niedziela, 20 listopada 2016

„Tort” brownie z pralinami i karmelizowanymi orzechami (bez glutenu, cukru białego, laktozy, wegańskie)

Kochani! Dziś ostatni przepis zainspirowany propozycją na nasz konkurs. Kasia (Make-Life-Greenprzesłała nam pomysł na warzywne brownie 😃 Nie często robimy tego rodzaju ciacho bo kochamy warstwy w tortach, dlatego postanowiłyśmy połączyć te dwie koncepcję i powstał "tort brownie". Namieszałyśmy nieco w składnikach bo m.in. zmieniłyśmy warzywa, dodałyśmy kaszki Nominal oraz wykonałyśmy dodatkowo cudne pralinki! Koniecznie wypróbujcie przepis bo naprawdę warto 😉 
A Wam bardzo dziękujemy za udział w naszym konkursie i za te wszystkie wspaniałe inspiracje, które powstały dzięki Waszym pomysłom! 😘






Składniki:

Brownie (śr: 18cm)
-1 szkl. startego w oczka jabłka
-1 szkl. startej w oczka dyni
-60g pełnoziarnistej mąki owsianej (bezglutenowej)
-50g mąki jaglanej
-40g kakao
-35g karobu
-2 łyżki chia
-80g płynnego oleju kokosowego
-250ml napoju roślinnego (u nas koksowe i ryżowe)
-100g ksylitolu
-4 łyżki nektaru kokosowego (lub słodu ryżowego/melasy)
-2 łyżeczki proszku do pieczenia na kamieniu winnym

Praliny orzechowo-daktylowe
-200g orzechów ziemnych
-180g daktyli
-2 łyżki oleju kokosowego

Karmelizowane orzechy
- ½ szkl. orzechów włoskich
- 1/3 szkl. cukru kokosowego
-2-3 łyżki wody
-2 łyżki soku z cytryny

BROWNIE
Wymieszać starte warzywa, olej, napój roślinny i chia. Osobno połączyć mąki, kaszkę, ksylitol, karob, kakao i kamień winny. Suche składniki wsypać do mokrych i całość dokładnie wymieszać. Masa jest gęsta ale jeśli jest zbyt sucha dolać jeszcze odrobinę wody lub napoju roślinnego.
Przelać masę do tortownicy wyłożonej na dnie papierem do pieczenia i piec w 180’C ok 60 minut. Pozostawić do ostudzenia.

PRALINY
Orzechy uprażyć na suchej patelni i ostudzić. Daktyle zalać wrzątkiem na 3 minuty i dokładnie odsączyć. Do blendera (rozdrabniacza) wsypać orzechy i nieco je zmielić na drobniejsze kawałki. Dodać daktyle i olej i znów mielić do uzyskania lepiącej się masy, z której można uformować pralinki. Kuleczki wstawić do lodówki na kilka godzin.

Brownie po ostudzeniu wyjąć z formy odcinając je nożem od brzegów tortownicy.
Praliny przylepić do brzegów za pomocą rozpuszczonej czekolady.

KARMELIZOWANE ORZECHY
Do małego garnuszka z nieprzywierającą powłoką wsypać cukier kokosowy, dodać wodę i sok z cytryny. Doprowadzić do wrzenia i gotować kilka minut. Należy sprawdzić czy karmel jest dobry lejąc kilka kropel do szklanki zimnej wody (nie może ściąć się jak twardy cukierek). Wsypać orzechy i wymieszać szybko całość. Orzechy w karmelu szybko wyłożyć na środek brownie.
Uwaga: jeśli karmel zbyt długo będzie się gotować może mocno stwardnieć jak cukierek. Nadal będzie smacznie ale trzeba będzie go rozłupać przy krojeniu brownie ;)


Zainspirowane przepisem na warzywne brownie od Kasi :)

107 komentarzy:

  1. Ja chyba przestanę wchodzić na Waszego bloga bo oszaleję, a wcześniej chyba oślepnę od nadmiaru tych pyszności. Za kazdym razem zaskakujecie, podnosicie wyżej poprzeczkę, pniecie sie na wyżyny... Widać, ze się rozwijacie i to bardzo - cieszy mnie to z całego serca i gratuję Wam sukcesu, tych osiągnięć i życze jak najlepiej ale z drugiej strony tak boli, że te łakocie są daleko ode mnie ;P Gdyby sprzedwali je w cukierniach to nie postałyby tam nawet przez 3 godziny - szybko by je wykupili.. a ten torcik? Idealny by świętować ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie tylko nie to! Nie możemy stracić tak cennego fana :D Mamy nadzieję, że się rozwijamy bo stanie w miejscu to tak jakby się cofać :P Oby Twoje przepowiednie odnośnie rozchwytywalności naszych słodkości sprawdziły się w przyszłości :*

      Usuń
    2. Spokojnie nie stracicie - jestem wierna jak psiak :) Cofanie się jest u Was niemożliwe a jeśli nawet na potrzeby bloga lub własnych zachcianek stworzycie coś "starego" lub coś co było, to i tak podacie to w innej, wyjątkowej formie i w rezultacie wyjdzie coś całkiem innego ;) Zresztą warto wracać do sprawdzonych już smaków - są pyszne :) Wydaje mi się, że w Waszych głowach jest cała masa pomysłów, więc na brak inspiracji, nowych potraw, deserów nie ma co narzekać :) A przepowiednie sie sprawdzą - przecież je się też oczami a Wasze cudeńka to pochłania się z prędkością światła ;)

      Usuń
    3. I znów wywęszyłaś sprawę :P Planujemy jakby powtórzyć przepis na tort (jeden z pierwszych ze zdjęciami z kalkulatora :P) ale w nowym wydaniu! Mamy nadzieję, że nasz dość skomplikowany plan pójdzie po naszej myśli :) Dziękujemy jeszcze raz wierny psiaku (jakkolwiek to może brzmieć dla nas jest to urocze ^^).

      Usuń

    4. Ja to chyba mam do tego jakiś dar albo zdązyłam dobrze Was poznać :P Dobrze, że tylko plan jest skomplikowany a nie przepis :D Z pewnością się uda - tak na prawdę to my sami komplikujemy sobie sprawy ;) Na spokojnie, bez nerwów i jak to mówi mój brat "spiny", ze to ma być na już, na teraz ;) Zrobicie go wtedy kiedy bedziecie miały więcej czasu no i wenę bo ona też jest potrzebna do pieczenia ;) Ja jestem baaaaaaaaardzo ciekawa co to za torcik i jak wyglądał w pierwotnej wersji - fajnie byłoby porównać go do wersji 2016 :P Zdjęcie z kalkulatora również z przyjemnoscią bym zobaczyła :D

      Za psiaka nie mam co się gniewać - macie racje, że brzmi to uroczo :D Hau, Hau :D

      Usuń
  2. Wyglada przepysznie!I wszystko mam oprócz tej kaszki sorgo-czym mogę ja zastąpić? :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Inną mąką np. kukurydzianą lub tak jak w oryginale zmielona quinoa :)

      Usuń
  3. Cudnie wygląda z tymi pralinami - praktycznie jak tort Ferrero Rocher! Na pewno rewelacyjne w smaku - będę musiała wypróbować przepis :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja się boję vegańskiej kuchni ale ten torcik naprawdę wygląda ciekawie!^^

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też się jej bałyśmy ale z czasem dostrzeżesz wspaniałe plusy i wiele możliwości :) Zawsze służymy pomocą jakby co :)

      Usuń
  5. Wy to dziewczyny macie wyobraźnie ! Tort obrania się samym wyglądem i nawet smakiem na pewno : mniam :)
    Mogłabyś poklikać w linki w poście TUTAJ ? Dzięki :*

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak tortów nie jadam, bo nie lubię... tak jedzenie tego nie skończyłoby się na jednym kawałku! Jeszcze ten jego wygląd... taki ekskluzywny. :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zjedzenie naszego ciacha przez kogoś kto deklaruje niechęć do tego typu słodkości jest dla nas najlepszą pochwałą nawet bez słów :)

      Usuń
  7. Prezentuje się genialnie, a najbardziej podobają mi się karmelizowane orzechy na wierzchu. Kompozycja brownie też jest bardzo ciekawa, no i te pralinki - idealne zwieńczenie tortu :))

    OdpowiedzUsuń
  8. Jak zwykle wolę pooglądać zdjęcia i poczytać o zmaganiach innych ludzi, niż robić "tort" samemu. Wygląda rewelacyjnie przez tę swoją nieprzeniknioną ciemność.

    OdpowiedzUsuń
  9. Rewelacja, niech się większość cukierni schowa!

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam praliny - orzechy trochę mniej, ale jak karmelizowane to może i one przypadłyby mi do gustu. Tort prezentuje się świetnie, ale wygląda na trudny do zrobienia, więc raczej bym sobie z nim nie poradziła :P

    Zapraszam na swojego Bloga Sakurakotoo

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możliwe, że orzeszki w takim karmelu zjadłabyś z przyjemnością :) Samo ciasto jest bardzo proste, kwestia przygotowania składników i ich połączenia, reszta też nie jest taka trudna jak się wydaje :)

      Usuń
  11. Czekoladowe przysmaki jadam zawsze i bardzo chętnie ;) cudeńko

    OdpowiedzUsuń
  12. wygląda jak prawdziwe cudo! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Torcik jest przepiękny, prawdziwe arcydzieło :D

    OdpowiedzUsuń
  14. Wygląda na bardzo czekoladowy <3 Takie lubię!

    OdpowiedzUsuń
  15. Ciacho wygląda rewelacyjnie! To zdecydowanie moje klimaty. To brownie kusi mnie bardzo :D

    OdpowiedzUsuń
  16. oo rany, super! a kolejny cheat dopiero w sobotę :( kusicie smakiem! ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To tylko kilka dni! Też czasem nie możemy się ich doczekać a takie ciacha powodują znacznie mniejsze "wyrzuty sumienia" :D

      Usuń
  17. O matko... to najpiekniejsze zdrowe ciacho jakie w zyciu widzialam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mamy nadzieję, że będą tutaj jeszcze piękniejsze :P Dzięki :*

      Usuń
  18. Słodkości- piękności :) Tyle mogę powiedzieć :D

    OdpowiedzUsuń
  19. Wygląda genialnie! Zapisałam w ulubionych do spróbowania. Zrobię kiedyś dla Pana Męża. Ciekawe czy się kapnie, co zjadł :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mamy nadzieję, że Pan mąż poprosi o dodatkowy kawałek z myślą, że je piekielnie nie zdrowe czekoladowe ciacho xD

      Usuń
  20. Kawałek takiego ciacha to bym zjadła! Idealnie wygląda <3

    OdpowiedzUsuń
  21. Dziewczyny, taki tort każdy by chciał dostać na urodziny! <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I mamy nadzieję, że każdemu by smakował tak jak nam :D

      Usuń
  22. Już dawno nie widziałam równie pięknego tortu. Jak wrócę do Polski to koniecznie muszę taki zrobić, szczególnie, że jest bez glutenu, cukru i laktozy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękujemy :) Nas też efekt końcowy miło zaskoczył :P

      Usuń
  23. Ale super ciasto, pychotka :)
    Zjadłabym z wielki smakiem i te orzechy.

    OdpowiedzUsuń
  24. Dziewczyny przeszłyście same siebie, ten tort to cacuszko. Ja osoba ostatnio dzielnie się odchudzająca skusiłabym się na kawałek tego cuda!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taki kawałek ze zdrowym, warzywnym brownie i ze słodkimi dodatkami nie zrobiłby dużej krzywdy Twoje figurze a przynajmniej uraczyłabyś się pysznym deserem :D

      Usuń
  25. O mamuniu co za torcik! Czekolady mi się przez Was zachciało:-P

    OdpowiedzUsuń
  26. Cuuuuudo! Oczu oderwać nie można i ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Torcik wygląda mega!!
    my na żadnej diecie nie jesteśmy, ale z ogromna ochotą zajadałabym takie ciacho:)

    OdpowiedzUsuń
  28. O matko! Ślinę mam po kolana ;) Dawno nie widziałam równie pięknego wypieku!

    OdpowiedzUsuń
  29. Wow, perfekcja :) Wyślijcie mi kawałek :D

    OdpowiedzUsuń
  30. Piękne ciasto, a zdjęcia... I'm proud <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hehe dziękujemy :* staramy się doszkalać w kwestii fotografii i coraz bardziej jesteśmy zadowolone z efektu :)

      Usuń
  31. Ja Was absolutnie podziwiam :) Ten tort wygląda po prostu bajecznie :) Już myślami przeniosłam się do magicznego czasu świąt Bożego Narodzenia. Beztroska, błogość i takie pyszne słodkości na każdym kroku. Pozdrawiam serdecznie! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo nam miło :* Poczekaj do grudnia a postaramy się naszymi przepisami i zdjęciami jeszcze bardziej przenieść Was w te klimaty :)

      Usuń
  32. Fantastyczny tort, pomysł z pralinami rewelacyjny :)

    OdpowiedzUsuń
  33. Kolejne cudo spod Waszych rąk, podziwiam

    OdpowiedzUsuń
  34. o matko... dziewczyny to jest sztos!!!! dawac mi tu kawał takiego cuda!!! aaaaa, pierdzielę, idę piec też brownie, ale pokombinuję coś innego i z mniejszą ilością składników, nie mam dziś ochoty na za dużo babrania się :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Haha! Upiecz swoje ulubione brownie ale koniecznie pokombinuj z pralinami i orzechami bo jak widać robią ogromną wizualną różnice :D

      Usuń
  35. Aż ślinka cieknie jak się na niego patrzy

    OdpowiedzUsuń
  36. Dziewczyny jakbyście otworzyły cukiernię to bym była częstym gościem u Was :)

    OdpowiedzUsuń
  37. O mamo! Takie czekoladowo-orzechowo-karmelowe cuda to zdecydowanie moje smaki!

    OdpowiedzUsuń
  38. I zapomniałam dodać, że koniecznie musicie dodać przepis do mojego Linkowego Party :)

    OdpowiedzUsuń
  39. Wygląda jak z jakiejś najdroższej cukierni ;)

    OdpowiedzUsuń
  40. Piękny, pyszny, zdrowy i niesamowity tort! :)

    OdpowiedzUsuń
  41. Pomysł na te warzywne brownie jest świetny! A z tymi pralinami wygląda taaak boooogato :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Praliny to strzał w dziesiątkę, ten motyw będzie jeszcze wykorzystany ;)

      Usuń
  42. Wygląda przepięknie a smakuje pewnie jeszcze lepiej! Na pewno skorzystam z tego przepisu, gdyż sama jestem weganką :)

    Zapraszam również na mojego bloga- http://vegantina.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie wypróbuj przepis i życzymy powodzenia w prowadzeniu bloga :)

      Usuń
  43. Ja ostatnio skusiłam się na tradycyjne brownie i chociaż smakowało obłędnie to Wasza wersja zdecydowanie bardziej mi się spodobała. Będę musiała ponownie wykonać to ciasto, w nowej, lepszej wersji :)

    OdpowiedzUsuń
  44. Niesamowicie to wygląda, podziwiam! Piękne zdjęcia ;)

    OdpowiedzUsuń
  45. No to wpadłam ;-) i zostaje ;-)zapraszam do mnie
    Kosmetycznomodowy
    Mexxlove.blogspot.com
    Oraz kulinarny
    Smakowelovee.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ostrzegamy, że pandy wciągają xD Wpadniemy do Ciebie w najbliższym czasie :)

      Usuń
  46. Teraz to mnie rozłożyłyście na łopatki! Takie pyszności o tej godzinie! ;p będzie mi się ten torcik dziś śnił :D

    OdpowiedzUsuń
  47. ojeju ale cudownie to się prezentuje omomom

    OdpowiedzUsuń
  48. tak pięknie wyglądającego brownie szkoda jeść<3

    OdpowiedzUsuń
  49. jakbym się dorwała to pewnie bym i cały zjadła ;D

    OdpowiedzUsuń
  50. Jak to pięknie wygląda, a pewnie smakuje jeszcze lepiej, szkoda tylko, że nie mogę powtórzyć tego przepisu, bo mój piekarnik działa jakby chciał a nie mógł, chyba po prostu czas na zmianę piekarnika. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też miałyśmy ten problem kilka miesięcy temu i zdecydowanie polecamy zmianę piekarnika! Człowiek nabiera chęci do całodobowych wypieków xD

      Usuń
  51. Taki tort kojarzy mi się z wielkimi balami! Czułabym się tak wyrafinowanie jedząc kawałek Waszego brownie :D Pomysł na umieszczenie pralin na wierzch ciasta to strzał dziesiątkę! Do tego te karmelizowane orzechy <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Praliny i nam szalenie się podobają więc ten motyw wykorzystałyśmy drugi raz (przepis niebawem) a w głowie siedzi jeszcze jeden :P Teraz to najchętniej wszystko byśmy tak ozdabiały no ale nie chcemy żeby Wam się to znudziło :P

      Usuń
  52. Wow, co za tort! Nie dość, że zdrowy, to jeszcze niesamowicie piękny i apetyczny! :-)

    OdpowiedzUsuń
  53. Taką wersją bym nie pogardziła :)

    OdpowiedzUsuń
  54. za każdym razem opuszczam Wasz blog ze łzami w oczach i głodem w żołądku!!!!!
    PRZEPYSZNIE TO wygląda! ps. ekstra zdjęcia! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Te łzy w oczach nas niepokoją :P
      Dziękujemy! Bardzo się staramy zarówno w przygotowaniu ciasta jak i przy zdjęciach :)

      Usuń
  55. Słowo rozpusta nabiera przy tym torcie zupełnie nowego znaczenia! :D

    OdpowiedzUsuń
  56. leżę chora w łóżku i tego mi właśnie trzeba :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj to zdrówka życzymy i na pocieszenie wysyłamy kawałeczek ciacha :P

      Usuń
  57. jejku wygląda fenomenalnie <3 aż ma się ochotę zjeść całe <3

    http://wooho11.blogspot.com/ - Zapraszam <3 Jeśli Ci się spodoba - zaobserwuj :* Na pewno się odwdzięczę :)

    OdpowiedzUsuń
  58. PIĘKNIE, PIĘKNIE, PIĘKNIE! można patrzeć i podziwiać bez końca.
    Pozdrawiamy cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
  59. Te praliny aż do mnie wołają! :P
    Nie sposób się nie zachwycić Waszymi wypiekami!
    Zdrowe, pyszne i wyglądają obłędnie! :D

    OdpowiedzUsuń
  60. Jak nie macie kogoś do zjedzenia tych Waszych pysznych słodkości, to chętnie się zgłaszam i przygarnę coś :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak nam się wydaje, że gdybyśmy ogłosiły, że nabór na testerów naszych wypieków to chyba byłoby ich za dużo xD Ale będziemy o Tobie pamiętać :)

      Usuń
  61. Bardzo chętnie bym się poczęstowała takim torcikiem :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  62. Na takie cudo to ja bym się skusiła:)Piękny

    OdpowiedzUsuń
  63. Do takiego tortu to tylko herbatka zaparzona na przefiltrowanej wodzie pasuje :)

    OdpowiedzUsuń
  64. Nie mogę wchodzić tak późno na Waszego bloga, bo robię się głodny! ;D

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za Twój poświęcony czas, a Anonimy prosimy o podpisywanie się :)