niedziela, 23 listopada 2014

Tort piernikowo-dyniowy

To już ostatnie chwile na wypieki z dyni. Jeśli ktoś jeszcze nie zdołał zrobić zapasów w postaci zawekowanej lub zamrożonej to gorąco zachęcamy! Wprost uwielbiamy dynię i to w różnych odmianach, według nas idealnie komponuje się z cynamonem i przyprawą do piernika. Korzystając z okazji 50tych urodzin naszego taty, przygotowałyśmy przepyszny tort, który na imprezie rodzinnej był wprost rozchwytywany i zachwalany. Nikt nie był wstanie pojąć jak został zrobiony :) Jeśli nie macie czasu na takie wypieki to zachęcamy do zrobienia kremu z tego przepisu czyli pasty dyniowej. Jest niesamowita i znajdzie swoje zastosowanie do kanapek, wafli, naleśników czy tak po prostu można ją wyjadać łyżeczką :D







Składniki:

Biszkopt (tortownica o śr: 21cm)
-4 duże jajka 
-70g mąki kukurydzianej 
-70g skrobi kukurydzianej (lub ziemniaczanej) 
-100g ksylitolu 
-25g gorzkiego kakao 
-2-3 łyżeczki przyprawy do piernika KOTAYN (bez mąki w składzie)

Krem
1) -1 kg pokrojonej w małą kosteczkę dyni (słodkiej najlepiej piżmowej)
-50 g masła
-2 łyżeczki cynamonu
-3 szkl. mleka 1,5% (najlepiej bez laktozy)
-1/3 szklanki cukru trzcinowego/ksylitolu
2) -400g jogurtu greckiego TOLONIS (Biedronka) 
-3 łyżki powyższej pasty dyniowej

Dodatkowo
-domowe powidła bez cukru (do przełożenia blatów)
-woda+ sok z cytryny+ łyżeczka ksylitolu (do nasączenia blatów)

BISZKOPT
Białka oddzielić od żółtek i ubić w dużej misce na sztywną pianę (z odrobiną soli). Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier i miksować do jego rozpuszczenia. Nadal ubijając dodawać po jednym żółtku (po każdym chwilę miksując). Obie mąki wymieszać razem z kakao i przesiać stopniowo przez sitko do masy jajecznej. Wymieszać delikatnie łyżką do uzyskania gładkiego ciasta bez grudek. Papierem do pieczenia wyłożyć tylko dno tortownicy  (boki formy nie powinny być niczym smarowane ani przykrywane). Wlać ciasto i piec przez około 30-40 minut w temperaturze 170-180’C (można sprawdzić czy ciasto się dopiekło przy pomocy patyczka). Piec bez termoobiegu i unikać uchylania drzwiczek piekarnika. 
Po upieczeniu, wyjąć gorący biszkopt z piekarnika i spuścić go (w formie) na blat stołu z wysokości ok. 60 cm. Dzięki temu biszkopt będzie równy. Odstawić do wystygnięcia. Boki biszkoptu oddzielać od formy nożem, dopiero po wystudzeniu. Przekroić na 3 blaty, górę odrobinę wyrównać jeśli trzeba.

KREMY
1)Na patelni lub w szerokim rondlu rozgrzać masło, wrzucić cynamon, smażyć przez chwilę, po czym dodać dynię. Smażyć, cały czas mieszając, przez kilkanaście minut. Dynia powinna zmięknąć wtedy należy ją rozdusić durszlakiem. W tym czasie doprowadzić mleko do wrzenia i gorącym zalać zawartość rondla. Mleko odparować, cały czas mieszając, po czym wsypać cukier i smażyć dalej, nieustannie mieszając, aż dynia zacznie odstawać od rondla, a dno i ścianki rondla zaczną pokrywać się karmelizowanym cukrem (następuje to po około godzinie smażenia). Przełożyć do płaskiego pojemnika. Uklepać dokładnie, po odparowaniu schłodzić w lodówce.
Pasta dyniowa- można dodać do niej ulubione bakalie, czy podprażony wcześniej kokos lub orzechy.
2) Sitko wyłożyć papierowym ręcznikiem, wylać na to jogurt grecki i wstawić najlepiej na kilka godzin do lodówki. Jogurt przełożyć do misy (ostrożne bez papieru) miksować na najwyższych obrotach przez ok 8 minut aby ją ubić razem z 3 łyżkami pasty dyniowej.

Blaty nasączyć wodą z cytryną i odrobiną ksylitolu, przełożyć powidłami i pastą dyniową. Całość pokryć masą jogurtowo dyniową a górę udekorować posypując przez sitko kakao wycięte z tektury dowolne kształty.


36 komentarzy:

  1. Bardzo ładny wyszedł ten krem. Szkoda, ze okazało się dzisiaj, że dynia eeee dokonała żywota i zaczęła gnić. Trzeba ją było wywalić.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No tak, dynia może spokojnie do stycznia przeczekać, ale tylko w chłodnym i suchym miejscu...

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. A gwarantujemy, że jeszcze lepiej smakował :D

      Usuń
    2. Zazdroszczę :) Mnie ostatnio nie chce się robić nic bardziej skomplikowanego.

      Usuń
  3. O bosz, o bosz, taki tort to bym zjadła! Wygląda ślicznie i ma takie smakowite kolory, mmm <3
    Z dyniowych produktów zaś to najbardziej poluję na dyniową przyprawę (żeby sobie machnąć pumpkin spice latte, szczególnie że mi dziś czoko swoją recenzją przypomniała o tej kawie), ale zupełnie nie wiem, gdzie ją dostać (poza internetami). Jakieś podpowiedzi? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Według nas podsmażona dynia ma karmelowy smak, dlatego tak ją uwielbiamy :) A przyprawa dyniowa jest bardzo łatwa do zrobienia, także nie trzeba specjalnie szukać jej w sklepach :) Kawy nie pijemy, ale pumpkin spice latte brzmi pysznie :D

      Usuń
  4. Wygląda zachęcająco - poproszę duży kawałek, albo dwa! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. On jest taki delikatny i lekki, że nawet trzy można zjeść :D

      Usuń
    2. Wybacz, ale aż takie hojne to my nie jesteśmy :D

      Usuń
  5. Ja po raz pierwszy jadłam dynię wczoraj i zakochałam się w jej smaku! Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nigdy wcześniej nie jadłaś dyni?! Tyle lat straconych w niewiedzy! Ale lepiej późno niż wcale :D Na Twoim miejscu zrobiłybyśmy potężne zapasy na zimę :P

      Usuń
  6. Idealny tort! Zjadłabym z chęcią :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda super:) zdolne jesteście:)
    Magda:)

    OdpowiedzUsuń
  8. No dziewczyny.. Chyba się kiedyś wproszę do Was na taki torcik xD teraz będę miała dylemat który torcik pierwszy zrobić.. Eh.. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My najchętniej robiłybyśmy torty co niedzielę :) A pomysłów mamy duuużo :)

      Usuń
  9. Takie miałam dziś śniadanie :) królewskie i pyyyszne :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Czy pasta dyniowa schłodzona w lodówce robi się na tyle twarda, że można ją kroić? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli jest bardzo wysmażona, to można ją delikatnie pociąć w kostki, ale nadal są to miękkie kostki ;)

      Usuń
  11. Tort wygląda obłędnie! A te gwiazdki - już zrobiło się świątecznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Za rok zamawiam u Was taki tort! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Mistrzowski tort :) Gdzie można składać zamówienia :D ?

    Czy ja lubię cynamon....? Lubię to mało powiedziane :D Ja go uwielbiam :D Sypię go w dużych ilościach :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może w przyszłości otworzymy własną cukiernię, to na pewno damy znać! :D
      My też cynamon kupujemy kilogramami, także witamy w klubie :P

      Usuń
  14. O mamo, spadliście mi z nieba! Serio- nie przesadzam!
    Niedługo mam urodziny i pierwsze bezglutenowe, kompletnie nie wiedziałam jak się zabrać za tort, a tu taka niespodzianka <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie bardzo nam miło, że przepis się przyda :) Ten torcik piernikowy (jak i poprzedni w kształcie misia) naprawdę jest wart wypróbowania :)

      Usuń
  15. Zaskakujecie! Nigdy nie widziałam takiej pasty dyniowej, przepis zapiszę i chętnie wypróbuję, bo też jestem dynioholikiem :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pasta była naszym eksperymentem i wyszła lepiej niż sądziłyśmy :) Plusem jest to, że jest uniwersalna i można ją wykorzystać na wiele sposobów :)

      Usuń

Dziękujemy za Twój poświęcony czas, a Anonimy prosimy o podpisywanie się :)