niedziela, 7 maja 2017

Kakaowe ciasto z orzechami, solonym popcornem i kokosowym karmelem (bez glutenu, laktozy, cukru białego, wegańskie)

Co powiecie na wypiek pozornie wyglądający na cukrową rozpustę? Pozornie, ponieważ jest to wegańskie ciasto całkowicie legalne zrobione z bezglutenowych mąk, które ukrywa w sobie masło arachidowe oraz moc dobrej jakości orzechów  skąpanych w karmelu na śmietance kokosowej. Ciekawym dodatkiem jest domowy popcorn a całość wieńczy pyszna polewa kakaowa.  Jak widzicie pandy w tych klimatach czują się znakomicie! 🐼💙Wiele istotnych składników znajdziecie w sklepie cosdlazdrowia.pl 😊







Składniki:

Wegańskie ciasto kakaowe (śr: 18cm)
-95g mąki ryżowej
-95g mąki gryczanej
-45g kakao
-120g oleju kokosowego
-90g ksylitolu
-2 łyżki mielonego lnu + 9 łyżek wody
-250ml napoju roślinnego
-1 spora łyżka śmietanki kokosowej (stałej części z mleka kokosowego)
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia na kamieniu winnym
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej

Nadzienie orzechowo-popcornowe
-orzechy brazylijskie Vivio
-kukurydza do popcornu (bez soli i tłuszczu) + olej kokosowy rafinowany Vivio   + odrobina soli

Karmel kokosowy
-150g gęstej części z mleka kokosowego (śmietanka)
-5-7 łyżeczek cukru kokosowego

Polewa kakaowa
-3-4 łyżki kakao
-ksylitol

WEGAŃSKIE CIASTO KAKAOWE
Len wymieszać z wodą i zostawić na 5 minut. Mąki, kakao, proszek do pieczenia i sodę wymieszać. Olej kokosowy i ksylitol wymieszać w osobnej misce. Do oleju z ksylitolem dodać lnianą mieszankę i ubić na średnich obrotach miksera przez chwilę. Dodać suche składniki, napój roślinny i śmietankę, całość dobrze wymieszać. Ciasto ma być gęste ale nie suche. Do wyłożonej na dnie papierem do pieczenia tortownicy wyłożyć gęste ciasto i tak uformować aby na środku stworzyć spore wgłębienie a brzegi były do końca pokryte. Piec w 180’C ok 30 minut (sprawdzić patyczkiem czy jest w środku dopieczone). Po wystudzeniu łyżką wydrążyć ze środka nadmiar ciasta (i zjeść :).

KARMEL KOKOSOWY
Śmietankę kokosową zagotować w garnuszku, dodać cukier kokosowy (może być też np. trzcinowy ale musi być brązowy) i gotować na małym ogniu kilkanaście minut do częściowego zredukowania. Pozostawić do wystudzenia ale nie całkowitego stężenia karmelu.

POLEWA KAKAOWA
Olej rozpuścić w garnuszku, dodać kakao i odpowiednią ilość ksylitolu lub innego słodu. Całość wymieszać do połączenia ale nie zagotowywać. Polewę ostudzić i poczekać aż lekko stężeje kładąc ją do lodówki.

NADZIENIE ORZECHOWO-POPCORNOWE
Do garnka wlać olej kokosowy 0,5-1 cm warstwę, podgrzać i wsypać kukurydzę (tak aby ziarenka były całe pokryte olejem. Trzymać na ogniu pod przykryciem do momentu wystrzelenia wszystkich ziarenek popcornu. Wysypać go na sito, wybrać spalone ziarenka i odrobinę posolić. Orzechy pokroić na mniejsze kawałki, wymieszać z dowolną ilością popcornu (tak aby mieszanka wystarczyła do wypełnienia ciasta). Orzechy i popcorn wymieszać wraz z wystudzonym karmelem kokosowym (nie trzeba dodawać całego).
 
kliknij aby powiększyć
Ciasto kakaowe wyłożyć na dnie sporą warstwą masła orzechowego, następnie wypełnić je nadzieniem i lekko ubić. Dookoła polać ciasto polewą kakaową, udekorować górę resztką popcornu i całymi orzechami i znów polać strużkami polewy. Poczekać kilka minut w chłodnym miejscu aby karmel związał nadzienie i zajadać :)


105 komentarzy:

  1. Ciasto z popcornem? Wow! Tego jeszcze nie było. Super pomysł. Nie dość, że wygląda przepięknie to jeszcze jest naprawdę ciekawe. Nie jestem jakąś wielką fanką popcornu, ale w takiej odsłonie bym nie odmówiła.
    Z wielką chęcią bym spróbowała!
    Pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Popcornu nie jadłyśmy od lat, zawsze kojarzył nam się ze słoną i tłustą przekąską. Dlatego jak zobaczyłyśmy kukurydze na popcorn bez dodatków to wiedziałyśmy, że musimy ją wypróbować :) z orzechami smakuje wyśmienicie a dodatek karmelu to po prostu coś pięknego ^^

      Usuń
  2. to nadzienie musi być boskie, ach, jadłabym po prostu łyżkami :)
    Robiłam ciasto wegańskie niedawno,ale mówiąc szczerze szału nie było - ja chyba wolę jednak z jajkiem i mlekiem takie ciasta typu biszkopt Nikt jeść nie chciał, pół poszło do śmieci:). Także krem bym brała w ciemno,ale ciasto na razie sobie daruję wegańskie ;)
    Ale całość wygląda rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z ciastami wegańskimi też miałyśmy kilka nieudanych epizodów, dlatego nie ma ich zbyt wiele na blogu bo nie wszystkie nadawały się do publikacji :P Fakt, że to ciacho tutaj jest oznacza, że jest godne polecenia. Pierwszy raz wege ciasto wyszło nam tak pulchne i w środku nie było zbitą glinką. Na pewno powstanie jeszcze jakiś tort na jego bazie, więc mamy nadzieję, że Ciebie i innych do niego przekonamy ;)

      Usuń
  3. Nie lubię Was! Jak możecie wrzucać w Internety tak fantastyczne słodkości? Znęcacie się nad społeczeństwem po prostu i tyle! ;) :P
    Jak widzę dodatek solonego popcornu do słodyczy to moje ślinianki zaczynają wariować! Ciasto wygląda bosko!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pand nie da się nie lubić, je trzeba tylko kochać <3
      Właśnie ta nuta soli jest tutaj tą kropeczką nad "i", której nie warto pomijać :D

      Usuń
  4. O ja, ale bogate wnętrze :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Brakuje mi słów by to opisać.... odpłynęłam ♥ Kolejne cukiernicze arcydzieło ♥ Te ciacho, ten środek...... chce... Teraz ♥ :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W sumie to po zjedzeniu brakuje słów aby opisać to ciacho bo ma w sobie tyle składników, że prowadzi do rozkosznego obłędu :D Pewnie byłoby dla Ciebie nieco za słodkie ale z kubkiem gorzkiej herbaty czy kawy dałabyś radę :P

      Usuń
    2. Nie kuście mnie... nie ładnie tak kusić!!! Ja się pytam kiedy zaczniecie je sprzedawać???? Albo zrobię Wam niespodziewaną wizytę, tylko wcześniej upewnię się, że jesteście w domu :D
      Za słodkie? E tam.. Nawet zasłodzenie jest czasem wskazane :D Poza tym tak jak wspominacie jest gorzka herbata a gdyby nawet ona nie pomogła, to obsypałabym je dodatkową porcją kakao albo zagryzała/popijała takim kakao :D Byłoby dobrze :D
      I tak marzy mi się kawałek :D

      Usuń
    3. Mamy nadzieję, że kiedyś będziemy mieć okazję do sprzedaży :) Lepiej nas uprzedź to się przygotujemy na wizytę i będzie mnóstwo takich słodkości :P
      My też z dobrą gorzką herbatką uczciłyśmy ten wypiek i zdecydowanie to dobre połączenie :)

      Usuń
  6. Tyle bogactwa w jednym wypieku, wygląda niesamowicie :)
    Nawet robiąc taki tort samemu można zapomnieć, co się ukryło w środku :P

    OdpowiedzUsuń
  7. ... jezuu ... coś pieknego :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Wyglada przepysznie ;D Ale bym zjadła ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Istna rozpusta *o* Orzechy, kakao i kokos = dostaję ślinotoku.

    OdpowiedzUsuń
  10. Chyba miałabym problem, jak to zjeść, natomiast połączenie smaków rewelacyjne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wbrew pozorom nie jest trudne do zjedzenia :) Gdy karmel zgęstnieje całość kroi się całkiem dobrze. Połączenie smaków obłędne :D

      Usuń
  11. Faktycznie wygląda na cukrową rozpustę - a jednak jak się zagłębisz w treść, to oprócz fantastycznego orzechowego środka znajdziesz mnóstwo zdrowych składników! :D Cudowne połączenie smaków! A wylegujące się na wierzchu ciacha pandy - boskie! :):D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I o to chodzi :D Głównie zależy nam na dzieciach, które można w dobrej sprawie "oszukać". Myślą, że jedzą coś niezdrowego a tu jednak trochę witamin i minerałów się im dostarczy :)

      Usuń
  12. Widząc takie cuda można dostać ślinotoku *.* Zdecydowanie moje smaki :)
    Zawsze jestem zachwycona, że takie pyszności można wyczarować z samych zdrowych i wartościowych składników :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można i mamy nadzieję, że pomagamy to udowodnić na wiele sposobów :D :*

      Usuń
  13. Tort marzeń! <3
    Zapraszam do siebie - www.jedzrosliny.blogspot.com ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wow, przyznam szczerze że to ciasto bardzo mnie zainteresowało - po pierwsze, przez wzgląd na popcorn - nigdy nie widziałam go użytego w cieście, po drugie na kokosowy karmel - nie wiedziałam nawet, że coś takiego istnieje hahahaha :D

    Sakurakotoo ❀ ❀ ❀

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiele razy widziałyśmy popcorn w tortach na zagranicznych stronach. Jednak nam zależało aby nawet on był w tej zdrowszej wersji :) Kokosowy karmel jest tak samo pyszny jak tradycyjny mimo, że smakowo nieco się różni a jest bardzo prosty w przygotowaniu :)

      Usuń
  15. Wyjątkowo zaskakujące i ciekawe ciasto. Tym razem jeszcze bardziej mnie zaskoczyłyście :D

    OdpowiedzUsuń
  16. Super nadziane! Chyba od nadzienia bym zaczeła ;D

    OdpowiedzUsuń
  17. Kusicie zawsze tymi zdjęciami przekrojowymi :D

    OdpowiedzUsuń
  18. Wygląda wspaniale :) Oj zjadłabym kawałek takiego ciasta :) Ten karmel kokosowy - brzmi pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  19. super połączenie! :) solony karmel i do tego popcorn, po prostu bajka :)

    OdpowiedzUsuń
  20. To ciacho wygląda tak apetycznie, że trudno mi się powstrzymać! :) Ładniejsze niż niejeden facet ;P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak już ładniejszy niż niejeden facet to mogłybyśmy sprzedawać go w ramach walentynek dla singielek :D haha sądzimy, że niektóre panie wolałyby tak te święto obchodzić xD

      Usuń
  21. Widać że było dobre ;) Pandki najedzone, leżą i odpoczywają ^_^ ;p

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To taka nasza miniaturowa wersja :D Same tak leżałyśmy po zjedzeniu ciasta xD

      Usuń
  22. O jeny! Wy to jak zrobicie ciacho to nie ma mocnych :D

    OdpowiedzUsuń
  23. Wygląda obłędnie ! i do tego zdrowe :). Uwielbiam takie wypieki :).

    OdpowiedzUsuń
  24. Dziewczyny napisałayście, że robicie sobie małą przerwę, więc do Was nie zaglądałam -:) a tu takie rarytasy zrobiłyście, pysznie ten torcik wygląda :)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z tą przerwą to tak się mało precyzyjnie wyraziłyśmy :P Mimo natłoku zajęć raczej nie planujemy je robić ;) Zapraszamy w nasze skromne progi ;)

      Usuń
    2. Też tak myślałam! Dobrze, że jednak nie. Sandra :))

      Usuń
  25. wygląda przepięknie wow :P chętnie bym takie zjadła ;P

    OdpowiedzUsuń
  26. Ten środek tak bardzo wywołuje u mnie ślinotok :D POEZJA! Czekam az otworzycie cukiernię ;)

    OdpowiedzUsuń
  27. Nie mogę się napatrzeć. Coś niesamowitego :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Uwielbiam Wasze pomysły na ciasta, a wykonanie jak zawsze powoduje, że robię się głodna :)

    OdpowiedzUsuń
  29. Wasze torty zawsze wyglądają obłędnie! Połączenie karmeli z popcornem to dla mnie smak zagadka i chętnie bym ją rozwiązała ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Takie zagadki warto rozwiązywać ;) Zawsze to nowe smakowe doświadczenie :D Dziękujemy :*

      Usuń
  30. Bardzo kuszące ciasto, fajny pomysł na karmel kokosowy, mam jeszcze cukier kokosowy, więc na pewno spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  31. Wspaniałe ciasto, a nadzienie popcornowe to czysta finezja. Wygląda bajecznie! <3

    OdpowiedzUsuń
  32. Ciasto z popcornem, tego jeszcze nie widziałam :o Bardzo kuszące, jeśli smakuje jak wygląda, to musi być obłędne <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My już kilka razy widziałyśmy desery z popcornem na zagranicznych blogach, więc tylko szukałyśmy godnego zestawienia do niego. Dobrej jakości orzechy, karmel i popcorn to idealne połączenie :)

      Usuń
  33. z chęcią oddałabym się takiej rozpuście :)

    OdpowiedzUsuń
  34. Popcorn i ciasto ? to dla mnie nowość, muszę wypróbować.

    OdpowiedzUsuń
  35. Uwielbiam przełamanie słodyczy słonym smakiem. ;]
    Zrobiłam się głodna.

    OdpowiedzUsuń
  36. wygląda obłędnie . popcorn mnie zdziwił ale... kusi

    OdpowiedzUsuń
  37. O RANY tyle tylko napiszę ..... ;)

    OdpowiedzUsuń
  38. Prześliczne te PANDY :)

    OdpowiedzUsuń
  39. Wow, ile bym dała żeby spróbować tego ciasta! Ja akurat mem dwie lewe ręce do ciast, ale wygląda naprawdę obłędnie, a do tego ze świetnym składem bez mąki pszennej :)

    OdpowiedzUsuń
  40. Ubóstwiam orzechowe nadzienia, widzę tu połączenie moich ulubionych orzeszków! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Orzeszki robią tutaj dużą robotę, popcorn fajnie wygląda ale to własnie dobrej jakości, różnego rodzaju orzechy nadają smaku :)

      Usuń
  41. Bardzo kuszące ciasto, wygląda tak apetycznie a wartości środa po prostu wymiata. Na jednym kawałku z pewnością by się nie skończyło.

    OdpowiedzUsuń
  42. Fajny pomysł na torcik dla dziecka. Środek- totalne zaskoczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  43. Musi być przepyszne, nie jadłam nigdy ciasta z popcornem :)

    OdpowiedzUsuń
  44. Ciasto... marzenie! Te orzechy... mniam!!! Cieszcie się, że nie wiem gdzie mieszkacie ;-))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Adres, pod którym wypiekamy ciasta jest głęboką tajemnicą :P Dlatego polecamy wykonać je samemu :D Dziękujemy :*

      Usuń
  45. Ależ cudo, obok takiego ciasta nie da się przejść obojętnie! Popcorn daje tutaj efekt wielkiego WOW przynajmniej jak dla mnie, uwielbiam tego typu mieszanki, moja ulubiona to lody karmelowe wymieszane z popcornem, w sumie zawsze myślałam że to trochę dziwne, ale widzę że wcale nie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lody karmelowe z popcornem?! Chcemy!!! xD Dziękujemy :*

      Usuń
  46. Ojoj ale cudowne ciacho :-) zjadłabym z chęcią :-)

    OdpowiedzUsuń
  47. O ja! Pandy dałyście czadu z tym ciachem! Wspaniałe <3

    OdpowiedzUsuń
  48. Ale fantastyczne ciasto, na pewno wypróbuję kokosowy karmel :)

    OdpowiedzUsuń
  49. Nigdy nie pomyślałabym o połączeniu popcornu z ciastem. Dosyć nietypowe połączenie, ale wydaję mi się, że warte wypróbowania :)
    Orzechy uwielbiam, więc cały środek do mnie przemawia ^^
    Jak zwykle - świetne zdjęcia, pomysłowe ^^

    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten środek to najciekawsza sprawa gdy jeszcze ciasto nie jest rozkrojone :D
      Dla wielbicieli orzechów takie połączenie różnych ich rodzajów to po prostu raj na ziemi ^^ Dziękujemy :*

      Usuń
  50. ALE OBŁĘD I DO TEGO TA UROCZA PANDA NA WIERZCHU

    OdpowiedzUsuń
  51. patrząc na pierwsze zdjęcie, pomyślałam ale piękne klasyczne ciasto kakaowe, ale nie, u Was nie może być klasycznie ;) wspaniałe ciacho!

    OdpowiedzUsuń
  52. Wow ale robicie smaka, ciasto wygląda obłędnie. Właśnie przeglądam Wasze przepisy bo szukam jakiegoś ciekawego pomysłu na tort urodzinowy dla synka. Może polecacie coś szczególnego?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hmmm trudno powiedzieć co polecamy szczególnie ;) Wszystko zależy od tego co syn lubi najbardziej, co może jeść, czego nie i ile ma lat. Jakiekolwiek ciasto wybierzesz możesz napisać do nas maila (monishka1@o2.pl) i zadać tyle pytań ile będziesz miała :D

      Usuń
  53. wasza pezencja jest niesamowita ! to tak zajebiście wygląda że zjadam to wzrokiem :D!
    to powinno byc karane bo mm teraz ochotę na te wszytskie smakołyki haha

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie mamy nic na swoją obronę ;) Proszę nas ukarać, najlepiej pozbawiając wolności na kilka miesięcy zamknięte w kuchni ;P

      Usuń
  54. A to ci pyszna niespodzianka w środku :)

    OdpowiedzUsuń
  55. Wygląda tak apetycznie że aż ślinka cieknie hehe.. :)

    OdpowiedzUsuń
  56. z wierchu wygląda jak milion dolarów, a co dopiero po przekrojeniu! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nasz kolega powiedziałby, że skoro z zewnątrz prezentuje się jak milion to w środku wygląda jak pierdylion dolarów xD

      Usuń
  57. Zużyłyście wszystkie opakowania orzechów z przepisu? Ile ich mniej więcej potrzeba?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O nieee ;) Wbrew pozorom zużyłyśmy chyba niecałe 1/2 opakowań (resztę zeżarli na sucho domownicy jakby im było mało :P). Wszystko zależy od tego ile popcornu dasz ale w cieście o tej średnicy aż tak dużo się nie mieści jak się wydaje :) Sądzimy, że 200g to będzie ok ;)

      Usuń
  58. SWIETNE połączenia smakowe - wyglada to bardzo kusząco

    OdpowiedzUsuń
  59. Prawda, że rozpusta w zdrowszym wydaniu. Ślinka leci i nie wiem czy bardziej jak patrzę na środek czy na tą polewę. Wydaje się trudne w przekrojeniu, jak ja robiłam karmel to tak mocno zastygł, że zrobiły się twarde karmelki :) Sandra :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Karmel kokosowy tym się różni, że nie jest to topiony cukier, który w ten sposób twardnieje :) Jest łatwiejszy w przygotowaniu bo wystarczy gotować śmietankę z cukrem kokosowym lub trzcinowym bo taki nada my brązowy kolor a gęstnieje ze względu na odparowanie wody ze śmietanki. Pozostawiony w lodówce w słoiczku robi się bardzo zwarty krem ale miękki jak masło. Bardzo polecamy :D

      Usuń
    2. Znów jak Wy to piszecie to wydaje się to banalnie proste :) kolejna sprawa do wykonania tylko muszę zaopatrzyć się w orzechy i masło orzechowe :) Sandra :))

      Usuń
  60. Wasze ciasto ma genialne wnętrze! Popcorn uwielbiam, wieć z chęcią zjadłabym go w taki bogatym wydaniu:D

    OdpowiedzUsuń
  61. Bardzo zdrowo i mega czekoladowo-orzechowo ;). Uwielbiam Wasze pomysły i świetne zdjęcia ;).

    OdpowiedzUsuń
  62. Prawdziwa rozkosz dla podniebienia :)
    pozdrawiamy:)

    OdpowiedzUsuń
  63. to się nazywa 'food porn' :D genialne !

    OdpowiedzUsuń
  64. Dla mnie - rewelacja, i ten popcorn :D

    OdpowiedzUsuń
  65. Wiecie ile ja mam w "kolejce" ciast do upieczenia!!! A tu Wasza propozycja zrujnowała moją listę, serce mówi temu ciastu TAK!

    OdpowiedzUsuń
  66. O rajciu jak by kto takie ciacho dostarczył teraz podczas remontu do kawki to była bym wniebowzięta

    OdpowiedzUsuń
  67. Wielkie wow! Jestem pod ogromnym wrażeniem ilości pracy, którą wkładacie w swój blog. Ciasto wygląda wręcz obłędnie.

    OdpowiedzUsuń
  68. Ale pyszności - ja choć sobie dziś popcorn zrobię :) Taka namiastka...

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za Twój poświęcony czas, a Anonimy prosimy o podpisywanie się :)