czwartek, 25 sierpnia 2016

Makarony spaghetti z czarnego ryżu, brązowego i gryki – Terrasana

Dzisiaj mamy Wam do przedstawienia trzy wersje makaronów jakie są ostatnio dość popularne w eko sklepach. Nie są to tanie produkty ale jedną paczkę otrzymałyśmy w prezencie od GlutenFreeBox, dlatego postanowiłyśmy chociaż dwie jeszcze dla Was zebrać i przetestować abyście nie mieli takiego wielkiego dylematu przed sklepową półką jaki miałyśmy my :D






Nazwa:
Makaron z ryżu czarnego
Makaron z ryżu brązowego z dynią i imbirem
Makaron gryczany z batatami
Firma: Terrasana
Skład:
Makaron z ryżu czarnego: mąka z ryżu czarnego* 60%, mąka z ryżu brązowego*, woda.
Makaron z ryżu brązowego z dynią i imbirem: mąka z ryżu brązowego*, mąka z dyni* 5%, imbir*, woda.
Makaron gryczany z batatami: mąka gryczana*, mąka ze słodkich ziemniaków* 5%, woda.
* składniki ekologiczne
Masa netto: 250g
Wartości odżywcze:
Makaron z ryżu czarnego: 100g/ 364 kcal, tłuszcz – 3,6g w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 0,9g, węglowodany – 76,4g w tym cukry – 0g, błonnik – 1,8g, białko – 7,3g, sól – 0,01g
Makaron z ryżu brązowego z dynią i imbirem: 100g/ 345 kcal, tłuszcz – 3,6g w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 0,9g, węglowodany – 65,5g w tym cukry – 0g, błonnik – 5,5g, białko – 10,9g, sól – 0g
Makaron gryczany z batatami: jak wyżej (makaron z ryżu brązowego z dynią i imbirem)
Informacje dodatkowe: Może zawierać orzeszki ziemne, sezam, soję
Sklep: eko sklepy stacjonarne i internetowe
Cena: 12-15 zł

Nasza opinia
Wygląd: Wszystkie trzy produkty pochodzą z tej samej firmy. Jak widać makarony prezentują się pięknie, opakowania wprost zachęcają do wybrania ich z pośród szerokiego asortymentu. Wersja z dzikiego ryżu na sucho jest wręcz czarna, z brązowego ryżu za to jest żółta jak klasyczny makaron a gryczany ma brązowy kolorek.

Smak:
Makaron z ryżu czarnego: Czarny ryż jemy dość często, choć ostatnio wyparł go jego czerwony odpowiednik. Dlatego tym produktem chciałyśmy sobie jakoś urozmaicić obiady. Po ugotowaniu kolor makaronu nieco się rozjaśnił. Niteczki są cienkie, lekko spłaszczone i sprężyste, co ważne nie rozpadają się. W smaku czujemy charakterystyczną nutę ryżu ale nie jest ona zbyt wyraźna. Właściwie to nie ma tutaj głębi smaku. Dobry aczkolwiek niczego większego do dania nie wnosi oprócz delikatności tych "płaskich" niteczek.

Makaron z ryżu brązowego z dynią i imbirem: Dużo od niego oczekiwałyśmy, bo dynię kochamy i miałyśmy nadzieję, że ten produkt będzie lekko słodki. Niestety, już po ugotowaniu wygląd makaronu nie różni się od klasycznej wersji pełnoziarnistej oraz jest nieco grubszy od swojego poprzednika. Smakuje jak zwykłe kluski. Nie ma żadnego ryżowego smaczku ani tym bardziej słodyczy dyni, już o imbirze nie wspominając. Rozczarowujące...

Makaron gryczany z batatami: Jak pewnie większość z Was wie, kochamy grykę miłością bezgraniczną, więc miałyśmy nadzieję, że ta wersja makaronu odmieni nasze życie. Po ugotowaniu od razu czujemy gryczany zapach, czyli już jest jakiś plus. Grubość nitek jest taka sama jak wyżej opisywanym z ryżu brązowego. Na szczęście w smaku już się od niego różni. Bardzo dobry makaron, który zasmakuje też osobom nie przepadającym za zbyt intensywną gryką. Szkoda tylko, że tych batatów tutaj nie czuć…

Podsumowanie: Mamy mieszane uczucia, bo koniec końców każdy makaron z dobrym sosem czy pesto jest pyszny i zje się z przyjemnością. Te ostatecznie też nam smakowały podane zarówno na wytrawnie jak i słodko, ale nie tego się spodziewałyśmy. Wersję z dzikiego ryżu oraz gryczaną jeszcze z chęcią byśmy nie raz zjadły jednak za taką cenę można pozwolić sobie na nie tylko kiedy chce się poczuć odrobinę luksusu.




Makaron z ryżu czarnego z makaronem konjac, deserkiem sojowym-waniliowym i kiwi

Makaron z ryżu brązowego z makaronem konjac, twarożkiem, sosem jagodowym i suszonym mango

Makaron gryczany z suszonymi pomidorami i kiełkami

Makaron z czarnego ryżu/gryczany z batatami
Ocena: 4,5 pandy

Makaron z brązowego ryżu z dynią i imbirem
Ocena: 3 pandy

82 komentarze:

  1. o jejku,jakie cuda! kuszące:) ileż inspiracji;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają ciekawie, ale najlepiej prezentuje się ten w wersji z dynia i imbirem *.*

    OdpowiedzUsuń
  3. Niby popularne a mi w oko nie wpadły :) Ciekawy produkt i na pewno warto spróbowania ... ciekawi mnie ten gryczany :) Podobają mi się Wasze propozycje podania makaronów :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najchętniej wszystkie zrobiłybyśmy na słodko ale stwierdziłyśmy, że chociaż jedna wersja musi być wytrawna :D

      Usuń
    2. Osobiścię wole wytrawne jedzonko ale żadną z Waszych propozycji bym nie pogardziła :D

      Usuń
  4. Jednak makarony chyba lubię dość klasyczne (pełnoziarniste, razowe). Szczerze mówiąc nieco mnie przeraża ten czarny makaronik. Po prostu jakoś wizualnie nie mogłabym się chyba przekonać :D Pozdrowionka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na szczęście my nie mamy żadnych wewnętrznych oporów przed niestandardowym jedzeniem :D

      Usuń
  5. Producent pochwalił się dodatkami i zawiódł - przykre. Przynajmniej tyle dobrze, że makarony były smaczne. Przyznam, że ryżowego nigdy nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja i makarony to taka para, która często jest w separacji. :D Mam do nich w miarę obojętny stosunek, ale jak już złapię fazę to uwielbiam! :D Te smaki zdecydowanie są jakieś takie - fajniejsze :D Z chęcią bym ich spróbowała. :D
    A Wasze dania z nimi?! No miód, cud i orzeszki!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My też nie jemy makaronów aż tak często ale fakt, że jak już się paczkę otworzy to jakoś ciągnie żeby popróbować nowe smaki i wtedy starczy nam to na parę miesięcy :D
      Zawsze w większości są to makarony w słodkim wydaniu :D

      Usuń
  7. Fajnie wyglądają takie kolorowe makarony, szkoda, że smakują jak zwykły makaron :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie widziałam ich nigdzie, może dlatego że zamknęli mi eko sklep niedaleko pracy, więc nie mam gdzie chodzic :/ Jak spotkam to kupię wszystkie, chociaż smakiem nie zachwycają, ale spróbować bym chciała - zwłaszcza ten gryczany z batatami mnie ciekawi, nawet jeśli owych batatów nie czuć :D
    A na Wasze dania zawsze miło popatrzeć :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak nam eko sklep jedyny w mieście kiedyś zamknęli to też ciężko to przeżywałyśmy. Teraz na szczęście we Wrocławiu mamy w czym wybierać :D Dzięki :*

      Usuń
  9. Świetny produkt ! Ja tylko czekam na takie cuda i jak gdzieś widzę, to bez zastanowienia kupuje do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wtedy koniecznie daj znać czy wyczułaś bataty, dynię czy imbir :D

      Usuń
  10. W sumie te 2 najwyżej ocenione smakowo najbardziej by mnie interesowały :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Z makaronu można wyczarowac różne smakowite dania ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. jadłam zwykły makaron, pełnoziarnisty, szpinakowy .....lecz czarnego jeszcze nie widziałam! :D

    OdpowiedzUsuń
  13. Pierwszy raz widzę takie makarony! Chcę je wszystkie! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zbierz je jak Pokemony :D Ale nie jesteśmy pewne czy warto wydać przy tym tyle pieniędzy ;)

      Usuń
  14. Dobrze, że przynajmniej smakowały, ale skoro producent zapewnia o smaku jakimś tam to przydałoby się żeby ten smak był obecny.

    OdpowiedzUsuń
  15. O, kocham spaghetti ale zawsze używam białego makaronu. To może być świetną i bardzo zdrową alternatywą, nawet pomimo tego że w smaku są trochę gorsze :P

    Zapraszam na swojego Bloga Sakurakotoo

    OdpowiedzUsuń
  16. Makarony bardzo ciekawe, ale jak by były po niższej cenie :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Takich makaronów to jeszcze nie widziałam :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Ciekawe makarony, tylko żeby te smaki były wyczuwalne tak jak producent napisał na opakowaniu :).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, wtedy faktycznie można by było z czystym sercem wydać na nie te pieniądze :)

      Usuń
  19. Ja pozostanę przy makaronach klasycznych, które uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Kupiłabym tylko ten z czarnego ryżu,bo lda UE prezentowałby sie na talerzu,szkoda tylko,ze żaden nie jest ,,inny,, w smaku :(

    OdpowiedzUsuń
  21. czego to człowiek nie wymyśli, jakbym takie makarony miał to zastanawiałbym się z czym je zjeść

    OdpowiedzUsuń
  22. Pierwszy raz widzę takie makarony :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Dania wyglądają pysznie. Ja ostatnio wypróbowałam kilka niestandardowych makaronów, a potem z radością jednak wróciłam do klasycznego, bo udziwnienia kuszą, ale klasyk to klasyk. Po te nietypowe będę pewnie sięgać od czasu do czasu, gdy będę chciała zrobić wrażenie na gościach.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdecydowanie warto próbować nowe smaki ale żeby tak się nimi karmić na co dzień to trzeba by było nie żałować kasy :)

      Usuń
  24. Właśnie zdałam sobie sprawę, że mam jeszcze w szafce nie zaczętą paczkę tego makaronu z ryżu czarnego :D Wszystkie wyglądają interesująco i mam nadzieję, że kiedyś będzie mi dane je spróbować :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No widzisz, jesteśmy ciekawe w jaki sposób Ty go przyrządzisz :D

      Usuń
    2. No to teraz mi powiedziałyście! I co, i muszę coś wykombinować :D

      Usuń
    3. Masz tyle fajnych pomysłów, że na pewno będzie pysznie :D

      Usuń
  25. Tak to jest już z tymi makaronami, są świetne jako dodatek do dania, ale zwykle nie nadają potrawom żadnego charakteru. Chociaż wersja z dynią i imbirem oraz ta z batatami powinny mieć jakiś charakter. Wiadomo za co lepiej nie przepłacać...

    OdpowiedzUsuń
  26. Nie jadam za często makaronów, ale te są ciekawe :)

    OdpowiedzUsuń
  27. przez chwilę miałam ochotę na ten z czarnego ryżu- ale tylko po to żeby zobaczyć minę mojego M ;)
    ale widzę, ze chyba nie warto wydawać kasy i potem samej sie z nim męczyć:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno byś się nim nie męczyła bo w smaku jest dobry ale czy warto wydać na niego tyle pieniędzy? To już każdy sobie sam musi odpowiedzieć :D

      Usuń
  28. wow! bardzo ciekawe makarony i ciekawe propozycje podania. Chetnie sprobowalabym takich zamiennikow regularnego makaronu:)

    OdpowiedzUsuń
  29. Czarny ryż i czarny makaron uwielbiam, świetnie wyglądają na talerzu.
    Gryczanym z dodatkiem batatów też bym nie pogardziła! :-)

    OdpowiedzUsuń
  30. Ja ogólnie nie przepadam za makaronami, ale te wasze wyglądają kusząco

    OdpowiedzUsuń
  31. Super :) Coraz więcej jest takich nowych cudowności :) Również mam w sklepie makaron tej firmy, ale póki co jedynie zwykły gryczany :) Choć też jest pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z naszą miłością do gryki musiał nam ten makaron smakować :D

      Usuń
  32. Bardzo fajne te makarony. U mnie dalej stosuje się ten biały tradycyjny,ale chyba pora to zmienić. Nie słyszałam o czerwonym ryżu :O
    Mogłybyście kliknąć w reklamy u mnie na blogu?
    Zapraszam http://natalie-forever.blogspot.com/2016/08/senna-dla-blondynek-i-nie-tylko.html

    OdpowiedzUsuń
  33. niestety makaronów ryżowych nie lubię...

    OdpowiedzUsuń
  34. uwielbiam makarony,ciekawa jestem tego ciemnego

    OdpowiedzUsuń
  35. te czarne bym nawet wypróbowała kluchy:D

    OdpowiedzUsuń
  36. Jadłam te makarony i bardzo mi smakowały - również je polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  37. Lubię makarony, chętnie je kiedyś wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  38. Przynajmniej na talerzu te makarony wyglądają świetnie :)
    >FOXYDIET<

    OdpowiedzUsuń
  39. Szkoda, że nie czuć batatów i dyni z imbirem, bo właśnie te smaki zainteresowałyby mnie najbardziej :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taki przerost formy nad treścią ale z odpowiednimi dodatkami smakuje bardzo dobrze :)

      Usuń
  40. Liczyłam jednak na to, że tę dynię i imbir będzie czuć... A jak nie czuć, to wsunęłabym gryczany, bo tak jak Wy kocham grykę <3

    OdpowiedzUsuń
  41. Nigdy ich nie widziałam. Zaintrygował mnie ten z gryką i batatami, bo kocham bataty, ale trochę lipa, że ich nie czuc. Chyba się nie skuszę i zostanę przy zwykłych ciemnych, różnica w smaku jest z tego co czytam niewielka, za co w cenie juz tak :)

    OdpowiedzUsuń
  42. Uwielbiam makaron gryczany, ale z ryżu jeszcze nigdy nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń
  43. Mogę tyle zapłacić za makaron, ale wtedy to już naprawdę chcę, żeby był wyśmienity! Ciemne ryże lubię, i makarony gryczane lubię, więc jest to dla mnie interesujące. Mam spory zapas teraz, na przykład kupiłam taki wielkie muszle w różnych kolorach. Widziałam też polskie makarony czarne z algami, no ale z glutenem...
    Może kupię któryś z tych, ale szkoda, że ten dyniowy zawiódł:D:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szczerzę, to też spodziewałyśmy się po nich czegoś więcej :P Nie wiemy czy kupimy jeszcze te ale w prezencie zawsze przygarniemy xD Takiego z algami jeszcze nie jadłyśmy :)

      Usuń
  44. Widziałam te makarony w sklepie, chętnie bym spróbowała jednak jak dla mnie są trochę za drogie ;)
    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  45. Super, ale cena faktycznie kosmiczna. Zarówno na słono jak i na słodko super.

    OdpowiedzUsuń
  46. Wyglądają fajnie, ale cena trochę odstrasza :)

    OdpowiedzUsuń
  47. Takich makaronów jeszcze nie widziałam :)

    OdpowiedzUsuń
  48. Wygląda mega apetycznie, o nie miałam pojęcia, że są już pudełka BG, aż z ciekawości zajrzę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Te Boxy są naprawdę świetne :) Polecamy się nimi zainteresować :)

      Usuń
  49. Nie spotkałam się jeszcze z tym makaronem, a z wielką przyjemnością spróbowałabym jak smakuje. Zapowiada się obiecująco ;D

    OdpowiedzUsuń
  50. Uwielbiam wszelakie makarony, ale takich jeszcze nie widziałam :)

    OdpowiedzUsuń
  51. Z chęcią bym spróbowała takich makaronów :-)

    OdpowiedzUsuń
  52. Świetne, lubię takie smakowitości!

    OdpowiedzUsuń
  53. Nie miałam pojęcia, że są takie makarony. Do tej pory kupowałam mężowi kukurydziany, ale szału w smaku nie ma.

    OdpowiedzUsuń
  54. makaron gryczany bardzo lubię i czasami kupuję :) i słodkie i słone propozycje bardzo fajne :)

    OdpowiedzUsuń
  55. OOO te makarony maja genialne kolory, a szczególnie ten ciemny ;)!

    OdpowiedzUsuń
  56. Zaciekawiła mnie wersja gryczana, może kiedys się za nia rozejrzę.

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za Twój poświęcony czas, a Anonimy prosimy o podpisywanie się :)