Tort kokosowo- malinowy (bez glutenu, cukru białego i laktozy)

To już ostatni moment na pożegnanie owoców lata czyli malin. Ten przepis planowo miał się ukazać wcześniej kiedy były jeszcze bardziej dostępne na ogródkach niż w marketach, jednak musiał poczekać na pierwsze wydanie dwumiesięcznika "Bezbolesne Usuwanie Cukru z Diety", który ruszył już wczoraj. Mamy przyjemność dzielić się w nim naszymi przepisami na torty. Oprócz tego znajdziecie w nim ciekawe artykuły i wskazówki jak bezboleśnie wykluczyć ze swojego życia biały cukier, inne przepisy oraz KONKURS! Zachęcamy do darmowego pobierania!







Składniki:

Kokosowy biszkopt (śr: 18 cm)
-4 średnie jajka
-90g ksylitolu
-40g mąki ryżowej
-20g mąki kokosowej
-40g skrobi z tapioki (lub innej)

Krem kokosowo-ryżowy
-160g ryżu jaśminowego
-1 szkl. mleka kokosowego
-1 szkl. napoju ryżowego
-1 szkl. wody
-ksylitol
- ½ szkl. wody (do ewentualnego rozrzedzenia masy podczas miksowania)

Krem ze śmietany kokosowej
-puszka śmietanki kokosowej (400g)
-ksylitol lub inna substancja słodząca (według indywidualnych preferencji)

Dodatkowo
-wiórki kokosowe (do posypania tortu)
-duża ilość świeżych malin
-sok z cytryny+ woda (do nasączania blatów)

KOKOSOWY BISZKOPT
Białka oddzielić od żółtek i ubić w dużej misce na sztywną pianę (z odrobiną soli). Pod koniec ubijania dodawać stopniowo ksylitol i miksować do jego rozpuszczenia. Nadal ubijając dodawać po jednym żółtku (po każdym chwilę miksując). Mąki wymieszać i przesiać stopniowo przez sitko do masy jajecznej. Wymieszać delikatnie łyżką do uzyskania gładkiego ciasta bez grudek. Papierem do pieczenia wyłożyć tylko dno tortownicy  (boki formy nie powinny być niczym smarowane ani przykrywane). Wlać ciasto i piec przez około 25 minut w temperaturze 170’C (można sprawdzić czy ciasto się dopiekło przy pomocy patyczka). Piec bez termoobiegu i unikać uchylania drzwiczek piekarnika. 
Po upieczeniu, wyjąć gorący biszkopt z piekarnika i spuścić go (w formie) na blat stołu z z niedużej wysokości. Dzięki temu biszkopt nie opadnie. Odstawić do wystygnięcia. Boki biszkoptu oddzielać od formy nożem, dopiero po wystudzeniu. Podzielić na 3 blaty.

KREM KOKOSOWO- RYŻOWY
Ryż wsypać do garnka, zalać wodą,  napojem ryżowym i kokosowym. Gotować do miękkości i do wchłonięcia większości płynów, teraz można dolać ksylitol w odpowiedniej dla każdego ilości. Zostawić pod przykryciem (już nie gotować).  Gdy masa przestygnie wszystko zblendować (jeśli jest zbyt gęsta dodać odpowiednią ilość wody).

KREM ZE ŚMIETANY KOKOSOWEJ
Puszkę mleka kokosowego (400g) schładzamy w lodówce najlepiej kilka dni. Powstałą stałą część miksujemy z ksylitolem do uzyskania przybliżonej konsystencji standardowej ubitej śmietany.
kliknij aby powiększyć
Pierwszy blat umieścić w obręczy tortownicy i skropić wodą z cytryną. Na nasączony blat delikatnie nałożyć dość cienką warstwę kremu ryżowego, następnie ułożyć maliny i przykryć je znów kremem. Następnie ułożyć kolejny blat i wszystkie czynności powtórzyć. Górny grubszy blat również snąć. Delikatnie docisnąć całość. Tort w obręczy pozostawić na kilka godzin w lodówce, po tym czasie odciąć obręcz nożem i zdjąć ją. Całość pokryć śmietaną kokosową, obsypać kokosem  i odpowiednio udekorować wierzch malinami.



Dwumiesięcznik do pobrania za darmo tutaj!



108 komentarzy:

  1. Za parę dni mam urodziny, więc już wiem co sobie upiekę :P.
    A pomysł z dwumiesięcznikiem rewelacyjny, sama zrezygnowałam z cukru i chętnie będę korzystać z takich przepisów :).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To już życzymy wszystkiego najlepszego :* oraz najsmaczniejszego!
      Sądzimy, że dwumiesięcznik jest bardzo prosty w odbiorze i sporo można z niego się nauczyć :)

      Usuń
  2. jaki wspaniały tort. Pierwsza klasa:) Staram się jak najmniej używać białego cukru,dużo zamienników nie zmienia smaku ciast, a jak zmienia to jak cukier kokosowy-na plus;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie! Wiele zamienników cukru (oprócz kiepskiej jakości stewi) tylko i wyłącznie wzbogaca smak deserów i wypieków a do tego każdy z nich ma jakieś dodatkowe zdrowsze właściwości :) Dziękujemy :*

      Usuń
  3. Tort wspaniały... lepiej nie można było pożegnać wakacji - wygląda tak dostojnie, pięknie, słodko, smacznie.... ah... marzenie ;)

    Jeszcze raz gratuluje Wam sukcesu :) Bardzo cieszę się, że Was zobaczono, wyróżniono i doceniono ogromna pracę, którą wkładacie w swój blog, to co robicie, jak bardzo przykładacie sie do tego by Wasze słodkosci były zdrowe a przy tym smaczne :) Zasłużyłyscie bez dwóch zdań i wierzę, że jeszcze nie raz i nie dwa zostaniecie wyróżnione ;) Gratuluję również wyróżnienia w TOP 3 :) Zasłużyłyście :) Życzę kolejnych sukcesów :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie, to takie nasze pożegnanie wakacji choć jeszcze jeden przepis dość słoneczny pojawi się w weekend i oficjalnie będzie można zacząć ciepłe, jesienne i klimatyczne wypieki :)
      Jeszcze raz bardzo dziękujemy Ci za te wszystkie miłe słowa i wsparcie :* Taki czytelnik to skarb! :D

      Usuń
    2. Może tym słonecznym przepisem przywołacie jeszcze ciepłe dni i promienie lata ? ;)
      E tam skarb :) Jestem zwykłą, niewyróżniającą się osobą :) Bardzo cieszą mnie Wasze sukcesy i życze ich Wam jak najwięcej... i wiem że będzie ich jeszcze sporo. Wykonujecie kawał dobrej roboty, to ile wkładacie to swojego zaangażowania,serca, miłości jest niezwykłe, piękne i nie można tego nie docenić ;)

      Usuń
    3. Patrząc na dzisiejsze słonko we Wrocławiu można by tak pomyśleć :)
      Jeszcze raz dziękujemy Ci za tak duże wsparcie i docenienie :) :*

      Usuń
    4. Tego słonka to zazdroszczę bo u mnie szaro, buro, deszczowo, zimno ;/
      Nie macie za co :) Jestem z Wami całym serduchem ♥

      Usuń
  4. Piękny! Troszkę podobny do mojego, który robiłam kilka dni temu, też był krem kokosowy i mnóstwo malin :) Bardzo podoba mi się wizualnie, smakowo pewnie również by mnie zadowolił, ze względu na KOKOS :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kokos i maliny wspaniale się łączą i szkoda, że na własne maliny musimy tyle miesięcy znów czekać. Kokos jest tu bardzo wyczuwalny ale nie dominuje aż nadto więc każdy miłośnik tego smaku w granicach rozsądku będzie zadowolony :D

      Usuń
  5. Wspaniały, wykwintny, wizualnie doskonały! Brak mi słów, aby go określić. Po prostu majstersztyk! Kiedyś widziałam na Youtube wegański tort truskawkowo-kokosowy i miałam się za niego wziąć, a tu proszę - Wy przychodzicie z takim cacuszkiem :) Zdetronizował tamten, bije go na głowę ;) Piękny, pyszny :) Aż trudno uwierzyć, że jest bez cukru. Pozdrowionka cieplutkie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękujemy kochana :* Koniecznie musisz zrobić coś podobnego a maliny zawsze można użyć mrożone, najwyżej nie będzie takiej efektownej góry ale mimo wszystko smak będzie najważniejszy :)

      Usuń
  6. Zaglądam tu do Was czasem,ale nigdy nie komentuje aż do dziś :) . Tort wygląda genialnie jestem pod wrażeniem Waszego talentu. Pozdrawiam Agnieszka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękujemy baaardzo za ten komentarz :) Każdy czytelnik nawet taki "krypto" jest dla nas ważny :D Dziękujemy i pozdrawiamy cieplutko :*

      Usuń
  7. Ależ bym zjadła!
    wygląda obłędnie:)
    u nas już malin nie ma:(

    OdpowiedzUsuń
  8. Piękny! W dodatku dał takie letnie tchnienie tutaj. :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda niesamowicie! Jak będę na komputerze to bardzo chętnie go pobiorę :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Gratuluję wkładu w magazyn! Tort oczywiście cudny - maliny i kokos to cudowne połączenie <3

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda genialnie - tak dostojnie i wyrafinowanie :) Takie połączenie jak najbardziej trafia w mój gust smakowy, a biszkopt kokosowy będę musiała kiedyś zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bałyśmy się tego biszkoptu bo czytałyśmy, że mąka kokosowa psuje tego rodzaju wypieki a wcale nic złego się nie stało. Następnym razem dodamy jej jeszcze więcej :) Dziękujemy :*

      Usuń
  12. Kokosowe szaleństwo :) coś dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Mistrzowskie wykonanie:)tort obłędnie piękny:)a o smaku mogę tylko pomarzyć...

    OdpowiedzUsuń
  14. Pysznego i pięknego torta zrobilyscie. Dodam też, że zdrowego :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Uwielbiam kokosa, stąd dla mnie świetna propozycja. Szkoda jedynie, że urodziny miałam, bo bym sobie zażyczyła, ale w sumie bez okazji też można zrobić tort :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My często robimy torty bez okazji bo kochamy w nich tą wyjątkowość no i piękne warstwy :D

      Usuń
  16. Ojej, jakie to jest piękne i jak pysznie wygląda~~

    OdpowiedzUsuń
  17. Dawno nie widziałam tak bajecznego tortu *.* Poezja, aż mam teraz ochotę na słodkie:)

    OdpowiedzUsuń
  18. No to my ruszamy w drogę, bo koniecznie musimy załapać się na kawałek tego nieziemskiego tortu. Kokos, maliny a wszystko w cudownym wydaniu....pyszota!
    Pozdrawiamy cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tort był tak wysoki, że dość cienkie kawałki mogłyśmy kroić i wystarczyło dla wielu osób (choć same byśmy połowę albo więcej z chęcią zjadły :P). Dziękujemy :****

      Usuń
  19. Wow, wow, wow.... Nie mogę przestać się zachwycać tym tortem. Niestety jakoś nie mogę się zabrać do zrobienia takich cudowności, choć wiem, że to musi być przepyszne ! Wygląda bajecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najtrudniejszy jest ten pierwszy raz :P Później idzie już z górki a pomysły na urozmaicenie wypieków przychodzą już same :) Dziękujemy :*

      Usuń
  20. Robi wrażenie - jest cudny. :) Na dniach u mnie na blogu zawita tort baaaaardzo kokosowy. :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Bezbolesne wykluczenie cukru z diety ? To brzmi jak coś stworzonego specjalnie dla mnie :D Próbowałam go ograniczyć w wakacje ale za dużo z tego nie wyszło :( To najgorsze uzależnienie jakie może być...a ciach jak zwykle wygląda przepysznie <3 Gdybyście otworzyły swoją cukiernię to byłabym stałym bywalcem :P

    Zapraszam na swojego Bloga Sakurakotoo

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wakacje to akurat kijowy czas xD Same przeżywamy w tym okresie lekkie załamanie. Wiadomo, że wszyscy na każdym kroku kuszą tymi słodkościami ale jak już przyjdzie kolejny semestr i mieszkamy same to znacznie łatwiej trzymać się postanowień. Tak to prawda, cukier uzależnia i tylko pozornie ludziom się wydaje, że wyrządza mniejsze szkody niż np. tytoń. Dziekujemy bardzo i zachęcamy do pobierania dwumiesięcznika :)

      Usuń
  22. boski tort! :) ja maliny jak ostatnio kupiłam z myślą o cieście to zjadłam solo :P

    OdpowiedzUsuń
  23. przepiękny! a że smaczny - w to nie wątpię! A magazyn już oglądam.....

    OdpowiedzUsuń
  24. Wygląda na smaczny :-)

    OdpowiedzUsuń
  25. Tort wygląda bosko! Pewnie nikt by się nie domyślił, że bez cukru i glutenu :)

    OdpowiedzUsuń
  26. No cóż, mistrzowskie wykonanie! :]

    OdpowiedzUsuń
  27. Z takim ciastem na pewno łatwo jest rzucić cukier- rozkosz :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Piszecie:
    Po upieczeniu, wyjąć gorący biszkopt z piekarnika i spuścić go (w formie) na blat stołu z z niedużej wysokości.
    Ale to pomysłowe!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak robimy z każdym biszkoptem i jeszcze nie zdarzyła się nigdy żadna dziura na środku :) Polecamy ten patent :)

      Usuń
  29. O mamuciu, jaki wspaniały tort. Musi być bardzo smaczny, tak pięknie i apetycznie wygląda.
    Byłby idealne na moje wczorajsze urodziny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie spóźnione ale szczere "wszystkiego najsłodszego" :D Możesz poczęstować się torcikiem xD

      Usuń
  30. Dziewczyny- tort perfekcyjny. Wygląda bardzo apetycznie. Fajny pomysł na przepisy bez cukru. U mnie niestety ciasta tradycyjne- z cukrem. I tyłeczek rośnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No niestety cukier nie pomaga w zmniejszaniu tyłeczka :P Ale warto go chociaż ograniczyć bo nie tylko on Ci za to podziękuje ale cały organizm :) Dziękujemy :*

      Usuń
  31. patrząc na te wasze piękne wypieki nie mogę uwierzyć, że nie są pełne cukru, śmietany, tłuszczu i białej mąki- wyglądają świetnie a patrząc na moje ulubione składniki czyli wszystko co kokosowe i maliowe to wiem, że to nie tylko zdrowsza ale i pyszniejsza wersja!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fakt, sprawia wrażenie tradycyjnego i to jest jego plus bo dzieci nie czują się jakoś zbytnio poszkodowane takimi słodkościami :) Nas rajcują wszelkie rustykalne wypieki ale wiemy, że wiele osób najpierw musi ciacho zaakceptować wizualnie :P Na 100% by Ci smakowały, bo nawet nasz tato (antyfan kokosu) nie pogardził kawałkiem :D

      Usuń
  32. O jejuu zjadłabym go od razu! Nawet nie wytrzymałby zrobienia zdjęć :D

    OdpowiedzUsuń
  33. Bomba! Torcik wygląda obłędnie smakowicie. Aż ślinka cieknie :D

    OdpowiedzUsuń
  34. Wygląda bardzo apetycznie, a maliny i kokos to moje smaki :) Też żałuję, że sezon na maliny już się kończy.

    OdpowiedzUsuń
  35. Ja w tym roku akurat malin pojadłam :) Piękny ten tort! Idealny na pożegnanie lata :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My też bo mamy sporo swoich krzaków, które owocują wcześniej i później :D Jednak nam zawsze jest mało :P

      Usuń
  36. dziewczyny tort - sztos! szkoda, że z jajkami, czekam na coś bez :) a dwumiesiecznik juz pobieram :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Biszkopt bez jajek też będzie ale trochę nam się przeciąga w czasie :P Na pewno powstanie jakiś torcik z niego ze specjalną dedykacją dla Ciebie bo to właśnie Twoje wypieki dają nam tą presje :P

      Usuń
  37. Boże jaki cudowny torcik:) Ślinka cieknie na sam widok

    OdpowiedzUsuń
  38. Piękny jak z okładki :) Ale to już chyba ostatki świeżych malin ? U mnie w ogrodzie już same resztki...
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No niestety ostatni rzut na taśmę :( W marketach jeszcze można je znaleźć ale zawsze do środka można użyć mrożonych a górę udekorować nieco inaczej :) Smak i tak będzie cudny :)

      Usuń
  39. Wygląda jak z najlepszej cukierni <3

    OdpowiedzUsuń
  40. Niesamowite, wygląda przepysznie :) Aż mi ślinka cieknie na jego widok :) Dobrze, że nie mieszkacie blisko mnie :D
    Jeśli możesz kliknij w linki TUTAJ, dzięki :*

    OdpowiedzUsuń
  41. boski, nie można mu się oprzeć :)

    OdpowiedzUsuń
  42. Tort jest boski, gratuluję serdecznie, przy takich smakołykach można zrezygnować z cukru :)

    OdpowiedzUsuń
  43. Prześliczny ten wasz torcik :) :D

    OdpowiedzUsuń
  44. Ależ wspaniały ten tort :) Zaraz pobieram również dwumiesięcznik, żeby zobaczyć, co tam jeszcze dobrego.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mamy nadzieję, że w przyszłym numerze nasz kolejny tort również wzbudzi tyle pozytywnych emocji :) Dziękujemy :)

      Usuń
  45. Tort wygląda jak bajka! Oj jadłabym go z ochotą :)

    OdpowiedzUsuń
  46. Dawno nie widziałam tak piękngo tortu! Nie jadam tortów, ale tego bym chętnie spróbowała!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My twierdziłyśmy niegdyś, że tortów wręcz nie lubimy (ale zawsze ich warstwowa budowa wzbudzała w nas zachwyt), jednak gdy same zaczęłyśmy je tworzyć to pokochałyśmy je również za smak :) Dziękujemy :*

      Usuń
  47. Tort wygląda nieziemsko, a połączenie malin i kokosa- mniam!:)
    Gratuluję współudziału w tworzenie gazety:)

    OdpowiedzUsuń
  48. Wow! Dziewczyny przepiękny tort :)

    OdpowiedzUsuń
  49. Może jeszcze przyjdzie wasz dobry czas i się polubicie ;) Znamy osoby z taką przypadłością i wyleczyły się z tego, więc jest dla Ciebie nadzieja xD

    OdpowiedzUsuń
  50. Za 5 dni mam urodziny, zróbcie mi taki tort :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już życzymy wszystkiego najsłodszego a gdyby ktoś wymyślił specjalnego kuriera dla ciast i tortów to byłoby cudownie :D

      Usuń
  51. Bardzo subtelny i dziewczynski :) lecz ja jednak za malinami nie przepadam :)
    pobieram magazyn i bede czytac do snu :)

    OdpowiedzUsuń
  52. Wy to zawsze smaka narobicie :) Tort przepiękny i pewnie smakuje wyśmienicie. Zapamiętuje przepis bo na pewno się przyda :)
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  53. Też spuszczamy po upieczeniu biszkopt na blat, jest pięknie wyrośnięty i nie opada <3 Taki tort chętnie bym dostała na urodziny :D

    OdpowiedzUsuń
  54. Och Dziewczyny, tort jak marzenie i do tego kokosowy :)

    OdpowiedzUsuń
  55. Ja zdecydowanie jestem uzależniona od cukru białego, próbuję inspirować się Waszymi przepisami do jego eliminowania, jednakże nie zawsze mi się to udaje :P
    Pobrałam Wasz magazyn, biorę się za czytanie :D
    A torcik malinowy aż się prosi o zjedzenie, baaaardzo apetyczny :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Małymi kroczkami do celu i sukcesu! :) Cieszymy się, że choć trochę inspirujemy a kto wie, za jakiś czas już tylko takimi wypiekami będziesz operować :D
      Dziękujemy i miłego czytania :)

      Usuń
  56. Zakochałam się w tym torcie <3 Brak słów, jest cudowny!

    OdpowiedzUsuń
  57. elegancki torcik Wam wyszedł :D i te maliny mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  58. Wygląda niesamowicie, a smakuje pewnie jeszcze lepiej!

    OdpowiedzUsuń
  59. Jak zawsze wygląda obłędnie i aż ślinka cieknie :D

    OdpowiedzUsuń
  60. mmm zjadłabym chyba cały taki torcik :D

    OdpowiedzUsuń
  61. Jak z bajki! Ale pewnie już nie raz ktoś wyżej to napisał. Niestety na maliny już nie mam co liczyć ale nie wiem jakich owoców mogłabym użyć które będą dobrze smakować z kokosem. Sandra :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz spokojnie użyć np. mrożonych malinek ale również takie owoce jak kiwi, mango albo nawet mandarynki będą się prezentować smakowo i wizualnie :)

      Usuń
  62. Uwielbiam połączenie malin z kokosem. Super torcik :D

    OdpowiedzUsuń
  63. Super jest ten torcik, wygląda perfekcyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
  64. Sama staram sie unikac bialego cukru jak tylko moge. Ale nie lubie tez uzywac slodzikow, takie sztuczne mi sie to wydaje. U mnie schodzi glownie miod i cukier trzcinowy ^^ ale co jak co tort wam sie udal :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dlatego ksylitol jest idealny, bo nie jest sztucznym a naturalnym słodzidłem i smakuje tak jak zwykły cukier przy czym nie powoduje cukrzycy, próchnicy i wielu innych chorób :) Pod wieloma względami miód i cukier trzcinowy nie dorastają mu do pięt ;) Jedyny minus to cena, choć teraz i tak już jest o wiele tańszy niż jeszcze rok temu :)

      Usuń
  65. Ojejku, jak on dorodnie, słodko i po prostu rozpustnie wygląda ! Jadłabym bez opamiętania chyba :}

    OdpowiedzUsuń
  66. O, kura wodna, jakie to piękne jest!Wytworny i prozdrowotny !!! Ja już od kilku miesięcy nie jem cukru białego - raz poszłam tylko do cukierni kupiłam sobie sernik na zimno, ale to raz, - głównie mam syrop z agawy i miód, jest to o wiele lepsze życie niż takie okropne z białym cukrem. Zawsze byłam dość tłusta, trochę, i nawet lubię to, ale tu chodzi nie tylko o kilogramy, ale w ogóle o zdrowie :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gratulujemy! To bardzo dobra droga i życzymy Ci na niej wiele sukcesów. To, że czasem zjesz kawałek ciasta z białym cukrem nie powoduje, że jesteś słaba. Fakt, że po jednym kawałku raz na jakiś czas potrafisz wrócić do swoich postanowień świadczy o ogromnej sile godnej podziwu :) Teraz czas zmienić syrop z agawy na coś nieco bardziej zdrowszego bo w sumie do ideału temu słodzidłu wiele brakuje :P Miodek jest spoko jeśli jest naturalny a nie z marketu. Nadal ma w sobie wiele z cukrów ale zawsze posiada dodatkowe właściwości no i nie jest tak bardzo przetworzony jak syrop z agawy :) Powodzenia! :*

      Usuń
  67. Jakie przepiękny tort! Zawsze kiedy widzę Wasze przepisy to momentalnie cienkie mi ślinka <3

    OdpowiedzUsuń
  68. Już w samym zdjęciu można się zakochać! Tort wygląda bajecznie!

    OdpowiedzUsuń
  69. Mam wszystkie produkty na wykonanie tego cuda, więc spróbuję. Jutro od rana zabieram się do roboty.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jutro od rana robimy ciacho dyniowe, mamy nadzieję, że nasze duchowe wsparcie bardzo się przyda :D

      Usuń
  70. Ale pięknie wygląda, istne cudo. Uwielbiam maliny w cieście ;).

    OdpowiedzUsuń
  71. O mamusiu jakie cudo! Jeszcze z dodatkiem malin <3
    Niebo na talerzu :P

    OdpowiedzUsuń
  72. Ja muszę chyba wyłudzić od Was adres! I podjechać ! Ja tu po pracy zmęczona - wchodzę w tu takie radości i pyszności! O RANY! CUDNIE! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za Twój poświęcony czas, a Anonimy prosimy o podpisywanie się :)

Copyright © 2016 Candy Pandas , Blogger