niedziela, 6 listopada 2016

Pasta z orzechów laskowych/ laskowych z kakao/ z migdałów - Amandin (Vegamarket)

Czas już na ostatnie pyszności od hurtowni Vegamarket jakie dostałyśmy do testów. Wiemy, że większość z Was czeka w niedzielę na przepis, jednak tym razem przeczytajcie równie pyszną recenzję a słodki wypiek zostanie przesunięty na środek tygodnia czyli w ŚRODĘ , gdyż wtedy nasz pandzi blog obchodzi urodziny! :D Jeżeli jesteście ciekawi jakimi słodkościami postanowiłyśmy uczcić ten dzień to prosimy uzbrójcie się w cierpliwość :*


Pamiętajcie również o możliwości współpracy hurtowni Vegamarket z Waszymi ulubionymi sklepami! Wystarczy wykazać zainteresowanie i można mieć takie pyszności (i wiele innych) w zasięgu ręki :P 

bez certyfikatu






Nazwa: Pasta z orzechów laskowych/ z orzechów laskowych z kakao/ z migdałów
Firma: Amandin
Skład:
Pasta z orzechów laskowych: syrop ryżowy*, woda, orzechy laskowe* (22,5%), inulina*, syrop z agawy*, substancja konserwująca (błonnik, guma ksantanowa, guma arabska, guma guar), zagęszczacz (pektyna).
Pasta z orzechów laskowych z kakao: syrop ryżowy*, woda, orzechy laskowe* (20%), kakao* (3%), zagęszczacz (pektyna), skrobia*, aromat naturalny*, substancja konserwująca (guma ksantanowa, guma arabska, guma guar).
Pasta z migdałów: syrop ryżowy*, woda, migdały* (22%), inulina*, substancja zagęszczająca (pektyna).
* - Składniki ekologiczne.
Masa netto: 330g
Wartości odżywcze:
Pasta z orzechów laskowych: 100g/367 kcal, tłuszcz – 15g w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 0,9g, węglowodany – 54g w tym cukry – 27g, białko – 3,3g, błonnik – 9g, sól – 0,03g
Pasta z orzechów laskowych z kakao: 100g/347 kcal, tłuszcz – 14g w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 1,5g, węglowodany – 55g w tym cukry – 17g, białko – 3,3g, błonnik – 6,8g, sól – 0,04g
Pasta z migdałów: 100g/361 kcal, tłuszcz – 12g w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 0,8g, węglowodany – 57g w tym cukry – 25g, białko – 4,3g, błonnik – 9,3g, sól – 0,03g
Informacje dodatkowe: bez glutenu, wegańskie, ekologiczne
Hurtownia: vegamarket.pl
Cena:
Pasta z orzechów laskowych -  23,89zł
Pasta z orzechów laskowych z kakao - 19,31zł
Pasta z migdałów - 24,29zł
Nasza opinia
Wygląd: Oto trzy słoiczki z etykietami, które od razu wywołują u nas napad ślinotoku, bo kto nie lubi orzechów? Czekają na nas: pasta z orzechów laskowych solo i z kakao oraz pasta z migdałów. Wszystkie kremy są gładkie i idealnie nadają się do rozsmarowania na kanapce, waflu czy ciastku.

Smak:
Pasta z orzechów laskowych: Zaskoczenie, bo pasta nie pachnie typowo laskowo tylko trąci jakby miodem :P Konsystencja bardziej zwarta od wersji z orzechów włoskich. Fajnie jakby pojawiły się kawałki orzechów laskowych ale to tylko takie nasze widzimisie ;) W smaku nie jest to może 100% nugat ale posmak orzechów laskowych jest bardzo wyraźny, więc nie da się go pomylić z żadnymi innymi orzechami. Do tego jest on naturalny, bo jak niektórzy już wiedzą strasznie nie lubimy sztucznych laskowych aromatów jakie pojawiają się na przekład w wafelkach/ciastkach. Na pewno do pasty zostały użyte świeże orzechy a nie jakieś zbutwiałe kapcie, bo to się od razu czuje. Słodycz trzeba przyznać jest na dość wysokim poziomie ale łyżeczka kremu dodana do owsianki, budyniu czy placuszków super nada smaku i osłodzi dzień.

Pasta z orzechów laskowych z kakao: Zapach jaki do nas dotarł to takie przyjemne słodko-gorzkie kakao. Głęboki brąz pasty przypomina nam sławną Nutellę jednak to tylko jedno i jedyne podobieństwo. W smaku bardzo mocno czuć kakao i słodycz syropu ryżowego, natomiast orzechy laskowe są tutaj tylko dodatkiem do całości. Trzeba przyznać, że wszystko fajnie się razem komponuje i ta wersja zasmakuje bardziej wielbicielom czekoladowych a niżeli orzechowych smaków. Duży plus, że w obu pastach nie ma tej nuty surowego ciasta jaką wyczułyśmy w wersji z orzechów włoskich i konopi. Aha i bardzo przypomina nam smak cukierków karmelowo-kakaowych, które od dzieciństwa kupuje nam babcia w wiejskim sklepiku :D

Pasta z migdałów: Musimy przyznać, że od samego początku nakręciłyśmy się na marcepan w słoiczku choć żółty kolor na to aż tak nie wskazywał :D Już sam zapach mimo, że delikatny to jednak ten ulubiony aromat migdałowy posiada. Chcemy też zaznaczyć, że ta pasta wygrywa pod względem składu na tle reszty słoiczków i w smaku też ma coś urzekającego co wyróżnia ją spośród innych wersji. Słodycz nadal jest na dość wysokim poziomie ale na pewno perfekcyjnie sprawdzi się szczególnie teraz w świątecznych wypiekach! Szkoda tylko, że u nas już słoiczek stoi pusty, gdyż byłyby z niej cudne nadziewane pierniczki <3

Podsumowanie: Był to jeden z pyszniejszych testów jakie robiłyśmy ostatnio. Wszystkie pasty były super dodatkiem do wszelkich słodkich śniadań, szybkich deserów czy ciast.  To takie urozmaicenie i przerywnik od klasycznych maseł orzechowych. Pycha! Aczkolwiek my osobiście popracowałybyśmy jeszcze nad składami past za co będą miały odjęte punkciki ;)


Jabłka w cieście białkowo-owsianym z pastą z orzechów laskowych Amandin



Pasta z migdałów
Ocena: 6 pand

Pasta z orzechów laskowych/ z laskowych i kakao
Ocena: 5 pand

Zobacz również:

84 komentarze:

  1. wersja kakaowa by mnie skusiła,no,ale kocham czekoladowy aromat ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznosci!Najbardziej właśnie migdałowa,tez bym sie na nią Najbatdziej napaliła :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Pasty z nawy interesujące ale trochę skład mnie zniechęca. Wiem, że to co innego niż masło orzechowe ale nie musieli na pierwszym miejscu w składzie pakowac cukru a potem wody. Orzechów też mogliby dać więcej i pominąć drugi słodzik... No i te zagęstniki (guma arabska, guma guar) na które mam uczulenie ;/ A smak? "nuta orzechów laskowych" a dlaczego nie smak orzechów laskowych? No i po co az tak słodko? Raczej nie kupię ale jak kiedyś będę miała możliwość spróbowania to spróbuję z czystej ciekawości i od razu nastawię się na przesłodzenie :P Kremy może idealne nie są ale lepsze to od Nutelli :)

    PS. Swoją konsystencją przypominaja mi miód ;P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Według nas dobrze, że nie jest to czysty cukier ale słód ryżowy, który często używamy zamiast miodu. Woda akurat nas nie odstrasza ale gdyby zrezygnować choć w połowie z zagęstników to i jej można by użyć w mniejszej ilości. Akurat gumy są naturalne i nam nie szkodzą ale rozumiemy Twoją sytuację :) no a drugi słodzik czyli syrop z agawy na szczęście jest tylko w jednej i też najchętniej byśmy go wyrzuciły :P Nuta orzechów jest adekwatna do nazwy produktu więc nie jesteśmy złośliwe aby się o to czepiać. Od masła laskowego oczekiwałybyśmy tego mocnego smaku a i tego czasem w takich masłach brakuje :P Nie da się ukryć, że są słodkie ale to też świadczy o ich wydajności, łyżeczka takiej pasty na kanapce w zupełności wystarczy (słoiczek masła orzechowego już nie wystarcza nam na długo xD).
      Rozumiemy też, że ten produkt nie jest dla wszystkich bo nie każdemu jego cechy będą odpowiadały :)

      Usuń
    2. Nie znam się na substancjach słodzących, więc za bardzo nie mogę się wypowiadać (przynajmniej nie powinnam) ale uważam, że dwie substancje słodzące to troche za dużo - jedna by wystarczyła ;) Zgadzam się, że wody też powinno być mniej. Przecież nie płacę za wodę, tylko za krem a nie uwierzę w to, ze woda jest eko ;P Gumy są naturalne ale też niektórym szkodzą i akurat ja i moja mama zaliczamy się do tych osób - moją mamę nawet to z lekka obrzydza ;) Pewnie po łyżeczce takiego kremu nic by mi nie było ale ten dodatek wprowadza pewien dyskomfort ;)
      Ciekawe wytłumaczenie co do słodkości, chociaż dla tych którzy lubią słodkie wysoka słodycz nie bedzie problemem :) To nie jest tak, ze produkt krytykuje bo jak wspomniałam jest to lepszy wybór od Nutelli - taki zdrowszy zamiennik :) Wiem też, że masło orzechowe to to nie jest i według mnie nie ma co porównywać tych dwóch produktów (osobiście masło orzechowe i tahini uważam za najlepsze :D) - trzeba to lubić :) ale spróbować to z ciekawości bym spróbowała ;)

      Usuń
  4. O mniam! co prawda troche zaluje, ze nutelle przypominaja tylko potencjalnie, ale i tak jest to zdecydowanie przysmak dla mnie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię takie jedzonko, na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  6. oooomg :) zasłodziłam się od tych zdjęć :)
    jak zjem krem z gorzkiej czekolady i masło orzechowe to zamawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wszystkie prezentują się ciekawie, ale wybrałabym tę z orzechów laskowych :) Trudno wyobrazić mi sobie ich smak, ale jestem pewna, że do placków, owsianek czy wafli ryżowych by pasowały :))
    No i nie mogę się doczekać Waszego urodzinowego wypieku :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do tych wszystkich rzeczy nadają się idealnie a jak widać po naszych przepisach do eklerków i do jutrzejszego wypieku ;)

      Usuń
  8. wyglądają jak skrystalizowane miodki:) niestety widać małą zawartość orzechów ale to w końcu pasty a nie masła...ale szczerze mówiąc za te 20-24 zł wolę kupić po prostu orzechy:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli ktoś ma ochotę na masło no to lepiej kupić orzechy :P Jednak te pasty mają swój bardzo ciekawy smak i konsystencję gdzie jeśli najdzie nas na nie ochota no to masło ich nie zastąpi :P

      Usuń
  9. Ta pasta z migdałów musi być pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Z kakao bym spróbowała :). Mam wrażenie, że najbardziej by do mnie trafiła :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wolałabym, żeby miały więcej orzechów, ale tak czy siak chętnie bym ich spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Pasta z orzechów laskowych brzmi super, bo je uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ogólnie, to nie przepadam za orzechami w żadnej formie, ale taką pastę chętnie bym wypróbowała bo wygląda przepysznie <3

    Zapraszam na swojego Bloga Sakurakotoo

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli nie lubisz za bardzo maseł orzechowych to te pasty mogłyby przypaść Ci do gustu :)

      Usuń
  14. Można się zakochać w tych smakach:)

    OdpowiedzUsuń
  15. oj, ale mi narobiłyście ochoty;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Już nie mogę doczekać się tych urodzin bloga! ^^ Pasta z migdałów najbardziej mnie zaciekawiła. Coś czuję, że zjadłabym ją w mig! ;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A my prawie byśmy o tym zapomniały xD Pasta migdałowa mimo, że jest słodka i teoretycznie mała ilość wystarczy... jednak nam tak posmakowała, że zjadłyśmy ją najszybciej ze wszystkich :P

      Usuń
  17. Wow, jakie ciekawe produkty, zaraz zobaczymy co mają jeszcze w sklepie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie! Znajdziecie wiele ciekawych produktów :)

      Usuń
  18. mmmmm.... wszystko bym wypróbowała:)

    OdpowiedzUsuń
  19. Po takiej recenzji biorę wszystkie trzy! :)

    OdpowiedzUsuń
  20. wyglądają przepysznie, smakowicie uwielbiam orzechy laskowe...:)

    OdpowiedzUsuń
  21. Kocham orzechy pod każdą postacią i w każdej ilości.

    OdpowiedzUsuń
  22. Cudne są te pasty! Uwielbiam je wszystkie, a raczej 3, bo tyle miałam możliwość spróbować, choć z pewnością inne warianty byłyby równie pyszne :) Najbardziej urzekła mnie ta z orzechów laskowych i kakao - boska! Z migdałów smakuje jak typowy marcepan, za którym nie przepadam i nigdy nie jadam, ale mimo to pasta mi smakowała :) Aha i bardzo ładne zdjęcia ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No jak ktoś nie lubi marcepanu to inna historia xD
      Najlepsze jest to, że Monice smakowała bardziej ta z samych orzechów laskowych a Angelice ta z kakao :P Choć marcepanowa zgodnie nam najbardziej smakowała :D

      Usuń
  23. Super!!! Ja kupiłam wczoraj Młodemu masło orzechowe z Primaviki ale Nutella bardziej go zachwyca hehe:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To może masło orzechowe zmiksować z kakao i bananem <3 Cudo :D

      Usuń
  24. Ja chętnie bym zjadła tą z migdałów. Wszystkie mają bardzo apetyczny wygląd :)

    OdpowiedzUsuń
  25. O rany, wyglądają cudownie! Zjadłabym

    OdpowiedzUsuń
  26. super, sama ślinotoku dostałam, ja czekam na testowanie tej pasty z orzechów włoskich z konopią :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To smacznego, jutro ta pasta znajdzie się w naszym wypieku :)

      Usuń
  27. Pasty orzechowe to ten rodzaj kremów, które mogę jeść bez opamiętania, bez przerwy. Tych jeszcze nie miałam okazji próbować, ale chętnie bym wszamała :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chyba większość osób ma do nich słabość <3 Te pasty to ciekawa i miła odskocznia od typowych maseł :)

      Usuń
  28. Wyglądają pysznie, z chęcią wypróbowałabym je wszystkie :-)

    OdpowiedzUsuń
  29. Bardzo apetyczne, najchętniej spróbowałabym wszystkich :)

    OdpowiedzUsuń
  30. mm oglądam to na wieczór uu chce jeść ;D

    OdpowiedzUsuń
  31. Ich konsystencja niezbyt mi pasuje, ale nie zmienia to zdania, że chętnie bym ich spróbowała gdyby ktoś częstował :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sądzimy, że konsystencja po spróbowaniu nie stanowiłaby żadnego problemu :P Ale generalnie jest bardzo fajna, może na zdjęciach sprawia Tobie dziwne wrażenie :)

      Usuń
  32. Jestem ciekawa tej migdałowej i orzecha laskowego :) chętnie ich spróbuje jak tylko je gdzieś dorwę ;)
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  33. Wzięłabym wszystkie :D To zdecydowanie moje smaki :P

    OdpowiedzUsuń
  34. Pastę z migdałów bym chętnie zjadła :D Wszystkie wyglądają smakowicie :) Często sięgam po masła orzechowe i migdałowe <3

    OdpowiedzUsuń
  35. wyglądają cudownie:D omomomomom

    OdpowiedzUsuń
  36. A ja zalogowałam się o ich sklepu i pewnie niedługo coś sobie od nich zamówię, może to również:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Udanych zakupów :) Na pewno wybierzesz coś smacznego dla siebie :)

      Usuń
  37. Nigdy nie jadłam pasty migdałowej, więc kusi mnie najbardziej. Bardzo podoba mi się na konsystencja. Czasem nie mam ochoty na chrupanie i takie coś sprawdziłoby się idealnie. Już wiem, że dodawałabym te pasty nagminnie do moich owsianek i jaglanek. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czasem to chrupanie i chęć na słodkie można połączyć :P Pasta na waflach to szybka i pyszna przekąska :D

      Usuń
  38. Taki słoiczek to dla mnie za mało :D

    OdpowiedzUsuń
  39. Uwielbiam wszelakie masła orzechowe, a więc i te pasty chętnie bym spróbowała.

    OdpowiedzUsuń
  40. Z przyjemnością bym się skusiła :))

    Kochana mogę prosić o kliki TUTAJ? Będę wdzięczna :*

    OdpowiedzUsuń
  41. To co pierwsze mi się rzuciło oczy, gdy zobaczyłam zdjęcia, to wspaniale wyglądające słoiczki i ta bajeczna konsystencja !!! Pasty wyglądają tak jedwabiście ! Trochę to przypomina dobrze zmiksowane marmolady niż kremy z orzechów i kakao, więc jestem bardzo pozytywnie zaskoczona tym wyglądem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trochę coś z marmolady w konsystencji w sobie mają :D Sądzimy, że i smakiem po spróbowaniu byłabyś zachwycona :)

      Usuń
  42. myślałam, że to dżemy :) szczególnie ten jasny tak wygląda: jak morelowy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Podobno mają coś w sobie z marmolady jeśli chodzi o konsystencję :P

      Usuń
  43. NA tę z migdałów mam wielką ochotę

    OdpowiedzUsuń
  44. Zainspirowałyście mnie do zrobienia masła orzechowego z dodatkiem kakao. Musi smakować wspaniale:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No 10000% będzie pysznie :D Dodaj jeszcze cynamon lub przyprawę korzenną <3

      Usuń
  45. Zjadłabym całe opakowanie na raz :)

    OdpowiedzUsuń
  46. Ach <3 Spróbowałabym wszystkiego i koniecznie muszę je sobie załatwić :)

    OdpowiedzUsuń
  47. Czekoladową już zlizuje z ekranu :p a tak naprawdę to wszystkich bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  48. kolejna porcja pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  49. Chyba będą jednak zakupy w tym sklepie :D

    OdpowiedzUsuń
  50. Nieważne, że nie mają składu w 100% naturalnego. Wyglądają tak pysznie, że można na to przymknąć oko ;)

    OdpowiedzUsuń
  51. Te pasty kuszą mnie już od pewnego czasu. Chyba w końcu skuszę się na chociaż jedną wersję smakową. Zacznę od tej z migdałów. Wasza recenzja skutecznie mnie do tego zachęciła ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli wielbisz migdały i kochasz się w marcepanie to jest to dobry wybór :P

      Usuń
  52. O matko, jakie cudeńka. Koniecznie muszę się w nie zaopatrzyć :)
    Ale pyszności można z nimi wyczarować.

    OdpowiedzUsuń
  53. Już czuję, że ubóstwiam tą z migdałów. Ale i tak wsystkie, które opisywałyście chętnie bym spróbowała. Zazdroszcze Wam a ja będę ich szukać, Sandra :))

    OdpowiedzUsuń
  54. Migdały - oj to musi być rozkoszne! :)

    OdpowiedzUsuń
  55. Jak można tak kusić!? :D Zjadła bym je wszystkie :D

    OdpowiedzUsuń
  56. Takie pasty to ja lubię :D Sama nie wiem, którą bym wybrała... Wszystkie wyglądają smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  57. Smaku nie mogę sobie wyobrazić, ale trzeba przyznać, że wyglądają smakowicie.

    OdpowiedzUsuń
  58. Ale mi narobiłyście ochoty na orzechy :) Muszę się za nimi rozejrzeć, bo to zdecydowanie lepsza alternatywa dla nuteli.

    OdpowiedzUsuń
  59. Wersja kakaowa brzmi wspaniale <3

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za Twój poświęcony czas, a Anonimy prosimy o podpisywanie się :)