czwartek, 2 lipca 2015

Naturalny słód ryżowy - Sunfood

Oto nasz wpis numer 100! Mamy nadzieję, że częstotliwość ich dodawania nie spadnie a odbiorców będzie przybywać :)
Wracając do recenzji. Miałyśmy to szczęście, że udało nam się nawiązać współprace ze sklepem internetowym Biolada. Otrzymałyśmy dzięki ich uprzejmości 3 nietypowe produkty, których nigdzie nie mogłyśmy dostać. Jednym z nich jest słód ryżowy, który już nie raz widziałyśmy w składzie słodyczy bez białego cukru.
Dodatkowo zachęcamy do polubienia naszej strony na Facebooku dzięki, której będziecie na bieżąco z postami. Czasem także możecie mieć wpływ na wybór pojawiających się recenzji. No i w ogóle pandy umilą Wam czas! :D







Nazwa: Naturalny słód ryżowy
Firma: Sunfood
Skład: pełnoziarnisty brązowy ryż, podkiełkowany jęczmień, woda
Masa netto: 415g
Wartości odżywcze: brak informacji
Informacje dodatkowe:  Naturalny słód ryżowy, może być używany do napojów, ciast i innych wypieków oraz deserów.
Sklep: Biolada 
Cena: 19 zł

Nasza opinia
Wygląd: Standardowy słoiczek wypełniony ciemnym syropem. Napisy na etykiecie świadczą o tym, że mamy do czynienia z produktem czeskim. Na szczęście na stronie Biolada dostępne są podstawowe informacje po polsku, także nie musimy się męczyć ze słownikiem :P Słód ma bardzo ciemną barwę z odcieniem brązu a konsystencje między miodem a karmelem, czyli jest gęsty i ciągnący.

Właściwości: Słody zbożowe są bardzo często stosowane jako o wiele zdrowszy zamiennik cukru. Oprócz charakterystycznego, bogatego smaku są one naturalnym źródłem witamin z grupy B oraz mikroelementów. Słody SUNFOOD nie zawierają dodatków chemicznych i barwników. Wysoka koncentracja słodów sprawia, że są one bardzo wydajne. To także doskonały roślinny zamiennik miodu. Słód z pełnego ziarna ryżowego, zawierający złożone węglowodany, stanowi źródło energii, która wytwarza się powoli, ale i długo się utrzymuje, nieznacznie podnosząc poziom cukru we krwi. Słody zbożowe poprawiają trawienie, uwalniają od zastojów pokarmowych, wzmacniają żołądek.

Smak: Jeśli ktoś miał kiedyś do czynienia z melasą z karobu to zapach mają bardzo podobny. W pierwszej kolejności czujemy aromat palonego cukru a następnie charakterystyczną woń jak przy melasie z karobu właśnie. Słód nie jest intensywnie słodki, sądzimy, że będzie idealnym dodatkiem do wszelkich deserów, a czy do wypieków też się nada to dopiero zobaczymy ;) Na samym początku bardzo przypomina miód, jednak nie zostawia po sobie mdlącego smaku, który nam w miodach właśnie przeszkadza i przede wszystkim słodycz nie drapie w gardło tylko delikatnie się rozpływa po podniebieniu. Za to słód otrzymuje od nas ogromnego plusa.

Podsumowanie: Póki co otwarłyśmy słoiczek aby spróbować sam smak słodu bez dodawania go do czegokolwiek. Jednak już wiemy, że zniknie on tak samo szybko jak syrop klonowy dodawany do owsianek, budyniów, serka wiejskiego itp. Jeszcze co nieco zostawimy  na sprawdzenie, czy nadaje się do wypieków, więc spodziewajcie się jakiegoś przepisu z jego wykorzystaniem.


Ocena: 6 pand

86 komentarzy:

  1. Skoro jest 6 pant to trzeba go koniecznie spróbować ! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja nie słodzę w ogóle ale gdybym już miała to robić to pewnie wybrałabym właśnie coś tego typu - jakiś zdrowszy zamiennik. :-) Ciekawy produkt!

    OdpowiedzUsuń
  3. wow, pierwszy raz widzę to cudo na oczy, słyszałam ale nigdy nic poza tym, ciekawe nie powiem ^^ 100!? wszystkiego najsetniejszego kochany blogusiu :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oby było ich więcej i więcej :D Dziękujemy :*

      Usuń
    2. i będzie, my już czytelnicy tego dopilnujemy ^^ :*

      Usuń
  4. Nie próbowałam nigdy a chciałabym, chciała.... wyobrażam sobie ten smak, bo kolor jest obłędny :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pierwszy raz widzę taki produkt, skoro jest zdrowszy od cukru to warto wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Powiem tak: brzmi ciekawie, ale to jeden z tych produktów, których prawie na pewno nigdy nie kupię.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A szkoda, bo czasem niespodziewanie można odkryć zupełnie nowe smaki :D

      Usuń
  7. Mam od Biolady słód kukurydziany i jest równie smaczny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Słodu kukurydzianego też jesteśmy bardzo ciekawe :) Przede wszystkim tego czy jest słodszy od ryżowego :P

      Usuń
  8. gratuluje 100 wpisu:) mam to coś w lodówce i nie wiem co z tym zorbic myslam ze jakaś maseczke zrobię:) melasy nie lubie ale syrop klonowy bardzo)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie zrobimy wymianę :D Ty pokażesz jak zrobić maseczkę ze słodem a my wstawimy jakiś łatwy przepis na jego wykorzystanie w wypieku, ok? :P

      Usuń
  9. Przyznam szczerze nie spotkałam się z takim słodem, ale brzmi zachęcająco. :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Od jakiegoś czasu rozważam kupno i czuję się przekonana :)
    Czy melasa z karobu przypomina w smaku melasę z trzciny cukrowej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A dobre pytanie, bo nigdy nie jadłyśmy melasy z trzciny cukrowej :P Ale wnioskujemy, że melasa z karobu jest mniej słodka i przede wszystkim posiada specyficzny smak samego karobu. Jednak głowy uciąć nie damy xD

      Usuń
  11. Kolejnych 100 udanych wpisów:) Pychotka:)

    OdpowiedzUsuń
  12. O to jest coś dla mnie! Musze sobie coś takiego zakupić, aby chodź trochę osłodzić sobie życie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może to być dobre rozwiązanie dla Ciebie :D Z bananami może szczególnie dobrze smakować xD
      P.S. Oczekuj specjalnego wpisu dla Ciebie w niedzielę :)

      Usuń
  13. Ciekawa jestem, co to, bo nigdy nie używałam ;) Klonowy syrop - a i owszem.

    OdpowiedzUsuń
  14. wstyd się przyznać, ale nie słyszałam nawet o takim wynalazku wcześniej, więc tym bardziej mnie zaciekawił. Syrop klonowy uwielbiam wręcz, pewnie i słód ryżowy do racuchów zajadałbym z wielkim apetytem:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mimo, że syrop klonowy ma zupełnie inny smak a do tego jest mega słodki to sądzimy, że ten słód ryżowy idealnie nadałby się do, któregoś z twoich deserów i wypieków :)

      Usuń
  15. Fajnie wiedzieć, że istnieje coś takiego na rynku :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Brzmi ciekawie, ale nie jestem w pełni przekonana. Próbowałam już syropu z agawy i ksylolitu i oba były meh, więc pozostaje przy cukrze, miodzie i syropie klonowy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Po ostatnim maśle sezamowym słodzonym syropem z agawy wnioskujemy, że sam ten syrop też by nam nie smakował, ma specyficzną nutę. Ksylitol uwielbiamy, bo jest bardzo podobny do zwykłego cukru. Miodu nie lubimy ale o tym już pisałyśmy kilka razy, natomiast syrop klonowy jest genialny ale mega słodki, więc tutaj słód ryżowy wygrywa z dużą przewagą według nas :)

      Usuń
  17. oo coś nowego:)nie słyszałam o tym nigdy, ale wygląda całkiem smacznie:)
    Magda:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Nie próbowałam, ale wygląda smakowicie - słodko i lepko ;) Ciekawe czy zasmakowałby mi bardziej niż mój dotychczas ulubiony syrop klonowy ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Syrop klonowy ma to do siebie, że jest maksymalnie słodki a ten słód ma idealnie wyważoną słodycz ;) Nam osobiście smakuje bardziej ten słód :)

      Usuń
    2. Hmm... To biorąc pod uwagę, że pod względem smakowym sporo nas łączy, powinnam ten słód koniecznie spróbować, bo być może zajmie miejsce syropu :P

      Usuń
  19. No i to się nazywa naturalny i zdrowy słodzik! :) Super produkt. Nie wiedziałam, że słody można kupić w takiej formie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My też nie, dlatego tak bardzo cieszymy się z tej współpracy :D

      Usuń
  20. Nawet nie wiedziałam, że taki istnieje. Ciekawy produkt :-)

    OdpowiedzUsuń
  21. Nigdy o tym nie słyszlam. ciekawe:)
    ps: dziekuję za komentarz i zapraszam częściej:)

    OdpowiedzUsuń
  22. Bardzo ciekawy produkt, pierwszy raz o nim słyszę :)

    OdpowiedzUsuń
  23. nawet nie wiedzialam ze takie cos istnieje :D

    OdpowiedzUsuń
  24. Nie mogę go nigdzie dostać, a już od dłuższego czasu na niego poluję... :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Byłyśmy w tej samej sytuacji, ten sklep przyszedł nam z pomocą :) Mają tam jeszcze inne słody warte uwagi :)

      Usuń
  25. Na Waszym blogu pojawiają się coraz to ciekawsze produkty ;)

    OdpowiedzUsuń
  26. Gratuluję 100! Oby tak dalej 😝
    Miałam kiedyś melasę ale zupełnie mi nie zpasowała 😔👎

    OdpowiedzUsuń
  27. Hej kochane, u mnie konkurs, zapraszam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  28. 100 wpisów - masa pracy :) Gratuluję Wam, życząc przy okazji kolejnej setki, dwóch, trzech... setek również :)

    Co do słodu, nigdy nie miałam styczności i przyjemności.. Cieszę się z Waszej nowej współpracy, dzięki temu już na dzień dobry zobaczyłam produkt o którym nie miałam zielonego pojęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  29. Hm...nie wiem czy bym się do takiego cuda przekonała. Stevia i inne zdrowe słodziki mi nie podchodzą, ale może to by mi smakowało :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sądzimy, że byłby to wspaniały dodatek do twoich miseczkowych śniadań :D My już jesteśmy po pierwszej kaszce mannie z tym cudeńkiem :D Było pysznie i karmelowo :)

      Usuń
  30. Gratulacje i życzę wytrwałości :)

    OdpowiedzUsuń
  31. Bardzo ciekawy produkt a skoro aż 6 Pand to warty wypróbowania.

    OdpowiedzUsuń
  32. Nigdy nie spotkałam się z tym produktem, a muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  33. Super, że dostałyście coś, co naprawdę Wam się przyda. Mi taki słód byłby jak pięść wycelowana w oko, bo ani nic nie słodzę, ani słodzić czy piec nie planuję. Miodu nie lubię, a zdecydowanie mi się z nim kojarzy, syropu klonowego nie jadłam, ale chciałabym kiedyś na amerykańskich naleśniorach, normalka. Gdybyście zostawiły słoik na zimy, mogłybyście upiec kolejne pieerniczki albo pierniko-brownie. Ale na bank nie doczeka, za długo (u mnie by doczekał i miliona kolejnych zim, mogę Wam go przechować ;)).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na 100% nie doczeka, bo już dzisiaj 1/4 słoiczka wyparowała a planów na jego wykorzystanie mamy dużo :D To nic, sklep ma jeszcze kilka innych słodów i syropów także na zimę jakiś słoiczek na pewno będziemy zamawiać, bo faktycznie możemy już sobie na dobre miód odpuścić :D

      Usuń
  34. O ciekawe ! Chętnie bym to wypróbowała :D Jak już widzę 6 pand - komplecik, komplecik !! - to wiem, że warto :}

    OdpowiedzUsuń
  35. Chętnie bym go kupiła i spróbowała zrobić te ciastka, które są (o karmelowym smaku) właśnie z jego udziałem. Poza tym wygląda świetnie, jak dla mnie :D

    OdpowiedzUsuń
  36. Mmm super, czekam na przepisy z jego udziałem :)

    OdpowiedzUsuń
  37. Przyznam szczerze, że nigdy o takim cudeńku nie słyszałam :) Ile ja się nowych rzeczy dowiaduję z Waszego bloga dziewczyny :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękujemy, mamy nadzieję, że będzie jeszcze dużo ciekawych rzeczy u nas i wiele osób z tego skorzysta :)

      Usuń
  38. Moim zdaniem do wypieków będzie idealny, więc czekam na przepis :D

    OdpowiedzUsuń
  39. Te słody są genialne! Ja swoim - jęczmiennym również jestem zachwycona :) Słód ryżowy to ciekawy produkt, na pewno znajdzie zastosowanie w wielu przepisach :) O ile szybko nie zniknie :D

    OdpowiedzUsuń
  40. To teraz czas na 200 wpis :) a co do tego słodu ryżowego to jestem zaintrygowany i będę musiał przy najbliższej okazji go poszukać w skleach :)

    OdpowiedzUsuń
  41. Używam słodu jęczmiennego, melasy trzcinowej, syropu palmowego i klonowego, karobu.
    Natomiast słód ryżowy jest dla mnie nowością.
    Warto spróbować.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Skoro już masz takie doświadczenie to nadszedł czas i na ten słód :D

      Usuń
  42. Pierwszy raz widzę taki ciekawy produkt, ciekawie się zapowiada :)

    OdpowiedzUsuń
  43. Nigdy się nie spotkałam z takim słoiczkiem. Gratulacje i jeszcze przynajmniej następnych 1000 wpisów

    OdpowiedzUsuń
  44. To coś nowego, nie słyszałam o czymś takim :)

    OdpowiedzUsuń
  45. Pierwszy raz spotykam się z takim produktem, ciekawe ;)

    OdpowiedzUsuń
  46. tym wpisem sprawiłyscie, że nabrałam ochoty na kanapeczkę z białym serkiem polaną takim miodzikiem...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A dzisiaj właśnie coś podobnego na śniadanie sobie jadłyśmy :D Musisz koniecznie spróbować :)

      Usuń
  47. już mi się podoba, że to ryżowe ;D

    OdpowiedzUsuń
  48. Bardzo ciekawa alternatywa dla cukru, chetnie sprobuje jak kiedys spotkam :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  49. Konsystencja i wygląd miodu, muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  50. Ja chyba zostanę przy ksylitolu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tylko, że ksylitolu nie da się rozsmarować na bułeczce :P

      Usuń
  51. Ciekawe, nigdy tego nie próbowałam :D

    OdpowiedzUsuń
  52. Potraficie zaskoczyć, bo o tym nie słyszeliśmy:)

    OdpowiedzUsuń
  53. Nie słyszałam o tym :) Chyba się zaopatrzę :)

    OdpowiedzUsuń
  54. ciekawa alternatywa dla miodu :) polubione na facebooku !

    OdpowiedzUsuń
  55. Jeśli jest choć trochę odpowiednikiem syropu klonowego, piszę się na przetestowanie:)

    OdpowiedzUsuń
  56. Pierwszy raz słyszę o słodzie ryżowym. Myślę, że byłby wspaniałym zamiennikiem cukru w kuchni!:)

    OdpowiedzUsuń
  57. ocena świetna, ale jakoś mnie nie przekonuje słód ryżowy. wydaje mi się jednak nie najlepszym sposobem na zamianę cukru.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Za taki całkowity zamiennik do wszystkiego też go nie uważamy bo jednak inne substancje słodzące np. nie powodują próchnicy itd. Ale jako jeden z wielu a szczególnie jeśli chodzi o konsystencje to na pewno nie raz przyda się wypiekach i deserach :)

      Usuń
  58. Nie słodzę niczego, ale jeśli miałabym się na coś zdecydować, to 6 pand zrobiło na mnie wrażenie i pewnie wybrałabym taki zamiennik cukru. ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za Twój poświęcony czas, a Anonimy prosimy o podpisywanie się :)