środa, 3 grudnia 2014

Płatki kukurydziane z truskawkami

Nie wiemy jak Wy, ale już trzeci tydzień nie możemy uwolnić się od uczucia, że jakieś paskudne choróbsko depcze nam po piętach... Z jednej strony człowiek najchętniej nabrałby kilogramy tabletek, ale z drugiej broni się przed tym jak nie wiem co... W końcu ile można wytrzymać z zatkanym nosem, a chusteczki kupować hurtowo? Do tego praktyki w szpitalu skutecznie uniemożliwiają nam misję - nie spotykanie się z chorymi ludźmi. Błagamy niech przyjdą święta, bo przyda się trochę wolnego.
bez certyfikatów







Nazwa: Płatki kukurydziane z truskawkami
Firma: Bio Planet
Skład: płatki kukurydziane 98% (kaszka kukurydziana, ekstrakt słodowy z jęczmienia, sól), truskawka liofilizowana 2%.
Masa netto: 300g
Wartości odżywcze: 100g/379 kcal, tłuszcz – 2,2g w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 0,3g, węglowodany – 80g w tym cukry – 2,5g, białko – 7,9g, sól – 0,8g
Informacje dodatkowe: produkt rolnictwa ekologicznego, zawiera gluten, może zawierać alergeny: orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, soję oraz mleko (łącznie z laktozą).
Sklep: Delikatesy „Wiem co jem”
Cena: 9,92 zł
 
Nasza opinia
Wygląd: Widzimy duże, przezroczyste i podłużne opakowanie foliowe przez, które widać zawartość torebki. Różowa i niezagmatwana etykieta informuje nas o wszystkich potrzebnych informacjach na temat składu, alergenów i pochodzenia ekologicznego. Płatki są żółciutkie a truskawki nie rażą niestety swoją ilością.

Smak: Płatki w swoim składzie posiadają słód jęczmienny, więc nie są jałowe, ale ich smak nie jest tak wyraźny jak w dobrze znanych cornach. Dla nas jest to niewątpliwie plus, ponieważ uważamy, że słodycz płatków można uzupełnić naturalnymi słodkimi dodatkami. W chrupkości nie ustępują innym płatkom kukurydzianym, a zalane dowolnym płynem nie miękną w zastraszającym tempie. Ciekawym dodatkiem są liofilizowane truskawki, które niewątpliwie cieszą podniebienie kiedy się na nie trafi, niestety jest ich zbyt mało :/ Są chrupiące i dłużej niż płatki zachowują swoją twardszą strukturę zalane mlekiem czy sokiem.

Podsumowanie: Dla nas są to płatki PRAWIE idealne. Nieprzesłodzone, chrupiące i skomponowane z truskawkami. Jednak dodatek słodu jęczmiennego dyskwalifikuje je z produktów bezglutenowych. Mimo tego dla osób z celiakią umiarkowaną nie jest to mur nie do przeskoczenia, tak więc dlatego jest to produkt prawie idealny. Ze względu na cenę są to również płatki dla tych, którzy po zjedzeniu miseczki potrafią zamknąć opakowanie i nie podjadając zawartości pozostawią je spokojnie do następnego śniadanka :)  W naszym przypadku nie jest to łatwa sprawa ale szczerze ciężko nad tym pracujemy! :D

Ocena: 6 pand

28 komentarzy:

  1. Nie lubię płatków z suszonym owocami, bo nie lubię suszonych owoców. Dla mnie poszukiwania Kukurydziaków Idealnych zakończyły się już dawno temu na Nestle Corn Flakes.
    Interesują mnie te praktyki w szpitalu. Jakim, jakie, z jakiej racji? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tutaj jest ich naprawdę niewiele i spokojnie można je powyjmować. Płatki Corn Flakes od Nestle są bardzo smaczne, ale pięć rodzajów substancji słodzących nas zniechęca, a te opisywane przez nas nie smakują wcale gorzej od Nestle :)
      Ze względu na to, że studiujemy fizjoterapię musimy odrobić praktyki kliniczne na oddziałach szpitalnych ;) Niektórzy mówią, że po jednej wizycie w szpitalu łapią jakieś choróbsko, a co dopiero my mamy powiedzieć skoro jesteśmy tam co środę i piątek... Człowiek z osłabionym organizmem nie bardzo potrafi się bronić przed wszelkiej maści wirusami :/

      Usuń
  2. A ja lubię, jak płatki rozmiękają w mleku :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szczerze to w dzieciństwie tylko takie rozmiękłe jadłyśmy, ale jakoś po długiej przerwie od wszelakich płatków śniadaniowych zgodnie stwierdziłyśmy, że wygląda to gorzej niż źle i smakuje też nie najlepiej :D Choć czasem mamy dziwne napady i specjalnie jedną miseczkę pozostawiamy do namoknięcia :P

      Usuń
  3. Jak dla mnie trochę dziwne połączenie, ale może to kwestia faktu, że nie przepadam za płatkami kukurydzianymi. Ale musli czy granola z liofilizowaną truskawką - pycha. :3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My musli, czy granolą nigdy nie pogardzimy, ale jeśli mamy wybierać to płatki kukurydziane są bliżej naszym serduszkom (a raczej żołądkom) :)

      Usuń
    2. Dziękujemy :) Póki co, jedyny pluszak panda jaki mamy, ale to się niedługo zmieni i rodzina się powiększy :D

      Usuń
  4. Pierwszy raz coś takiego widzę, może być smaczne, choć płatków kukurydzianych nigdy nie jadałam (za co bardzo jestem moim rodzicom wdzięczna :P )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nasi rodzice kiedyś często jedli płatki śniadaniowe :) Tata niestety preferuje tylko czekoladowe, ale mama zawsze kukurydziane jadała z jogurtem naturalnym, a my jako jej dzieciątka naśladowałyśmy ją :) Między innymi z tego względu zawsze smakował nam bardziej naturalny jogurt niż słodzony :)

      Usuń
  5. Naturalne, dobre połączenie kukurydzianych płatków. Trochę dziwię się, że dodali tam akurat słód jęczmienny, bo tego typu rzeczy często są spożywane przez osoby na diecie bezglutenowej. Fanom czekoladowych i miodowych kuleczek pewnie nie zasmakują, ale kto kupuje płatki bez cukru, z pewnością doceni ich naturalny smak. Oczywiście dostępność produktu znikoma. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nas też dziwi, że zamiast słodu nie dodali np. syropu ryżowego. Wystarczyłby jeden krok a mogliby sprzedać bardzo dobry produkt większej liczbie konsumentów. Choć dostępność tych płatków jest faktycznie mocno ograniczona, to zależy nam na tym, aby ludzie uważniej się rozglądali, czytali składy produktów, bo naprawdę można znaleźć ciekawe perełki :) Do tego płatki śniadaniowe o świetnym składzie wcale nie jest wbrew pozorom trudno znaleźć, jednak minusem jest fakt, że często dostaniemy je tylko raz :/

      Usuń
  6. Ja czuję się tak samo, od 3 dni siedzę już w domu, a brzuch, gardło i głowa nie dają spokoju :( Mam nadzieję, że żadne poważne choróbsko mi się nie przytrafi i Wam oczywiście też! :)
    A płatki kukurydziane uwielbiam! Takich z dodatkiem liofilizowanych owoców jeszcze nie widziałam i aż proszą się o wypróbowanie :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie wspierajmy się nawzajem w tych jakże trudnych chwilach ;) A płatki na śniadanie przynajmniej poprawią nam humor :)

      Usuń
  7. Wyglądają fajnie, mogłabym spróbować, chociaż nigdy fanką kukurydzianych nie byłam. Płatki to głównie też na sucho wyjadałam jako dziecko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No właśnie, jedzone na sucho potrafią wciągnąć jak niejedne orzeszki :D

      Usuń
  8. Nie przepadam za płatkami kukurydzianymi, to moja trauma z dzieciństwa, potrafiłam kilka godzin siedzieć nad miską płatków w przedszkolu :<

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Naprawdę? Pierwszy raz spotykamy się z osobą, która ma złe wspomnieni z płatkami :) Myślałyśmy raczej, że każde dziecko lubi takie śniadanie :)

      Usuń
    2. Wolałam czekoladowe płatki :D

      Usuń
    3. No to wtedy sypie się kakao i gotowe :D

      Usuń
  9. Kocham rozmiękłe płatki, specjalnie je pozostawiam na dłużej żeby zrobiła się z nich taka paćka :D Mam swoje ulubione tanie płatki kukurydziane z TIP, wprawdzie zawierają w składzie jeszcze cukier (i nie maja truskawek, czyli +) ale kosztują około 5zł za kg, starczy mi na długo :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A no tak, nie lubisz truskawek, ale nie jest ich dużo, także wybranie ich zajełoby może minutkę :) Totalna paćka to nie dla nas :P Chyba, że wcześniej byłoby się u dentysty i wszelkie gryzienie zostało zabronione :D

      Usuń
  10. uwielbiam kukurydziane, ale szkoda że te akurat mają słód jęczmienny- ogromny minus dla osób z nietolerancją glutenu ...
    ale super, że nestle teraz wyeliminowało go ze swoich wyrobów <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My też właśnie w tym momencie nie możemy zrozumieć producenta.... Wystarczyłoby inne słodzidło i produkt sprzedałby się w o wiele większych ilościach.

      Usuń
  11. Kiedyś się jadło tylko takie płatki, z cukrem:P A teraz jakoś rzadko:)
    te truskawki wyglądają śmiesznie, takie różowe, ale nigdy nie jadałam takich:P:)
    Magda;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Parę osób już nam kiedyś mówiło, że zwykłe kukurydziane płatki zawsze sypali cukrem. Jakoś nigdy nie miałyśmy takiego pomysłu, chociaż dodatek kakao pasował idealnie :D

      Usuń
  12. Płatki jak to płatki-smaczne, ale zdecydowanie za mało w nich truskawek :) tylko cena odstraszająca ;/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można zrobić tak jak my, czyli dokupić sobie paczuszkę truskawek liofilizowanych :D

      Usuń

Dziękujemy za Twój poświęcony czas, a Anonimy prosimy o podpisywanie się :)