sobota, 10 stycznia 2015

Jagodowa owieczka - tort bezglutenowy

Dziś żaden przepis nie miał być opublikowany, ponieważ czas egzaminów, zaliczeń i różnych prac dla nas właśnie się zaczął. Dodatkowo licencjat również sam się nie napisze :/ Jednak w czeluściach nieznanych folderów naszego laptopa znalazłyśmy torcik, który został stworzony jako drugi w naszej karierze cukierniczej. Zdjęcia nie powalają (wtedy robiłyśmy je tylko dla siebie a o blogu dopiero zaczynałyśmy myśleć), ale mamy do niego duży sentyment, ponieważ był tak dobry jak uroczo wygląda :) Także… miejcie litość :P







Składniki:

Biszkopt (tortownica o śr: 21cm)
-5 jajek
-70g mąki kukurydzianej
-70g skrobi kukurydzianej (lub ziemniaczanej)
-100g ksylitolu
-30g gorzkiego kakao

Dodatkowy biszkopt na głowę (miseczka o śr: ok 18 cm)
-2 jajka
-70g mąki (po połowie kukurydzianej i skrobi)
-2 łyżki kakao
-4 łyżki ksylitolu

Kremy
Pierwszy:
-2 jogurt grecki TOLONIS (biedronka- te sprawdzają się najlepiej)
-5 łyżek ksylitolu/erytrytolu lub inny słodzik naturalny

Drugi:
-500g serka homogenizowanego naturalnego
-300g gęstego jogurtu naturalnego
-1 szkl. jagód (mogą być mrożone)
-1 szkl. borówek
-ksylitol/erytrytol lub inny słodzik naturalny (dowolna ilość)
-3 łyżeczki żelatyny

Dodatkowo
-2 kostki gorzkiej czekolady (do dekoracji)
-1/2 szkl. wody z cytryną i łyżką ksylitolu (do nasączenia blatów)

BISZKOPTY
Biszkopty upiec jak w przepisie na tort piernikowo-dyniowy. Po wystudzeniu duży podzielić na 3 blaty, z małego wyciąć kształt głowy i podzielić na 2 blaty. Z resztek uformować nóżki.


KREMY
Pierwszy:
Jogurty przecedzić jak w przepisie na tort renifer, dodać cukier i ubić mikserem na najwyższych obrotach. 

Drugi:
Żelatynę dokładnie rozpuścić w odrobinie ciepłej wody. 1 szklankę jagód zasypać cukrem i zmiksować blenderem, dodać serek, jogurt i żelatynę, ponownie zmiksować, dodać borówki  i delikatnie wymieszać. Włożyć do lodówki aż do momentu gęstnięcia.

Pierwszy blat biszkoptu dobrze nasączyć, wyłożyć krem jagodowy (dość grubą warstwę), ułożyć następny blat, znów go nasączyć, położyć krem. Ostatni górny blat również trzeba nasączyć. To samo zrobić z głową owieczki (ale jeszcze nie nakładać jej na tort). Włożyć do lodówki aż do stężenia masy.

Pokryć tort ubitym jogurtem greckim, ułożyć głowę i ją również pokryć kremem. Ubite naturalne jogurty przełożyć do rękawa cukierniczego z odpowiednią końcówką i utworzyć futerko owieczki. Roztopić trochę gorzkiej czekolady (włożyć kilka kostek do foliowego woreczka i zanurzyć we wrzątku, gdy się rozpuści odciąć dosłownie kawałeczek rogu i tą końcówką wyciskać czekoladę) i dorysować buzię owieczki. Całość wstawić do lodówki. 


83 komentarze:

  1. Jak fajnie wygląda! ;) Taka owocowa owieczka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przeuroczy! <3
    Mnie by się nie chciało bawić w robienie owieczki, ale jagody uwielbiam i tort przekładany jagodowym kremem na pewno prędzej czy później pojawi się i na moim stole.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi

    1. My robiłyśmy ten tort na połączenie święta młodszej siostry (dla niej był kształt owieczki) oraz taty (on natomiast uwielbia jagody i wszystko co czekoladowe/kakaowe). Dla kochanych osób można się poświęcić i namęczyć ;)

      Usuń
  3. Jak go zobaczyłam to od razu chciałam pisać żebyście ukroiły dla mnie kawałek, bo jadę! :D A potem przeczytałam, ze niestety już dawno zjedzony :( Wygląda cudownie <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Haha no to byłby problem gdybyś dotarła bo w lodówce mamy tylko lody korzenne (a nimi się nie podzielimy!) :P

      Usuń
  4. jestem pod wrażeniem! artystki z Was ! nie dość że pyszny, zdrowy, to jeszcze w takim kochanym kształcie :) zamawiam u Was tort na następne urodziny :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie jest taki trudny jak się wydaje (według nas :P ). Chyba przesyłki owieczka by nie przeżyła xD Generalnie polecamy biały krem czyli odcedzony jogurt, wykonanie bardzo proste a jest to świetny zamiennik ciężkich kremów na margarynie czy tłustych na śmietanie ;)

      Usuń
    2. O tak, tak! Krem z jogurtu jest genialny. Pyszny i bije na głowe ciężkie masy :)

      Usuń
  5. O MAMO. To jest tort moich marzeń - wygląd i smak <3 Dobrze, że wrzuciłyście zdjęcia, bo szkoda, żeby takie cudo się zmarnowało! Oszalałam :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To już wiemy jakie smaki brać pod uwagę gdy będziemy myśleć nad tortem liskiem :P Już zanotowałyśmy żeby masło orzechowe raczej pominąć ;)

      Usuń
    2. Hahaha, dziewczyny, jesteście przekochane :D

      Usuń
  6. Jaka słodka, aż szkoda kroić! kolor kremu obłędny! całość chyba jest lekka i delikatna, sądząc po składnikach:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest delikatna i własnie dlatego bardzo szybko znika (to jedyny minus). 6 osób zjadło go przy jednym posiedzeniu :P

      Usuń
    2. chciałabym być 7-mą;)

      Usuń
  7. Wygląda przesłodko i pewnie taki jest :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest słodki ale nie przesłodzony jak większość kupionych tortów i to jest jego duuży plus :)

      Usuń
  8. Wygląda przeuroczo, aż nie chciałoby się jej zjeść, bo jest za piękna :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tam, samo patrzenie nie wystarczy kiedy ślinka cieknie :D

      Usuń
  9. ale cudaczek ten tort! następny zamawiam od was!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już masz pierwszy krok za sobą (i bardzo udany zresztą) jeśli chodzi o bezglutenowe torty, więc pora na kolejny :D

      Usuń
  10. Jeeej! ta owieczka wygląda naprawdę cudnie!:)

    OdpowiedzUsuń
  11. wygląda cudnie i na pewno tak smakował:)

    OdpowiedzUsuń
  12. taka owieczka to mi się podoba, a jak ona musi być smaczna :) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  13. Dzięki wielkie za zaproszenie na ten tort. Chociaż jadłyśmy go dawno to pamiętam dobrze e był przepyszny i wcale nie był za przesłodzony jak większość tortów.
    Sandra :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sądząc po ilości jaką zjadłaś to nie kłamiesz, że Ci smakował :P Weż dziewczyno zrób coś sama a nie chodzisz do nas na kawki xD Haha nie no żarcik (ale i tak musisz sama coś zrobić i przynieść nam następnym razem :P )

      Usuń
  14. Tort na szóstkę z plusem:) pomysł świetny, wykonanie -to mistrzostwo świata:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tam mógłby wyjść lepiej, bo zawsze się widzi jakieś niedociągnięcia ;) Mistrzami nie jesteśmy... jeszcze :P

      Usuń
  15. Owieczka przeurocza :) Widać, że dużo się napracowałyście, efekt końcowy genialny! Piękny kolor wewnątrz ciacha - jagody robią swoje :) Z wielką chęcią bym kawałek spróbowała tej "słodkiej owieczki" :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie nam też bardzo podoba się ten kontrast kolorów :D

      Usuń
  16. Przesłodka ta owieczka, wpadła w oko moim synom :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszymy się bardzo :) Zostaje tylko im taką owieczkę na urodziny zrobić :)

      Usuń
  17. Co Wy, jest śliczny! Zazdroszczę, że Wam się chce. :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czasem w połowie żałujemy, że się za to wzięłyśmy :P Szczególnie jak coś nie do końca idzie tak jak zaplanowałyśmy :D Ale każdą sytuację da się opanować i efekt końcowy zawsze jest udany :)

      Usuń
  18. Jakie cudo :))) aż mi dech zaparło. :))

    OdpowiedzUsuń
  19. ale słodziutki:) wygląda super i te loczki:D na pewno przepyszny:)
    Magda:)

    OdpowiedzUsuń
  20. Wygląda cudownie !! Ale Wy macie fajne pomysły na torty :) Ja to robię na ogół takie zwyczajne - są ładne, ale nie prezentują się tak efektownie :P Ale może zrobię siostrze na urodziny niespodziankę i stworzę dla niej taką owce :P Tylko masy będę musiała trochę zmodyfikować, bo ona jest wielką fanką śmietany :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Siostra na pewno by się ucieszyła, obojętnie ile ma lat, bo takie torty cieszą nawet i te duże łasuchy :P Śmietana na pewno też by się świetnie sprawdziła :)

      Usuń
  21. Zdjęcia wcale nie są nieładne, torcik wygląda świetnie i jestem przekonana, ze smakuje tak samo;)
    Chętnie bym go spróbowała:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki, martwiłyśmy się też trochę o jakość tych zdjęć ale nie jest najgorzej :)

      Usuń
  22. Myślałyście o tym, żeby sprzedawać torty znajomym (lub nie) za drobną opłatę? To byłoby fajny biznes, a kupujący na bank szybko by się znaleźli.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Po przeliczeniu kosztów za produkty itd. to taki tart nie byłby tani, a jeśli miałybyśmy jeszcze na tym zarobić to cena byłaby chyba za wysoka ;) Rodzina, gdzie są alergicy jeszcze może by zapłacili taką cenę, ale ludzie, którzy nie mają żywieniowych ograniczeń wolą kupić tańszy tort z cukierni. Póki co robimy je w ramach prezentów na różne okazje :)

      Usuń
  23. Świetny tort. Niezbyt je lubię, ale myślę,że taki lekki krem byłby dla mnie idealny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Całość jest taka leciutka i puszysta, że jest to bardziej deser, który raczej nie smakuje jak zwykły tort z ciężkimi masami ;)

      Usuń
  24. Ale cudna <3 Normalnie się w niej zakochałam nie tyle ze względu na wygląd :D Zamawiam kawałek!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smak rekompensuje żal, jaki zostawia rozkrojenie buźki owieczki :P

      Usuń
  25. O jej jako urocza ^^ a do tego taka pyszna ^^ na taki tort chętnie bym do Was przyjechał ^^

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeżeli uważasz, że warto po kawałek tortu jechać w okolice Poznania to proszę bardzo częstuj się :P

      Usuń
  26. i to się nazywa sztuka :D ! Piękny !!!!

    OdpowiedzUsuń
  27. No proszę jaka cudna owieczka, mniam :-)

    OdpowiedzUsuń
  28. Gdy tort jest w całości nie wiadomo, co kryje w środku - ale oczywiście jest uroczy, jak to owieczki ;) (uwielbiam owce!) Wnętrze okazuje się bardzo apetyczne :). Super, naprawdę super!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czyżby kolejne ulubione zwierzątko po pandach? :D Jak się patrzy na taką owieczkę to aż się chce powiedzieć "Pokaż kotku co masz w środku!" xD

      Usuń
  29. Wygląda tak naturalnie, ze najpierw chciałby się taką owieczkę pogłaskać :)
    mniam, mniam podwójne !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, najlepiej najpierw pogłaskać a potem zjeść! xD To trochę trąca sadyzmem :P

      Usuń
  30. Och masa jagodowa mnie zachwyciła :)

    OdpowiedzUsuń
  31. Powiem tak: BOSKI! Nie dosyć, ze słodka owieczka, to dla mnie plus za bezglutenowe ciacho!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze staramy się robić bezglutenowe słodkości :) Jak widać do tej pory nawet nam to wychodzi :)

      Usuń
  32. No co wy dziewczyny torcik wygląda uroczo :D Aż ma się ochotę go przygarnąć i przytulić ;}

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lepiej nie zacieśniać więzów z owieczką, bo potem trudniej jest ją zjeść :P To największy minus takich wypieków ;)

      Usuń
  33. Owieczka jak żywa, poproszę o kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  34. Nie miałbym serca jej pokroić, bo tak cudnie i niewinnie patrzy na mnie:)) Urocze ciasteczko:))

    OdpowiedzUsuń
  35. Ale wspaniały ! Z chęcią wypróbuję ten krem, jak ostatnio robiłam z samych mrożonych jagód i serka mascarpone to mi nie wyszedł..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A co nie wyszło? Smak czy konsystencja? Nasza masa ma też w sobie żelatynę więc była dość zwarta :)

      Usuń
  36. Wspaniała owieczka. Nie pogardziłabym kawałkiem tego tortu, ale jest taki piękny, że aż szkoda kroić.

    OdpowiedzUsuń
  37. Jaka genialna owca! Wiele tortów już widziałem no ale owcy i w dodatku tak pomysłowej i uroczej - nie ;-)

    OdpowiedzUsuń
  38. Jest przepiękny :) Moje dzieci byłyby zachwycone! :)

    OdpowiedzUsuń
  39. Fajnie się prezentuje ta owieczka :-)

    OdpowiedzUsuń
  40. piekny i do tego bezglutenowy:)bravo!:)

    OdpowiedzUsuń
  41. Śliczny :) jestem pod wrażeniem :)

    OdpowiedzUsuń
  42. Tort wygląda super, ale ja bym nie dała rady go zrobić :p Brak cierpliwości :p

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za Twój poświęcony czas, a Anonimy prosimy o podpisywanie się :)