niedziela, 14 czerwca 2015

Chałwowy tofurnik z galaretką z owocowych batoników Frupp

Sezon na truskawki trwa. Paczka Otrębusiów czekała na wykorzystanie w wypieku. Od dawna też planowałyśmy wykonać swój pierwszy tofurnik. Dodatkowo dowiedziałyśmy się, że Grecy często łączą chałwę z truskawkami a na dokładkę otrzymałyśmy owocowe batoniki od Celiko (ich recenzja była jednym z pierwszych na blogu tutaj). O to wynik połączenia tych wszystkich faktów! Powstał przepyszny chałwowy tofurnik z truskawkami z niezwykle zdrową i pyszną galaretką z batoników na otrębowym spodzie z melasą! Po prostu eksplozja smaków! Koniecznie musicie wypróbować to połączenie :)

Zamysł był taki aby z batoników zrobić sorbety ale masa jest zbyt dobra i za apetycznie wygląda aby tylko tak ją wykorzystać :P Dlatego powstał jeden lodzik i dodatkowo galaretka :D
Co do tofurnika to nie powstałby bez pomocy Iny z naszego ulubionego bloga true taste hunters (specjalistka od wegańskich wypieków ) Dziękujemy :*







Składniki (śr: 18cm):

Spód
-paczka ciastek Otrębusie (170g) lub otrębów gryczanych/owsianych
-30g oleju kokosowego (lub masła)
-30g płynnej melasy z karobu (lub miodu)

Masa z tofu
-360g naturalnego tofu (2x 180g) (u nas firmy POLSOJA)
-ok 260g śmietanki z 1 puszki mleka kokosowego (schłodzonego przez kilka dni)
-160g chałwy (domowej lub kupionej bez syropu g-f np. firmy KOSKA
- ½ szkl. ksylitolu
-sok z 1 małej cytryny
-6g agaru

Masa owocowa
-7 batoników FRUPP (u nas 5 truskawkowych i 2 malinowe)
-300 ml wody
-2 płaskie łyżeczki agaru

Dodatkowo
-woda z sokiem z cytryny (do nasączenia spodu)
-truskawki

SPÓD
Ciastka pokruszyć, zmieszać z płynnym olejem i melasą, ugnieść na dnie tortownicy. Piec w 180’C 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika będzie miękki ale stwardnieje wraz ze spadającą temperaturą.

MASA Z TOFU
Tofu odsączyć z zalewy zblendować wraz z chałwą, ksylitolem, sokiem z cytryny na bardzo gładką masę. Śmietanę kokosową ubić w osobnej misce na sztywno. Przełożyć ją do masy z tofu i miksować chwile do połączenia. Agar wymieszać w małym garnuszku z kilkoma łyżkami masy, całość zagotować i trzymać na małym ogniu jeszcze minutę. Po tym czasie przelać do reszty masy i wszystko dokładnie zmiksować.

Kliknij aby powiększyć
MASA OWOCOWA
Do miseczki z wodą wkruszyć batoniki. Mieszać do ich rozpuszczenia (zostaną kosteczki owoców). Całej owocowej masy powinno być ok 500-550 ml. Do garnuszka wlać ½ szkl. masy owocowej, wsypać agar i wymieszać. Podgrzać masę i gotować przez minutę. Wlać do całości, wymieszać.
 
Kliknij aby powiększyć

Spód nasączyć wodą z cytryną i wlać na niego część masy chałwowej. Wstawić tortownice do zamrażarki na ok 10-15 minut do ścięcia góry. Gdy tak się stanie wlać część masy owocowej i znów włożyć do zamrażarki. Następnie ułożyć na galaretce truskawki i zalać je resztą masy chałwowej, włożyć do zamrażarki. Gdy stężeje ułożyć kolejne truskawki, polać je resztą galaretki owocowej i ostatecznie znów włożyć do zamrażarki.
 
Kliknij aby powiększyć
Uwaga: Przed podaniem najlepiej aby torcik był w zamrażarce ok 3 godziny. Masy nie będą zbyt luźne ani zamrożone. Całość najlepiej smakuje gdy jest dobrze schłodzona :)



Jak zrobić lody sorbetowe z batoników?
Dwa batoniki pokruszyć i rozpuścić w 70 ml wody (ok. 1/3 szklanki). Wlać wszystko do foremki i wstawić na noc do zamrażarki. Po wyjęciu z zamrażarki zanurzyć na chwilę foremkę w gorącej wodzie aby łatwiej wyjąć lód z plastiku. 
Lody są bardzo owocowe, nieprzesłodzone i co najważniejsze z kawałkami owoców! :)


116 komentarzy:

  1. Jaki piękny <3 no i super pomysł z tą masą z batoników!!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też byłyśmy ciekawe czy galaretka z batoników będzie dobra ale naprawdę wyszła pyszna i z chęcią do niej jeszcze nie raz wrócimy (szczególnie zimą) :)

      Usuń
  2. Wygląda świetnie ;) Jadłam kiedyś taki sernik z tofu w kawiarni, nie przekonał mnie mówiąc szczerze, pewnie domowy smakuje inaczej,ale tamten był taki suchy i bez smaku.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A jadłaś pieczony czy robiony "na zimno" tak jak nasz? :) Naszym zdaniem tofurnik a sernik to dwie różne rzeczy i każdy smakuje inaczej :) Dlatego jak ktoś oczekuje, że ciasto z tofu będzie smakowało identycznie jak te z użyciem sera to może się rozczarować :) Tofu trzeba dobrze "doprawić" aby miało wyraźny smak podczas gdy ser już sam w sobie jest pyszny :)

      Usuń
  3. Chyba będę musiała się przekonać do tego tofurnika i ogólnie tofu na słodko :D Tym chałwowym smakiem mnie powaliłyście, a dodatek truskawek? FENOMEN :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szczerze, to nam też trochę zeszło czasu aby psychicznie przekonać się do takiego wykorzystania tofu :) Na szczęście eksperyment udany i szkoda tylko, że tofu nie jest tańsze, bo częściej wykorzystywałybyśmy je do deserów :)

      Usuń
  4. Bardzo pięknie wygląda torcik, a tego loda poproszę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. To jest po prostu mistrzostwo! Ja nie wiem jak on smakuje (szkoda, że prze internety nie da się zakosztować tegoż smakołyku), ale mogę sobie wyobrazić, że chałwa + tofu i truskawki to połączenie genialne. Ja Was podziwiam, bo nie dość, że ciekawie, nietypowo to jeszcze pięknie, smacznie i niezawodnie - super-estetycznie. Trzeba było iść na cukiernika, co by talentu nie zmarnować :D Pozdrawiam cieplutko i miłego dnia Wam życzę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My też ubolewamy nad faktem iż przez internet nie da się rozdawać próbek :( Generalnie chałwa i truskawki to świetne połączenie a tofu pełni świetną funkcje nośnika smaków :D Dziękujemy bardzo za miłe słowa ale takie zdolności odkryłyśmy w sobie już po pierwszym roku studiów :P
      Również życzymy miłego dzionka! :)

      Usuń
  6. Prawdziwe dzieło sztuki cukierniczej :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Słusznej wielkości to ciasto :) Mój P. by się ucieszył z takiego - co prawda nie powiedziałabym nic o tofu, bo jest dziwnie uprzedzony ;/ Ale ja bardzo chętnie bym spróbowała już teraz, połączenie tego wszystkiego musi być bajeczne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powiemy tak... skoro nawet nasz tatuś poprosił o drugi kawałek tego tortu to świadczy o tym, że pomimo niechęci do tofu to w takiej postaci każdemu zasmakuje :D

      Usuń
  8. To cudo ma tyle moich ulubionych ostatnio składników, że zachwyciła mnie bardzo cała ta kompozycja oraz efekt wizualny ;) Najbardziej mi się podoba masa z tofu, a truskawki to nsjlepszy owoc jaki może znaleźć się w ciastach ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Twoja faza na konkretną chałwę skłoniła nas do takiego połączenia tofu podczas wizyty w Piotrze i Pawle. Śmiało można powiedzieć, że byłą inspiracją również xD

      Usuń
    2. :)
      Ja jakiś czas temu zmiażdżyłam właśnie chałwę z tofu i wyszło cudo :) Następnym razem dodam mleko kokosowe do tej mieszaniny ;)

      Usuń
  9. Wy to zawsze robicie takie pięknie zdjęcia tym wypiekom :)
    Super ten tofurnik, nie jadłam takiego deseru/ ciasta. Nawet o nim nie słyszałam.
    Strzał w 10 w połączeniu z truskawkami.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękujemy! Zdjęcia są jak nasze dzieci! xD Mimo to wile byśmy jeszcze zmieniły :P

      Usuń
  10. torcik bardzo ciekawy, choć za tofu nie przepadam, ale te lody kuszą, oj kuszą:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nam naturalne tofu smakuje tylko w wersji na słodko :) Szczególnie zmiksowane z owocami (najlepiej mango) ma interesujący smak :)

      Usuń
  11. Ale mi narobiłyście smaka, wygląda prześlicznie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. To się nazywa świetny pomysł na wykorzystanie fruppów! :D
    Jadłam kiedyś zwykły, wiśniowy, ale do reszty i innych wariacji jakoś mnie nie ciągnie... wiem za to, że taki deser z chęcią bym pożarła, mimo, że galaretek nie lubię.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To spróbuj truskawkowego batonika :) Jest najsłodszy z całej trójki i większości właśnie on najbardziej smakuje :) Nam wiśniowy przypadł do gustu :)

      Usuń
  13. Coś pięknego ! :)
    Już myślałam że podejmę się wykonania.. Ale to zbyt skomplikowane :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ale tu czerwono :D Tort idealny na ten sezon - trzeba korzystać, póki truskawki jeszcze są :) Nigdy jakoś nie zachwycałam się chałwą, ale tort wygląda tak pięknie, że na pewno bym się na niego skusiła :) Lody - boskie! Te foremki na lody by mi się bardzo przydały :)

    OdpowiedzUsuń
  15. WOW, że by dla mnie ktoś zrobił taki ^^ Cudowny, wspaniały i smakowity ^^

    OdpowiedzUsuń
  16. Wygląda bajecznie :) Jak kiedyś otworzycie jakąś cukiernie to dajcie znać, na pewno wpadnę ;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spoko! Na pewno będziesz wiedziała, bo wtedy reklamy naszej cukierni-kawiarni zaleją internet xD

      Usuń
  17. Tort jak zwykle piękny, ale do "oceny", w sumie trudno to nazwać oceną, mam zarzut, bo lody wcale nie są dobre. Są ok, nawet w stronę przeciętności. Kupiłybyście... kupicie sobie więcej batonów, żeby je robić? Zamiast kupować inne lody ze sklepu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Batoniki Frupp zawsze ale to zawsze w postaci na bieżąco uzupełnianego zapasu znajdują się w naszej szafce ale nigdy nam do głowy by nie przyszło, że mogą mieć tyle zastosowań. Nigdy nie kupujemy sorbetów. Głównie dlatego, że są za słodkie, więc robimy je zawsze same ale zapas mrożonych truskawek czy innych letnich owoców zimą się szybko kończy dlatego taki sorbet na pewno wtedy będzie gościł u nas niejednokrotnie. Nam smakuje bardzo, bo stopień słodyczy jest wręcz idealny a kawałki owoców fajnie się gryzie. Do tego od momentu kiedy zorientowałyśmy się, że te batoniki fajnie rozpuszczają się w wodzie, często robimy sobie coś jakby ciepły kisiel ze wszystkich trzech smaków na raz, którego nie trzeba dosładzać :)

      Usuń
    2. Aha, to w porządku, idę się poczepiać czegoś innego :D Moje podniebienie jest wybitnie niezdrowosłodyczowe, wyjątkami są uwielbiane Grunchy czy Fig Bary. Na resztę patrzę co najmniej podejrzliwie.

      Usuń
  18. Wspaniały deser, oj dziewczyny z chęcią bym wpadła na kawałeczek :-)

    OdpowiedzUsuń
  19. Ło matko dajcie kawałek o-o
    Świetny pomysł z tymi truskawkami na wierzchu, nigdy mi nie przyszło do głowy żeby zostawić je z listkami. Lody też niezłe, przepis się przyda na trochę cieplejsze dni.

    OdpowiedzUsuń
  20. Wygląda genialnie ! *-*
    Chałwa i truskawki kocham :')

    http://hime-ari.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  21. Myślę, że nie ma na świecie chyba człowieka, który nie lubi truskawek. :D Jak ja bym chciała kawałeczek, choćby kawalątek... zwłaszcza, że jest tofu, które chcę bardzo spróbować, chałwa, której nigdy nie jadłam no i moje słodziutkie, ulubione owoce. <3 Jeszcze na deser deseru lody! No dziewczyny Wy to jesteście kandydatki na żony idealne! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nigdy nie jadłaś chałwy? Czy to możliwe? :D Koniecznie musisz to nadrobić zwłaszcza w połączeniu z truskawkami!!!!!!
      Mamy nadzieję, że nasi przyszli mężowie to docenią a nie będą wybrzydzać, że tofu czy coś xD

      Usuń
  22. omo co za słodkie arcydzieło!

    OdpowiedzUsuń
  23. Piękna pyszność aż ślinka cieknie ! :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Dziewczyny, pysznie to wszystko wygląda :) Jak zawsze pięknie podane i cudowne zdjęcia :*

    OdpowiedzUsuń
  25. arcydzieło! istne arche! cuuuudowne ;) wy kuchareczki jedne hihihi ^^ co do lodów... o wy cwaniaki jedne :D

    OdpowiedzUsuń
  26. Wygląda bajecznie. U nas dziś w domu truskawki w babeczkach.

    OdpowiedzUsuń
  27. Z daleka wygląda jak tort serowy. Dobrze, że chociaż truskawki i ksylitol mam dzisiaj w domu. :)
    Muszę kiedyś spróbować tego karobu, bo ciągle zapomnę go kupić. Tofu wybrałyście chyba też najlepsze z najlepsze. No i ten paznokieć. :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak są truskawki i ksylitol to już jest coś xD Deser jakby nie patrzeć już masz :P
      Karob jest specyficzny. W każdym bądź razie kakao nie zastąpi :P Ale melasa z karobu ma intrygujący gorzko-karmelowy posmak, który nam bardzo smakuje :)
      A paznokcie teraz już będą pomalowane, bo praktyki w szpitalu się skończyły xD

      Usuń
  28. Te batoniki są okropne, rujnują zęby moje. Ale w tej wersji... czemu by nie? :3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na szczęście nasze zęby nie dają żadnych sprzeciwów co do tych batoników :D Od jakiegoś czasu zalewamy je ciepłą wodą i wcinamy w formie kisielu! Też świetna sprawa :D

      Usuń
  29. Jak to wszystko pysznie wygląda :)
    Uwielbiam sorbety, a szczególnie truskawkowe i malinowe :)

    OdpowiedzUsuń
  30. Niestety ta szara peruka była bardziej srebrna/siwa... ewidentnie było widac, że to nie włosy tylko wig :/

    OdpowiedzUsuń
  31. Jaka jestem teraz głodna, to wygląda tak przepysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  32. Przepis na tort koniecznie sprezentuję mojej mamie, która uwielbia chałwę! A te lody sorbetowe...trzymacie poziom!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla wielbiciela chałwy jej połączenie z truskawkami będzie strzałem w dziesiątkę. Z góry wnioskujemy, że na pewno też uwielbia truskawki.... bo kto ich nie lubi xD

      Usuń
  33. Przepiękny torcik, chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  34. Truskawkowe cudo!!! I to połączenie z chałwą.... mmmm pysznie :)
    Niestety nie znam tych batoników a..... chyba powinnam ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Batony idealnie odwzorowują prawdziwe smaki owoców bez sztucznych aromatów :D Ich wielkim plusem jest to, że nie są przesłodzone a wręcz wiśnia czy malina są dość kwaśne :D

      Usuń
  35. Nie macie litości... :/ tak kusić.. :D

    OdpowiedzUsuń
  36. Wasze przepisy są zadziwiające i za każdym razem pysznie wyglądające :)

    OdpowiedzUsuń
  37. Jesteście GENIALNE <3 Inspiracja taka dla mnie, ze heja ho :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie smacznego i szybko miksuj tofu z chałwą bo sezon na truskawki jeszcze trwa! a po sezonie fruppy będą idealne :D

      Usuń
  38. Bardzo mi się podoba Wasze ciasto, sporo pracy,ale efekt smakowity :)

    OdpowiedzUsuń
  39. Uwielbiamy truskawki, a w takiej wersji to mistrzostwo świata, wow, chylimy czoła..

    OdpowiedzUsuń
  40. To wygląda prześlicznie i musi być przepyszne... Ah, idę po truskawki :D

    OdpowiedzUsuń
  41. piękne, ja tez chciałam zabłysnąć i upiec ciacho dla mamy i wyszła katastrofa :(. Chyba muszę się do Was zgłaszać :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj, a co dokładnie nie wyszło? Katastrofy i nam się zdarzają... na szczęście póki co nawet były jadalne xD

      Usuń
    2. jadalne było :) ale nie wyglądało :) a było to ciacho prezentowe więc zniechęciłam sie mocno :)

      Usuń
    3. Naprawdę nie zniechęcaj się :) Trzeba wyciągnąć wnioski i działać dalej! Dwa tygodnie temu robiłyśmy chatkę Puchatka z własnych ciastek i to dopiero był armagedon xD Kompletnie nie wyszło ale już mamy opracowany nowy plan działania :P Powodzenia i trzymamy kciuki :D

      Usuń
  42. Ależ cudnie on wygląda! Przyznam się bez bicia, że jeszcze nigdy nie robiłam tofunika, ale patrząc na to jak wygląda sądze, że by mi bardzo smakował :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To też nasz pierwszy raz :D Teraz kolej na wersję pieczoną :)

      Usuń
  43. doskonale wygląda! o smaku mogę jedynie pomarzyć...

    OdpowiedzUsuń
  44. To wygląda przegenialnie *.* Pomysł z galaretką bardzo oryginalnie, no i wygląda pysznie! Sama muszę się w końcu zaopatrzyć w agar, bo z żelatyną nie lubię pracować ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z agarem również nie jest tak prosto a nawet wydaje nam się, że trudniej. Szczególnie, że nasza duża torebka agaru już nie jest tak silna jak kiedyś i mamy problem z jej wykorzystaniem :/ Nie wiemy czy to możliwe, że agar "wywietrzał".

      Usuń
  45. Wygląda smakowicie, aż ciekawa jestem jak smakuje.. :3

    OdpowiedzUsuń
  46. Muszę sobie takie foremki kupić do lodów !

    OdpowiedzUsuń
  47. pieknie wyglada, ale u mnie nie mialby go kto zjesc ;p

    OdpowiedzUsuń
  48. super:) i tyle różnych smaków, aż ślinka leci:D
    Magda:)

    OdpowiedzUsuń
  49. Uwielbiam wszystko, co truskawkowe:) Takie lody i ciacho zjadłabym z przyjemnością.

    OdpowiedzUsuń
  50. To ja dziękuję za zaufanie :) Wasz tofurnik wygląda obłędnie :) Buziaki dziewczyny! :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękujemy bardzo :) Teraz czas na pieczoną wersję! Trochę to trwało aby się przekonać do tofu na ale lepiej późno niż wcale xD

      Usuń
  51. Truskawki! mniam! :D Ciekawy pomysł z tymi batonikami - trzeba wypróbować

    OdpowiedzUsuń
  52. Wow, gdybym zrobiła taki torcik to mój facet by pewnie upadł z wrażenia ;p Dobrze wie, że brak mi zdolności kulinarnych :D
    Zapraszam na anelisowo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  53. Proszę proszę o mały kawałek choćby przez monitor proszę !!! :D

    OdpowiedzUsuń
  54. Wygląda pięknie i pysznie :) Ale jak dla mnie to chyba za wysoki poziom :D

    OdpowiedzUsuń
  55. Przepis mnie po prostu zszokował! Mega, wygląda bosko, jestem pod wrażeniem.

    OdpowiedzUsuń
  56. Zawsze mnie zadziwia Wasza kreatywność. Chylę czoła i mam zamiar się jej uczyć od Was. ;) Boskie ciasto! <3

    OdpowiedzUsuń
  57. Prawdziwe pyszności! i jak pięknie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  58. Tofurnik wygląda wspaniale. Idealny jak z cukierni (:

    OdpowiedzUsuń
  59. Zrobiło się tak patriotycznie, no i te goździki :P Do tofu też jeszcze się nie przekonałam, bo próbowałam go w sałatce no i klapa ale na słodko to już może być inna bajka. Chałwę lubię i truskawki też więc muszę tylko jeszcze to tofu polubić. Galaretka z batoników brzmi super i tak też wygląda bo widać fajne kawałki owoców a nie przezroczystą galaretkę. Muszę też spróbować batoników w taki sposób bo za sorbetami nie przepadam a galaretki z owocami to mój ulubiony deser :) Tylko czy z mogę do nich użyć żelatyny?
    Sandra :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Żelatyna nada troszeczkę innej struktury ale jak najbardziej również możesz jej użyć :) Tofu w wersji na słodko i nam przypadło do gustu a wiele bardziej niż na wytrawnie :)

      Usuń
  60. Wspaniale wygląda.
    Uwielbiam te batoniki :)

    OdpowiedzUsuń
  61. Mnie sie podoba jego wysokosć:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taką wysokość najłatwiej uzyskać poprzez użycie mniejszej ale wyższej tortownicy :) Tak jak w naszym przypadku było to 18 cm średnicy :)

      Usuń
  62. Ależ to pięknie wygląda. A u mnie niestety nie ma możliwości wykonania takiego cudu :-(

    OdpowiedzUsuń
  63. będę nudna i znowu napiszę że jestem oczarowana ! :)

    OdpowiedzUsuń
  64. Mimo, że za samą chałwą nie przepadam, to Wasz tofurnik wygląda wspaniale i z całą pewnością bym się na niego skusił ;)

    OdpowiedzUsuń
  65. Wpadam na kawałek, obłędnie wygląda :D

    OdpowiedzUsuń
  66. To chyba najlepsza opcja tofurnika, jaką widziałam... I te truskawki...

    OdpowiedzUsuń
  67. Tofurniki smakują inaczej niż klasyczne serniki, ale na pewno nie gorzej. A w takim wydaniu, to po prostu niebo w gębie;D

    OdpowiedzUsuń
  68. Jak zawsze zachwycacie mnie waszą zdolnością pieczenia!

    OdpowiedzUsuń
  69. Nie no, wygląda fenomenalnie a jak musi smakować przepis kradnę od Was dziewczyny :)

    OdpowiedzUsuń
  70. dziewczyny jestem zachwycona Waszym blogiem i tymi przepisami. Z taką łatwością potraficie dostosować przepisy do swoich upodobań kulinarnych i powstają tak pyszne dania :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękujemy za miłe słowa :) Wychodzimy z założenia, że jak nie my będziemy spełniać swoje zachcianki to kto to zrobi? :D

      Usuń
  71. Nie pozostaje mi nic innego jak tylko zgodzić się pod tymi wszystkimi komentarzami. Tort jest boski!

    OdpowiedzUsuń
  72. O mamusiu ale cudny *.*
    Nie wiem jak smakuje tofu, ale z takim połączeniem zjadłabym na pewno :P

    OdpowiedzUsuń
  73. Wasze wypieki wyglądają tak pięknie jak w bajce :) aż nie mogę w nie uwierzyć.. a chałwowe smaki ubóstwiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jejku jakie to miłe :) Porównanie do bajki bardzo nam przypadło do gustu :) Dziękujemy!

      Usuń
  74. sezon na truskawki trwa w najlepsze, więc super że wykorzystujecie je w swoich przepisach :) Torcik wygląda obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za Twój poświęcony czas, a Anonimy prosimy o podpisywanie się :)