niedziela, 4 stycznia 2015

Bezglutenowy tort orzechowy

Dziś prezentujemy Wam tort dla wszystkich wielbicieli masła orzechowego, kaszy jaglanej i gryki! Torcik nie zawiera w sobie nabiału, glutenu i cukru białego. Wspomniana już kasza jaglana to przepyszny krem posiadający wspaniałe wartości odżywcze, co więcej nadaję się również jako smarowidło do kanapek. Biszkopt gryczany nadaję nutkę goryczki podkreślając smak orzechów. Jest to również nasze pierwsze podejście do polewy z żelatyną i bardzo jesteśmy z niej zadowolone :) Jest naturalnie słodka i orzechowa, do tego posypana znów orzechami, co daje maksimum orzechowego szaleństwa :D







Składniki:

Biszkopt gryczany (śr: 21 cm)
-5 jaj
-90g mąki gryczanej
-50g skrobi ziemniaczanej
-100g ksylitolu
-2 łyżeczka gorzkiego kakao

Krem jaglany
-250g suchej kaszy jaglanej
-2 szkl. mleka roślinnego (u nas orzechowe)
-1 szkl. wody
-4-5 łyżek domowego masła orzechowego (można więcej)
-3-4 łyżki ksylitolu lub innej substancji słodzącej (można więcej)
-3 łyżki soku z cytryny

Polewa
-4 łyżki domowego masła orzechowego
-90g daktyli
-1/2 szkl. płynu (napój roślinny+ woda)
-8g żelatyny

Dodatkowo
-woda+ ksylitol+ cytryna (do nasączania blatów)
-domowy dżem morelowy/brzoskwiniowy
-mieszanka orzechów (u nas pistacje, nerkowce, ziemne, włoskie, laskowe, pekan)

BISZKOPT
Białka oddzielić od żółtek i ubić w dużej misce na sztywną pianę (z odrobiną soli). Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier i miksować do jego rozpuszczenia. Nadal ubijając dodawać po jednym żółtku (po każdym chwilę miksując). Obie mąki wymieszać razem  i przesiać stopniowo przez sitko do masy jajecznej. Wymieszać delikatnie łyżką do uzyskania gładkiego ciasta bez grudek. Papierem do pieczenia wyłożyć tylko dno tortownicy  (boki formy nie powinny być niczym smarowane ani przykrywane). Wlać ciasto i piec przez około 30-40 minut w temperaturze 170-180’C (można sprawdzić czy ciasto się dopiekło przy pomocy patyczka). Piec bez termoobiegu i unikać uchylania drzwiczek piekarnika. Po upieczeniu, wyjąć gorący biszkopt z piekarnika i spuścić go (w formie) na blat stołu z wysokości ok. 60 cm. Dzięki temu biszkopt nie opadnie. Odstawić do wystygnięcia. Boki biszkoptu oddzielać od formy nożem, dopiero po wystudzeniu. Przekroić na 3 blaty.

KREMY
Kaszę jaglaną zalać gorącą wodą, przepłukać, odcedzić sitkiem. Kilka razy powtórzyć czynność już wodą letnią. Wodę i mleko zagotować w garnuszku. Opłukaną kaszę przełożyć  do gotującej się zawartości garnuszka, doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu, po czym dodać ksylitol i przykryć garnek. Zmniejszyć ogień i gotować kaszę pod przykryciem około 15-20 minut, aż do całkowitej miękkości i wchłonięcia się płynów, kaszę warto co jakiś czas zamieszać. Po ugotowaniu przełożyć  gorącą jaglankę do miski i poczekać aż odparuje ale nadal ma być ciepła. Dodać, sok z cytryny oraz masło orzechowe i blendować  na gładką masę przy pomocy ręcznego blendera. Można dodać jeszcze odpowiednią ilość wody jeśli całość jest zbyt sucha.

Idealny do kanapek, gofrów, naleśników itd.
Blaty skropić roztworem z wody, cytryny i słodu (dość sporo, ponieważ biszkopt jest dość suchy). Pierwszy pokryć dżemem, następnie grubą warstwą jeszcze ciepłego kremu (nie jest to łatwe bo jest dość gęsty, więc najlepiej robić to plastikową szpatułką do kremów, ponieważ do łyżki zbyt bardzo się klei).  Ułożyć kolejny blat, powtórzyć czynność, nałożyć górny, ostatni blat i również go dobrze nasączyć.

POLEWA
Daktyle namoczyć w gorącej wodzie, następnie zblendować na jednolitą masę razem z masłem orzechowym i płynem. Namoczyć żelatynę w odrobinie bardzo ciepłej wody i po całkowitym rozpuszczeniu wlać do masy daktylowo- orzechowej. Odstawić, a gdy zacznie tężeć polać górę tortu, zostawić tort w lodówce do całkowitego stężenia i polać ponownie. Teraz można posypać górę podprażoną mieszanką orzechów (kuleczka ferrero rocher znalazła się przypadkiem ale pięknie dopełnia całość :) Całość wstawić do lodówki.


91 komentarzy:

  1. bardzo smacznie wygląda ten torcik :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Prezentuje się ciekawie, szkoda że lekarz każe mi ograniczać słodycze, bo już byłby na 1 miejscu na liście do wykonania :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Znam ten bół! (Angelika). Jednak mimo wszystko torcik nie należy do tych popularnych słodyczy ;) Jeśli użyje się składników domowych bez cukru lub z jego zdrowszymi zamiennikami to uzyskamy "słodycz bez cukru" xP

      Usuń
    2. Coś czuję, że na sam początek ferii wypróbuje, na razie wolę na sesję trzymać jeszcze trochę zaleceń :)

      Usuń
  3. No rewelacja, kaszę jaglaną uwielbiam :-) pysznie to zrobiłyście, wpraszam się na kawałeczek.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapraszamy jeszcze kawałeczek by się znalazł, bo torcik chociaż z małej tortownicy to bardzo sycący ;) Krem z kaszy jaglanej można zrobić bez tortu ;P

      Usuń
  4. Wygląda świetnie, pewnie smakuje równie dobrze!
    Aż ślinka cieknie...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ślinkę należy otrzeć i zabrać się za pieczenie xD Albo chociaż polecamy wykonać sam krem jaglano- orzechowy! PYCHA :)

      Usuń
  5. Pięknie wygląda <3 I ma orzechy <3 Jadłabym :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Potrójnie orzechowy torcik to dla wielbicieli orzeszków duża gratka :D Nieważne co wyląduje na widelczyku to jest 80% prawdopodobieństwo, że będzie miało orzechy xD

      Usuń
  6. piękny! i zapewne smaczny:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smaczny to mało powiedziane ;) A wygląd na żywo naszym zdaniem był jeszcze smaczniejszy xD

      Usuń
  7. Wyglada tak zachęcająco ze chetnie bym zjadła kawaleczek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A proszę bardzo :) Szczególnie zachęcamy do zrobienia kremu jaglanego, bo jest przepyszny :)

      Usuń
  8. Mniam,choć po świętach mam dość słodyczy,to chętnie kawałeczek bym spróbowała:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tort jest baardzo sycący, więc nawet kawałeczek zadowoli każdego łasucha :)

      Usuń
  9. Wy to macie pomysły. O kremie jaglanym jeszcze nie słyszałam. Super torcik

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Więc musisz go wypróbować ;) Super Cię tu znów widzieć :*

      Usuń
  10. Wygląda przepysznie !! Takie okazałe cudo, a w większości zawiera zdrowe składniki :) A ten krem jaglany to musi być nieziemski - kasza jaglana + masło orzechowe to dla mnie połączenie idealne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No właśnie podczas miksowania składników na krem stwierdziłyśmy, że fanka kaszy jaglanej będzie zadowolona :D

      Usuń
  11. OOO mniam jej jakie piękne i smakowite zdjęcia <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękujemy, bardzo się staramy aby zdjęcia zachęcała do wypróbowania naszym zdaniem najlepszych przepisów ;)

      Usuń
  12. Ten torcik wygląda zjawiskowo, przypuszczam że smakuje równie świetnie;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Jak ja dawno nie jadłem tortu, a znaleźć taki bez mleka to rzadkość. Brakuje jedynie wisienki na torcie. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kto by pomyślał, że "krem" do tortu może nie być z mleka ;)
      Tą wisienką jest kuleczka ferrero rocher, która zaszczytnie przypadła Angelice ;)

      Usuń
  14. Jak wynajdziecie inny smak kremu jaglanego (jestem dziwakiem- masło orzechowe może dla mnie nie istnieć :D), to chętnie wezmę się za taki tort ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, tak pamiętamy, że go nie lubisz (trudno nam to pojąć xD ) Ale nie trzeba zbyt długo nad tym myśleć. Pewnie dodane daktyle/ kakao/ wiórki kokosowe czy po prostu wanilia, odmienią przepis w odpowiedni dla nas krem ;)

      Usuń
  15. rewelacyjne połączenie smaków, piękny wygląd... Czego chcieć więcej ??

    OdpowiedzUsuń
  16. wygląda bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Zjadłabym tort, szczególnie orzechowy.
    Torty kojarzą mi się z imieninami babci, ale to wesoło-smutne wspomnienia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najlepsze torty to zawsze są to babcine torty, między innymi dlatego, że wiążemy z nimi pewne wspomnienia - przeważnie te wesołe.

      Usuń
    2. Tak, mi też. Babcia nie żyje od dwóch lat, dlatego napisałam, że wesoło-smutne. Przez ten Wasz tort dziś m się przyśniła, dziękuję.

      Usuń
    3. To bardzo miłe :*
      My cieszymy się obiema kochanymi babciami i to one dziś próbują nasze torty. To najbardziej surowe jury :)

      Usuń
  18. Nigdy nie próbowałam masła orzechowego, ale chyba właśnie mnie przekonałyście aby w końcu to zrobić :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Co?! nigdy?! Oj to nie wiedziałyśmy, że są takie osoby xD
      W blogosferze kulinarnej jest bardzo powszechne. Gorąco polecamy, jednak trzeba kupić dobrej jakości masło, które ma ok 95% orzechów, ponieważ jest mnóstwo takich na rynku, które nie są dobre i mogą odstraszyć. Osobiście możemy polecić masło orzechowe Sante lub Peo z Kauflandu. Jednak najlepsze jest domowej roboty! ;) Pozdrawiamy ;*

      Usuń
  19. łaał, orzechowy! mniam:) uwielbiam ciasta orzechowe:) wygląda niesamowicie i przepysznie:)
    Magda:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki ;) Chyba większość ludzi lubi orzechy. Ten tort na pewno by Ci smakował ;*

      Usuń
  20. Fantastyczny! I do tego jaki zdrowy :)))

    OdpowiedzUsuń
  21. Zabieram się za ten krem :D I za biszkopt. I za polewę też, a co! :D Wygląda fenomenalnie i tyle w nim dobrego *.*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super!! Musisz dać znać jak poszło kulinarne szaleństwo :D
      Jeśli będziesz mieć jakieś pytania to daj znać :)

      Usuń
  22. Jeeeeeezu *.* Jak ja uwielbiam Wasze torty! Każdy wyjątkowy i piękny :) Zamawiam kawałek!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeeeeezu dziękujemy :* To chyba musimy zrobić drugi, bo tyle tych kawałków mamy do rozdania, że hohoho :P

      Usuń
  23. Tort ciekawy, nawet intrygujący:)
    aż żal, że nie jesteśmy wielbicielami słodkości i kremów:)
    ale z pewnością dla wielu będzie inspiracją do spróbowania czegoś zupełnie nowego.
    Pomysł genialny:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fajne jest to, że krem jaglany można próbować i dorabiać jak się chce. My akurat dodałyśmy tyle słodu aby krem był słodki, jednak kiedy robiłyśmy go dla naszej cioci (wielbicielki masła orzechowego bardziej słonego) wyszedł bardziej wytrawny i była bardzo zadowolona ;)

      Usuń
  24. O jeny ale cudo! :D To chyba będzie pomysł na tort dla Mego Lubego, bo już za tydzień jego urodziny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli lubi bardzo orzechy to jest to strzał w dziesiątkę ;) Daj znać jeśli zdecydujesz się go wykonać ;) W razie pytań również pisz do nas :)

      Usuń
  25. Wygląda cudownie! Jestem pewna, ze nikt się nie skapnie, że krem jest przygotowany z kaszy jaglanej a w cieście jest mąka gryczana :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I tak właśnie było ;) Dla takiej nieświadomej osoby biszkopt był kakaowo- orzechowy. Krem budyniowy a polewa to płynne masło orzechowe. Była to osoba nie lubiąca wszelkich "wynalazków" i wszystkiego co zdrowe ;P

      Usuń
  26. omg przepieknei wygląda..... bałbym się, że z nikim bym się nie podzielił ^.^

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest mocno sycący, więc całkiem sporo osób się nim naje :D

      Usuń
  27. Wygląda nieziemsko! Bardzo, bardzo, bardzo apetycznie :) Tak mocno kremowo, puszyście, i ta posypka na wierzchu... Ah, zjadłabym :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To był jeden z najlepszych tortów jakie zrobiłyśmy do tej pory :) Spróbuj koniecznie kremu, bo jest przepyszny :)

      Usuń
    2. Zrobię! :D Kaszy jaglanej się nie odmawia :D

      Usuń
  28. Jaaaki genialny tort! Poproszę taki na parapetówę :D Gryczana mąka daje aromat orzechowy, a do tego tyle orzechów z wierzchu <3 Kocham go xD

    OdpowiedzUsuń
  29. Piękny, wręcz boski. Piekłam kiedyś biszkopt z dodatkiem mąki gryczanej i bardzo mi smakował, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kiedyś mąkę gryczaną dodawałyśmy po trochu, tak eksperymentalnie ale teraz poszłyśmy na całość i wyszło przepysznie :)

      Usuń
  30. Zaczynam eksperymentować z wypiekami bezglutenowymi więc przepis się przyda :)!

    OdpowiedzUsuń
  31. Naprawdę robicie mistrzowskie torty! Chyba czas najwyższy zaopatrzyć się w cennik ;>

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Obawiamy się tego, że znając nasze szczęście przy robieniu czegoś na zamówienie, coś na 100% by nie wyszło :P

      Usuń
  32. Świetny torcik, wygląda pięknie no i jeszcze jest taki zdrowy.
    Super, Wy to macie głowy pełne pomysłów.
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękujemy i oby tych pomysłów nigdy nie zabrakło :) Póki co mamy ich o wiele za dużo w stosunku do wolnego czasu ;P

      Usuń
  33. Wow, boski tort,. Można kawałek?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdecydowanie musimy zrobić go po raz drugi, bo za dużo tych kawałków rozdajemy :P

      Usuń
  34. Chętnie spróbuję kawałeczek, powiem szczerze, że nie przepadam za ciastami z maki gryczanej....są bardzo suche, ale odrobina porządnego ponczu mogłaby załatwić ten problem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wystarczy porządnie namoczyć blaty wodą z cytryną (albo jak kto woli alkoholem) i wszystko jest idealnie wilgotne :)

      Usuń
  35. wspaniale wygląda !!! :) i ta czekolada mmmm ♥

    http://nikoladrozdzi.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  36. Wow! Rewelacyjny tort! Aż się wierzyć nie chce, że ten orzechowy cudak jest taki zdrowy! :D Super!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gdy się go je, to też się nie chce wierzyć, że jest taki zdrowy :D

      Usuń
    2. Uwielbiam Was za te przepisy! Wprawdzie z nich nie skorzystam (nie mam piekarnika), ale we wspaniałym stylu udowadniacie, że zdrowe słodkości mogą być efektowne i kuszące!

      Usuń
    3. Bardzo dziękujemy za te słowa, bo one nas motywują do dalszej pracy :) W takim razie wkrótce pojawi się coś co można zrobić bez użycia piekarnika :P

      Usuń
  37. Świetny, zdrowy, pomysłowy! A przepis na gryczany biszkopt z pewnością wypróbuję, bo już od dawna czaiłem się na jakąś fajną bezglutenową wersję ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bierz przepis i korzystaj bez ograniczeń :) Będzie nam bardzo miło :)

      Usuń
  38. Mniam, ja się na niego piszę :)

    OdpowiedzUsuń
  39. Wygląda naprawdę okazale!: )

    OdpowiedzUsuń
  40. Wygląda wręcz fantastycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  41. :)) mniam mniam też mam w planach podobny torcik :) jak patrzę na ten Wasz to myślę, że muszę zrobić jak najszybciej :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jesteśmy ciekawe Twojej propozycji :) Na pewno wyjdzie smacznie :)

      Usuń
  42. jakie cudo!!! Szkoda, że mieszkam z koleżanką, która nie lubi tego typu smakołyków i jakbym zrobiła, to zjadłabym sama całe! wygląda naprawdę bajecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  43. Jutro robię krem orzechowy na śniadanie! cudo!

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za Twój poświęcony czas, a Anonimy prosimy o podpisywanie się :)