środa, 4 listopada 2015

Naturalne paluszki bez E + mini przepis na wegański "serowy dip"

Przed Wami kolejna trzecia odsłona przepysznych paluszków (part I i part II). Dodatkowo aby Was zachęcić i zainspirować przedstawiamy absolutny hit sezonu czyli mini przepis na "serowy dip", który idealnie sprawdza się przy uczcie składających się z tych paluszków oraz wraz z cieplutką kromką domowego pieczywa czy też ulubionymi warzywami :) 

Dodatkowo zapraszamy na stronę firmy Stema Polska oraz fanpage na FB!!


oprócz z miodem
i otrębami








Nazwa: Naturalne paluszki bez E
Firma: Stema Polska
Skład:
Z miodem i otrębami: mąka pszenna, otręby owsiane, mąka graham (gluten), wiórki kokosowe, mak niebieski polski , mąka żytnia, miód naturalny, płatki owsiane, drożdże, sól morska
Z solą morską i orzechami: mąka pszenna, tłuszcz roślinny utwardzony, naturalne orzechy laskowe mielone, mąka graham, otręby pszenne, mąka żytnia,  mąka razowa (gluten), sól morska, naturalny cukier trzcinowy (1%), drożdże.
Z bazylią i oregano: mąka pszenna, tłuszcz roślinny utwardzony, mąka graham, otręby pszenne, mąka razowa, mąka żytnia (gluten), sól morska, naturalny cukier trzcinowy (1%), naturalne zioła bazylii, naturalne zioła oregano, drożdże.
Orkiszowe: mąka orkiszowa, tłuszcz roślinny utwardzony, otręby orkiszowe (gluten), sól morska, naturalny cukier trzcinowy  (1%), drożdże.
Masa netto: 120g
Wartości odżywcze:
Z otrębami, orkiszowe: 100g/ 329 kcal, tłuszcz – 7,5g, węglowodany – 59g w tym cukry – 1,3g, białko – 9,4g,
Z bazylią i oregano, solą morską i orzechami: 100g/ 347 kcal, tłuszcz – 7g, węglowodany – 61g, białko – 10g,
Informacje dodatkowe: wyrób może zawierać śladowe ilości sezamu, orzechów.
Sklep: Piotr i Paweł
Cena: 5,95 zł

Nasza opinia
Wygląd: Na wstępie zaznaczamy, że grafika opakowań, które otrzymałyśmy jest jeszcze przed zmianami. Najnowsze opakowania wyglądają tak jak widać w pierwszej części. Same paluszki nie zmieniły się, są długie wypieczone bardzo apetyczne. W dzisiejszym zestawie najbardziej interesuje nas nowy smak czyli z solą morską i orzechami :)

Smak:
Z solą morską i orzechami: Zapach nie jest szczególny ale przyjemnie zbożowy. Paluchy są ładnie zarumienione z posypką w postaci bryłek soli. Struktura jest krucha i przyjemna w chrupaniu. W przekroju widać kawałki orzechów. To czego oczekiwałyśmy to smak orzechów laskowych, jednak nie był on intensywny a nawet słabo wyczuwalny. Jedna z nas gdzieś w oddali wyłapywała ich posmak, druga natomiast mimo starań nie poczuła go :P Paluszki są ciut za słone, dominuje smak zbóż a nie orzechów oraz miło by było zobaczyć orzeszki również w posypce. Mimo to generalnie smakowały nam ale nasze oczekiwania były chyba zbyt wysokie :P

Z miodem i otrębami: Paluszki z serii BIO również posiadały taką nazwę, dlatego spodziewałyśmy się małego deja vu. Zdziwiłyśmy się gdy tak nie było. Zapach miał być otrębowy a był… drewniany xD coś w stylu nowych mebli, ale nam absolutnie nie przeszkadzał! Na powierzchni widać płatki owsiane a nie otręby ale już smak je przypominał. Również mak miał tutaj swoje 5 minut co nam bardzo odpowiada (szczególnie w obecnych klimatach :P). Wiórki kokosowe nadal giną co dla ich antyfanów (a wiemy, że jest ich kilku wśród czytelników bloga) jest tylko i wyłącznie plusem. Całość jest słodka ale nie przesadnie.

Z bazylią i oregano: Co te paluszki różni od wersji z ziołami prowansalskimi? No w zasadzie nie wiele biorąc pod uwagę, że bazylia i oregano wchodzą w skład ogólnie nazwanych ziół prowansalskich :D Zapach nadal ziołowy, struktura nadal taka sama ale wygląd mają nieco inny. Przypieczone z posypką w postaci kryształków soli, w przekroju widać zioła. Smak jest bardzo podobny do wcześniej opisywanych paluchów z ziołami ale tutaj oregano czuć intensywniej. My jesteśmy kupione bo te ziółko lubimy najbardziej spośród wszystkich wchodzących w skład ziół prowansalskich.

Orkiszowe: Tutaj już nie ma zaskoczenia. Wcześniej opisane paluszki orkiszowe Bio są niemalże identyczne w wyglądzie i w smaku. Nadal charakterystyczny smak orkiszu dla nas jest za słaby ale są to paluszki, które idealnie łącza się z intensywniejszymi smakami w postaci sosów itp.

Podsumowanie: Jest to ostatnia partia paluszków jakich miałyśmy zaszczyt próbować. Trafiały się propozycje idealnie trafiające w nasz gust (z miodem i migdałami – na te będziemy polować dniami i nocami xD) oraz te mniej, ale i tak wszystkie zjadłyśmy z wielką chęcią i apetytem. Oprócz plusów smakowych trafiały się minusy składowe (utwardzony tłuszcz roślinny) ale i tak są to najlepsze paluszki jakie w życiu jadłyśmy oraz jedyne paluszki, do których wymyślałyśmy już przeróżne sosy, dipy i kremy, które naszym zdaniem są wręcz genialnym pomysłem :P Jeden z takich olśnień przedstawiamy poniżej! A niebawem wyczekujcie deseru z ich użyciem :)





 Z miodem i otrębami
Z bazylią i oregano
Ocena: 5 pand

Orkiszowe
Z solą i orzechami
Ocena: 4,5 pandy


„SEROWY DIP - WEGAŃSKI”
Pośród różnych trików wegańskich znalazł się również wegański ser. Bardzo nas zainteresował ten sposób na przywrócenie potrawom wyraźniejszych smaków…. Ale, że z ziemniaków i marchwi? My zmodyfikowałyśmy przepis na nasz absolutny hit czyli ziemniaki + dynia! Spróbujcie bo to taaaaakie proste! :)

Składniki:
-ziemniaki i dynia Hokkaido (po połowie)
-płatki drożdżowe
-przyprawy: u nas czarnuszka, czosnek niedźwiedzi i suszone pomidory w płatkach

Ziemniaki i dynię ugotować w wodzie. Następnie wodę odlać np. do szklanki. Do warzyw dodać płatki drożdżowe (na początek nie aż tak dużo, zależy od ilości warzyw i naszych preferencji, później zawsze można ich dosypać) oraz czarnuszkę i wszystko zmiksować na gładko dolewając strumieniem odrobinę odlanej wody. Gdy uzyskamy gładką lekko ciągnącą się konsystencje można dodać resztę ulubionych przypraw :) Podawać z powyższymi paluchami! :D
(Przepis na którym się wzorowałyśmy KLIK)

97 komentarzy:

  1. Wygląda zupełnie nie w moim stylu, nawet ten dip, bo z ziemniakami, aczkolwiek pomysł ciekawy.

    OdpowiedzUsuń
  2. Koniecznie musze je kupic ;) pozdrowienia

    OdpowiedzUsuń
  3. T paluszki z bazylią i oregano bardzo mi się podobają :) A jeszcze jak są bez E, to tym bardziej, ponieważ jak każdy wprawiony chrupacz, muszę mieć coś do pochrupania przy boku, ale lubię jak taka przekąska jest zdrowa :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sądzimy, że każdy wprawiony chrupacz by się taką przekąską nie rozczarował :)

      Usuń
  4. Ale kusicie tymi paluszkami:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dip ekstra, zjadłabym go na ciepło ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można i na ciepło ale według nas na zimno smakuje najlepiej :)

      Usuń
  6. ach ten dip - coś nowego i ciekawego - serowy, a dyniowy :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Podoba mi się cały zestaw. Taki dip sobie zrobię:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Dobra wszystko fajnie i pięknie, ale dlaczego u mnie w PiP tego nie ma jak ja tak bardzo je chcę? :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Teraz jak się zastanawiamy to firma jest w trakcie wprowadzania na rynek paluszków nowych jak i starych ale w odświeżonych opakowaniach i składach, więc może chwilowo wycofali je ze sprzedaży. Hmm...

      Usuń
  9. Najchętniej zjadłabym te z miodem, a drewniany zapach brzmi intrygująco :) W ogóle ta kompozycja mi się podoba, tylko szkoda, że smak wiórek został stłamszony :P
    A dip z ziemniaków i dyni musiał być świetny. Ja zapewne nie zanurzyłabym w nich paluszków, bo wolę takie produkty "na sucho", ale zjadłabym chętnie sam ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może jakby wiórki były podprażone to ich smak byłby intensywniejszy. A dip pasuje nawet do sałatki czy jakiejś kaszy także koniecznie spróbuj :)

      Usuń
  10. Co Wy tak ciągle z tymi paluszkami? Przecież wiecie, że nie mam Piotra i Pawła. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No widzisz to tak specjalnie, żebyś narobił sobie na nie smaku :P Jak będziesz w Lesznie to koniecznie odwiedź ten sklep :)

      Usuń
  11. Te z bazylią i oregano najbardziej pobudzają me kubki smakowe na odległość :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Ciekawi mnie ten ser - nie mam składników ;p

    OdpowiedzUsuń
  13. Jako fanka chrupaczy - chcę, chcę <3

    OdpowiedzUsuń
  14. Widzę, że u Was ostatnio bardzo chrupiąco dziewczyny :) Cieszę się, a dip na pewno sama zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak, jesteśmy ostatnio maniaczkami chrupaczy, pewnie to przez stres na studiach :P

      Usuń
  15. Kocham Was dziewczyny za ten przepis!

    OdpowiedzUsuń
  16. najbardziej właśnie kusi mnie ten dip :D Jest genialny dziewczyny! Marzę by go zrobić odkąd zobaczyłam go na jakimś blogu, a wasz jest jeszcze lepszy... tylko te płatki drożdżowe :< A paluszki... muszę achować byście uwierzyły mi, że znów zaśliniłam klawiaturę? :D A i ja nadal czekam na Wasz fanpage :) Choćby do końca! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zrób bez płatków drożdżowych, bo tak robiłyśmy jak jeszcze nie miałyśmy ich kupionych i też dip był mega :)
      O jaki fanpage Ci dokładnie chodzi? :)

      Usuń
    2. o WASZ mi chodzi! Już myślałam. na pierwsze oko, że zaprosicie na swój w końcu, ale łudziłam się :) Ale będę się łudzić nadal, nie tracę nadzieji ^^
      O zrobię! :D A puree ziemniaczane kocham ^^

      Usuń
    3. Ale kochanie my mamy już stronkę na FB, więc wystarczy :P Na tyle czas pozwala choć i tak rzadziej tam bywamy ;P

      Usuń
    4. Boże co ja gadam, wszystko pomieszałam xDD Miałam na myśli instagrama... nie no... i wy przeciwko mnie!? :D Wybaczcie kochane, już zmęczona jestem :* :) Nie zawracam gitary :P

      Usuń
    5. Instagram kusi ale nie da rady... :P
      Spoko, jesteśmy przyzwyczajone do zakręconej szpilki :D :***********

      Usuń
    6. Oj jak słoik :D :**************** A ja za Wami przepadam kawaii pandziunie <3 Każda panda jaką tylko teraz zobaczę, kojarzy mi się głównie z Wami :D

      Usuń
    7. No i prawidłowo! Niedługo wszędzie będziesz pandy widziała :P

      Usuń
    8. ooo to już chyba jakieś zaawansowane stadium :D

      Usuń
  17. Super zestaw! Poproszę ;) fajny ten dip...

    OdpowiedzUsuń
  18. Myślałam, że mam deja vu albo że dodałyście przez przypadek tę samą notkę, ale jednak nie :P Nadal wybrałabym orkiszowe i z miodem. Orzechy i sól to jakieś dziwne, szatańskie połączenie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A no można się trochę już w tych paluszkami pogubić :) Ale to już ostatnia recenzja.
      Orzechy i sól to naprawdę dobre połączenie tylko możnaby jeszcze go trochę udoskonalić :)

      Usuń
  19. wyglądają smakowicie!

    weronikarudnicka.pl

    OdpowiedzUsuń
  20. Świetny dip. Paluchy z bazylią i oregano chętnie bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Chętnie bym spróbowała takie paluszki, zwłaszcza te z bazylią i oregano. A do tego ten dip, super! :)

    OdpowiedzUsuń
  22. ciekawa alternatywa dla innych przekąsek ale jakoś nie mówią do mnie "musisz mnie schrupać" ale są gusta i guściki

    OdpowiedzUsuń
  23. Uwielbiam paluszki więc z pewnością się zaopatrzę we wszystkie smaki i zobaczę, które odpowiadają mi najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeżeli chciałabyś spróbować wszystkie smaki z trzech części recenzji to Ci to trochę czasu zajmie :P

      Usuń
  24. Te z solą i orzechami najbardziej mnie ciekawią. Co mogę powiedzieć, lubię słone paluszki :D

    OdpowiedzUsuń
  25. Spadłyście mi z nieba tym przepisem! <3

    OdpowiedzUsuń
  26. Za paluszki i za dip- ogólnie plus!

    OdpowiedzUsuń
  27. Kuszący ten dip :)
    Z paluchów wybrałabym te z otrębami ;P

    OdpowiedzUsuń
  28. Coś takiego bym chętnie przekąsiła :)

    OdpowiedzUsuń
  29. No niestety, takich sklepów nie ma u mnie w pobliżu by móc się zaopatrzyć -_- Ale może pod koniec miesiąca mi się uda :D

    OdpowiedzUsuń
  30. Jak dla mnie te z bazylią i oregano wymiatają :)

    OdpowiedzUsuń
  31. Dla mnie takie cudo musi być z serem. Uwielbiam.:) chociaż udaje mi się ograniczyć, bo co za dużo...;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czyli taki a'la serowy dip jest dla Ciebie idealny :D

      Usuń
  32. lubie zapach drewna xd nie wiem jak ze smakiem xD a te orzechowe szkoda ze z sola :< wolalabym je na slodko miod i orzeszki <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A to spokojnie bo z miodem i orzechami laskowymi lub migdałami opisywałyśmy na samym początku w pierwszej części :)

      Usuń
  33. ja biore w ciemno, kocham takie przegryzki :D

    OdpowiedzUsuń
  34. Ciekawe smaki,chyba się skuszę łącznie z tym dipem

    OdpowiedzUsuń
  35. Wyglądają naprawdę obłędnie.

    OdpowiedzUsuń
  36. Oszustki :P A ja już myślałam, że serowy i sobie pomyślałam "no zrobiłabym, ale pewnie wyjdzie dużo do makra..." a tu takie buty :)
    Otrębowe miałabym ochotę z miodem spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A tam od razu oszustki :P fakt jest taki, że z dobrymi płatkami drożdżowymi ma w sobie coś z sera :)

      Usuń
  37. Sama nie wiem na co teraz mam większą ochotę. Na te paluszki czy na dip serowy? :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma co się zastanawiać, trzeba spróbować obu :P

      Usuń
  38. tych z miodem i migdałami upolujcie też z paczuszkę dla mnie:D

    OdpowiedzUsuń
  39. Paluszki tak, dip chyba jednak nie do końca ;P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. "Chyba" czyli jest jakaś nadzieja, że zmienisz zdanie :D

      Usuń
  40. dip dla mnie totalnie zaskakujący:) a paluchy - makowe, orkiszowe i ziołowe (te prowansalskie) mnie ciekawią;)

    OdpowiedzUsuń
  41. Świetnie wygląda ten dip serowy :) Paluszki też wydają się smaczne :)

    OdpowiedzUsuń

  42. Posiłek bez sałatki???? No gdzież :P Nawet do vege burgera napakowanego warzywami musi być sałatka :) Do gulaszu warzywnego również :) Sałatka to moje MUST HAVE :)

    ..............................

    Wioska a miasto to zupełnie inne wychowanie i inne priorytety - niestety. Dzieciaki łażą by zarobić kasę bo słodycze mają w domu i jak dostaną cukierki to widać grymas na ich twarzy... niestety :( U nas na osiedlu nikt kolędnikom nie otwiera i każdy dziękuję. A w Halloween to dzieciaki chodziły raz lub dwa i też nikt im nie otwierał...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to teraz rozumiemy. Jak widać nie wszędzie jest tak samo i my nadal mamy nadzieję, że w tym roku jakaś grupka dzieciaków się zbierze i przejdą się po wsi.

      Usuń
  43. Martwi mnie to, ze teraz największą wartością jest pieniądz, nowy, wypasiony telefon, tablet, komputer... teraz na Komunie już nie daje się medalika, zegarka i Biblii bo dzieciak byłby zły.... :( Ja również mam nadzieję, ze jeszcze są dzieciaki dla których liczy się co innego :)

    OdpowiedzUsuń
  44. Obecnie nie jadam takich paluszków (a lubię) bo ich nie pogryzę (aparat stały:P)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to polecamy dip + gotowane warzywa :) Nasz ostatni hit obiadowy :)

      Usuń
  45. Ten dip wygrywa wszystko! Rewelacja :D

    OdpowiedzUsuń
  46. Od Was to człowiek zawsze głodny wychodzi :p hehe

    OdpowiedzUsuń
  47. Dip bardzo mnie zaciekawił, wygląda super pysznie :) A paluszki, chyba bym chciała spróbować tych z bazylią i oregano :)

    OdpowiedzUsuń
  48. Spróbuję! Mam nadzieję, że w jakimś sklepie je dorwę. ;-)

    OdpowiedzUsuń
  49. Oryginalny pomysł na dip. Chętnie bym go spróbowała:)

    OdpowiedzUsuń
  50. Zupełnie się nie znam na wegańskich przepisach, ale rozumiem, że w tym dipie ser jest tylko w nazwie? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, bo kolorem i konsystencją przypomina znany nam oryginalny serowy dip ;)

      Usuń
  51. Ja wybrałabym paluszki orkiszowe:) Dip ma cudowny kolor aż chce się maczać paluszki:))

    OdpowiedzUsuń
  52. Właśnie ostatnio zauważyłam tę modę na 'wegański-ser' i ooo, jak mnie on kusi. :D Dziś po szkole miałam nawet iść po płatki drożdżowe do, chyba jedynego, sklepu eko w moim mieście, gdzie mogłabym je dostać, ale nie wyszło, bo chyba czymś się strułam. ;x Sera nie lubię od maluuutkiego 'Giba', ale taki mnie zdecydowanie kusi. :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj to wracaj do zdrowia po tym struciu :* Co do płatków drożdżowych to podobno ich smak i intensywność też zależy od firmy. My kupiłyśmy takie, których musimy dać naprawdę dużo aby coś w ogóle poczuć, więc będziemy polować na inne :)

      Usuń
    2. Kupiłam dziś! :D Zobaczymy jak wyjdą. ;)) Przy okazji udało mi się kupić obłędne masełko orzechowe z nerkowców, zwykłe i czekolady Viviani. :D No zobaczymy, co z tego wyjdzie. :D
      Już lepiej, dziękuję! <3

      Usuń
    3. To daj znać koniecznie jak wrażenia :)
      Masło z nerkowców jest obłędne! Czekolady Vivani też należą do tych dobrych słodkości :)

      Usuń
  53. Nie wiedziałabym na które się zdecydować!
    Tym bardziej z tym dipem, spróbowałabym wszystkich :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hehe te słodkie miodowe z dipem mogłyby ciekawie smakować xD

      Usuń
  54. Mmmmmm.. super ten dip, aż mi ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  55. i to jest moja słodkość - słone paluszki :) mniammm pomysłowy dip :)

    OdpowiedzUsuń
  56. A tutaj uwzględniłyście skład ? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W podsumowaniu można wyczytać informacje dotyczące oceny (skład też został uwzględniony). Jak widać oceny produktów z tym nie pasującym nam składem mają niższą ocenę. Natomiast paluszki z bazylią i oregano wybroniły się nieco smakiem.

      Usuń
  57. Ciekawy przepis - może pojawi się na świątecznym stole :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za Twój poświęcony czas, a Anonimy prosimy o podpisywanie się :)