niedziela, 12 kwietnia 2015

Czekoladowy torcik z nutą kaszy gryczanej

Dziś Dzień Czekolady! Specjalnie na tą okazję, która przypada idealnie w niedzielę przygotowałyśmy torcik z dodatkiem tej wspaniałej słodyczy. Pozostało nam też sporo mąki orkiszowej dlatego wypiek znów nie jest bez glutenu ale posiada intrygującą nutę orzechową połączoną z kaszą gryczaną przełamaną deserową czekoladą. Dodatkowo nadzienie owocowe powoduje, że ciacho nie jest przesłodzone a wprost przepyszna polewa sprawia, że ślinka cieknie na sam widok tego cuda. Musimy wspominać coś o tych motylkach? Urocze! Ich widok wynagradza nerwy, które pojawiły się gdy okazało się, że polewa była jeszcze zbyt ciepła i zaczęły się rozpływać na torcie ale wszystko udało się uratować i efekt pozostał zadowalający ;)







Składniki:

Ciasto gryczane (śr: 18 cm)
-170 g kaszy gryczanej (ugotowanej w ok 400 ml wody)
-4 jajka „M”
-150 g ksylitolu lub innej substancji słodzącej
-150 g mąki orkiszowej
-90 g oleju kokosowego/masła
-100 g dobrej jakości czekolady deserowej
-2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
-szczypta soli

Warstwa owocowa
-1,5 szkl. domowych powideł bez cukru
-1 szkl. domowego musu brzoskwiniowego lub jabłkowego bez cukru
-ksylitol lub inna substancja słodząca (według preferencji)
-3 płaskie łyżeczki agaru + 1/3 szkl. wody

Polewa
-100 g daktyli + ½ szkl. ciepłej wody
-4 pełne łyżeczki gorzkiego kakao
-1 łyżeczka oleju kokosowego
-2 płaskie łyżeczki agaru + ¼ szkl. wody

Dodatkowo
-kilka kostek gorzkiej czekolady do gotowania np. z Biedronki (na motylki)

CZEKOLADOWE MOTYLE
Szablon skrzydeł motyla narysować na kartce. Podłożyć go pod folie lub papier do pieczenia. Czekoladę rozpuścić w plastikowym woreczku mocząc w gorącej wodzie. Odciąć róg woreczka i można malować skrzydła. Następnie wstawić do lodówki. Gdy czekolada dobrze stwardnieje, skrzydła delikatnie zdjąć z foli (jeśli wydają się za cienkie można poprawić kształt jeszcze raz). Papier do pieczenia lub folie złożyć na pół a w jego zgięciu ułożyć czekoladowe skrzydła. Znów rozpuścić czekoladę i wypełnić nią łączenia skrzydeł. Wstawić do lodówki do momentu stwardnienia, następnie delikatnie zdjąć z papieru i znów umieścić najlepiej w zamrażarce.
kliknij aby powiększyć
CIASTO GRYCZANE
Kaszę gotować do miękkości w garnuszku na małym ogniu ok 20-25 minut i wystudzić. Olej rozpuścić w kąpieli wodnej i dodać do niego czekoladę, mieszać do rozpuszczenia. Następnie zmielić kaszę i olej z czekoladą blenderem.
Białka ubić na sztywną pianę z odrobiną soli, dodać partiami ksylitol a później żółtka. Następnie dołożyć zblendowaną kaszę. Do ciasta wsypać porcjami przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać całość i przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno). Piec w temperaturze 200’C ok 45-50 minut. Po wystudzeniu przeciąć na 2 blaty.

WARSTWA ŚLIWKOWA
Musy owocowe podgrzać w garnuszku, dodać ksylitol do momentu uzyskania porządnej słodyczy. Agar namoczyć w 1/3 szkl. wody  przez ok 5 minut. Następnie zagotować i wlać do masy owocowej jednocześnie mieszając całość. Zostawić do lekkiego przestygnięcia.

Pierwszy blat umieścić w tortownicy, następnie wlać warstwę śliwkową i przykryć ją drugim blatem. Całość wstawić do lodówki.

POLEWA
Daktyle namoczyć w gorącej wodzie ok 30minut, następnie odcedzić i zmiksować z ½ szkl. ciepłej wody oraz z kakao i olejem na gładką masę. Całość podgrzać w garnuszku. Agar namoczyć w ¼ szkl. wody przez ok 5 minut. Następnie zagotować i wlać do masy kakaowej jednocześnie mieszając całość. Zostawić do lekkiego przestygnięcia. Polewę nakładać na górę tortu i pozostawić w lodówce do zastygnięcia.

Gotowe motylki nakładać na tort polany polewą, która już zastygła (można delikatnie górę naciąć nożem i umieścić w nacięciu motylka) ponieważ ciepła masa może spowodować rozpuszczenie czekolady (co niestety się u nas wydarzyło :/). 


119 komentarzy:

  1. Motylki wyglądają cudnie, mimo że nieco sfrunęły ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie przepadam za wypiekami z kaszy gryczanej. Ale torcik prezentuje się bardzo ładnie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My kochamy kaszę gryczaną pod każdą postacią. A jak jest na słodko to już w ogóle miodzio :)

      Usuń
  3. Wspaniałe ciacho :-) a te motylki takie urocze :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciasta z kaszą gryczaną, to jeszcze nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ojej, jakie cudo! :) Te motyle po prostu mnie powaliły ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trochę było pracy przy nich ale efekt wyszedł fajny :) Niestety, z białej czekolady nie wyszły, bo się rozpłynęły :/

      Usuń
  6. Nieźle świętujecie. ^^ Wygląda równie apetycznie, jak zawsze Wasze wypieki. ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak świętować to z hukiem i na bogato xD Ten tort to jest tylko część czekoladowej rozpusty z tego dnia xD

      Usuń
  7. Te motyle są super! Zrobiłam kiedyś tort pomarańczowo-śmietankowy i udekorowałam identycznymi (SERIO) - tyle, że zrobionymi z lukru królewskiego. Strasznie do dzisiaj żałuję, że akurat nie było wtedy mojego chłopaka (co za tym idzie- aparatu) i nie uwieczniliśmy go :D No i... ciasto czekoladowo-gryczane też mam już przygotowane do wrzucenia na bloga xD Niebezpiecznie często myślimy o tym samym, Pandy :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie musisz powtórzyć ten tort jak i motylki, bo jesteśmy bardzo ciekawe efektu :) Aby użyć grykę do ciasta przekonała nas kuchnia Lidla i nie żałujemy. Polewa jest z agarem i może nie jest tak gładka i lśniąca jak z żelatyną ale będziemy walczyć dalej :D
      Może lisy i pandy to jakaś daleka rodzina? xD

      Usuń
  8. Piekne motylki. Zrobcie jeszcze torcik w kształcie waszej ulubionej pandy. Super przepisik. Pozdrowionka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Własnie intensywnie nad tym myślimy czekając na pierwszą rocznicę bloga :D

      Usuń
  9. Mmm, obłędne ciacho! A te czekoladowe motylki są przeurocze <3

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda świetnie :) Każda warstwa z osobna bardzo mi się podoba, a te motyle to istne dzieło sztuki :) A przepis na polewę z daktyli na pewno wypróbuję.
    Dziś już zjadłam sporo czekolady, ale muszę później wyszukać coś specjalnego na podwieczorek, żeby bardziej uczcić ten dzień, choć tak naprawdę to ja mam dzień czekolady codziennie :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polewa jest przepyszna i dość gęsta nawet bez agaru. Będzie pasować do każdych Twoich naleśników, gofrów czy placuszków :) Jako koneser czekolady na pewno uczciłaś dzisiejszy dzień tabliczką Lindt :P Zgadza się?

      Usuń
    2. Czekoladę Lindt jadłam, ale nie całą tabliczkę :P Ze 4 kostki łącznie, a do tego lindtowską pralinkę z orzechami ;) I jeszcze wykończyłam taką białą (choć wiem, że biała czekolada to nie czekolada :P) z tygodnia szwajcarskiego z Lidla, więc myślę, że dzień czekolady uczciłam ;)

      A polewę do gofrów wypróbuję na pewno ;)

      Usuń
    3. Mimo, że biała czekolada to nie czekolada to czasem nachodzi na nią ochota. Te z Lidla są naprawdę dobre ale w tym roku się jakoś nie skusiłyśmy ;)
      Polewę oczywiście możesz zrobić bez agaru, ponieważ jest wystarczająco gęsta :)

      Usuń
  11. Spektakularne ciasto! te smaki tak się komponują, że mam ogromną ochotę na kawałek ciasta! Motyl mistrzowski:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fajnie by tam jeszcze wyglądał motylek z białej czekolady ale niestety rozpłynął się :/ Chyba takie czekolady się nie nadają do tego typu ozdób.

      Usuń
  12. Nie wiedziałam, że dziś dzień czekolady, zaraz chyba jakiejś poszukam ;)
    Nie jadłam nigdy tortu z kaszą, ciekawe czy by mi zasmakował ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. T.T..... ( nie powstrzymany krwotok i ślinotok na klawiaturze... ) ERROR! Jak możecie nas tak torturować takimi pysznościami!? jesteście... brak słów... takie... takie... pandowate :D cuuuuuudo!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie dzielnie przygotuj się na dalsze tortury co niedzielę xD Ślinotok jeszcze może być ale krwotok to już jest niebezpieczny :P

      Usuń
  14. Zachwycona jestem motylami! Przepiękne! :) Ale cały torcik zasługuje na pochwałę!

    OdpowiedzUsuń
  15. Piękny torcik, a motylki na prawdę robią wrażenie :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Prezentuje się naprawdę niesamowicie, motyle robią wrażenie:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Nie jadłam takiego.Ale mnie nim zaciekawiłyście:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Mój wzrok przykuły motyle. Ciasto super. Chętnie bym spróbowała kawałek

    OdpowiedzUsuń
  19. Nie jadłem ciasta z kaszą gryczaną, ale wygląda fajnie :)

    OdpowiedzUsuń
  20. nigdy nie jadłam ciasta gryczanego... a Wasze wygląda BOSKO!! i te motylki - palce lizać

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli lubisz niepaloną kaszę gryczaną, która jest mniej intensywna to koniecznie dodaj ją do ciasta. Daje niesamowity efekt smakowy :) A motylki też nie takie trudne. Warto się poświęcić chociażby dla pochwał od rodziny :)

      Usuń
  21. Motylki cudowne nie mogę się napatrzeć. Macie kochane wyobraźnię :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Dzień czekolady? I ja nic o tym nie wiedziałam!?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To mamy nadzieję, że słusznie nadrobiłaś ten stracony czas niewiedzy :P

      Usuń
  23. Piękny i zdrowy. Jak patrzę na Wasze wypieki to oczom aż się nie chce wierzyć... :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękujemy bardzo a wypieki nie są takie trudne jak się wydają ;)

      Usuń
  24. Dziewczyny to jest torcicho a nie torcik :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To jest tylko 18 cm średnicy, więc nie był taki duży aczkolwiek treściwy ;)

      Usuń
  25. Bardzo efektowne, piękne motyle, aż żal jeść :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Wygląda przepięknie.... a smakuje na pewno równie dobrze :)

    OdpowiedzUsuń
  27. pysznie wygląta ten torcik :) ja na święta robiłam babkę z kaszy gryczanej i była wyśmienita, myślę, że ten tort też tak świetnie smakuje :) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  28. Patrzę na to i nie mogę uwierzyć... Wciąż zaskakujecie! Te Wasze wypieki są obłędne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszymy się, że efekt zaskoczenia się udał :) Obiecujemy, że w przyszłości nie zejdziemy z poziomu xD

      Usuń
  29. łaał ale super:D no motylki przecudne:) i ciasto też, z czekoladą:P
    Magda:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Inspirowałyśmy się kuchnią Lidla z tej świątecznej książki i warto zrobić chociaż samo ciasto :)

      Usuń
  30. No! Cieszę się, że nie tylko ja objadałam się dziś czekoladowymi pysznościami :) Ale jak patrzę na ten torcik to ślinka mi cieknie ponownie...

    Zaproś mnie kiedyś na taki! ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jako wielbicielki słodyczy nie mogłyśmy odpuścić takiego dnia! Zapraszamy wszystkich naszych czytelników :P

      Usuń
  31. Motylki są urocze, w ogóle cały tort prezentuje się pięknie :)
    Ja bym pewnie postawiła raczej na kaszę jaglaną, bo za gryczaną ogólnie średnio przepadam, a już kompletnie nie potrafię sobie wyobrazić jedzenia jej na słodko.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasza jaglana? To kusząca propozycja :D A zamiast gorzkiej czekolady dodać białą i wyszłaby bardzo fajna wersja :P

      Usuń
  32. Z kaszy gryczanej jeszcze nic nie piekłam, nic nie jadłam - czas spróbować! :D
    Te motylki skradły moje serce <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kaszę gryczaną niepaloną wypróbuj kiedyś na Twoje śniadanie na słodko :)

      Usuń
  33. Wygląda perfekcyjnie! Idealny kształt torcika + te motylki :) cudeńko. Chcę zjeść :D

    OdpowiedzUsuń
  34. Mogę dać i kawałek sernika i kawałek Fali Dunaju po zamroziliśmy po kawałku :) Jesteście chętne ? :)

    Wiem że lubicie testować czekolady... w Biedroce przecenili czekolady z tygodnia portugalskiego (te z konikiem morskim na kostce) po 2,39zł.. Nie kupowałam bo obawiam się kwasu w smaku ale chciałam Was poinformować ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze chętne na takie słodkości! :D
      A mało pochlebną opinię o tej czekoladzie czytałyśmy już na jednym blogu, więc sobie podarujemy ją ;) Ale dzięki za info :D

      Usuń
  35. Co za szczęściarz trafił na kawałek z (rozpuszczonym nieco) motylem? (Tj. ten ze zdjęcia).

    U mnie każdy dzień to dzień czekolady, więc wczoraj przewrotnie zjadłam serek i Fig Bara, a co, nikt mi nie będzie mówił, kiedy mam się opychać wyrobami kakaowymi :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O motyle na początku każdy się bił a potem wszyscy mówili, że szkoda im je jeść xD

      Dla nas akurat dzień czekolady był wymówką, żeby się "na wpierniczać" słodkości ile się chce :P Teraz trzeba odchorować tą rozpustę :P

      Usuń
  36. Wygląda wspaniale, jak ja lubię takie czekoladowe wynalazki :D

    OdpowiedzUsuń
  37. Patrząc na to ciacho, mógłbym świętować dzień czekolady razem z Wami ;D A motylki rewelacja! Z chęcią wykorzystam ten pomysł przy najbliżej okazji ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A Ty jak uczciłeś ten dzień? Czy się wyłamałeś i postanowiłeś nie ulegać presji otoczenia? :P

      Usuń
  38. Wygląda obłędnie.Takie warstwy i puszystość-aż miło popatrzeć i spróbować;)

    OdpowiedzUsuń
  39. Oczywiście nie będę oryginalna, jeśli powiem, że motylki wymiatają ! Są takie urocze :) A tort czekoladowy zawsze jest najlepszy, także, piękna robota dziewczyny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jakby nie patrzeć to każdy tort jeżeli jest czekoladowy to zawsze wygląda apetycznie choć na pierwszy rzut oka wizualnie nie powala xD Czekolada robi swoje :P

      Usuń
  40. Wygląda nieziemnsko, zarazem pysznie, że chce się spróbować, a jednocześnie tak piękny, że szkoda go ruszyć :)

    OdpowiedzUsuń
  41. oo matko! pychaa,mogę kawałek ? :D

    OdpowiedzUsuń
  42. Wygląda genialnie ! masz talent . ;))

    OdpowiedzUsuń
  43. Fantastyczny torcik :) wygląda prześlicznie i tak zapewne smakuje, ja uwielbiam gryczane wypieki, te na mące i te z kaszą :) Dnia Czekolady nie świętowałam.... bo dietka ;) motyle cudne, muszę kiedyś zrobić....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tam dieta xD Po świętach też trzeba przez parę dni organizm przygotować a nie od razu szokować dietą xD

      Usuń
  44. Ciasto wygląda cudownie, a te motylki po prostu profesjonalnie, gdy je zobaczyłam myślałam, że kupiłyście gotowe!:)

    OdpowiedzUsuń
  45. Nie powiem.. Narobiłyście mi smaku.. Moje oczy.. Wypalone zajebistością tego wypieku ! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. "Wypalone zajebistością" brzmi poważnie ale zarazem śmiesznie xD Czyli zamierzony cel udało się osiągnąć :P

      Usuń
  46. Świetnie wygląda ten torcik! Piękne motylki! Musiał być przepyszny! Dzień czekolady wczoraj zaliczony! :D

    OdpowiedzUsuń
  47. idealnie uczczony dzień czekolady!!! wspaniały tort!

    OdpowiedzUsuń
  48. Dokończyłam wczoraj ten ostatni kawałek
    ;D z nutellą P ale pierwszy zjadłam zdrowo bo z truskawkami :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nutella i truskawki? Wiesz co dobre :P Ale kto bogatemu zabroni?! :D

      Usuń
    2. No więc właśnie :D myślę, że masło orzechowe też pasowałoby do tego torcika, ale na kajmak który stał w lodówce już sie nie skusiłam :P to już byłby grzech ;)

      Usuń
  49. Torcik wygląda super :) A te motyle przepiękne :)

    OdpowiedzUsuń
  50. Motyle obłędne i torcik też. Aż kręci mi się w głowie... :)

    OdpowiedzUsuń
  51. Mmmmm wygląda pysznie! Szkoda że jestem na diecie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pocieszajmy się tym, że jeden dzień odstępstwa od diety podkręca metabolizm xD

      Usuń
  52. AAA! Był Dzień Czekolady, a ja nie uczciłam!

    OdpowiedzUsuń
  53. Czekoladowe motyle wyszly genialnie, torcik wyglada bardzo ladnie :) ciekawa jestem ciasta z kaszy gryczanej, kiedys musze wyprobowac ;)

    OdpowiedzUsuń
  54. Tylko przez chwilę mnie zabrakło, a tu takie cuda! Świetny pomysł z motylami! :)

    OdpowiedzUsuń
  55. Bardzo mnie ciekawi smak tego tortu... Hmmm, gryka, kakao, mus jabłkowy mojego Taty... To musi być pyszne!

    A ja dla przekory w Dzień Czekolady czekolady nie jadłam ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smak jest bardzo ciekawy, zawłaszcza kiedy uwielbia się wszystkie te składniki osobno :D
      Czyli z Ciebie taka buntowniczka xD

      Usuń
  56. Cudowne motyle, aż żal jeść takie cuda. U Was zresztą wszystkie desery wyglądają tak wspaniale, że tylko patrzeć na nie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękujemy ale zapewniamy, że również nadają się do jedzenia xD Czasem ludzie o tym zapominają :P

      Usuń
  57. Jejusiu! Jak ten torcik wspaniale wygląda. A smakuje pewnie jeszcze lepiej. Muszę koniecznie skusić się na taki przepis z kaszą gryczaną. Na początku byłam sceptyczna, a tu takie cuda można wyczarować. Cieszę się, że tu wpadałam :)
    Pozdrawiam cieplutko,
    Megly.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli przepadasz za kaszą gryczaną i czekoladą to to połączenie Cię urzeknie :) My tez bardzo się cieszymy i zapraszamy ponownie :) Pozdrowionka :D

      Usuń
  58. Motylkowa dekoracja zachwyca :)

    OdpowiedzUsuń
  59. Spektakularny motyl!
    Zjadam dekorację...

    OdpowiedzUsuń
  60. O matko wygląda wspaniale i kusząco! A te motylki dają piękną dekorację :)

    OdpowiedzUsuń
  61. Wow! Jestem zauroczona motylami! Są po prostu cudowne! :)
    I w ogóle zdjęcia- przepiękne! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękujemy bardzo :) Motyle miały być i na szczęście udało się aby były główną atrakcją ;)

      Usuń
  62. Jak zwykle ciekawe dania wykorzystujecie

    OdpowiedzUsuń
  63. Motyw z motylem - szok!!! Jesteście boskie <3

    OdpowiedzUsuń
  64. Nie jadłam jeszcze wypieków z kaszy gryczanej, ale torcik wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  65. Unikam wypieków (są moim zdaniem za słodkie), ale chyba na to cudo się skuszę. :)

    ozu-zu.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Takie ciacha z cukierni to pewnie dla wielu osób są za słodkie (dla nas też zdecydowanie), dlatego aby nie pozbawiać się takich pięknych np. tortów czy po prostu ciasteczek warto piec samemu i indywidualnie dozować sobie słodycz :)

      Usuń
  66. Uwielbiam ciasta na bazie różnych kasz więc domyślam się, że to jest obłędne i smakowałoby mi bardzo! Po raz kolejny mogę Wam napisać tylko jedno: gratuluję i zazdroszczę zdolności :)

    OdpowiedzUsuń
  67. jaki piękny tort! Świetny pomysł z kaszą!

    OdpowiedzUsuń
  68. o jej.. jem oczami!! musiało bardzo smakować! Ja bym chyba zjadła całego naraz. Jeśli chodzi i słodkie jestem strasznym żarłokiem

    OdpowiedzUsuń
  69. Ciacha o posmaku gryczanym bardzo mi przypadły do gustu ostatnio :) Wasz torcik wygląda przepięknie i jeszcze te motylki - prześliczne!

    OdpowiedzUsuń
  70. Torcik fantastyczny! a najbardziej podobają mi się motyle :D Na pewno wykorzystam pomysł na ich zrobienie :D

    OdpowiedzUsuń
  71. Ciekawy przepis i piękne motyle Wam się udało stworzyć!

    OdpowiedzUsuń
  72. motyle też same zrobiłyście?! noooo nie, za dużo talentu na raz, nie wytrzymam z zazdrości ! :D

    OdpowiedzUsuń
  73. Dzieło sztuki! :) ślinka cieknie! :)

    OdpowiedzUsuń
  74. wspaniały torcik! i jaki wysoki- cudo :)

    OdpowiedzUsuń
  75. Te motylki robią wrażenie a ten duży to już w ogóle mistrzostwo. Sandra :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za Twój poświęcony czas, a Anonimy prosimy o podpisywanie się :)