niedziela, 12 marca 2017

Domowe proteinowe batony: kokosowo-pistacjowe i jaglano-żurawinowe (bez glutenu, bez pieczenia)

Nasz ostatni sernik białkowy pięknie rozpoczął serię proteinowych słodkości 💪. Widzimy, że na takie przepisy jest spore zapotrzebowanie, dlatego będą pojawiać się na blogu coraz częściej. Tym razem przedstawiamy Wam dwa rodzaje batoników, które mamy nadzieję zainspirują Was do tworzenia własnych słodkich cegiełek 😋. Wyjątkowo przydatne okazały się produkty firmy Vivio, a szczególnie olej kokosowy, który nadał niesamowitego kokosowego aromatu kakaowej polewie 💙 oraz saszetki chia, które sprawiają, że ich użycie jest bardzo wygodne. Musicie je przyrządzić! 


Batony kokosowo-pistacjowe
Składniki:

Dolna warstwa
-165ml śmietanki kokosowej
-1 szkl. wiórków kokosowych
-1,5 – 2 miarki odżywki białkowej** 
-2 garści pistacji niesolonych

Górna warstwa
-1 awokado
- ½ szkl. wiórków kokosowych
-1 limonka
-ksylitol

Kakaowa polewa
-4 pełne łyżki oleju kokosowego nierafinowanego Vivio
-6 łyżek gorzkiego kakao
-4-5 łyżek syropu klonowego lub innego płynnego słodziła

Śmietankę, wiórki, odzywkę i posiekane pistacje zagnieść razem. Wyłożyć plastyczną masę do prostokątnej formy (wyłożonej folią), całość wyrównać i lekko ubić.
Awokado, olej, sok z limonki i ksylitol zmiksować blenderem, dodać wiórki i wymieszać. Masę wyłożyć na kokosową warstwę, wyrównać i całość włożyć do zamrażarki.
Olej rozpuścić w kąpieli wodnej (nie może być bardzo ciepły), dodać kakao, słodzidło i dokładnie wszystko wymieszać. Gdy warstwy się zmrożą, ostrym nożem moczonym we wrzątku pociąć kostkę na batony i polać je czekoladą* i posypać pistacjami.


Batony jaglano- żurawinowe
Składniki:

Dolna warstwa
-110g suchej kaszy jaglanej Vivio + napój roślinny/mleko
-1,5 – 2 miarki odżywki białkowej**

Górna warstwa
-3 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej z dolnej warstwy
-1 pełna szkl. suszonej żurawiny Vivio

Biała polewa
-4 pełne łyżki oleju kokosowego nierafinowanego Vivio
-4 łyżki odżywki białkowej - kazeiny***

Kaszę zalać wrzątkiem i moczyć 15 minut. Po tym czasie kilkakrotnie przepłukać pod bieżącą wodą. Następnie ugotować ją na dowolnym napoju roślinnym lub mleku do wyparowania płynów, 3 łyżki odłożyć osobno do innego pojemnika. Dodać odżywkę oraz chia i wymieszać. Tak przygotowaną kaszę wyłożyć do foremki (wyłożonej folią), wyrównać i ubić.
Żurawinę zalać wrzątkiem i zostawić na 15 minut, następnie wypłukać i odcedzić na sitku. Zmiksować ją razem z odłożoną kaszą na względnie gładką masę, którą wyłożyć na warstwie z kaszy. Całość włożyć na kilka godzin do zamrażarki, po tym czasie ostrym nożem moczonym we wrzątku pociąć kostkę na batony.
Olej rozpuścić w kąpieli wodnej (nie może być bardzo ciepły), dodać kazeinę i dokładnie wymieszać. Polewać batoniki* i posypać chia.

*Gdy batony są zmrożone, polewa ścina się na nich bardzo szybko.
**Polecamy izolat białka serwatkowego WPI bez laktozy lub najlepszy hydrolizat WPH. 
***Białka serwatkowe WPC  nie rozpuszczają się w oleju powodując strukturę piasku w oleju. Białko z kazeiny tworzy bardziej jednolitą masę i posiada mniej proszkową konsystencję.  



111 komentarzy:

  1. Te batony wyglądają tak,ze brak słów... (troszkę skojarzyły mi się z ptasim mleczkiem :P). Batoników z pistacjami to chyba nie produkują. A ta żurawina??? Wygląda niczym owocowy mus..... Świetny pomysł na smaczną i zdrową przekąskę ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z taką polewą mniejsze przekąski jak ptasie mleczko też można zrobić :) Są batony z pistacjami ale wszystkie mają mega dużo aromatu marcepanu i mało wspólnego mają z prawdziwym smakiem tych orzechów. Żurawinka nadaje przyjemnego słodko-kwaśnego smaku :)

      Usuń
  2. czarujecie po prostu, świetny przepis i te wygląd:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają objętnie!Po raz kolejny żałuje ze nie mam i nie mogę mieć odżywki,bo juz bym sie robiła za ich robienie :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bez odżywki też można je zrobić a w białej polewie użyć mleka w proszku chyba ;P

      Usuń
  4. Kurczę, ja to nawet nie wiedziałam, że jest tyle rodzajów białka: WPI, WPC, WPH :D Świetne są te batoniki, bardzo by mi smakowały (zwłaszcza ten kokosowo-pistacjowy <3). No i saszetki chia to fajny pomysł - mamy pewność, że nie wchłoną wilgoci z powietrza, jak będzie zbyt długo otwarte oraz dobrze się dozuje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest dużo tych odmian i próbujemy z większością się zapoznać bo nie każda do każdego wypieku się nadaje ;) Saszetki są urocze. Fajnie, że można wziąć je do torebki, po drodze na uczelnie kupić jakiś zdrowy soczek i bez problemu wsypać je do butelki bez odmierzania i w ogóle :)

      Usuń
  5. Mniam :) lubię batoniki z odżywką białkową. Wyglądają cudownie :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Obydwie wersje zachwycają wyglądem, choć na obecną chwilę wybrałabym te z pistacjami :) Taką polewę kakaową zrobię przy najbliższej okazji :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polewa jest cudna! Koniecznie użyj oleju nierafinowanego a gwarantujemy Ci, że zakochasz się w takiej domowej czekoladce :)

      Usuń
    2. Innego niż nierafinowany to nawet nie mam :D
      A co do pistacji jeszcze, to trudno znaleźć gdzieś takie bez soli :/ Jadłam w niedzielę te z solą i od obierania i zeskrobywania soli zniszczyłam paznokcie :P

      Usuń
    3. Dobrze, że o tym wspominasz bo nasze odkrycie to właśnie pistacje bez soli z Lidla (od niedawna są w sprzedaży). Są pyszne i mają piękny zielony kolor. Tylko te teraz kupujemy :)

      Usuń
    4. O jejuś, a ja wczoraj byłam w Lidlu !! Dzięki za informację - będę polować przy najbliższej okazji :) One są pakowane, czy sprzedawane luzem na kg ?

      Usuń
    5. Normalnie w paczkach :) Takie niebieskie opakowanie mają ;)

      Usuń
    6. Dzięki, będę szukać być może już w poniedziałek :))

      Usuń
  7. Oba wyglądają smakowicie... zdecydowałabym się na żurawinowo jaglany :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Przyjeżdżajcie na kawę do mnie :P

    OdpowiedzUsuń
  9. Wow! Wyglądają rewelacyjnie :-) Proszę o jednego batonika - tego z żurawiną :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. batony wyglądają obłędnie! porwałabym z chęcią i myślę, że na jednym by się nie skończyło...

    OdpowiedzUsuń
  11. Jestem pod wrażeniem jakie cuda robicie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wyglądają ekstra, idealne prostokąty <3 Zdrowo i pysznie, jak zawsze u Was :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Dziewczyny super, ale bym sobie spróbowała jak smakują :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wybieram bramkę numer jeden. Mega <3

    OdpowiedzUsuń
  15. Są takie śliczne, że aż szkoda jeść :D

    OdpowiedzUsuń
  16. Przecudowne! Z chęcią spróbowałabym obu i pewnie na jednym by się nie skończyło :D

    OdpowiedzUsuń
  17. Jakie cudne batoniki! Jedne i drugie niesamowicie kuszące, raczej nie mogłabym się zdecydować na jednego ;-).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Po co wybierać jak można najpierw zrobić jedną wersję a potem drugą xD Gwarantujemy, że i jedne i drugie są warte uwagi :D

      Usuń
  18. Ojejku, te batony wyglądają po prostu doskonale! Czemu takich wspaniałości nie sprzedają w sklepach... :( Ale za to przepis wydaje się być stosunkowo prosty, więc podejrzewam że dam radę sama takie przyrządzić, ale zobaczymy jak to wyjdzie :P

    Sakurakotoo ❀ ❀ ❀

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak raz zrobisz takie batony to ciągle będziesz kombinować i myśleć o następnych :) Uwielbiamy komponować składniki na wiele sposobów i sprawdzać jak razem wyglądają i smakują :)

      Usuń
  19. mistrzostwo świata!!!!! pożarłabym razem z monitorem te batoniki;) i choć ta odżywka białkowa jest dla mnie jak czarna magia, to jestem gotowa przeszukać internety, żeby chociaż spróbować, jak smakują takie cudeńka;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W sklepie internetowym kfd nie raz można trafić na wiele próbek o różnych smakach, choć my głównie bazujemy na naturalnej. Batoniki można również wykonać bez odżywki dodając substancje słodzące w ich miejsce a w białej polewie chyba może zastąpić ją mleko w proszku. :)

      Usuń
  20. Jakie idealne kształty! :) Batoniki wyglądają fantastycznie, i w środku i na zewnątrz :)

    OdpowiedzUsuń
  21. wygladają obłędnie!
    przepis zapisuję, myślę że mojej Małej sie spodobają:)

    OdpowiedzUsuń
  22. Obie wersje batona mi się podobają. I do tego ten genialny wygląd <3

    OdpowiedzUsuń
  23. Oj, tak to bym sobie podogadzała w to niedzielne popołudnie! Na pierwsyz ogień kradnę tego z żurawiną, a z pistacjami pójdzie na "deser" deserku :)
    Uwielbiam Wasze zdjęcia - zawsze są takie radosne, kolorowe :)
    Narobiłyście mi smaka.
    Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak sobie myślałyśmy, że pewnie zdecydowana większość sięgnęłaby na pierwszy ogień po pistacjowego ale jak widać po komentarzach sporo osób gustuje w żurawinie co nas cieszy :) Dziękujemy! Mroczne zdjęcia też mają swój urok ale jakoś kontrast kolorów bardziej do nas przemawia choć dla niektórych może być zbyt "pstrokato" :)

      Usuń
  24. Doskonałe! pożeram wszystkie wzrokiem, ale cudeńka!

    OdpowiedzUsuń
  25. Jak zwykle, podziwiam Waszą pomysłowość:)

    OdpowiedzUsuń
  26. Wyglądają obłędnie, aż szkoda jeść.
    Mistrzostwo :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Oczywiście wybieram opcję z pistacjami! Genialne :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Kocham wasze wykończenie każdego wypieku, jest tak dopracowane, że grzechem jest to konsumować :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chcemy Was takim widokiem jak najbardziej zachęcić :) Dziękujemy :*

      Usuń
  29. cos pieknego, te pistacjowe wyjatkowo urodziwe... moje proteinowe batony sa zawsze takie proste i niewyszukane, a Wasze to czysta poezja:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nic nie poradzimy na to, że tak kochamy warstwy i nawet w batonach musimy je umieścić :P Ale takie proste cegiełki też mają swój urok ;) Dziękujemy :*

      Usuń
  30. Oba batony wyglądają przepysznie, aż trudno zdecydować, który bym wolała. I jestem zaskoczona, że z odżywki białkowej i oleju można zrobić polewę do batoników :) Dziewczyny, koniecznie dodajcie ten przepis do mojego Linkowego Party!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czasem takie proste połączenia z dwóch składników stanowią świetne wykończenie deseru :) Już lecimy dodać :D

      Usuń
  31. Batoniki wyglądają przepysznie :) chętnie bym spróbowała bo nigdy czegoś takiego nie jadłam ;)
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  32. W życiu bym nie pomyślała że można zrobić tak cudowne batony. Jesteście mega ,muszę je koniecznie zroibć

    OdpowiedzUsuń
  33. Robię! Wasze batony do niebo w gębie, a te jeszcze do tego wyglądają tak, że na sam widok można się rozpłynąć :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszy nas to niezmiernie, bo batony są warte uwagi :D

      Usuń
  34. Mmm...jakie zgrabne i pysznie nadziane batoniki :)

    OdpowiedzUsuń
  35. Mmm...jakie zgrabne i pysznie nadziane batoniki :)

    OdpowiedzUsuń
  36. Super wyglądają. Ta góra z awokado b. mi się podoba, a awokado b. lubię.

    OdpowiedzUsuń
  37. Ja nie wiem, który by mi bardziej smakował. Ale jestem pewna, że zaopatrzę się kiedyś w te saszetki chia i olej bo czekolada o smaku kokosa brzmi świetnie. A to awokado nie jest za mdłe albo tłuste? bo myślałam, że to jakiś mus z pistacji i się zdziwiłam. Sandra :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Awokado nie jest za mdłe gdy doda się sok z limonki. Absolutnie nie należy jej pomijać bo tak przygotowana masa jest lekko kwaskowa i dobrze łączy się z kokosem :)

      Usuń
  38. Już widzę, że te kokosowo-pistacjowe to coś specjalnie dla mnie, pycha muszą smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  39. Rany julek! Wyglądają tak obłędnie, że się za nie wezmę, na pewno! Czym mogę zastąpić białko? Jak myślicie, mleko w proszku będzie ok?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W samych batonikach możesz użyć mąki kokosowej lub migdałowej a jeśli chodzi o polewę to mleko w proszku lub roślinne mleko w proszku powinno być ok. Tylko trzeba raczej ten olej z proszkiem i jakimś słodem podgrzewać i mieszać do rozpuszczenia. W przypadku odżywki jest ryzyko, że się zetnie więc olej powinien być w pokojowej temp. :)

      Usuń
  40. kurcze i jeden kusi i drugi nęci :) uwielbiam Wasze zdrowe eksperymenty :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak widać po komentarzach to rozchwytywalność obu wersji jest porównywalna :D Według nas obie są równie pyszne :D

      Usuń
  41. Batoniki kokosowo-pistacjowe to coś dla mnie. Uwielbiam kokos i pistacje. Ale ponieważ leniwa jestem jak tylko można, pozostają mi kupne zdrowe słodycze, jak np. ostatnio odkryte w Lidlu batoniki marki Dobra Kaloria. Wersja kokosowo-orzechowa jest absolutnie boska.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Recenzja batonów DK nie schodzi u nas z pierwszego miejsca w TOP10 najbardziej czytanych wpisów więc świadczy to o tym, że są pyszne i jest zainteresowanie :) Nam najbardziej smakował orzechowy ale kokosowo-orzechowy też wymiata :)

      Usuń
  42. O rany nie tylko pyszne ale i zdrowe! Zapisuje przepisy :)

    OdpowiedzUsuń
  43. Kokosowo-pistacjowe to moja bajka! Zwłaszcza, że ostatnio naprawdę często sięgam po pistacje... Chyba już taki okres przyszedł w moim życiu :D

    OdpowiedzUsuń
  44. Te pistacjowo-kokosowe to coś dla mnie :) świetne przed bieganiem :)

    OdpowiedzUsuń
  45. Wspaniale wyglądają. Nie chcecie założyć jakiejś cukierni w pobliżu mojego domu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hehe z przyjemnością i to pod oknem ^^ Damy znać kiedy :P

      Usuń
  46. Batoniki wyglądają perfekcyjnie!:) Z chęcią wypróbowałabym obie wersje:)

    OdpowiedzUsuń
  47. Powiem Wam jedno. Pakujcie batoniki w papierki, bo widzę to pomysł na niezły biznes :) Wyglądają mega-apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My tych biznesów to widzimy dość sporo ale jak na razie to wszystko jest jeszcze marzeniem do spełnienia ;) Dzięki :*

      Usuń
  48. Powaliłyście mnie na kolana. Szacun. Cudne są :)

    OdpowiedzUsuń
  49. kokosowo-pistacjowego ja chcę:D

    OdpowiedzUsuń
  50. Zapisuje przepis na jaglano - żurawinowe <3 Jesteście niemożliwe z tymi kombinacjami :D
    Ściskam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Łączenie różnych smaków sprawia nam niezwykłą frajdę! :) Dziękujemy :)

      Usuń
  51. to wygląda jak małe dzieło sztuki:D

    OdpowiedzUsuń
  52. Prezentuja sie lepiej niz z najdroższe4j cukierii

    OdpowiedzUsuń
  53. Nawet nie wiedziałam, że białko z kazeiny lepiej rozpuszcza się w oleju! Jaki kontrast między batonikami *.* Chcę już wakacje bym mogła robić takie pyszności o każdej porze dnia i nocy! <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też nie wiedziałyśmy ale metodą prób i błędów (oraz utraty oleju :/) doszłyśmy do takich wniosków :) Na tym kontraście szalenie nam zależało i wiedz, że my również w tym kontekście czekamy na wakacje! :)

      Usuń
  54. ale cuda ! zjadłabym wszystkie :D

    OdpowiedzUsuń
  55. Jak przechowywać gotowe batony? Trzeba w zamrażarce czy można w lodówce?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Doskonałe pytanie! Dziś możemy na nie odpowiedzieć bo robiłyśmy eksperymenty w tej sprawie ;P Więc:
      -jeśli oblejesz batoniki dokładnie z każdej strony, nawet od spodu, mogą stać dłużej w lodówce czyli do kliku dni (4-5).
      -jeśli nie to białe raczej do 3 bo ugotowana kasza nie powinna długo leżakować, czekoladowe podejrzewamy o dłuższą o dzień lub dwa żywotność.
      -wersje zamrożone: polewy a szczególnie biała stają się nieco bardziej kruche i podczas jedzenia odrywają się od batonika, ale są nadal smaczne. Kasza w białym po odmrożeniu jest jakby bardziej nasiąknięta wodą.
      Generalnie najlepsze są na świeżo ale można je nieco dłużej przechowywać i aż tak dużo na smaku nie tracą :)
      Pozdrawiamy cieplutko :*

      Usuń
    2. Dzięki bo właśnie miałam się o to pytać. Zrobiłam te z pistacjami i są super już bez polewy ale polałam je gorzką czekoladą bo miałam jej bardzo dużo różnych resztek i też się zastanwiałam jak długo mogą być w lodówce. Sandra :))

      Usuń
    3. Co do takiej polewy z czekolady kupionej a szczególnie z różnych firm to i mrożenie i kilkudniowa posiadówka w lodówce sprawią, że będzie się kruszyć i "pocić", może Ci to nie przeszkadzać ale niektórzy tego nie znoszą :)

      Usuń
  56. Wyglądają dużo pyszniej niż kupione w sklepie i podejrzewam, że o niebo lepiej smakują. Będę testować w weekend.

    OdpowiedzUsuń
  57. Piękne batony, chętnie je przygotuję dla domowego batonożercy. Takie zdrowe i piękne. :)

    OdpowiedzUsuń
  58. Wspaniałe batoniki, nie wiem które bardziej mi się podobają :) Ja też ostatnio do wszystkiego dodaję odzywkę białkową ;)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  59. wielkie WOW dla was, stworzyłyście takie cudo z tak prostych składników

    OdpowiedzUsuń
  60. Uwielbiam pistacje :) a batoniki wygląda smakowicie i zdrowo.

    OdpowiedzUsuń
  61. Te żurawinowe aż do mnie przemawiają :P

    OdpowiedzUsuń
  62. Świetny pomysł na batoniki. Spróbowałabym wszystkich :)

    OdpowiedzUsuń
  63. Choć za kokosem nie przepadam, to wszystko wygląda apetycznie :D

    OdpowiedzUsuń
  64. Lubię Wasze opisy, ale zdecydowanie wolę jednak Wasze przepisy. ;) Co domowe, to domowe. Te batoniki wyglądają pięknie i kusząco. Przy nich na żadne kupne bym się nie zdecydowała. :)

    OdpowiedzUsuń
  65. Małe cudeńka! Absolutne pyszności :) Nie mogę się zdecydować które bardziej mi odpowiadają, dlatego biorę po jednym każdego smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  66. Wyglądają wspaniale ! Muszę obłędnie smakować :).

    OdpowiedzUsuń
  67. Zdrowe i cudnie wyglądające batony :D

    OdpowiedzUsuń
  68. Batoniki bardzo apetycznie wyglądają :) Olej kokosowy jest bardzo zdrowy.

    OdpowiedzUsuń
  69. Nie sądziłam, że Wasze wypieki mogą prezentować się jeszcze lepiej, a tu proszę! :D Muszą być przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  70. Wspaniałe te batony! Zamawiam kilka kokosowo-pistacjowych, bo wyjątkowo do mnie przemawiają! :D

    OdpowiedzUsuń
  71. Cudne ! Widziałam swego czasu na Instagramie ich zdjęcie i mnie zachwyciły :)

    OdpowiedzUsuń
  72. A u Was jak zawsze -słodko i kolorowo :)

    OdpowiedzUsuń
  73. A wyglądają lepiej niż niektóre batony ze sklepu.. ;)
    I na pewno bez wątpienia są smaczniejsze i zdrowsze!

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za Twój poświęcony czas, a Anonimy prosimy o podpisywanie się :)