały chrupią podczas jedzenia. Kromki najlepiej smakują nam ze słodkim serkiem z tofu i owocami ale można inaczej przyprawić bochenek i zjeść go na swój ulubiony sposób.  Napój z chufa jest słodki i najlepiej smakuje na świeżo z surowym kakao lub w owocowym koktajlu. Smacznego :)







Składniki:

Napój chufa (z migdałów ziemnych)
-150g migdałów ziemnych GOVINDA + woda do namoczenia
-750ml wody mineralnej bądź przegotowanej

Chleb gryczany z chufa
-2 szkl. kaszy gryczanej niepalonej
-8 pełnych łyżek chufa odciśniętych po wykonaniu napoju (lub innej orzechy/nasiona)
-2 płaskie łyżeczki soli morskiej

NAPÓJ CHUFA
Migdały namoczyć na 24 godziny w ciepłej wodzie. Po tym czasie odsączyć chufa, umieścić w kielichu blendera, dodać 750ml wody i zmiksować na wysokich obrotach. Napój przecedzić przez gęste sito a pozostałość mocno odsączyć. Takie „resztki” najlepiej wykorzystać do chleba lub ciasteczek. Napój najlepiej wypić jeszcze tego samego dnia, ewentualnie na drugi dzień, oraz trzymać go w lodówce.

kliknij aby powiększyć
CHLEB GRYCZANY Z CHUFA
Kaszę przepłukać by pozbyć się ewentualnej mąki. Zalać przegotowaną chłodną wodą i pozostawić na 24 godziny (cały czas gryka musi być pod wodą!), następnie odlać mętną wodę i zalać ją ponownie świeżą na kolejne 24 godziny.  Po tym czasie gryka będzie nieco kwaśno pachnieć. Znów odlać nadmiar wody (nie odcedzać bo trochę wody musi zostać). Całość zmiksować ręcznym blenderem tworząc gęstą, względnie gładką masę, dalej dodać pozostałości chufa po wykonaniu napoju, sól i wszystko dokładnie wymieszać. Taką masę na chleb przełożyć do keksówki i włożyć do zimnego piekarnika na noc (u nas 8 godzin). W tym czasie masa zacznie pracować jak zakwas (polecamy rozłożyć na dwie małe formy lub do jednej większej bo nam zaczęła wychodzić z keksówki xD). Nie wyciągając chlebka z piekarnika włączyć grzanie na 180’C  i piec 60 minut (zaczynając od zgaśnięcia lampki czyli nagrzania piekarnika do tej temperatury). Po tym czasie wyciągnąć chleb z piekarnika i zostawić do wystudzenia. My, gdy już ostygł na bokach wyciągałyśmy go z formy i piekłyśmy jeszcze 15 minut aby spód i boki nieco się zarumieniły. 

kliknij aby powiększyć
Uwaga!: Namoczone ziarna gryki i chufa trzymać w chłodnej lub umiarkowanej temperaturze. 


111 komentarzy:

  1. Powrót w wielkim stylu i z klasą..... wyślijcie mi pół bochenka na śniadanie ;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Śliczne zmiany na blogu ♥ Napracowałyście się ;)

      Usuń
    2. Małgosia z bloga Blonparia nam w nim pomaga :) Nie ma diametralnej zmiany ale mamy wrażenie, że trochę przejrzyściej :)

      Usuń
    3. Jest ślicznie ;)

      Usuń
  2. Ciekawy chlebuś i smacznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale fajn6 pomysl!Wy z niczego zrobicie cos Xd To niesamowite!

    OdpowiedzUsuń
  4. ja kupuję gryczany,to ostatnio ukochany chleb mojej rodziny,ale muszę zrobić sama:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie! Jak już raz go zrobisz to będzie dla Ciebie banalnie prosty :)

      Usuń
  5. Nie wiedziałam, że można chleb przygotować w taki sposób - ze sfermentowanej gryki :) Fajnie Wam wyrósł! Piekłam tydzień temu chleb żytni na zakwasie drugi raz i o ile pierwszy był twardy i nie wyrósł, o tyle drugi w środku troszeczkę był zakalcowaty (ale wyrósł!), więc następnym razem zmniejszę ilość wody.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak widać gryka daje mega możliwości! Szkoda, że podczas pieczenia opada ale przynajmniej dziury w środku niema :P My zraziłyśmy się do chleba na zakwasie gdy kilkakrotnie zakwas umarł na naszych oczach mimo dużej miłości :P Gryka ułatwiła nam życie! :)

      Usuń
  6. Cóż to za napój, pierwszy raz słyszę taką nazwę :)
    Super ten chlebek, uwielbiam takie chrupiące, wypieczone.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie musisz z tymi orzechami zapoznać się bliżej! Proteinowe koktajle będą wyśmienite na takim mleczku :)

      Usuń
  7. Muszę upolować te migdały ziemne :D
    A chlebek cudowny - wygląda pysznie i zdrowo zarazem ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Kurcze. Tytuł dla mnie zabrzmiał jakby w obcym języku ale fotki nie pozostawiają watpliwości - chce to:)

    OdpowiedzUsuń
  9. robiłam juz chlebek z kaszy gryczanej bez chufa i jak dla mnie REWELACJA!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No właśnie, sam w sobie jest świetny a z chufa to już w ogóle odlot :D

      Usuń
  10. Takich cudów to jeszcze nie jadłam :) Wygląda smacznie i powiem szczerze, że bardzo mnie tym wszystkim zaciekawiłyście.
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  11. Kolejny bardzo oryginalny przepis u Was widzę :))

    OdpowiedzUsuń
  12. Ciekawa propozycja. Chleb fajnie wyrośnięty, ale widać, że jest troszkę inny od tradycyjnego :)

    OdpowiedzUsuń
  13. O czymś takim jak chufa słyszę pierwszy raz. Dokształcacie mnie, dziewczyny :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokształcamy i mamy nadzieję, że uczymy nowych smaków :)

      Usuń
  14. Z Was to są prawdziwe czarodziejki! Ja nie wiedziałabym co przygotować z tych składników a Wy tak od tak... upiekłyście chleb :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I to pierwszy tego typu chleb, który rośnie a nie jest zbitą kaszą :D Same jesteśmy pod wrażeniem :) Dziękujemy ;*

      Usuń
  15. Ten chlebek szczególnie mnie zaciekawił, chętnie wypróbuję ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Chlebek na wypasie, ale napój mnie odrzuca. Mam uraz do takich mikstur xD

    OdpowiedzUsuń
  17. Kromka chleba, dużo masła ( lubię dużo ) i jadłabym :0

    OdpowiedzUsuń
  18. takie domowe napoje są o wiele lepsze niż sklepowe wersje :) chlebek za to wspaniale wyrósł :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Pyszności! Domowy chlebek rządzi:D

    OdpowiedzUsuń
  20. Chlebek wygląda znakomicie, chyba muszę sama wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Piękny chlebek, aż czuję ten zapach świeżego wypieku.

    OdpowiedzUsuń
  22. No i jesteście! Już się o Was martwiłam dziewczyny ;)
    Chlebek cudowny, az prosi się o zjedzenie kromki na sucho!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Same się o siebie martwiłyśmy... to znaczy nawzajem :P Takie rozłąki nie zdarzają nam się zbyt często ;) Na sucho i na mokro wchodzi jak szalony xD haha :D

      Usuń
  23. Te orzechy tygrysie coraz bardziej mnie intrygują ;)

    OdpowiedzUsuń
  24. Niesamowite są te przepisy i w ogóle te pomysły! Cudowne składniki i na pewno niezwykły smak :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Nie jadłam takiego chlebka:)Ależ Wy macie pomysły:)

    OdpowiedzUsuń
  26. To ja poproszę kromeczkę tego wspaniałego chlebka :-)

    OdpowiedzUsuń
  27. Muszę kupić te orzechy, one stwarzają wiele możliwości, jak widzę :D
    Pięknie wygląda ten chleb :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szkoda, że nam się skończyły bo ciasteczka też wyszłyby zacne ^^

      Usuń
  28. Domowy chleb jest najlepszy! Bardzo chętnie spróbowałabym Waszego :)

    OdpowiedzUsuń
  29. I to jest zdecydowanie coś dla mojego męża :) Zapraszam Was na wydarzenie, gdzie trwają licytacje na rzecz leczenia mojego męża.
    https://www.facebook.com/events/271135856575597/

    OdpowiedzUsuń
  30. Oj, zjadłabym takiego chleba! na sam jego widok, aż burczy w brzuszku :)

    OdpowiedzUsuń
  31. Krok po kroku, ekstra. Zrobię mamie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Będziemy się starać aby właśnie takie "krok po kroku" robić częściej :)

      Usuń
  32. nie miałam pojęcia że jest coś takiego jak chufa... fajny ten chlebek,takie domowe pieczywo jest najlepsze <3

    OdpowiedzUsuń
  33. Chlebek bardzo apetyczny, ale ja chyba wpadnę w kompleksy, bo często nie znam składników, o których piszecie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I właśnie po to tu jesteśmy aby takie nowinki przedstawiać :) Przecież my też gdzieś musiałyśmy się o nich dowiedzieć podobnie jak nasi czytelnicy od nas :)

      Usuń
  34. Spróbowałabym i jednego i drugiego, ale ten napój mnie intryguje chyba bardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  35. Pierwszy raz słyszę o takim napoju. A przepis na chleb interesujący, wasz wygląda świetnie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Napój jest bardzo ciekawy w smaku, z nutą słodyczy, która świetnie komponuje się w koktajlach z owocami ;)

      Usuń
  36. Zainteresował mnie ten chlebek :D Wygląda bardzo kusząco :D

    OdpowiedzUsuń
  37. takiego chleba to byśmy spróbowali z wielką chęcią!

    OdpowiedzUsuń
  38. O rany mega ten chleb i jeszcze te malinki na nim no cudeńko:) Narobiłyście mi apetytu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Co ciekawe wystarczy kromkę takiego chleba przegryzać świeżymi malinami i naprawdę to świetnie smakuje :D

      Usuń
  39. O rany ale pyszności, takie chlebek z przyjemnością upiekę <3

    OdpowiedzUsuń
  40. Chleb z mlekiem od zawsze wywołuje u mnie same pozytywne skojarzenia, a jakże :) Może to nie najbardziej klasyczna wersja, ale za to bardzo zdrowa. No i apetyczna także. Pozdrawiam serdecznie! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fakt, nie klasyczna ale według nas bardzo dobra alternatywa :D Również pozdrowionka ;*

      Usuń
  41. przygarnijcie mnie i karmcie, karmcie, karmcie:D

    OdpowiedzUsuń
  42. Przydatny post, zwłaszcza, że do chleba mam dwie lewe ręce, a nie jadłam ani kromki od jakiś 5 miesięcy. Z chęcią wypróbuje przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Banalnie prosty no i zakwasu nie trzeba pilnować czy dokarmiać ;) Warto wypróbować :)

      Usuń
  43. wygląda smakowicie, chętnie bym spróbowała :-)
    Sandicious

    OdpowiedzUsuń
  44. Ale ciekawy pomysł! Zapisuję się w kolejkę do spróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  45. Wyglada ślicznie ale wszystko co gryczane u mnie odpada :( wiem, ze to np ardzo źle, ale nic nie poradzę :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie każdy musi kochać tą kaszę tak jak my ;) Ale jeśli Twoja niechęć do niej nie jest aż tak duża to można taki chlebek robić z kaszy gryczanej i jaglanej pół na pół ;)

      Usuń
  46. Cieszę się, że wracacie - mnie też chwilę nie było :D

    OdpowiedzUsuń
  47. Moja mama piecze chleb, tyle że orkiszowy:)

    OdpowiedzUsuń
  48. Wow, nie przypuszczałam, że można upiec chlebek z 3 składników :)

    OdpowiedzUsuń
  49. Jeja. *. * Uwielbiam Wasze przepisy. A, że ostatnio coś się na nowo z gryką polubiłam i, że mam trochę czasu, to nie wiem czy nie zrobię. :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Skoro Twoja miłość do gryki się rozwija to warto "kuć żelazo dopóki gorące" :P Podobno pół na pół kasza jaglana i gryczana też się do takiego chlebka nadaje, także można i zrobić wersje soft gryczaną :D

      Usuń
  50. Zawsze jesteśmy pełne podziwu dla waszych pomysłów kulinarnych !! Tym razem również nas zaskoczyłyście, chleb z kaszy gryczanej to świetna alternatywa jeśli nie mamy ochoty bawić się z zakwasami itp. :D

    OdpowiedzUsuń
  51. aaaaaa chcę taki zjeść teraz zaraz:D

    OdpowiedzUsuń
  52. smakowity chlebuś! za gryką nie przepadam, ale spróbowałabym;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Widziałyśmy też sposób aby zrobić pół na pół z kaszą gryczaną i jaglaną ;) Może być idealny dla osób lubiących grykę tylko w niewielkich ilościach ;)

      Usuń
  53. Chleb z Masfer Chufa :D Nie wiem, co napisać, nie jadam ciężkich chlebów, ale wygląda zacnie.

    OdpowiedzUsuń
  54. Ciekawe jak smakuje ten chlebek :)

    OdpowiedzUsuń
  55. porywamy kromkę... no dobra, dwie :D

    OdpowiedzUsuń
  56. Ależ u Was to są zawsze pyszności ;)

    OdpowiedzUsuń
  57. U Was nawet "z niczego" cuda wychodzą. ;)

    OdpowiedzUsuń
  58. Ja robię gryczany ale z mąki.... Taki sposób super i bez drożdży, muszę spróbować. Ja z kaszy gryczanej niepalonej robiłam tylko naleśniki i też były pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Naleśniki z kaszy gryczanej też nam mega smakują ;) To chleb z kaszy jest kolejnym etapem w gryczanej miłości :D

      Usuń
  59. Na zdjęciach wygląda obiecująco :) Nie spotkałam się jeszcze z takim przepisem, trzeba sprawdzić :):)

    OdpowiedzUsuń
  60. Pandziowe wynalazki to najlepsze wynalazki! :) Zawsze zdrowo, pożywnie, zawsze tak wszystko pysznie przedstawiacie. Aż bym sobie kilka takich kromalków pochłonęła z masłem orzechowym :)

    OdpowiedzUsuń
  61. Robiłam chlebek gryczany (właśnie ze sfermentowanej kaszy gryczanej) więc wiem doskonale co to za dobroć jest na zdjęciu ;) A napój - intrygujący!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My aż żałujemy, że tak długo nam zajęło przekonanie się do przepisu :D Teraz będziemy próbowały zrobić taki razem z kaszą jaglaną i gryczaną :D

      Usuń
  62. trochę przy tym pracy,ale chlebek na pewno jest pyszny

    OdpowiedzUsuń
  63. Pierwszy raz słyszę o chufa, ale już mi się podoba!

    OdpowiedzUsuń
  64. Chętnie bym spróbowała. Ja też robię sobie chlebek domowym sposobem, ale muszę wypróbować Twój przepis. :-)

    Pozdrawiam,
    www.kosmetykiani.pl

    OdpowiedzUsuń
  65. To w zasadzie mleko roślinne z tych chufa - cokolwiek to jest :D ale mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My to określamy napojem roślinnym ale mleko roślinne też brzmi nawet pewnie dla niektórych bardziej zachęcająco ;)

      Usuń
  66. Taki chlebek migdałowy musi być pyszny.

    OdpowiedzUsuń
  67. Nie potrafię sobie wyobrazić jak to smakuje, ale chętnie bym się poczęstowała :)

    OdpowiedzUsuń
  68. Oczywiście chleb pierwsza klasy i ogólnie śniadanie bardzo wegańskie. Plus za maliny, które już robią swoje w naszym organizmie!

    OdpowiedzUsuń
  69. Przepis koniecznie zapisuję! :)
    pozdrawiam, mikrouszkodzenia.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  70. Mimo że nie jestem fanką niepalonej kaszy gryczanej to juz od kilku miesiecy marzę o zrobieniu chleba z tego produkty. Wersja z napojem chufa jeszcze bardziej mnie zachęca! Uwielbiam wilgotne wypieki ;) Nie wiem co bardziej mnie ciekawi - smak chleba czy napoju :D Gdy wrócę z wyjazdu to muszę wziąć się za te przepisy!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj koniecznie! Mnie na takim wyjeździe najbardziej niecierpliwiłby powrót do kuchni i realizacja pomysłów xD Chlebek jest wspaniały ale można też użyć pół na pół kaszy jaglanej, tylko ją trzeba najpierw wypłukać z mąki by goryczka nie zepsuła chleba a moczyć ją identycznie tylko w osobnym naczyniu :)

      Usuń
  71. Takiego rodzaju chlebki mogłabym pałaszować codziennie :P
    Śniadanie z takim wypiekiem to byłoby coś :P

    OdpowiedzUsuń
  72. Taki chlebek może uraczyć o każdej porze dnia! Niebanalne połączenie smakowe! super dziewczyny:)

    OdpowiedzUsuń
  73. Domowa piekarnia, to co lubię :D

    OdpowiedzUsuń
  74. hmm ciekawy pomysł na chlebek, a napój tez ciekawy, nie słyszałam o takim:P
    Magda:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za Twój poświęcony czas, a Anonimy prosimy o podpisywanie się :)

Copyright © 2016 Candy Pandas , Blogger