niedziela, 30 listopada 2014

Sernik dyniowo-cynamonowy

Dziś już naprawdę ostatnie podrygi wypieków ze świeżej dyni. Kto się zagapił, niech szybciutko zrobi sobie zapasy w zamrażarce. Jeżeli ktoś nie ma wystarczającej ilości miejsca, to polecamy najpierw zrobić z niej puree, wtedy kilka woreczków na pewno się zmieści. A warto mieć co nie co w zapasie, między innymi po to, aby móc przez cały rok delektować się naszym ulubionym sernikiem :) Gorąco zachęcamy do wypróbowania przepisu, ponieważ dynia nadaje posmak karmelu, a połączenie cynamonu idealnie wchodzi w świąteczne klimaty :) 







Składniki (tortownica śr:21cm):
-500g sera homogenizowanego EMILKI 0%
-250g chudego twarogu
-350g puree z dyni
-2 jajka
-2 białka
-150g ksylitolu
-25g mąki jaglanej
-25g skrobi kukurydzianej
-2 łyżeczki cynamonu

Lub (gdy nie mamy powyższego serka EMILKI)
-2 jogurty naturalne po 370g (u nas ZOTT)
-250g chudego twarogu
-2 jajka
-1 białko
-25g skrobi kukurydzianej
-25g mąki jaglanej
-150g ksylitolu/erytrtytolu
-3 łyżeczki cynamonu (lub więcej jak ktoś jest fanem tej przyprawy :)


Dynię obrać, pokroić w kostkę. Wstawić do rozgrzanego piekarnika (ok. 180 stopni), piec 30 - 40 minut, aż będzie miękka. Ważne by dynia się nie przypaliła. Upieczoną dynię zmiksować  i wystudzić (takie puree można zamrozić i przydadzą się podczas zimy do takich serniczków :D).
Zmiksować całe jajka i białka z cukrem.
W dużej misce zmieszać sery lub jogurty (sery można zblendować na gładką masę jeśli ktoś lubi gładkie konsystencje, my wolimy gdy granulki są wyczuwalne). Dodać jajka z cukrem i puree z dyni. Miksować na gładką masę. Do masy dodać mąkę, skrobie i cynamon, ponownie miksować. Masę przełożyć do wyłożonej na dnie papierem do pieczenia tortownicy. Piec w 170’C ok. 90 minut. Sernik powinien się ściąć oraz lekko przyrumienić wtedy powstanie karmelizowana skórka.
Wystudzony sernik schłodzić w lodówce prze kilka godzin najlepiej przez noc. Na kartce papieru odrysować dowolny kształt z foremek do pierników, ułożyć na serniku i posypać gorzkim kakao lub cynamonem. Następnie szablon delikatnie usunąć.

34 komentarze:

  1. Ja poproszę tonę cynamonu do tego ciasta :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szczerze, to my też więcej cynamonu byśmy preferowały, ale niestety sernik wtedy traci na kolorze :/ Ale jeżeli nie jest robiony do sesji zdjęciowej, to automatycznie jest w brązowym kolorze od nadmiaru cynamonu :D

      Usuń
  2. Niesamowity kolor dzięki dyni. Aż dziwne, że nigdy nie robiłam pełnowymiarowego sernika dyniowego. Dobrze, ze mam zapasy dyni :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki dyni ma też delikatny smak i rozpływającą się w ustach konsystencję :) Wypróbuj koniecznie i daj znać czy smakował :)

      Usuń
  3. Powiem jedno - macie talent! Pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Staramy się jak możemy, aby było nie tylko smacznie, ale też wyglądało apetycznie :)

      Usuń
  4. Ktoś powinien Wam zabronić wrzucania takich pyszności :<

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I wzajemnie :D My też przy Twoich daniach dostajemy ślinotoku :)

      Usuń
  5. Świetny przepis! Muszę spróbować, bo wygląda baaardzo smakowicie!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak ktoś kocha dynię tak jak my, to na pewno zasmakuje w tym serniku :)

      Usuń
  6. Serniki i ja kocham więc poproszę kawałek! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serniki muszą być u nas zawsze na każdą okazję :D To jeden z nielicznych przepisów, do którego wracamy bardzo często :)

      Usuń
  7. Marzyłby mi się taki sernik, tylko żeby zamiast oklepanego aniołka był renifer - co Wy na to? :) Albo lepiej... zbieracie zamówienia na wpisy? Bo ja bym chciała przepis i fotograficzną relację z pieczenia marchwiaka. Z jakąś bajerową posypką na górze - może być ten reniferek.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Renifer? Ale masz wymagania! :D Aniołek może i oklepany, ale przynajmniej do niego mamy formę :P Nie wiemy jak to wyjdzie z Twoim zamówieniem, bo nasze wypieki mamy już zaplanowane na prawie dwa miesiące do przodu, ale myślimy, że jeżeli chodzi o tego renifera to coś da się załatwić :P

      Usuń
    2. Ok, to z marchwiaka zrezygnuję, jeśli oprócz renifera na kolejnym torcie pojawi się chi! (dużo szablonów w necie, mogę jakiś podesłać :D)

      Usuń
    3. Renifer będzie, ale na chi musisz trochę poczekać ;) Pewnie dopiero po świętach :)

      Usuń
    4. Na chi jestem w stanie czekać całe życie <3

      Usuń
  8. Był pyyyszny :) polecam nie omijać opcji posypania sernika, mi osobiście najbardziej smakowała górna część gdzie było kakao. Połączenie idealne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szczerze to dla nas kakao nie było aż tak wyczuwalne, żeby zmienić smak sernika :) Ale jak widać, masz czułe podniebienie :D

      Usuń
    2. No cóż...szlacheckie :) zawsze Wam to powtarzam :)

      Usuń
  9. super wygląda, połączenie dyni i cynamonu, i serka, mniam:P
    Magda:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czekamy aż sama wypróbujesz i podzielisz się z nami opinią czy dodałabyś coś jeszcze :)

      Usuń
  10. Kolejny piekny wypiek.. I cos znajomo wyglada.. Chyba juz widzialam i nawet jadlam od Was taki serniczek lecz w formie babeczek... byly naprawde przepyszne xD

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze do usług :D Najbardziej cieszy, kiedy ktoś doceni twój wysiłek :)

      Usuń
  11. Serniczek miałam okazje skosztować pyszotka :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Jak nie doceniac Waszych wypiekow skoro sa przepyszne xD powinnyscie otworzyc wlasna kawiarnie ze swoimi wypiekami.. Bylabym stala klientka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jako nasza przyjaciółka miałabyś spory rabat :D

      Usuń
  13. wygląda co najmniej obłędnie! i taki zdrowy :3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najlepsze jest to, że smakuje prawie identycznie jak sernik karmelowy w naszej ulubionej kawiarni, a kwestia zdrowotna i kaloryczność jest nieporównywalna :) Na korzyść naszego sernika oczywiście :)

      Usuń
  14. podoba mi się u Was ! : ) będę zaglądać : )

    OdpowiedzUsuń
  15. a jakiej mąki mogę użyć zamiast jaglanej? : )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeżeli chodzi o mąkę bezglutenową to kochana możesz użyć mąkę ryżową lub kukurydzianą ;) A jeśli gluten nie przeszkadza to spokojnie mąkę pszenną ;) Czyli rozumiemy, że przymierzasz się do wypróbowania przepisu? :)

      Usuń

Dziękujemy za Twój poświęcony czas, a Anonimy prosimy o podpisywanie się :)