niedziela, 28 grudnia 2014

Bezglutenowe, gryczano-owsiane biscotti z melasą

Dziś niedziela a my czujemy jakby był to kolejny dzień świąt :) Mimo, że wypieki jeszcze się nie skończyły to już nie możemy patrzeć na serniki i makowce (piernika z powidłami nigdy za wiele :P ) Jednak przydałoby się coś co można schrupać w biegu lub na imprezie sylwestrowej zamiast dokładać sobie kolejne porcje ciężkich ciast. Zachęcamy do upieczenia nawet dużej ilości takich biscotti, ponieważ w słoiczku mogą leżeć długi czas, ale gwarantujemy, że i tak szybko znikną :P
Są to nasze pierwsze tego typu ciasteczka/sucharki a zachęcił nas przepis z fantastycznego bloga True Taste Hunters.








Składniki (ok 35 sztuk):
-1,5 łyżki mielonego lnu + 7-8 łyżek ciepłej wody
-1/2 szkl. mąki gryczanej
-1/2 szkl. mąki owsianej bezglutenowej
-2 łyżki mąki jaglanej
-5 czubatych łyżeczek cukru trzcinowego (im ciemniejszy tym lepszy)
-2 łyżki masła orzechowego PB2 lub zwykłego masła orzechowego
-1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
-przyprawa do piernika i cynamon (ilość dowolna)
-1/3 szkl: suszonej żurawiny
-4 łyżki migdałów w płatkach
-1/4 szkl. orzechów laskowych przekrojonych na połowy
-2 łyżki melasy z karobu

Siemię połączyć z ciepłą wodą i odstawić. Mąki, proszek do pieczenia, cukier, przyprawę, cynamon, orzechy i suszone owoce wymieszać w jednej misce. Melasę dodać do lnu i wszystko wlać do suchych składników. Całość zagnieść, jeśli ciasto jest zbyt suche można dolać trochę wody. Uformować dwa wałki, które wstawić do zamrażarki na kilka minut. Następnie wyjąc je i pociąć w plastry, które ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180’ ok 30 minut, po tym czasie temperaturę zmniejszyć do 150’ i piec z termo obiegiem ok  10-15 minut. 


60 komentarzy:

  1. Wyglądają przepysznie i tak chrupiąco :P I fajnie, że zawierają niemal same zdrowe składniki ;) Jest tyle pysznych przepisów na tym świecie, że nawet gdyby nic innego nie robić, tylko piec to i tak wszystkich by się nie wypróbowało :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To fakt, też nad tym ubolewamy :P A nasza lista wypieków do wypróbowania ciągle się powiększa :D

      Usuń
  2. Ciastka nie w moim typie, bo mam problemy szczękowe i generalnie twardych rzeczy nie jadam, ale jaki słodki misio <3 I ta obróżka, gdybym miała kota, to bym mu taką kupiła :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Co jak co ale trzeba uważać przy jedzeniu :P My się trochę bałyśmy o zęby, bo z natury mamy słabe, ale fajnie moczyło się te sucharki w ciepłym mleku :)
      A obróżka jest pożyczona od Wielkanocnego zajączka z Lindt :P

      Usuń
    2. Problemy szczękowe to jedno, ale i tak zawsze lubiłam miękkie, kruche ciasteczka, jak mam ochotę na coś twardszego, to wolę sobie orzeszki powcinać :)

      Usuń
    3. Tylko, że orzeszki są mega uzależniające i szczególnie Monika ma do nich taką słabość, że nie odejdzie dopóki całego opakowania nie zje :P

      Usuń
  3. mniam! wielbiam takie ciacha!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniałe ciasteczka :) Biscotti pokochałam w czasie mojej ostatniej podróży do Włoch.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Takie prawdziwe są zapewne inne niż zmienione przez nas. Bardzo chętnie pojechałybyśmy do Włoch ;)

      Usuń
  5. Bardzo je lubię i robiłam już kilka razy :-) ciekawy przepis wart wypróbowania :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najlepsze są orzechy laskowe i posmak masła orzechowego, dlatego nie warto z tych składników rezygnować ;)

      Usuń
  6. Pyszne i zdrowe chrupacze, spróbuję na pewno :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszystko się zgadza :) Wypróbować nawet trzeba :D

      Usuń
  7. Super ciastka :) Człowiekowi na taki widok, mimo, że już po świętach, ślinka cieknie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tym bardziej, że nie są takie jak większość świątecznych łakoci czyli przesłodzone i oblane czekoladą ;) To taka odskocznia do pochrupania :P

      Usuń
  8. Wyglądają fantastycznie ^^, choć ja chyba po świętach potrzebuję przerwy od ciasteczek i ciast, haha

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My też tak myślałyśmy.... ale wystarczyły nam 2 dni a już na sernik dyniowy i piernik z powidłami mamy ochotę xD Te ciasteczka są jednak inne niż większość świątecznych łakoci. To taka odskocznia od czekolady i cukru, po prostu do pochrupania :P

      Usuń
  9. Ale się cieszę, że do Was trafiłam! Pyszne bezglutenowe przepisy!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszymy się razem z Tobą :D W takim razie gorąco zachęcamy do wypróbowania przepisów :)

      Usuń
  10. planuję zrobić te ciastka, teraz to już na pewno zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wyglądają świetnie, szkoda, ze nie mam tych składników w domu (kupować też mi się nie chcę. takam leniwa ;D)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Haha grunt to się nie oszukiwać ;) Generalnie biscotti podbiło nasze serca, a w sieci jest wiele przepisów, które możesz dostosować do składników, które posiadasz. Nie rezygnuj jednak z orzechów i masła orzechowego! dają super efekt ;)

      Usuń
  12. Ale super zdjęcia z tym misiakiem :D A przepis porywam, pewnie coś będę musiała zmienić (nie mam melasy z karobu, ale miód chyba też się nada? ;)) ale sucharki wyglądają pysznie i tyyyle w nich zdrowych smakołyków ^^

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Misiek ma ok 10 lat :) Kiedy tylko mamy dostęp do lepszego aparatu staramy się aby zdjęcia były jak najbardziej ciekawe ;)
      Miód na pewno się nada, tylko nie rezygnuj z orzechów laskowych i masła orzechowego! Te składniki podbijają cały smak ;)

      Usuń
  13. wyglądają super:) ojj bo chyba zrezygnuje z chipsów przez Was:P:P haha
    Już za dużo tego słodkiego po świętach:P
    Magda:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Haha rezygnuj z nich! Jedna paczka chipsów mniej to zdrowsze żyły xD Co tam za dużo, 2-3 dni odwyku i znów przyjdzie ochota :*

      Usuń
  14. Wszyscy zdają się być szczęśliwi, tylko ten miś coś nietęgą ma minę. Od razu widać, że dostał ciastko tylko do potrzymania, ale zjeść to już go nie mógł.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bo miś myślał, że były z miodkiem a za melasą nie przepada :P

      Usuń
  15. Alllleeee bym się w nie wgryzła! Zapowiadają się mega chrupko, a ja takie uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Nie ma to jak zdrowe chrupadła :)

    OdpowiedzUsuń
  17. uwielbiam te włoskie ciasteczka, super :-)

    OdpowiedzUsuń
  18. Wyglądają bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Nigdy nie robiłam jeszcze biscotti :( A wyglądają tak pięknie i apetycznie :) Są bardzo chrupiące, prawda?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też zabierałyśmy się za nie od dłuższego czasu i teraz żałujemy, że tak długo czekałyśmy :)
      Tak, są baardzo chrupiące i trochę twarde :P Jak ktoś takich nie lubi to polecamy maczać w ciepłym mleku :)

      Usuń
    2. Uwielbiam mocno chrupiące wypieki, a nawet te twarde :D Gdy w końcu zdecyduj się je upiec na pewno podpatrzę Wasz przepis :)

      Usuń
    3. W takim razie te będą dla Ciebie idealne :) Ale użyj koniecznie orzechów laskowych i masła orzechowego :D

      Usuń
  20. zdrowe kalorie! poproszę do herbaty ze dwa:)

    OdpowiedzUsuń
  21. wyglądają obłędnie i też są na mojej liście wypieków do zrealizowania ale z migdałami :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My też miałyśmy trochę płatków migdałowych ale z całymi migdałami też sprawdziłyby się rewelacyjnie :)

      Usuń
  22. Ciekawy przepis, swietna przekąska pełna zdrowia, mniam

    OdpowiedzUsuń
  23. Zapraszam do mnie:
    http://zmajeczkawkuchni.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  24. Wspaniałe ciasteczka, wyglądają na chrupiące takie właśnie uwielbiam. A ten misio taki słodki.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  25. Ależ kuszą. Podkradam parę sztuk ;)

    OdpowiedzUsuń
  26. Bardzo lubię takie ciacha, więc kusicie ;)

    OdpowiedzUsuń
  27. Bardzo ciekawa propozycja! I na pewno pyszna!

    OdpowiedzUsuń
  28. Bardzo apetyczne ciacha i słodkie zdjęcia.
    Pozdrawiam, Sandra ;-)

    OdpowiedzUsuń
  29. Przyciągają wzrok, oj zjadłoby się takie ciasteczko :D

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za Twój poświęcony czas, a Anonimy prosimy o podpisywanie się :)