niedziela, 11 września 2016

Torcik Panda z kokosowo-jaglanym nadzieniem (bez glutenu, laktozy, cukru białego)

Część! Tą piękną niedzielę proponujemy uczcić czymś słodkim i uroczym, więc do głowy przychodzi nam tylko PANDA! Według nas jest bardzo efektowna a przy tym nie trudna w przygotowaniu. Standardowy gryczany biszkopt z nadzieniem, który pierwotnie był batonikami :D Ten przepis nadesłała nam Ania na konkurs i to on zainspirował nas do pandziego szaleństwa. Czy Was też do tego zachęcił? :P






Składniki:

Kakaowy biszkopt (24x24cm):
-3 duże jajka
-90g ksylitolu
-45g mąki gryczanej
-15g skrobi (u nas z tapioki)
-20g kakao

Nadzienie kokosowo-jaglane
-100g kaszy jaglanej
-200ml wrzątku
-80g wiórków kokosowych
-130g śmietanki kokosowej
-1 łyżka oleju kokosowego
-ksylitol

Dodatkowo
-60g gorzkiej czekolady, u nas bez białego cukru (na uszy i buzie)
-pozostała śmietanka kokosowa + łyżka ksylitolu
-maliny

KAKAOWY BISZKOPT
Żółtka oddzielić od białek. Białka miksować ze szczyptą soli do uzyskania sztywnej piany. Następnie dodać ksylitol i ciągle miksować. Dalej po kolei dodać żółtka, ciągle miksując po każdym. Wszystkie mąki i kakao wymieszać i przesypać przez sito partiami do ubitych jajek delikatnie mieszając łyżką. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wlać masę. Biszkopt piec w 170’C ok 15-20 minut (przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy jest suchy). Po wystudzeniu za pomocą szablonu wyciętego z kartki papieru, wykroić kształt głowy pandy. Następnie przekroić na 2 blaty.

NADZIENIE KOKOSOWO-JAGLANE
Kaszę 3 razy przepłukać we wrzątku, następnie czynności powtórzyć z wodą ciepłą. Zagotować ją w 200ml gorącej wody, przykryć garnuszek i gotować do miękkości na małym ogniu co jakiś czas mieszając (tak długo aż wchłonie cały płyn). Po ugotowaniu dodać resztę składników i wszystko dokładnie wymieszać aby całość stworzyła dość plastyczną masę.

Na pierwszy biszkopt wyłożyć nadzienie i starannie uformować kształt jaki nadaje blat. Następnie nałożyć drugi biszkopt i wyrównać jeszcze boki. Teraz można w nie „wbijać” maliny (można pomóc sobie nożem z ostrym czubkiem aby zrobić malince miejsce :). Wstawić całość do lodówki.
W tym czasie na szablonie z papieru w kształcie głowy pandy narysować oczy, nos, buzie i nakryć koszulką foliową. Dalej rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej, lekko przestygniętą wlać do foliowego woreczka strunowego, odciąć odrobinę róg i malować na folii narysowane kształty i uszy. Umieścić je w zamrażarce na 1 godzinę.

Po tym czasie wyciągnąć torcik z lodówki, pozostałą śmietaną kokosową (rozrobioną widelcem z ksylitolem) pokryć górę. Wyciągnąć z zamrażarki czekoladowe części i umieścić je na swoich miejscach na torciku. Gotowe :)


Zainspirowany przepisem na kokosowe batoniki od Ani

118 komentarzy:

  1. Świetny tort!I bardzo prosty!Przypomnijcie mi,gdzie mieszkacie?.... Bo nie wiem czy mi sie opłaca do was lecieć samolotem po takie pyszności <33

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już się nie opłacana, bo wpisy zrobione na zapas na dwa miesiące także wszystko już jest tylko słodkim wspomnieniem xD

      Usuń
  2. Nie zjadłabym jego.. a wiecie dlaczego??? Bo jest za piękny aby go kroić... :) Musialabym go wcześniej nie widzieć w całe jego okazałości i klasie - na talerzyku dostać ukrojony już kawałek.. i wtedy bym go zjadła chociaż nie lubię kokosa :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie jak będziesz kiedyś u nas na kawie to będziesz jadła z zawiązaną chustką na oczach :D

      Usuń
    2. Na kawie nie bo nie piję ale herbatce owszem i pod jednym a właściwie dwoma warunkami: na podwieczorku byłaby również Anita a chustka byłaby w pandzim stylu :D

      Usuń
  3. Torcik-Bounty! :D Śliczna Pandka, aż szkoda ją jeść (a smaki - kakao z kokosem - kuszą) :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ale wspaniałe ciacho,takiej pandy szkoda jeść:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wiecie jak dogodzić kubkom smakowym i doznaniom estetycznym. Kokosowość połączona z czymś tak pięknym. Jestem pod wrażeniem. Torcik wspaniały! Nad jaglanym kremem już kiedyś myślałam, a tu proszę - przepis wpadł mi w łapki sam :) Pozdrowionka cieplutkie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krem jaglano-kokosowy musimy przyznać, że Ani wyszedł genialnie i świetnie się sprawdza jako nadzienie nie tylko do torcików xD Warto wypróbować go na różne sposoby :)

      Usuń
  6. Co tu dużo mówić, coś wspaniałego po prostu!

    OdpowiedzUsuń
  7. Jeśli napiszemy, ze od dawna podziwiamy Wasze pomysły i talent - to będzie nudne, bo zawsze to piszemy:)
    Wasze torciki, ciasteczka, wszystko co robicie jest niepowtarzalne i urzekające a przede wszystkim - Wasze i tylko Wasze. Drugich takich nie ma.
    Pozdrawiamy serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszymy, że udało nam się zrobić tak aby nasze wypieki były niepowtarzalne i żeby od razu było wiadomo, że wyszły z pod naszych rąk :) Dziękujemy :*

      Usuń
  8. Musi być bardzo smaczny ten torcik, i jeszcze tak pięknie wygląda. Normalnie szkoda jeść i go kroić.

    OdpowiedzUsuń
  9. Nie mogę się na niego napatrzec :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ten tort wygląda po prostu obłędnie! No i przepis wydaje się być w miarę prosty, więc może nawet takie beztalencie w gotowaniu jak ja dałoby radę go przyrządzić :D Za niedługo mam urodziny, więc może przygotuję taki dla gości :))

    Zapraszam na swojego Bloga Sakurakotoo

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepis to tak naprawdę prościzna :D Jak się człowiek skupi na dekoracji z czekolady to reszta idzie bez problemu :D Zachęcamy do zrobienia :D :**

      Usuń
  11. Tort idealny dla mnie, same moje ukochane składniki <3 Wpadam na kawałek.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszechobecne wiórki nie przeszkadzałyby za bardzo? :P

      Usuń
  12. Torcik wygląda obłędnie i mega smakowicie :)

    P.S Niedługo będą mi się śniły pandy po nocach :D!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nawet jeśli to my już pandy widzimy wszędzie, także to nie boli xD xD I do tego nadal jesteśmy normalne (chyba) :D :P

      Usuń
  13. Musiała być panda :D Tym razem wyjadłabym tylko maliny, bo nie cierpię kokosa ;))

    OdpowiedzUsuń
  14. Coś genialnego !! Moje batoniki przy takiej uroczej Pandzie mogą się schować i nie pokazywać :P Jaglane dobro ukryłyście w przepysznym biszkopcie - wygląda jak tort, który zrobiłby furorę na niejednym przyjęciu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak nie wierzyłaś w swoje batoniki a taką przyjemność nam zrobiłaś przesyłając ten przepis :) Bo tak jak pisałyśmy, konkursowe słodkości miały nas zainspirować do dalszych przeróbek i tworzenia czegoś nowego dlatego każdy przepis miał szansę na wygraną :)

      Usuń
    2. I nadal nie wierzę, że je wybrałyście, ale bardzo się cieszę :)

      Usuń
  15. Uroczo wygląda! Aż szkoda jeść :P

    OdpowiedzUsuń
  16. Po prostu wspaniały, dziewczyny jesteście genialne :-)

    OdpowiedzUsuń
  17. Gdybym miała czas i umiejętności. *.* Niestety, zawsze ktoś ze mną musi pilnować piecyka. Mam tendencję do robienia sucharów. :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze suchary można polać jogurtem albo zalać ciepłym mlekiem z owocami i też zjeść xD xD xD :D

      Usuń
  18. Ależ to nadzienie wygląda... Normalnie jakby z samych wiórek było zrobione. :D

    Swoją drogą... skąd Wy bierzecie te wszystkie pandziaste dodatki, np. ten widelczyk? Są przeurocze! Nie mówiąc już o samym torcie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasza jaglana skutecznie się tam maskuje i trzyma zwarcie całe nadzienie :D
      Po prostu mamy oczy szeroko otwarte i widzimy pandy wszędzie (tak jak niektórzy pokemony) :D

      Usuń
  19. I znowu pyszności i ten cudny motyw pandy :-)

    OdpowiedzUsuń
  20. Bardzo fajny tort. Ciekawa masa jaglaną kokosowa. Dziewczyny gratuluję pomysłu i pozdrawiam gorąco :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Jejku jakie cudooooooo :) Jak z najlepszej cukierni!

    OdpowiedzUsuń
  22. Ooo, ta uśmiechnięta pandzia buźka wygląda tak bardzo uroczo :) Super!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W końcu postarałyśmy się aby była wyraźnie uśmiechnięta, bo niektórzy już się pytali dlaczego one zawsze takie smutne są xD

      Usuń
  23. Kuuurde! Nie dość, że urocze to pewnie bosko smakuje ;) Nie chcecie mi wysłać kawałka? :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Poczekaj, dla Ciebie zrobimy jeszcze wersję z masłem orzechowym xD :D :P

      Usuń
  24. CUDEŃKO :) Ja nie wiem skąd wy czerpiecie te wszystkie pomysły!

    OdpowiedzUsuń
  25. żal by mi było kroić! jak zawsze pomysłowe! a te batoniki też widziałam i właśnie mi przypomniałyście, że miałam je zrobić:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Haha dobrym pomysłem jest najpierw zrobienie batoników a wtedy już tylko krok od trudniejszej wersji w postaci torcika :D

      Usuń
  26. Nadzienie wyjadałabym łyżkami! Muszę męża na nowo przekonać do kokosów!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My naszego tatę od kilkunastu lat próbujemy do wiórków przekonać i jeszcze nam się to nie udało :D Ale życzymy powodzenia :D

      Usuń
  27. a to takie jakby yyy.. zdrowe, nie?:) gashh jak to bosko wyglada :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak najbardziej zdrowe bez glutenu, laktozy, cukru białego, a jest przepyszne czyli można jeść bez wyrzutów sumienia :D

      Usuń
  28. wygląda cudnie!
    aż szkoda go zjadać, ale i tak miałabym problem z powstrzymaniem się;)

    OdpowiedzUsuń
  29. jak zawsze uroczo i smakowicie ^.^

    OdpowiedzUsuń
  30. Skąd czerpiecie pomysły na takie cuda? Fajny:)

    OdpowiedzUsuń
  31. Urocza panda, aż szkoda jeść :)

    OdpowiedzUsuń
  32. Tak misiowi policzek odkroić ? ;-)
    Ciacho pycha, takie nadzienie i wizualizacja....
    Następnym razem wyślijcie kurierem do mnie oki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdjęcia są po to aby cieszyć tym torcikiem oczy :D A sam torcik jest po to aby cieszyć podniebienie, więc trzeba wręcz go zjeść :D Nie ma sprawy, kurier będzie nadany :P

      Usuń
  33. Jak już zobaczyłam na fejsie to mi oczy wyszły z orbit <3 Cieszcie się, że nie mieszkacie w tym samym mieście co ja, bo myślę, że wtedy już nic by mnie nie zatrzymało, żeby przyjechać do Was do domu i zjeść te wszystkie torciki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uwierz, że byłoby nam miło gdybyśmy miały tak blisko takiego degustatora jak Ty :D Oj robiłybyśmy Tobie specjalne białkowe słodkości, nie opędziłabyś się od nas :D :D :D

      Usuń
  34. O nie! Jest świetny :)Chce taki na urodziny :) Jak sobie upiekę to będę mieć :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. "Jak sobie upiekę to będę mieć" no i super!!! W końcu ktoś kto nie chce kawałka wysłanego kurierem a sam chce sobie cały zrobić dla siebie :D :D :D :D

      Usuń
  35. Uroczy torcik i z jakim cudownym nadzieniem - palce lizać! Zakochałam się w nim :D

    OdpowiedzUsuń
  36. Boski kremik i wspaniała panda! Aż szkoda niszczyć i kroić takie cudeńko :)

    OdpowiedzUsuń
  37. Oejeju! Cudo! Nawet nie wiem, czy kokos by mi w takim ciachu przeszkadzał! *.*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najwyżej zjadłabyś owocki i biszkopcik :D Ale nadzienia przynajmniej musiałabyś spróbować co by nam przykro nie było xD :P :*

      Usuń
  38. O matko - mniam!!! A jak pięknie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  39. tort wygląda obłędnie!
    weronikarudnicka.pl

    OdpowiedzUsuń
  40. Az szkoda kroić tę cudną pandę! Przechodzicie same siebie:)

    OdpowiedzUsuń
  41. Pięknie wygląda i pewnie równie dobrze smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  42. Piękna panda. Ciasto efektowne, a krem bardzo pomysłowy :)

    OdpowiedzUsuń
  43. Ależ uroczo, wygląda pysznie!!!:)

    OdpowiedzUsuń
  44. Wygląda idealnie, cudownie i przepysznie ♥

    OdpowiedzUsuń
  45. Ostatnio mam fazę na mąkę gryczaną, dlatego taki biszkopcik mnie kusi, oj kusi :D Trochę pracy przy zrobieniu czekoladowych kształtów i od razu wypiek zyskuje charakteru i wdzięku ^^ To kolejna słodkość z Waszego przepisu, której nie miałabym serca kroić ;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taki biszkopcik nawet na niejedno śniadanie by się świetnie sprawdził :D Widać, że detale robią ogromną różnicę :P Dlatego takie przepisy dedykujemy tym cierpliwym cukiernikom :D

      Usuń
  46. Ja po prostu nie mogę z tym jak słodko zawsze wygląda ta panda! A a propos ciacha, to super przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bo pandy zawsze słodko wyglądają :D One inaczej już nie potrafią :D

      Usuń
  47. Przepis przepisany i czeka na premierę w urodziny męża.

    OdpowiedzUsuń
  48. Przepiękny tort! :)
    Aż szkoda rozkrajać takiej cudowności, ale z przyjemnością zjadłabym! <3

    OdpowiedzUsuń
  49. świetny! zarówno wykonanie jak i dobór składników mistrzowski! krem mogłabym chyba wyjadać łyżką;)

    OdpowiedzUsuń
  50. Jak zwykle urocza i niepowtarzalna. Masę spokojnie można ukulać i pralinki też z niej wyjdą!

    OdpowiedzUsuń
  51. Tam gdzie kokos tam i my !! Panda uśmiecha się do nas tak uroczo, że miałybyśmy wyrzuty sumienia, przy zjedzeniem takich pyszności. :) Podziwiamy Wasze zdolności. :)

    OdpowiedzUsuń
  52. tort wygląda obłednie :) podoba mi się ten kokosowy krem :)

    OdpowiedzUsuń
  53. Podoba mi się i to bardzo :) Nie dość, że świetnie się prezentuje, to jeszcze zapowiada się bardzo smakowicie <3

    OdpowiedzUsuń
  54. Niesamowita jest ta panda! Ten przepis nawet nie jest skomplikowany, warto to zrobić :-)
    Kasza jaglana okazuje się niesamowitą bazą do wielu różnych rzeczy, jest wszechstronna.Ja, odkąd przerzuciłam się z chleba na kaszę jaglaną, czuję się o wiele lepiej :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie bez powodu kasza jaglana ma taką sławę :) Czy jako nadzienie do wytrawnego obiadu czy deseru czy zblendowaną na krem jako budyń <3 Kasza jaglana jest nieoceniona :D

      Usuń
  55. Znakomicie się prezentuje! Wgryzłabym się :D

    OdpowiedzUsuń
  56. aż szkoda jeść takiego misia ;D

    OdpowiedzUsuń
  57. Uwielbiam oglądać Wasze wypieki, są takie piękne, że aż szkoda by mi było zjeść :D

    OdpowiedzUsuń
  58. już Wam chyba pisałam, że absolutnie czaderska jest ta panda :D no i do tego jaka zdrowa :D

    OdpowiedzUsuń
  59. Jaki śliczny, no aż szkoda jeść takie cudo :D

    OdpowiedzUsuń
  60. Ło matko, ale uroczy :) Zróbcie mi taki na urodziny :)

    OdpowiedzUsuń
  61. Pandzia wygląda przeuroczo. Połączenie smaków też niczego sobie:D

    OdpowiedzUsuń
  62. Sładka panda w zdrowej wersji, deser godny prawdziwych mistrzów :)

    OdpowiedzUsuń
  63. Jak wy to robicie? Wszystkie wasze torty zachwycają :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pandzia magia :) Ale Twoje cuda są również piękne i wywołują ślinotok niejednokrotnie :P

      Usuń
  64. Zachęciłyście mnie żebym wypróbowała przepis na gryczany biszkopt, robiłam już różne biszkopty ale tego jeszcze nie

    OdpowiedzUsuń
  65. piękna panda:) ja jestem jednak glutenozjadaczem :)

    OdpowiedzUsuń
  66. To jest dobrze wyglądająca panda :D idealny sposób na cheata!

    OdpowiedzUsuń
  67. Wygląda idealnie! Każda Wasza panda jest zachwycająca! :P

    OdpowiedzUsuń
  68. Wygląda cudownie, a do tego wydaje się nie taki trudny. Chyba sama spróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  69. Piękny ten torcik, a do tego wygląda bardzo pysznie! Pozdrawiam serdecznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  70. Jeju, jakie to jest przepiękne, jesteście niesamowite! Chętnie bym zjadła kawałeczek, chociaż wygląda to tak ślicznie, że aż szkoda <3

    OdpowiedzUsuń
  71. Ale pyszności! U Ciebie zawsze tak smacznie i kolorowo. :-)

    P.S: Co do wpisu na moim blogu, ja staram się publikować wszystkie komentarze, nie robię tego wybiórczo. Usuwam jedynie, kiedy widzę, że ktoś ewidentnie spamuje. :-) Czasem potrzeba naprawdę dużo cierpliwości, kiedy trądzik nie chce zniknąć, mimo leczenia i konsultacji z dermatologami. A robiłyście może badania na hormony? Może tutaj jest problem? Zapytajcie dermatologa, nie powinno być problemów ze skierowaniem na takie badania.

    OdpowiedzUsuń
  72. Wy zawsze zdrowo kusicie. Piękny torcik. :)

    OdpowiedzUsuń
  73. Ale to wygląda pysznie :)
    Wy zawsze mnie czymś pysznym zaskoczycie :)

    OdpowiedzUsuń
  74. Ja poproszę kawałek z okiem i uchem   Tak 1/4 część tortu :P

    OdpowiedzUsuń
  75. Gdzie kupie czekoladę bez białego cukru?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tesco, Carrefour, Intermarche, Piotr i Paweł, Delikatesy T&J, eko sklepy internetowe i stacjonarne a nawet czasem apteki mają je w asortymencie ;)
      Surowe czekolady Cocoa są słodzone cukrem kokosowym,
      Firma Vivani używa cukru trzcinowego
      Jednak czeko z nazwą Torras są słodzone maltitolem lub połączeniem stewii z erytrytolem i właśnie te ostatnie najbardziej polecamy :)
      W tej zakładce: http://candy-pandas.blogspot.com/search/label/Czekolady%20i%20czekoladki opisujemy tego typu czekolady więc możesz poznać też nasze zdanie na ich temat :)

      Usuń

Dziękujemy za Twój poświęcony czas, a Anonimy prosimy o podpisywanie się :)