wtorek, 30 czerwca 2015

Masło sezamowe słodzone syropem z agawy - Primavika

Ostatni produkt z serii czarnych słoiczków od Primaviki. Szkoda, że ostatni, ponieważ każdy z nich miał swój niepowtarzalny smak i bardzo chętnie do nich wracamy już we własnym zakresie. Mamy nadzieję, że w przyszłości powstanie jeszcze więcej ciekawych połączeń smakowych, chętnie je wypróbujemy :)








Nazwa: Masło sezamowe słodzone syropem z agawy
Firma: Primavika
Skład: pasta sezamowa 60%, syrop z agawy 36%, emulgator: lecytyna z soi, aromat: wanilina.
Masa netto: 185g
Wartości odżywcze: 100g/ 530 kcal, tłuszcz – 36g w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 5,1g, węglowodany – 40g w tym cukry – 25, białko – 10g, sól – 0,18g
Informacje dodatkowe: dla wegan/wegetarian, może zawierać orzechy arachidowe, nerkowce i migdały, bez użycia glutaminianu monosodowego.
Sklep: Społem, Intermarche, Freshmarket, Piotr i Paweł,
Cena: ok 8 zł

Nasza opinia
Wygląd: Jak widać na zdjęciu opakowanie nie różni się diametralnie od poprzednich czarnych słoiczków. Znów widać grubą warstwę tłuszczu na powierzchni, który wytrącił się naturalnie z sezamu (próbowałyśmy i jest to tłuszcz a nie syrop z agawy). Jest go zdecydowanie więcej niż przy tahini i również zdecydowałyśmy się go odlać. Została nam zbita masa o dość twardej konsystencji.

Smak: Zapach jest intensywnie sezamowy (z lekką goryczką) z nutą słodyczy. Smak można określić podobnie. Przede wszystkim czuć specyficzną słodycz, którą prawdopodobnie cechuje syrop z agawy (wcześniej nie miałyśmy okazji go spróbować). Dopiero później można wyczuć prażony sezam. Jest to produkt dla tych, którzy w naturalnym tahini nie lubią goryczy oraz lejącej konsystencji. Naszą pastę łączyłyśmy z wieloma smakami i znalazłyśmy ten idealny. Są to truskawki bądź niskosłodzony dżem truskawkowy! Taki duet smakował nam najbardziej.

Podsumowanie: Jeśli chodzi o nas to mając wybór między naturalnym tahini tej firmy a masłem sezamowym wolimy pierwszą opcję. Skład, smak oraz konsystencja odpowiada nam bardziej ale są osoby, które mają przeciwne zdanie. Nie pozostaje Wam nic innego jak spróbować go osobiście i wydać własną ocenę :)



Ocena: 4,5 pandy

Zobacz także:

Masło migdałowe prażone

93 komentarze:

  1. Mi to masło bardzo smakowało jako dodatek do placuszków, pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie tylko co otworzyłam i powiem tak: mi bardzo smakuje, ale to tylko dlatego, że pasty sezamowe to lubię słodkie, podchodzące prawie pod chałwową słodycz, więc... :P Niedługo recenzja, to będę miała okazję rozpisać się nieco więcej.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie czekamy na recenzję i czy będziesz miała podobne wrażenia :)

      Usuń
  3. amciu! Od Sante, szkoda, że się wam kończą, ale wierzę, że kto jak kto ale z zaopatrzeniem to wy sb świetnie poradzicie :D ja może kiedyś jak wygram lotka to się szarpnę na te kremy hah :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Akurat to nie Sante tylko Primavika :) Na recenzje mamy już dwa kartony wypchane i właśnie się zastanawiamy czy na pewno wszystko damy radę do końca roku umieścić na blogu xD

      Usuń
    2. Mam na myśli jedno, piszę drugie, naprawdę musi być ze mną źle, że sante pomyliłam z Primaviką, która zawsze gości na waszym blogu xDD Hahaha to dobrze, że macie takie zbiory, bd pewna, że będę miała co czytać :D

      Usuń
  4. Hmmm... chyba jednak nie. Choć ich pasztetu z cieciorką próbowałam :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pasztety pomidorowe nawet teraz z chęcią byśmy sobie zjadły :P Mamy nadzieję, że i Tobie smakował ten z cieciorką :)

      Usuń
  5. nigdy nie jadłam, ale jakoś wygląd mnie nie zachęca...

    weronikarudnicka.pl

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo polubiłam produkty Primaviki, to masło sezamowe też chętnie wypróbuję

    OdpowiedzUsuń
  7. Też wybrałabym pierwszą opcję, niespecjalnie lubię sezam ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja goryczy w tahini nie lubię, ale lejącą konsystencję już tak; ) I bardzo lubie tahini z miodem lub syropem klonowym i podejrzewam, że z syropem z agawy smakuje podobnie, choć także nigdy wcześniej nie miałam okazji go spróbować i specjalnie nie planuję ;)
    A połączenie tego masła z truskawkami brzmi ciekawie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak jak już ktoś napisał, jest bardzo podobna do chałwy. Jednak nam tutaj chyba słodycz z agawy nie pod pasowała ;)

      Usuń
  9. Masło sezamowe kojarzy mi się z chałwą. Aż mi smaka na chałwę narobiłyście :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chałwą też nigdy nie pogardzimy :P Jednak tutaj to nam chyba słodycz z agawy za bardzo nie pod pasowała :)

      Usuń
  10. Muszę się rozejrzeć za nim w sklepach. Nie próbowałam go jeszcze :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Gdzie Wy takie cuda wynajdujecie ?
    Przyznam szczerze , że ja nigdy takich wynalazków nie widzę :)
    Ale i chyba nie szukam heheh.
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To akurat jest współpraca ale wyżej są wymienione sklepy, gdzie te słoiczki można znaleźć :) My zawsze w sklepie to musimy mieć dużo czasu aby porządnie przejrzeć półki (szczególnie kiedy jest to nowy sklep) :)

      Usuń
  12. Miałam na niego ochotę, bo jest w Piotrze i Pawle obok mnie, ale nadal się na niego nie skusiłam. Najpierw wolałabym skosztować masełka z prażonych nerkowców albo migdałów, bardziej mnie kuszą :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bierz śmiało z nerkowców! Mimo, że najdroższy to jak lubisz te orzechy to nie pożałujesz :D

      Usuń
  13. Dla mnie nowość, takiego jeszcze nie próbowałam. :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Sezamowe smaki :) dzisiaj robiłam domową chałwę.... póki co do blogowego archiwum. Takiego masła nie próbowałam jeszcze ale z tymi truskawkami to kuszące połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Masła sezamowego nie próbowałam, ale kto wie, może się skuszę ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Mam tahini i jest świetnie, masła nie jadłam... Ale jeżeli tahini lepsze to specjalnie nie będę kupować:)

    OdpowiedzUsuń
  17. hmmm chyba by mi nie smakowało (bywam wybredna ;p)

    OdpowiedzUsuń
  18. Nie próbowałam jeszcze masła sezamowego.

    OdpowiedzUsuń
  19. O mamo, chcę to <3 Nawet z samej ciekawości chyba kupię.

    OdpowiedzUsuń
  20. Niestety absolutnie mi ono nie smakowało. Zanim kupiłam moją pierwszą naturalną tahini spróbowałam tego czegoś i minęło ponad pół roku zanim kupiłam tahini. Ależ byłam zaskoczona, ze naturalna pasta sezamowa tak nieziemsko pyszna, a to... chyba nie lubię agawy :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też stwierdziłyśmy, że nam chyba tutaj nie za bardzo słodycz z agawy smakowała. Jednak to masło było na tyle dobre, że nawet jeżeli byśmy spróbowały je jako pierwsze to i tak na tahini byśmy się skusiły :)

      Usuń
  21. Kiedyś zastanawiałam się nad nim, ale teraz wiadomo, nic z firmy na P

    OdpowiedzUsuń
  22. Nie przekonało mnie to masło. :)

    OdpowiedzUsuń
  23. aaa w intermarche jest dużo do wyboru tych słoiczków:P może na któryś się skusze kiedyś, jak jest sprawdzony smak, a nie jak ten z "kasztanów":P
    Magda:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Haha ten z kasztanów to totalna porażka! xD Na szczęście Primavika nie sprzedaje syfu :P

      Usuń
  24. troszkę mało apetycznie wygląda :P nigdy takiego masła sezamowego nie jadłam

    OdpowiedzUsuń
  25. Jeszcze nie jadłam, ale uwielbiam krem orzechowy (bo masła średnio mi smakują). Na pewno jak znajdę taki smakołyk w sklepie to się skuszę, obserwuję xx

    OdpowiedzUsuń
  26. Uwielbiam masło orzechowe:) dodaje zawsze do owsianki lub do placka owsianego pycha!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masło orzechowe to klasyk powszechnie uwielbiany w blogosferze :P

      Usuń
  27. kupiłam sezam i syrop z agawy będę robic:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mogłyśmy się spodziewać, że będziesz wolała zrobić sama :) To koniecznie daj potem znać czy smakuje Tobie syrop z agawy :D

      Usuń
  28. niestety mam słabość do maseł wszelkiego rodzaju więc jestem pewna,że i temu bym sie nie oparła ;p

    OdpowiedzUsuń
  29. Z rozpędu przeczytałam wszystkie recenzje -będę musiała wypróbować sama i wybrać najsmaczniejszą opcję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Każda wersja jest warta wypróbowania :) Naszym numerem jeden jest masło z nerkowców :)

      Usuń
  30. Mmmm ta warstwa oleju, fuj :P Wiem, że to świadczy o naturalności, ale zawsze mnie to odpycha i zniechęca. Ale tak to spoko, aż się prosi aby do kaszki manny dodać! :D

    OdpowiedzUsuń
  31. masła sezamowego jeszcze nie próbowałam, a że sam sezam lubię to na pewno sie skuszę:)

    OdpowiedzUsuń
  32. Takiego masła jeszcze nie jadłam, ale musi być rewelacyjne :)

    OdpowiedzUsuń
  33. Nie jadłam jeszcze tej wersji, ale podobnie jak Wy również wybrałabym tą naturalną. Także czekam z niecierpliwością na nowe czarne słoiczki - są najlepsze! A z truskawkami musiało smakować przepysznie! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem czy już wiecie, ale właśnie dzisiaj do oferty wszedł nowy czarny słoiczek :D Mix orzechowy! :D Brzmi smacznie ;)

      Usuń
    2. No i to jest news dnia! Będziemy na nie polować! :D

      Usuń
  34. ciekawe produkty ma ta firma :)

    OdpowiedzUsuń
  35. Czasami przy tygodniu greckim w |Lidlu kupuje ich pastę sezamową. Smakuje jak chałwa. Ale jestem ciekawa tej z syropem. Takie masło ze świeżą bułeczką na śniadanie jest pyyyychaaa :}

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Palowałyśmy na nią ale nawet nie dostarczono ją do naszego Lidla :/ Też jesteśmy ciekawe czy różniłyby się w smaku :)

      Usuń
  36. Tahini są boskie, ale markę lubię i często kupuje ich produkty :)

    OdpowiedzUsuń

  37. Masło same w sobie było dla mnie za słodkie i średnie w smaku, ale jako dodatek do masy twarogowe - bajka :)

    OdpowiedzUsuń
  38. Ogólnie połączenie sezamu i truskawek się świetnie sprawdza, do sushi z truskawkami też często dodaje się sezamu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie mamy takiego doświadczenia z sushi ale też brzmi pysznie i zachęcająco :)

      Usuń
  39. masła sezamowego jeszcze nie próbowałam :) chyba trzeba to zmienić :)

    Zapraszam do mnie na konkurs :)

    OdpowiedzUsuń
  40. Jako że lubię sezam na bułkach i w formie sezamków (jako dziecko ich nienawidziłam! :P), pasty też bym spróbowała. Rozsmarowałabym ją na bułce, jak masło orzechowe. Ciekawe, co by z tego wyniknęło dla moich kubków smakowych.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na bułeczce obłożone truskawkami... to mogłoby się udać! :D

      Usuń
  41. Czuję, że to coś totalnie mojego ! :) Mam wielką ochotę spróbowac takich dobroci :)

    OdpowiedzUsuń
  42. OOOooooo z chęcią bym wypróbowała :]

    OdpowiedzUsuń
  43. Faktycznie warstwa tłuszczu odejmuje apetyt. Pomimo tego jednak chciałabym spróbować, ponieważ uwielbiam sezam, zwłaszcza prażony, słodki :)

    OdpowiedzUsuń
  44. Mój maż robi takie masło - muszę mu powiedzieć że wyczaiłyście gotowca :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też syrop z agawy używa? :) Często go w sklepach widzimy ale jakoś nigdy się nie możemy na niego skusić :)

      Usuń
  45. Kiedyś trafiłam na podobne masło sezamowe, ale innej firmy i miało strasznie dziwny smak, taki chemiczny. Tego jeszcze nie próbowałam, ale spróbuje ;)

    OdpowiedzUsuń
  46. Łooo masła sezamowego jeszcze nie jadłem :-).

    OdpowiedzUsuń
  47. Pysznie wygląda! Takie masełka bardzo lubię i często po nie sięgam :)

    OdpowiedzUsuń
  48. tak no trochę dziwnie wygląda hi hi

    OdpowiedzUsuń
  49. Jakie wy tu pokazujecie pyszności! :)

    OdpowiedzUsuń
  50. O raju, jak ja kocham sezam! KONIECZNIE muszę spróbować

    OdpowiedzUsuń
  51. Truskawki z pastą sezamową? zaskakujące, ale chętnie bym spróbowała tego połączenia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, właśnie truskawki podbiły ten charakterystyczna smak sezamu :) Same nie wiedziałyśmy, że to takie dobre będzie :D

      Usuń
    2. aż spróbuję przy najbliższej okazji;)

      Usuń
  52. Właśnie dostałam taki słoiczek i nie będę kłamać- jest nieziemskie!!!

    zapraszam:
    http://grapefruitjuicesour.blogspot.com
    :)

    OdpowiedzUsuń
  53. Wyjadałbym wszystko prosto ze słoiczka :)

    OdpowiedzUsuń
  54. Ciekawe, nigdy takiego nie jadłam :D

    OdpowiedzUsuń
  55. Z truskawkami musiało być mega <3

    OdpowiedzUsuń
  56. Myślę, że mogłabym polubić...

    OdpowiedzUsuń
  57. Ciekawy produkt zwłaszcza, że też nie mam doświadczeń z syropem z agawy. Mimo wszystko, chyba jednak wolałabym wersję bez dosładzacza, klasyczną pastę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Klasyczne tahini skradło nasze serce. Ta wersja jest dla tych co lubią tylko już gotowe słodkie smarowidła :)

      Usuń
  58. To masło ma bardzo ciekawy kolor :D
    Czasami się nad nim zastanawiam w sklepie :P

    OdpowiedzUsuń
  59. Strasznie jestem ciekawa jego smaku zwłaszcza, że nawet masło orzechowe jest mi nieznane, a co dopiero takie! :D

    OdpowiedzUsuń
  60. Próbowałam naturalnego tahini Primaviki i bardzo mi zasmakowało! A do tej wersji jakoś nie jestem przekonana...

    OdpowiedzUsuń
  61. Bardzo ciekawy produkt, Chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  62. Nigdy nie miałam okazji próbować takiego masła.

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za Twój poświęcony czas, a Anonimy prosimy o podpisywanie się :)