sobota, 25 marca 2017

Torcik herbaciany Richmont z orzechowym kremem z batatów (bez glutenu, cukru i laktozy)

Czekaliście niecierpliwie na kolejny wypiek po dwóch tygodniach tak samo jak my? Jeśli tak to mamy nadzieję, że dziś to Wam wynagrodzimy propozycją na herbaciany torcik🍰 Owsiane ciacho przełożone orzechowym kremem z batatów, z polewą morelowo-czekoladową a do tego nasączone bardzo dobrej jakości herbatą sprawia, że popołudniowa herbatka nabiera zupełnie innego klimatu 💛 Herbaty Richmont cechują się nie tylko wysoką jakością, ale także wspaniałym, głębokim smakiem i jak widać elegancją. Warto również zauważyć tą przepiękną porcelanę, z której picie ów herbaty to czysta przyjemność 😉💜







Składniki:

Biszkopt owsiany (dwie formy- śr: 9cm x wys: 4cm)
-4 jajka
-90g ksylitolu
-120g mąki owsianej drobno mielonej bezglutenowej
-40g skrobi z tapioki (lub kukurydzianej/ziemniaczanej)

Krem z batatów
-350-400g batatów (jeden duży)
-70g moreli niesiarkowanych (lub daktyli)
-2 duże łyżki masła orzechowego

Polewa morelowo- czekoladowa
-50g moreli niesiarkowanych
-2 łyżki gorzkiego kakao
- ¼ szkl. ciepłej wody
-1 płaska łyżeczka żelatyny + ¼ szkl. wody

Dodatkowo
-ulubiona herbata Richmont (do nasączania blatów)
-orzechy włoskie i fistaszki (do dekoracji)
-czekoladowy miś (u nas z gorzkiej czekolady)

BISZKOPT OWSIANY
Białka oddzielić od żółtek i ubić w dużej misce na sztywną pianę (z odrobiną soli). Pod koniec ubijania dodawać stopniowo ksylitol i miksować do jego rozpuszczenia. Nadal ubijając dodawać po jednym żółtku (po każdym chwilę miksując). Mąkę i skrobie wymieszać i przesiać stopniowo przez sitko do masy jajecznej. Wymieszać delikatnie łyżką do uzyskania gładkiego ciasta bez grudek. Papierem do pieczenia wyłożyć tylko dno małych tortownic  (boki formy nie powinny być niczym smarowane ani przykrywane). Wlać po połowie ciasta i piec przez około 30 minut w temperaturze 150’C (można sprawdzić czy ciasto się dopiekło przy pomocy patyczka). Piec bez termoobiegu i unikać uchylania drzwiczek piekarnika.
Po upieczeniu, wyjąć gorące biszkopty z piekarnika i spuścić je (w formie) na blat stołu z wysokości ok. 60 cm (nie opadną). Odstawić w chłodne miejsce. Boki biszkoptów oddzielać od formy nożem, dopiero po wystudzeniu. Każdemu wyrównać górę i podzielić na 2 blaty.

KREM Z BATATÓW
Obranego batata, pociąć na mniejsze kawałki i ugotować na parze. W tym morele namoczyć na kilak minut do napęcznienia w gorącej wodzie. Przestygniętego batata, morele i masło orzechowe zmiksować blenderem na gładką masę.

Pierwszy blat biszkoptu nasączyć ulubioną herbatką Richmont, posmarować go kremem z batata i przykryć kolejnym blatem. Powtórzyć te czynności jeszcze 4 razy, górnego ostatniego biszkoptu nie nasączać.

POLEWA MORELOWO- CZEKOLADOWA
Morele namoczyć w gorącej wodzie na ok 30 minut, następnie odcedzić i zmiksować z ¼ szkl. ciepłej wody oraz z kakao na gładką masę. Żelatynę moczyć w ¼ szkl. wody ok 5 minut. Podgrzać naczynie z nią w kąpieli wodnej lub chwilę w mikrofali i wymieszać do rozpuszczenia. Następnie dodać ją do morelowej masy i dobrze wymieszać. Obserwować polewę bo gdy zacznie tężeć należy polać górę tortu i całość udekorować.


110 komentarzy:

  1. jak zwykle jestem zachwyconą Waszym wypiekiem:)
    Te herbaty bardzo lubię, czekolada z chilli najbardziej mi pasuje:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja czekalam niecierpliwie na kolejny post na Waszym blogu... jakikolwiek a tutaj taki wspaniały torcik :D A ten miś.... zakochałam się ♥ W tym momencie dołączyłabym do Waszek kuzynki i nie chcialabym go zjeść... zbyt piękny aby go zjadać... tak ślicznie spogląda ♥ Tak nie można :P

    Krem z batatów przypomina maslo orzechowe i to masło orzeczywiście tam jest... ciekawy pomysł - bardzo mi się podoba ;) Z przyjemnością zjadłabym taki torcik, zwłaszcza taką pandzią łyżeczką :D Teraz i ta łyżeczka i ten torcik z misiem będą śniły mi się po nocach.... Wy to macie dobrze - torcik zjedzony, ale na pamiątkę zostaje łyżeczka, którą jeśli jemy z pewnością każdy deser nabiera pandziego charakteru :D

    PS Chcialam jeszcze o coś spytać. Jak sprawdza się mąka gryczana w wypiekach typu brownie? Wyjdzie na samej mące gryczanej, czy lepiej mieszać? Bo to dość ciężka mąka...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miś już swoje odleżał w szafie w pudełeczku, czas najwyższy było go zacnie wykorzystać... był też smaczny ^^ Miś na górze musiał mieć towarzystwo więc misiowa łyżeczka byłą idealna ;)
      Można na samej mące gryczanej ale trzeba uważać co się z nią łączy. Np. z bananem robi się taka bardziej glinka ale z rozpuszczoną gorzką czekoladą będzie lepsze w strukturze bo ma w sobie tłuszcz. Wszystko zależy od przepisu :)

      Usuń
    2. Czyli na wiosnę obudził się z zimowego snu? :D
      Misiowi nie było smutno - misia nie ma ale została łyżeczka :D

      To miał być przepis z bananem. Myślalam aby mąkę owsianą zastąpić gryczaną, ale zrobiłam jednak według przepisu i chyba dobrze bo z samą gryczaną to chyba by mi nei wyszło :P Miałam dobre przeczucie ale jestem wdzięczna za odpowiedź ♥Buziaki :*

      Usuń
    3. Same robiłyśmy czekoladowe ciasto gryczane z bananem i wyszło bardzo "ciężkie" mimo, że smaczne ;) Na owsianej też na pewno wyszło mega <3

      Usuń
    4. Było mega :D Teraz poszukam czegoś u Was z mąką gryczaną :D

      Usuń
    5. Oooo to u nas jest tego sporo! :) Daj znać jeśli coś wpadnie Ci w oko i będziesz chciała pewnych modyfikacji ;)

      Usuń
  3. Wygląda świetnie ten torcik, chętnie bym się nim poczęstowała :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Polewa morelowo-czekoladowa? Krem orzechowo-morelowy? *o* Wiecie, jak mnie kupić :D Kocham morele suszone! Moje ulubione owoce.

    I fajne te herbaty - earl grey, zieloną jaśminową, yerbę cytrynową i chilli chocolate chętnie bym wypiła :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My też morele uwielbiamy ale koniecznie niesiarkowane, nie raz bardziej nam odpowiadają niż daktyle ;) Herbatki są bardzo smaczne, szczególnie te z dodatkiem suszonych owoców <3

      Usuń
  5. Pierwszy raz spotykam się z kremem z batatów, torcik wygląda uroczo i oczywiście, jak zawsze, zrobiłyście zachwycające zdjęcia :).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Muszę koniecznie pochwalić Angelikę, bo to ona robi zawsze tak piękne zdjęcia! <3 Jest wybitnym fotografem amatorem, czyli genialnym samoukiem :D

      Usuń
  6. Chyba mnie przekonałyście- robię :D
    Torcik jest przeuroczy, a przy tym wcale nie taki skomplikowany. Zdecydowanie jestem na tak

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie, kwestia upieczenia wcześniej biszkoptu a krem to nic trudnego. Blaty nasączyć herbatką, przełożyć kremem jak kanapki i gotowe ^^

      Usuń
  7. Coś wspaniałego :) Ten krem z batatów wypróbuję, bo ostatnio mam fazę na te warzywka i dodaję często do pieczonycg owsianek, które jednak do Waszego dzieła się nie umywają :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My też do batatów się przekonałyśmy bo wcześniej piłowałyśmy głównie dynie :P
      Pieczone owsianki w Twoim wykonaniu to szał! :D

      Usuń
  8. Ciacho wygląda przepysznie, chetnie bym takie skosztowała, muszę spróbować zrobić :)
    Macie cudny czajniczek, bardzo takie lubię ;)
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  9. Jestem oczarowana tym tortem! Nie mogę się napatrzeć - jak zwykle. Jesteście mistrzyniami! Czasem dużo mniej efektowne torciki widziałam zamawiane z najlepszych cukierni na różne okazje.
    Ja kawy nie piję, więc właśnie do herbatki poproszę o kawałeczek.
    Pozdrowionka cieplutkie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Skoro kawy nie pijesz tak jak my to warto zafundować sobie pyszną i dobrej jakości herbatkę :) Dziękujemy :*

      Usuń
  10. Jaki piękny torcik. Zawsze jak do Was wpadam to jestem zachwycona cudownymi propozycjami, a torty w Waszym wykonaniu wyglądają przepięknie :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jakoś torty lubimy najbardziej konstruować, ale także Wy czytelnicy najbardziej lubicie je oglądać :) Dziękujemy :)

      Usuń
  11. Krem z batatów- brzmi bardzo zachęcająco :)
    Świetny przepis na ten biszkopt.
    Kolejny torcik jak zwykle genialny.

    OdpowiedzUsuń
  12. ale okazale wygląda, cudnie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Odlotowe macie pomysły, dziewczyny!

    OdpowiedzUsuń
  14. Wasze torty zawsze zachwycają! Nie ukrywam, że wypróbuję przepis na krem z batata!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już sam krem można wyjadać łyżeczką solo :D Warto go spróbować :D

      Usuń
  15. Mam 4 kg nadprogramowe więc...

    OdpowiedzUsuń
  16. Wygląd robi wrażenie smak z pewnością również :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Te herbaty zawsze zamawiam w restauracjach <3

    OdpowiedzUsuń
  18. Ten torcik wyglada bosko!Dlaczego ja przed chwila zjadłam tego batata,mogłam go zużyć do ciasta XD

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kupisz następnego a co! :P My ostatnio w tych ziemniakach się zakochałyśmy (musimy jakoś przeżyć odległy sezon na dynie ;P)

      Usuń
  19. Torcik piękny. Też robię na małych tortownicach takie są najlepsze istna degustacja i kosztowanie a nie na pychanie się :)Zjadła bym z taką herbatą ❤

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz rację :) Zjadłyśmy go na trzy osoby z siostrą na drugie śniadanko, popijając pyszną herbatką i czułyśmy się świetnie przez cały dzień, nie podjadając już innych słodyczy :)

      Usuń
  20. Cóż mogę powiedzieć kolejne niebanalne cudeńko w Pandzim wykonaniu :-) a i porcelana też przypadla mi do gustu :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już sama porcelana sprawia, że zwykły czas na herbatę staje się dostojną i wykwintną porą dnia :D Warto też bliskiej osobie sprawić taki prezent :)

      Usuń
  21. Piękny ten torcik! Aż chciałoby się zjeść taki wspaniały deser w towarzystwie oczywiście pysznej herbatki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My nawet ten biszkopt dodatkowo polewałyśmy zaparzonymi herbatkami w różnych smakach :P Lubimy takie namoczone "suche" ciacha :P

      Usuń
  22. Czasem mniej znaczy więcej. Torcik wart grzechu. ;)

    OdpowiedzUsuń
  23. wooooooooow!
    wygląda wspaniale :)
    ale ten krem z batata mnie zaskoczył i zaciekawił:)

    OdpowiedzUsuń
  24. O matko, ale pyszności! *.* Nie powinnam oglądać takich zdjęć o nocnych porach :D

    OdpowiedzUsuń
  25. krem z batata! uwielbiam te słodkie źmiorki i chętnie wypróbuję taki kremik, nawet jeśli nie do biszkopta to może do naleśników albo gofrów? (dziś światowy dzień gofrów!)
    herbatek nigdy nie próbowałam- jeśli to tylko czarne to niezbyt przepadam niestety, pijam głównie czyste owocowe lub zielone/czerwone.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krem jest tak pyszny, że można jeść go nawet solo :P Naleśniki i gofry z nim będą wyśmienite ;) Herbatki są naprawdę różne, do ciasta użyłyśmy takiej bardziej klasycznej ale są też owocowe, korzenne, zielone i yerby ;)

      Usuń
  26. Wow, jak zwykle przepis zachwyca! :) Krem z batatów to świetny pomysł i do tego ciekawie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Uhuhu... ambitny przepis! Ale musi być pyszne, zwłaszcza z tą obecnością batatów, które bardzo lubię! Pozdrawiam i zapraszam do swojego kącika! :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Od samego czytania opisu waszych wypieków dostaję ślinotoku.

    OdpowiedzUsuń
  29. Nie lubię herbaty, ale w takim pięknym torciku? Czemu nie! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Herbata w biszkopcie nadaje wilgoci i daje fajną gorzkawą opozycje do słodkiego kremu :) Warto wypróbować to połączenie :)

      Usuń
  30. Matko... jest 3 w nocy, a Wy mnie takimi cudami tu kusicie.. toć to tortury! ;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hmmm może na noc powinnyśmy zacząć blokować naszego bloga? xD xD

      Usuń
  31. O jeju, jakie to jest śliczne! Jadłam niedawno śniadanie, ale bardzo chętnie bym zjadła mimo to kawałek tego torciku (albo dwa :P)

    OdpowiedzUsuń
  32. Elegancko to wszystko dziś wygląda :) Wierze, że herbata z pewnością jest pyszna, jednak mnie najbardziej zachwycił ten czekoladowy misiu - mega uroczy! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miso i tak skończył moczony w herbacie, a właściwie jego kończyny xD

      Usuń
  33. Mniam! Herbaciany torcik brzmi świetnie:) Masy z batatów chyba jeszcze nigdzie nie widziałam. Jestem bardzo ciekawa jak smakuje:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest pyszna! Naturalnie słodka i świetnie łączy się z fistaszkami i karmelowym smakiem suszonych owoców :) Nada się także do naleśników, gofrów, babeczek itd :)

      Usuń
  34. Przypomniało mi się, ile miałam radochy, zbierając do kupy opinie rodzinki o herbatach R. i pisząc recenzję :P

    OdpowiedzUsuń
  35. Mistrzowski i jak zwykle dopracowany na maksa. Dajcie kawałek! :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rozpłynął się w kilka minut po zakończeniu sesji! Taki jest jedyny minus mniejszych rozmiarów wypieków ;P

      Usuń
  36. sama radość patrzeć na taki tort. Przepis na krem porywam i dodam do ciasta marchewkowego:)

    OdpowiedzUsuń
  37. Nie mogę wyjść z podziwu dla Waszych pyszności - a raczej dzieł sztuki! <3

    OdpowiedzUsuń
  38. Wygląda bajecznie, narobiłyście mi smaka..

    OdpowiedzUsuń
  39. ten tort to prawdziwe cudo :) a do tego ten krem orzechowy, bajka <3

    OdpowiedzUsuń
  40. ale świetnie wygląda :D

    grlfashion.blogspot.com
    Zapraszam;* odwdzięczam się za każdą obserwację ;D

    OdpowiedzUsuń
  41. Torcik mały ale wysoki i to z misiem na czele. Podoba mi się nakrapianie biszkoptu herbatą bo moja mama i babcia używają do tego alkoholu czego nie lubie. A do tego lubie też owsiane ciasteczka maczać w herbacie więc taki tort jest dla mnie idealny. Herbaty są w fajnych saszetkach i w różnych smakach więc nie szybko się można nimi znudzić. Sandra :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też nie używamy alkoholu, raczej wody z cytryną i ksylitolem. Herbata to był doskonały pomysł do dość suchego owsianego biszkoptu :) Koniecznie spróbuj takiego połączenia, koniecznie z taką dobrej jakości herbatą :)

      Usuń
  42. Uwielbiam bataty, wiec jestem niesamowicie ciekawa tego wypieku, prezentuje sie rewelacyjnie! I ta misiowa łyżeczka jest taka urocza :D
    Pozdrawiam dziewczyny i dziękuje za odwiedziny :)

    OdpowiedzUsuń
  43. Te bataty mnie trochę odrzucają, jakoś nie potrafię się do nich przekonać :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Same bataty z wody jakoś nie specjalnie nam zasmakowały ale w wypiekach przez swoją naturalną słodycz sprawdzają się genialnie :) Może spróbuj zrobić z nich słodki krem :)

      Usuń
  44. Bardzo apetyczny torcik. Bataty bardzo lubię, więc całość kupuje w ciemno :-)

    OdpowiedzUsuń
  45. Jakie słodkości! Pięknie to wygląda, chciałabym zobaczyć jak smakuje!Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  46. Ooo :) przypomniały mi się moje randki przy Richmoncie :)
    A ciqacho jak zwykle bardzo zacne i smakowite

    OdpowiedzUsuń
  47. Jak na mnie dawno nie jadłam batatów. Ależ bym je w takiej orzechowej formie zjadła! Tylko że z Waszymi wypiekami to bym miała tak, że pewnie bałabym się z którejkolwiek strony naruszyć.

    OdpowiedzUsuń
  48. Jak zawsze przepis zachwyca! Bardzo mnie ciekawi jak całość smakowała... ale domyślam się, że idealnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  49. Jestem bardzo ciekawa jak smakuje ten krem z batata :)

    OdpowiedzUsuń
  50. Intrygujący torcik, musi mieć ciekawy smak. I jak zawsze piękne zdjęcia!
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  51. Świetny, bardzo ciekawi mnie smak tego kemu z batatów. Chyba porwę się z motyką na słońce, ale przepis muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie jest taki trudny jak się wydaje :) Zarówno biszkopt jak i krem robi się bardzo szybko a razem tworzą zgrany duet :) Powodzenia!

      Usuń
  52. Ojej, torcik orzechowy to chyba jednak nie wynalazek dla mnie - o ile małe ilości orzechów przeżyję, to tak dużą ilość już raczej nie :P Aczkolwiek lubię bataty, więc jestem bardzo ciekawa tego kremu. Wydaje mi się, że fajnie pasowałby na kanapkę ;)

    Sakurakotoo ❀ ❀ ❀

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz batata zmiksować z samymi morelami lub daktylami i dodać kakao. Będzie pysznie! :)

      Usuń
  53. Cudowny torcik! Z resztą jak wszystkie Wasze torty :) Chętnie bym zjadła kawałek takiego ciacha <3

    OdpowiedzUsuń
  54. Po prostu cudo, gratuluję super pomysłu :)

    OdpowiedzUsuń
  55. Tym kremem z batatów to mnie kupiłyście, wygląda bosko :)

    OdpowiedzUsuń
  56. prezentuje się wyśmienicie :)

    OdpowiedzUsuń
  57. Cudo, cudo i jeszcze raz cudo! Przeapetyczny i bardzo pomysłowy torcik <3

    OdpowiedzUsuń
  58. Wygląda cudownie! I do tego takie piękne składniki. ;]

    OdpowiedzUsuń
  59. Bardzo apetycznie wygląda - jak wszystkie Wasze torty

    OdpowiedzUsuń
  60. Jestem zauroczona tym cudeńkiem chętnie bym go wam porwała w całości:)

    OdpowiedzUsuń
  61. Krem z batatów jesteście niesamowite :D Bardzo ładny dzbanek :)

    OdpowiedzUsuń
  62. Od jakiegoś czasu chodzi za mną taki pyszny i zdrowy torcik :) Mam już przepis i pewnie zaraz go zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście zachęcamy do wykonania! :) Daj znać jak poszło lub zrób szybkie foto ;P

      Usuń
  63. jestem pod wrażeniem- znów zresztą- kremu z batatów. Robiłam już różne rzeczy ale zupę, zapiekane, placuszki ale o kremie do tortu jeszcze nie pomyślałam ;)
    Wypróbuję kiedyś ten pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  64. Takie składniki to po prostu musi być pyszne! :P

    OdpowiedzUsuń
  65. Herbata smakuje rewelacyjnie :) piłam ją kilka razy :)
    Ale w takim towarzystwie na pewno smakuje wyjątkowo!

    OdpowiedzUsuń
  66. Malutki torcik idealny na popołudniowy deser:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za Twój poświęcony czas, a Anonimy prosimy o podpisywanie się :)