niedziela, 22 lutego 2015

Wegańskie i bezglutenowe "Raffaello"

Dziś jak co niedziele czas na słodkości! W końcu obiecane „Raffaello”. Przepis nie jest jednak naszym pomysłem a został zapożyczony od bloga True Taste Hunters. Bardzo gorąco polecamy tą banalnie łatwą, szybką i smaczną przekąskę maksymalnie kokosową. Do środka można również włożyć migdały, wtedy jeszcze bardziej spotęgujemy Raffaellową bajkę (my tak zrobimy następnym razem :)







Składniki:
-250 g wiórków kokosowych
-200 g śmietany kokosowej
-1/2 szkl. mąki ryżowej
-1/2 szkl. ksylitolu lub innej substancji słodzącej
-2 łyżki skrobi kukurydzianej

Piekarnik nastawić na 170’C.
Wszystkie składniki zagnieść w jednym naczyniu. Ciasto powinno ugniatać się jak plastelina. Następnie formować kulki w wielkości orzecha włoskiego. 


Ułożyć „śnieżki” na blaszce i piec ok 20-25 minut aż zaczną się pięknie rumienić.

Naszym zdaniem najlepsze są lekko ostudzone ale cieplutkie w środku. Wtedy na zewnątrz tworzy się cienka chrupiąca skorupka.


117 komentarzy:

  1. Ciekawa jestem jak smakują.

    OdpowiedzUsuń
  2. Chetnie bym zjadł takie cudne kulki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Domowe zjadłabym ze smakiem!

    OdpowiedzUsuń
  4. Fantastyczny przepis! Pysznie i lekko :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam jak niemożliwe staje się możliwe :D Genialny przepis :) Idealne te kule :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nic nie jest niemożliwe. Naszym zadaniem jest uświadamianie innych :)

      Usuń
  6. Co sie stało??? A to rafaello to ja chce ;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A szkoda gadać... Studenci na uczelni traktowani są jak grupa ludzi co najmniej zbytecznych, że tak to ładnie ujmiemy ;)
      A jedną kuleczkę możesz sobie zabrać :P

      Usuń
    2. Przykro mi :( Nie lubię takiego podejścia a za kulkę dziekuję :)
      Próbowałyście już moze produktów Primavika? ;)

      Usuń
    3. Jadłyśmy już deserki i dwa dania :) Recenzja deserków pojawi się w ciągu tygodnia ;)

      Usuń
    4. JUż się nie mogę doczekać - jestem ciekawa jakie macie odczucia :) Ja jadłam deserek śliwkowy ale jeszcze poczekam z publikowaniem jego recenzji. Jesli oceniam takie produkty to zazwyczaj pod względem smaku porównuje je do siebie :)

      Usuń
  7. I smakują jak prawdziwe Raffaello? Cudo! *^*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prawdziwe raffaello ma krem i migdały wewnątrz. Tutaj jest wyraźny kokos ale gdyby dodać po migdale podczas lepienia kuleczek na pewno bardziej by je przypominało :)
      Generalnie według nas ta wersja jest dużo lepsza niż oryginał bo odzwyczaiłyśmy się od przesłodzonych sklepowych słodyczy :)

      Usuń
  8. Jak dla mnie wygląda magicznie (jak chyba wszystkie wasze wytwory :P). Kokosowość z nich aż emanuje, zwłaszcza z tej kulki z odsłoniętym wnętrzem :) Postaram się takie zrobić w najbliższym czasie i w środku właśnie umieszczę migdały :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękujemy :****
      Koniecznie musisz je wykonać bo są dziecinnie proste i bajecznie smaczne :D Daj znać jak wyszły z migdałem ;)

      Usuń
  9. Jakie śliczne! Wyglądają jak kule śniegowe :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ależ piękne-takie dostojne, a takiej patery to na prawdę zazdroszczę ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ta patera jest od świątecznego ferrero rocher ( https://m1.behance.net/rendition/modules/35704363/disp/85bd562f81855df64e97c39a8ca5627d.jpg ). Taka piękna patera np. na muffinki bardzo nam się marzy :)

      Usuń
  11. Wiórki kokosowe? Olga się ucieszy ;)
    Ślicznie wyglądają, aż szkoda jeść

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powinnyśmy umieścić dedykację dla Olgi, prawda? xD xD

      Usuń
    2. O Wy złośliwcy, tak późno to zauważyłam! Będę Wam robiła dedykacje samych niedobrych rzeczy :D

      Usuń
    3. I tak już nas dosyć katowałaś produktami z Auchan :P

      Usuń
  12. Piękne i apetyczne kuleczki! a patera (?) w sam raz do takich ciastek lub pralinek:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Patera jest od świątecznego ferrero rocher ( https://m1.behance.net/rendition/modules/35704363/disp/85bd562f81855df64e97c39a8ca5627d.jpg ). Już czekała w szafie aż będziemy mogły ją wykorzystać!

      Usuń
  13. Jak tam u Was pięknie!:) A kuleczki zapowiadają się ciekawie, uwielbiam wszystko co kokosowe

    OdpowiedzUsuń
  14. Wspaniale wyglądają :) Uwielbiam smak kokosu :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Czekam jutro na porcję!
    Mariusz

    OdpowiedzUsuń
  16. Rozkosz dla podniebienia i jeszcze nieziemska oprawa:)Genialne!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękujemy :) Bardzo staramy się aby wizualnie zachęcić do wypróbowania przepisów :D

      Usuń
  17. Mmmm kokosowe pyszności ak ja je lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Dziewczyny, cos niesamowitego. Na pewno pyszne, a do tego jak podane... Jesteście bardzo pomysłowe i kreatywne!

    OdpowiedzUsuń
  19. Jakie cudowne kuleczki, ja kokos kocham więc porywam sobie przepis i kuleczkę, no może dwie :-)

    OdpowiedzUsuń
  20. Super pomysł, świetnie to wymyśliłyście

    OdpowiedzUsuń
  21. Wygląda pysznie, coś fantastycznego :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Wygląda na maksa smakowicie ;) Narobiłaś mi ochoty :D

    OdpowiedzUsuń
  23. oooo to jest to o czym rozmawiałyśmy?:) ale super wyglądają:)
    noo wyglądają super, aż ślinka cieknie:P
    Magda:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, to właśnie to :D Jak widać, warto wypróbować :)

      Usuń
  24. Wow, jak podane. Jak w reklamie. Ostatnie zdjęcie takie świąteczne :D Suuper pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Podsuńcie ten pomysł producentowi Rafaello. Taka zdrowsza alternatywa. :>

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Haha nam wystarczy, że możemy sobie zrobić takie cudo same w domu :P

      Usuń
  26. To musi być pyszne! :D Ale migdał w środku rzeczywiście by się przydał :>

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No właśnie potem też żałowałyśmy, że nie pomyślałyśmy o tym wcześniej :P Ale zrobimy je jeszcze nie raz xD

      Usuń
  27. Wygląda niesamowicie :) Poproszę o jedno :) (albo dwa :D)

    OdpowiedzUsuń
  28. ale wygląda smakowice a czy ozna je zrobic na mące kokosowej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hmm, jeżeli mąka kokosowa jest zrobiona własnoręcznie, czyli zmielimy wiórki kokosowe to na pewno tak (ale po co by to robićxD). Jednak na kupnej mące nie próbowałyśmy i trudno nam powiedzieć czy to się uda, bo ona jest dość sucha i bardzo chłonna. Ewentualnie można by dodać np. olej kokosowy, bo wtedy może kulki nie będą się rozpadać ;)

      Usuń
  29. Kule kokosowe? Biorę w ciemno :D

    OdpowiedzUsuń
  30. Jak wypada w porównaniu z oryginałem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jednak prawdziwe raffaello ma krem i migdały wewnątrz. Tutaj jest wyraźny kokos ale gdyby dodać po migdale podczas lepienia kuleczek na pewno bardziej by je przypominało :)
      Generalnie według nas ta wersja jest dużo lepsza niż oryginał bo odzwyczaiłyśmy się od przesłodzonych sklepowych słodyczy :)

      Usuń
  31. nie muszę unikać glutenu, ale warto czasem próbować nieco innych słodyczy, tymbardziej gdy zawierają ukochany kokos :-)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To są kuleczki dla wszystkich wielbicieli kokosu bez względu na to czy mają jakieś alergie czy nie :D

      Usuń
  32. Obiecałam sobie, że nie będę... ale wiórków, nie wiórek ;( Wiórek to jedna sztuka.
    Produkt nie dla mnie, z wiadomych przyczyn, ale gdyby zamiast kokosa użyć siekanych orzechów/migdałów, mmm :)

    OdpowiedzUsuń
  33. Cudownosci i tak pięknie podane!
    Przepis dodaję do ulubionych :)
    Muszą smakować nieziemsko !

    OdpowiedzUsuń
  34. Wyglądają pycha, nabrałam na nie strasznej ochoty :)

    OdpowiedzUsuń
  35. Na takie R bym się skusiła :]

    OdpowiedzUsuń
  36. Wspaniałe słodkości, koniecznie do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  37. jak kokosowe to muszą być pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  38. Ale musi wspaniale smakować.Takie kokosy to uwielbiam;)

    OdpowiedzUsuń
  39. Uwielbiam kokos, na pewno wypróbuję ten przepis:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie! Daj znać jak poszło :) Jeśli masz wątpliwości jak zrobić śmietankę kokosową to poniżej jest to opisane (do Karoliny Luki) :)

      Usuń
  40. Pychotka, zjadłabym takie małe słodkości.

    OdpowiedzUsuń
  41. Z chęcią się poczęstuję. :D

    OdpowiedzUsuń
  42. Coś wspaniałego! :) koniecznie muszę zrobić :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, że musisz! :D
      Daj znać czy smakowały :)

      Usuń
  43. Cienka, chrupiącą skorupka- brzmi świetnie;)
    Muszę poszukać w sklepach śmietanki kokosowej i zrobić takie cuda:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Śmietankę kokosową można zrobić samemu z mleka kokosowego. To bardzo proste. Puszkę mleka wstawiasz do lodówki na 2-3 dni. Po tym czasie otwierasz i łyżką wyciągasz tą zwartą część. Nasza puszka stoi np ok 5 dni i wszystko jest bardzo gęste (nie zostaje żadna woda kokosowa). :)

      Usuń
    2. Bardzo dziękuję za odpowiedź;)
      Nawet nie wiedziałam, że jest to tak proste:)

      Usuń
  44. Odpowiedzi
    1. Zaskakują swą kokosowością xD Smak tego głównego składnika już nie może być bardziej intensywny :)

      Usuń
  45. Latem nakupowałam na promocji po 2,99zł/250g :) Kupowałam hurtowo.. część zjadaliśmy w domu a resztę mroziliśmy :) Teraz to pewnie tylko z 2 kg. zostały z naszych zapasów ;/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O, to bardzo zazdrościmy, bo my w tym roku narobiłyśmy zapasów przeróżnych owoców ale akurat o borówkach zapomniałyśmy :/

      Usuń
    2. Ja jeszcze mam wiśnie.... miałam maliny i czereśnie ale maliny zostały przerobione na sok a czereśnie poszły do bułeczek... zauwazyłam jednak, że nie każde owoce nadają się do mrożenia bo traca smak np. truskawki :( A o borówkach musicie pamiętać w tym roku :)

      Usuń
    3. My zamroziłyśmy śliwki, jeżyny, maliny, truskawki, mango, porzeczki, wiśnie a później to duuuużo dyni xD Mrożone truskawki może trochę tracą na smaku ale w galaretce, koktajlu czy budyniu są o wiele lepsze niż te wekowane (bo te to dopiero tracą aromat i smak) :)

      Usuń
    4. To i tak sporo zamroziłyście ;) Ja to nawet nie wiem jak smakuje dynia ;P

      Ja truskawki to lubię tylko świeże te mrożone mi nie smakują a owoce ze słoika to już w ogóle i to każde... Dla mnie to nie to samo - nie ma to jak świeże owoce chociaż borówki nie straciły na smaku w ogole ;)

      Usuń
    5. Nie jadłaś nigdy dyni!! Kobieto nie wiesz co tracisz xD Dajemy Ci nowe zadanie, które musisz wykonać! Robisz krem z dyni albo pieczesz ją w piekarniku :P

      Usuń
    6. Z chęcią bym spróbowała ale u mnie w mieście nikt dyni nie hoduje i nawet nie mam jak jej kupić a tym marketowym nie ufam ;/ Nutelli też nigdy w zyciu nie jadłam i chociaz nie lubię słodkich kremów ciekawi mnie jej smak... Niestety w moim mieście nie można kupić takiej porcji na raz (15g), nie znam też nikogo z większego miasta by poprosić by kupił (kosztuje to około 2 zł) i mi wysłal listem bym mogła spróbować, więc smak nutelli już zawsze będzie dla mnie zagadką ;/ Zresztą tak jak i dyni chociaż po spróbowaniu deserków Primavika mam jej lekki posmak ;)

      Usuń
    7. Akurat w deserkach od Primavika na próżno szukać smaku dyni ;) Dynie możesz spokojnie kupić w markecie, bo ona nie wchłania tak pestycydów jak m.in marchewki czy pietruszka ;) A co do Nutelli to zaryzykuj i kup szklaneczkę 250g. Jeżeli Ci nie zasmakuje (w co wątpimy) to zawsze możesz zużyć ją do jakiś wypieków, bo naprawdę świetnie się w nich sprawdza :P

      Usuń
    8. Piszecie, że dynia tak nie wchłania chemii? W takim razie się skuszę - dzięki :) A te deserki to w smaku nie są czysto owocowe ale nie są złe ;)

      Co do Nutelli to i tak się boję bo nawet w drożdżówkach by się nie sprawdziła... w domu takich nie lubimy ;/ No nic mówi się trudno - smak nutelli będzie dla mnie zagadką....

      Usuń
  46. Bardzo miałam ochotę na rafaello ostatnio w sklepie - ale... gluten... a tu proszę przepios na nie bez G, i zrobię sobie sama:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O no to idealnie trafiłyśmy :D Koniecznie musisz wypróbować przepis, bo jest bardzo prosty. Nawet uzyskanie śmietanki kokosowej jest dziecinnie proste a tylko groźnie wygląda (same się przed tym broniłyśmy :P )

      Usuń
  47. Dziewczęta jak dostojnie wyglądają Wasze kuleczki - bardzo ładne zdjęcia a i przepis ciekawy

    OdpowiedzUsuń
  48. Śmietana kokosowa,a to niepodzianka .Pyszne kuleczki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak łatwa do zrobienia a niejeden deser zyskuje całkiem nowe smaki dzięki niej :)

      Usuń
  49. uwielbiam kokosa, super przepis!

    OdpowiedzUsuń
  50. Zabrakło mi tylko niespodzianki w środku, ale ogólnie to były wyśmienite :) Następnym razem chcę z migdałem ! :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Następnym razem to w ogóle pokombinujemy z przepisem :)
      Może przez przypadek odkryjemy coś nieziemskiego w smaku :D

      Usuń
  51. Sto procent kokosa w kokosie - to coś dla mnie :D

    OdpowiedzUsuń
  52. Super pomysł i wykonanie. Ciekawa jestem jak smakują te kuleczki. Przyznam się szczerze że nie próbowałam nigdy ksylitolu, muszę nadrobić.

    OdpowiedzUsuń
  53. To coś dla mnie, idelnie się komponuje w moje smaki. Kocham kokos pod każdą postacią, a wydobycie maksimum smaku kokosowego zadowoli moje podniebienie. :)
    Porywam przepis i dziękuję. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można częstować się przepisem :)
      Bardzo nam miło i koniecznie prosimy dać znać jak smakowały :)

      Usuń
  54. Fajny przepis. Oprócz słodzika i wiórek różni się całkowicie od tego, który ja znam. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdrowszych wersji tych kuleczek jest całe mnóstwo :) Kiedyś skusimy się na taki z kaszą jaglaną.
      Twoje z czego się składały?

      Usuń
    2. U mnie raczej była to niezdrowa wersją. Dodałem m.in. margarynę kokosową, żeby spotęgować smak oraz nie zabrakło migdałów, o które Wasza siostra dopominała się w powyższym komentarzu. :)

      Usuń
    3. Wkrótce naprawimy ten błąd i zrobimy je ponownie z migdałami :) Margaryna kokosowa? Nigdy chyba nie trafiłyśmy na taką. Dziś kupiłyśmy olej kokosowy nierafinowany, który ma kokosowy aromat i tak myślimy co by tu mega kokosowego wykonać :)

      Usuń
    4. Cieszę się, że Was zaskoczyłem. Margaryna nazywa się Alsan i wielu wegan twierdzi, że jest w smaku podobna do masła. Co najważniejsze, tłuszcze w niej nie są utwardzone. Raczej sklepy ze zdrową żywnością, Evergreen, itp.

      Usuń
    5. Jak widać nie znamy wszystkiego :P Dobrze wiedzieć na przyszłość bo mimo, że margaryny nie używamy kiedyś może się przydać taka kokosowa :)

      Usuń
  55. Ze względu na moją alergię nie mogę jeść wielu rzeczy, a tu widzę wspaniałą alternatywę w 100% dozwoloną! Koniecznie muszę sobie zrobić takie raffaello! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Więc ten przepis jest specjalnie dla Ciebie :D
      Koniecznie daj znać jak smakowały :)

      Usuń
  56. Ostatnio uwielbiam wszystko co kokosowe, więc muszę się na nie skusić!

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za Twój poświęcony czas, a Anonimy prosimy o podpisywanie się :)