sobota, 8 października 2016

Orzechowe tarty z kremem z awokado (bez glutenu, cukru białego, laktozy, wegańskie)

Przed Wami part 5 serii wypieków zainspirowanych konkursem na naszym blogu. Ten przepis (od Kasi z bloga Strasznie Smaczne) praktycznie pod względem składników nie został przez nas zbyt drastycznie zmieniony. Jak widać mamy jednak dla niego nową formę, która naszym zdaniem świetnie sprawdzi się na imprezach w jeszcze mniejszej muffinkowej wersji. Spód przypomina Snikers a kwaskowy krem z awokado świetnie równoważy jego słodycz :) My podałyśmy nasze tarty z letnimi owocami (robiłyśmy je jeszcze we wakacje więc niech Was jeszcze "ogrzeją" wspomnienia :P) ale sam przepis można wykonać nawet zimą a owoce sezonowe zastąpić np. bakaliami :) 






Składniki (2 tarty o śr: 14 cm):

Tarty orzechowe
-70g orzechów ziemnych
-25g migdałów (lub również orzechów ziemnych)
-90g daktyli
-1,5 łyżki miękkiego oleju kokosowego

Krem z awokado
-2 miękkie awokado
-2 dojrzałe limonki (plus otarta skórka z jednej)
-2-3 łyżki słodu ryżowego (lub miodu)
-60g miękkiego oleju kokosowego

TARTY ORZECHOWE
Orzeszki podprażyć na suchej patelni. Daktyle zalać wrzątkiem na 3 minuty, wypłukać i odsączyć. Do blendera (takiego jak do masła orzechowego) wsypać orzechy i nieco je rozdrobnić, dodać daktyle i olej i nadal blendowa do uzyskania lepiącej się masy. Wylepić formy na tarty (na dno można włożyć kółko wycięte z papieru do pieczenia) i wstawić do zamrażarki do czasu aż masa stężeje i będzie można wyjąć tarty (można pomóc sobie np. patykiem do szaszłyków tak jak my :P).

KREM Z AWOKADO
Awokado obrać i wyjąć pestkę. Dodać do niego sok z limonek, startą skórkę oraz słód i miękki olej. Wszystko razem zblendować i wstawić do lodówki na 1-2 godziny aż masa stężeje.

Uwaga!: Krem zamknięty w pudełku w lodówce zachowuje kolor nawet do następnego dnia (więcej dni nie miał szans  przeżyć bo był zbyt dobry :P)

Do tart włożyć plasterki słodkiego banana i wycisnąć kwaskowy krem z awokado. Całość udekorować owocami i zajadać :)


Zainspirowane przepisem na sernik z awokado od Kasi :)

109 komentarzy:

  1. Mniam, mniam.... pyszności ;) Brakuje tylko mnie bym mogła spróbować :D

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo optymistyczne,idealne na ponure popołudnie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy nie jadłam mini tart i... oj, teraz to bym taką zjadła! (A bo to jedną? xD)

    Swoją drogą, macie jakiś sposób na to, by masa z awokado nie ciemniała?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krem z tego przepisu pozostawiony w zamkniętym plastikowym pudełku był nadal piękny i zielony nawet następnego dnia :) Podobno jak się włoży pestkę do past z awokado to też utrzymują kolor ale my zawsze zjadałyśmy je na bieżąco :)

      Usuń
  4. Wyglądają przepysznie, a zdjęcia są zachwycające :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajny pomysł Kasi, a krem z awokado, będzie chyba za mną chodził dzisiaj cały dzień :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Pysznie si prezentują :) Nie wiem czy zrobię takie tarty, ale krem z awokado zrobię jutro w domu, tym bardziej że czeka na mnie jedno dojrzałe :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie :) Warto użyć właśnie limonek a nie cytryny i uprzedzamy, że krem jest kwaśny ale właśnie taki jest jego urok, że świetnie łączy się ze słodkimi dodatkami jak banan czy daktyle a w tym przypadku "snikersowy" spód :)

      Usuń
  7. Bardzo fajne!Ten zielony krem wyglada tak śmiesznie,trochę magicznie XD

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciekawy pomysł, awokado w takim wydaniu jeszcze nie miałam okazji próbować.
    Tarty wyglądają bardzo apetycznie :-)
    Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
  9. Jaki piękny zielony kolor wam wyszedł. Ciekawa jestem, jak to może smakować, lubię awokado. Gdybym zobaczyła coś takiego w jakiejś knajpie, biorę od razu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krem z tego przepisu jest przyjemnie kwaśny co powoduje, że awokado "nie muli/mdli" :)Świetnie łączy się z bardzo słodkimi dodatkami jak daktyle czy banan :)

      Usuń
  10. Kolor idealny na taką pogodę ^_^
    Orzechowy spód? Już jestem kupiona :P

    OdpowiedzUsuń
  11. Krem z awokado brzmi bardzo ciekawie! Nie umiem sobie wyobrazić tego połączenia, ale chętnie bym spróbowała bo sam owoc uwielbiam i często dodaje do sushi :D

    Zapraszam na swojego Bloga Sakurakotoo

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli lubisz awokado to w takiej limonkowej wersji będzie Ci również smakować :) Wypróbuj bo jak widać krem jest bardzo prosty i możesz trzymać go w pudełku do następnego dnia a kolor się nie zmieni :)

      Usuń
  12. Wyglądają przepięknie :) I ten grzybek na wierzchu!

    OdpowiedzUsuń
  13. Do samego awokado nie mogę się przekonać. Jednak w takiej wersji i tak podane na pewno bym je oswoiła w mig. A jak apetycznie podane. No i ta dekoracja. Idealne na słodki, leniwy weekend. Oczekujcie mnie, bo wpadam zaraz na te wspaniałości i opędzluję nie jedną mini-tartę :) Pozdrowionka serdeczne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Awokado dla niektórych jest mdlące i np. w słodkiej wersji nie mogą go znieść. Nasza propozycja jest limonkowa, kwaskowa więc minimalizuje to uczucie tłustości. Warto wypróbować bo jak widać krem jest prosty do zrobienia a zamknięty w pudełku może pozostać do następnego dnia :)

      Usuń
  14. O rany jak tylko zawsze wchodzę na Waszego bloga to od razu zachciewa mi się jeść! ;p Ale pychotka, chętnie bym zjadła taką tartę <3

    OdpowiedzUsuń
  15. Dziewczyny, niesamowite są te wasze przepisy :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Poproszę dużą garść tych promieni słonecznych ze zdjęć :D I taką jedną tartą również nie pogardzę, tym bardziej, że zielony krem "razi" w oczy i tak bardzo apetycznie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My też chłoniemy z tych zdjęć energii ile się da :D A tarty znów nam się marzą do zjedzenia :D

      Usuń
  17. O mamo, jakie urocze :O Czemu nie umiem robić takich cudeniek?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może umiesz a nawet o tym nie wiesz :P Spróbuj bo to banalnie prosty przepis! :D

      Usuń
  18. Uwielbiam takie mini tarty i krem z awokado <3

    OdpowiedzUsuń
  19. ale by mi sie przydała taka babeczka teraz:)

    OdpowiedzUsuń
  20. Cudownie i bez pieczenia -a dekoracja tak piękna że się dziwię czemu to wszystko zjadłyście Ps ( a może ja Was zaproszę do siebie ;) )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na początku przygody z blogowaniem i fotografowaniem słodkości miałyśmy problem ze zjedzeniem naszego "dzieła", teraz już nie mamy oporów! :D Jeśli masz świetny piekarnik to nie trzeba nas dłużej przekonywać xD

      Usuń
  21. U Was jak zwykle cudowności! :) I to w dodatku zdrowe :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Jakie kolorowe, od razu poczułam wiosnę ;)

    OdpowiedzUsuń
  23. Dziewczyny cudowne babeczki, zjadłabym taką nawet teraz :-)

    OdpowiedzUsuń
  24. Krem z awokado to nie moje klimaty, ale wygladają ślicznie :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Dawno nie jadłam awokado na słodki, trzeba zrobić mus czekoladowy ;)
    Tylko jakoś ostatnio nie mam szczęścia i trafiam na niedobre ;/
    Przyznam, że już nie pamiętam smaku tych tart, ale pewnie były dobre, gdyby było inaczej, zapamiętałabym :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Samych tart nie jadłaś ale spód identyczny próbowałaś w pralinkach ;)
      Awokado jest kapryśne niestety ale jak wreszcie trafisz na zacne to koniecznie zrób je z limonką! :D

      Usuń
  26. Ale piękne! Naprawdę wyglądają obłędnie; dlaczego nie sprzedają takich w sklepach :(

    OdpowiedzUsuń
  27. Małe dzieła sztuki a te muchomorki mega

    OdpowiedzUsuń
  28. Jak pięknie kolorowo, wręcz letnie klimaty.

    OdpowiedzUsuń
  29. Prezentacja doskonała! Uwielbiam awokado a w tak oryginalnym duecie babeczki muszą być rajem dla podniebienia :-)

    OdpowiedzUsuń
  30. Przede wszystkim kolor jest zachwycający ! I podoba mi się ten spód, myślę, ze fajnie by było go chrupać :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spód to taka zdrowsza wersja snikersa! Serio jest bardzo smaczny i prosty w przygotowaniu :)

      Usuń
  31. Za orzechami nie przepadam, ale muszę przyznać, że tarty wyglądają przepysznie :D

    OdpowiedzUsuń
  32. Nie wiem, jak z kremem, ale tarty na pewno zrobię!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla każdego coś dobrego :D Tarty są takie snikersowe i mega orzechowe :) Super sprawdzi się na nich inny krem np. kokosowy :)

      Usuń
  33. małe cudeńka! chętnie wykorzystam pomysł na krem z awokado:)

    OdpowiedzUsuń
  34. Wygląda bardzo smacznie i estetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  35. krem wygląda imponująco, piękny kolor, pyszne tarteletki, cudowny widok!

    OdpowiedzUsuń
  36. Urocze te tarty :) Aż szkoda jeść, a na pewno pyszne :D

    OdpowiedzUsuń
  37. Przepiękny kolor! Tarty są tak śliczne, że aż szkoda jeść :)

    OdpowiedzUsuń
  38. Zielony kolor świetnie energetyzuje, a kwaskowy krem świetnie równoważy słodki spód daktyli :) Ciekawy pomysł!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie! Krem i spód to idealnie skomponowany duet. Nam tak przypadł do gustu, że bardzo często miewamy właśnie na niego ochotę :)

      Usuń
  39. Mniam! Wygląda przepysznie. Któregoś weekendu koniecznie muszę zrobić te tartaletki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie są trudne w przygotowaniu a jak widać prezentują się zacnie ;)
      Generalnie ze spodu wychodzą też piękne kuleczki-pralinki a krem w pudełku utrzymuje kolor nawet do następnego dnia :)

      Usuń
  40. Pyszności - ale grzybki jednak zastąpię czymś jadalnym, bo juniora muszę uczyć, że muchomor to muchomor i nie ma wyjątków.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz racje! Z dzieciakami trzeba na takie niuanse zwracać uwagę :)

      Usuń
  41. Jak dla mnie, to ma zimowy akcent, bo ja mam takie bombki - muchomory na choinkę ;-)
    Ten spód jest bardzo pomysłowy, Wasza kreatywność jest naprawdę niesamowita! Awokado to jest coś, do czego mam bardzo mieszane uczucia, ale tym razem zjadłabym to na pewno :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szczerze to te muchomorki były kupione zimą w dziale do stroików :P Mnie (Angelikę) tak urzekły, że musiałam je kupić i jak widać wpasowują się w każdą porę roku.
      Awokado w takiej kwaśnej wersji nie powoduje uczucia mdłości więc warto wypróbować ten przepis :)

      Usuń
  42. Super widok i ten kolorek kremu... mniam, mniam! :)

    OdpowiedzUsuń
  43. Ten krem z awokado mnie oczarował! Wykorzystam go na pewno do jakiegoś ciacha <3

    OdpowiedzUsuń
  44. I właśnie przez was zgrzeszyłam. Moje postanowienie złamane :) Dobrze że jutro poniedziałek. Będę mogła zacząć spokojnie od poniedziałku moje słodyczowe postanowienie :) hihi

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jasne, poniedziałek jest zawsze dobrym terminem na postanowienia. My wyznajemy zasadę "w niedziele się nie liczy" xD

      Usuń
  45. Taki mus koniecznie muszę zrobić. Bajecznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  46. Ten krem nie dość, że cudowny kolor to jeszcze pewnie wyśmienity w smaku.
    Świetny przepis.

    OdpowiedzUsuń
  47. Takie przekąski zawsze są na bankietach :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wychodziłybyśmy z takiego bankietu dopóki by nas nie wyrzucili siłą :D

      Usuń
  48. Takie smakołyki w sam raz na pochmurny dzień :)

    OdpowiedzUsuń
  49. Mniam! Jakie apetyczne te tarty! Jestem ciekawa smaku takiego kremu z awokado :)
    Dziękuję Wam za udział w konkursie na moim blogu, napisałyście świetną historię :) A teraz zapraszam Was na Linkowe Party w najnowszym wpisie - możecie tam podzielić się linkiem, np. do tego pysznego deseru :)

    OdpowiedzUsuń
  50. Jakie piękne ! Ten krem ma cudny kolorek :)

    OdpowiedzUsuń
  51. ten krem ma po prostu cudny kolor :)

    OdpowiedzUsuń
  52. Avocado jest niesamowicie zdrowe.. Wy macie świetne pomysły :)
    Uważajcie, bo się w końcu do Was wprowadzimy na takie pyszności :*:*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na naszych 20m2 pewnie spalibyście na podłodze :P Z drugiej strony gdybyśmy zrobiły prawdziwą studencką imprezę to z 20 osób by się zmieściło i się wyspało :P

      Usuń
  53. tarty z awokado muszą być pyszne, bo awokado jest cudne. mniam. i ten piękny, zielony kolor! <3

    OdpowiedzUsuń
  54. Bardzo lubię awokado, ale jeszcze nigdy nie wsadziłam go do deseruXD

    OdpowiedzUsuń
  55. nie wiem dlaczego,ale w ciastach czy deserach uwielbiam kolor zielony :D taki...hipnotajzing :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też tak mamy :P Dzieci z reguły zielonego koloru się boją/brzydzą ale nas przyciąga jak magnes :P

      Usuń
  56. Super, ja poproszę z dużą ilością muchomorków :)

    OdpowiedzUsuń
  57. Ale u Was wiosennie i smacznie ...mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  58. Przepyszna, zdrowa i bardzo pożywna przekąska. Jak zawsze prezentuje się niezwykle smakowicie :D

    OdpowiedzUsuń
  59. Przeurocze tarty! Zielony krem w połączeniu ze świeżymi owocami wygląda genialnie!:D

    OdpowiedzUsuń
  60. Jak wy to robicie że wszystkie wasze wypieki mam ochotę przytulić :D Babeczki wyglądają rewelacyjnie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hehe przytulenie nie koniecznie jest dobrym pomysłem :P Ale super, że wzbudzają takie pozytywne emocje miłosne ;P

      Usuń
  61. Ten krem jest pyszny! Kwaśny ale i orzeźwiający zarazem. Bardziej mi smakuje niż z krem z awokado i banana bo jest dla mnie trochę za mdły a ten jest spoko :)
    A ten spód jest na tyle ściągnięty, że np. można wylepić nim dno tortownicy? Sandra :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie, że tak. Propozycja od Kasi była właśnie taka ale polecamy małą tortownice aby spód był grubszy :)

      Usuń
  62. Deserów z awokado jeszcze nie jadłam, tarty wyglądają pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  63. Ależ tu dziś u Was kolorowo !
    Chętnie przysiadłabym się do tego deseru :)

    OdpowiedzUsuń
  64. Wyglądają obłędnie ;) Bajkowe ;D

    OdpowiedzUsuń
  65. Kolor mega ;-)
    Na weekend bardzo ciekawa propozycja słodkościowa. ;-)

    OdpowiedzUsuń
  66. Wyglądają obłędnie:) dla mnie fanki awokado idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  67. Piękne, zdrowe i pyszne tartaletki - już lepiej być nie może :D

    OdpowiedzUsuń
  68. A wy jak zwykle bardzo kreatywnie 😃 w waszym wydaniu mój sernik wygląda jak z najlepszej cukierni! Cieszę się, że smakowało. Sama też z chęcią schrupalabym taką tartę. Wielki plus tego przepisu to to, że i spód i krem można wykorzystać do innych słodkości:)

    OdpowiedzUsuń
  69. znakomita propozycja na pyszną zdrową przekąskę.

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za Twój poświęcony czas, a Anonimy prosimy o podpisywanie się :)