Babeczki z ciecierzycy bez mąki

Dziś jak co weekend przedstawiamy wam słodkości handmade. Są to niezwykle proste i szybkie babeczki bez grama mąki. Zastępuje ją ciecierzyca, która ani trochę nie jest wyczuwalna. Słodkość z bananów dominuje a przyprawy korzenne dodatkowo ją podkręcają. Zielony awokadowo-szpinakowy krem nie tylko nadaje uroku ale i niecodziennego smaku a wnętrze babeczki może ukrywać co tylko sobie wymarzymy (u nas jest to ukochany marcepan). Zachęciłyśmy? Wiec do dzieła! :)







Składniki (ok 15sztuk):

Babeczki
-3 szklanki ugotowanej ciecierzycy (około 2 szklanki suchej)
-2 jajka
-2 dojrzałe banany (najlepiej już czarne)
-1 łyżeczka proszku do pieczenia bez glutenu
-4 łyżki ksylitolu lub innej substancji słodzącej
-250 g jogurtu sojowego
-4 łyżki kakao/karobu
-dodatki: cynamon, przyprawa do piernika

Krem
-2 awokado
-2 banany
-ksylitol lub inna substancja słodząca według własnych preferencji
-duża garść świeżego szpinaku

Dodatkowo
-kulki marcepanowe


Ciecierzycę namoczyć na 24 godz. następnie gotować w świeżej wodzie przez godzinę.
3 szklanki ugotowanej już ciecierzycy zblendować z resztą składników. Masę nakładać do foremek (ok. ¾ wysokości), w środek włożyć kulki marcepanowe,  piec w 200‘C około 35 minut.

Składniki na krem dokładnie zblendować, nakładać do szprycy i dekorować muffiny.

I TO WSZYSTKO! :)


107 komentarzy:

  1. aaaa zakochałam się w tych małych pandach :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Aż bym nie miała sumienia zjeść, takie słodziutkie te babeczki! :D Chociaż nie... muszą być pyszne, to pewnie zaraz by wszystkie poznikały.

    OdpowiedzUsuń
  3. Śliczne babeczki, składniki na krem bardzo mnie zaskoczyły, nie spodziewałam się takiego połączenie, ale w sumie czemu nie. Wypiek z pewnością smakował cudownie;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Składniki na krem może i wzbudzą małą kontrowersję ale po spróbowaniu już o tym zupełnie nie myślisz :P Naszym priorytetem w testowaniu ciekawych połączeń jest nasz tata a jemu ten krem robimy niemal co tydzień bo tak go lubi (to o czymś świadczy :P).

      Usuń
  4. Jak zwykle boskie wypieki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. hahahaha i kto powiedział, że żeby coś było słodkie musi mieć tonę cukru! wystarczy spojrzeć na te babeczki, one są przecież takie słodziutkie, a te pandy... o matko <3 mistrzostwo dziewczyny i jeszcze z ciecierzycy! w życiu bym się nie kapnęła :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gdyby słodki wygląd nadawałby takiego smaku to byłoby pięknie! :D

      Usuń
  6. Jakie urocze te babeczki aż szkoda byłoby mi zjeść! :-) Nie dość, że są perfekcyjnie wykonane to jeszcze zapewne pyszne, a do tego zdrowe! Ach, czego chcieć więcej. :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Cudowne! Chyba się za nie zabiorę <3
    Z moimi zdolnościami manualnymi nie będą tak wyglądać, ale pewnie będą smaczne :3

    http://cute-world-by-iris.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie musisz je wykonać! Są bardzo proste ale jest jeden zasadniczy warunek. Dobry blender! :D

      Usuń
  8. Wasze pomysły przerastają naszą wyobraźnię. W życiu nie wpadlibyśmy na to,że z ciecierzycy i awokado można stworzyć takie pyszne cudeńka:)
    Pozdrawiamy cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Dziewczyny! Ale macie pomysły! Babeczki prezentują sie znakomicie! A figurki też są zjadliwe?;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To na szczęście plastikowe pandy wykałaczki! Chyba byśmy ryczały jak bobry gdyby ktoś je zjadł xD

      Usuń
  10. Kochane skąd Wy jesteście? My się w końcu na serio wprosimy.. bo słów już nie mamy tak to pięknie wygląda wszystko., a te pandy to słodziaki number one!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Okolice Kościana/Leszna/Śremu w Wielkopolsce a tak konkretnie to mała spokojna wioska gdzie zdrowe babeczki bez mąki to jakaś herezja :P Pandy wykałaczki są bardzo udanym prezentem świątecznym :)

      Usuń
    2. O kurcze, to pewnie często jeżdżę autem niedaleko Was! :)

      Usuń
    3. Przypadek?! Nie sądzę xD To przeznaczenie :D

      Usuń
  11. jak z ciecierzycą to ja się piszę :-) cudownie wilgotne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadza się! Są "zbite" i wilgotne, czyli dokładnie takie jak lubimy :)

      Usuń
  12. Ten krem wyszedł bajeczny, dobrze, że już moje dziecko śpi, bo by kazało mi je zaraz robić.

    OdpowiedzUsuń
  13. Krem jest obłędny! Chyba zaczynam żałować, że nie przepadam za awokado.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tutaj awokado właśnie za bardzo nie czuć, tylko głównie słodki banan :) Może w ten sposób byś się przekonała do niego :)

      Usuń
  14. O Boże, macie talent! JAKIE ŚLICZNE.
    W chwili wolnego czasu zabieram się za pieczenie! :)

    OdpowiedzUsuń
  15. I gluty Shreka tudzież Grincha na wierzchu :D Niemniej takie gluty z przyjemnością bym zjadła <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak na gluty to mają bardzo dobry smak i warto zaryzykować robiąc taki krem :D
      Ale tak w ogóle.... to wyobraziłyśmy sobie jak Shrek zdobi te babeczki swoimi glutami xD

      Usuń
  16. Ten krem jest boski :D Muszę w końcu zabrać się za jakiś ''strączkowy'' wypiek! Tyle dobrego o nich słyszałam ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak narobisz sobie kilka to masz idealną przekąskę na śniadanie do szkoły! :) Genialnie smakują i zaspakajają ochotę na coś słodkiego :)

      Usuń
  17. Takie słodkości to ja lubię- wręcz przepadam. A jaka cudna pandziasta dekoracja. No powiem szczerze, że już dawno nie widziałam tak gustownej i pięknej babeczkowej dekoracji. Aż szkoda jeść ;) Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Super zielony krem na górze tych babeczek. Ciekawy przepis i składniki.

    OdpowiedzUsuń
  19. Awokado, szpinak, ciecierzyca, banan, korzenie, marcepan... Ale dziwactwo! :D Trudno mi sobie wyobrazić smak tych babeczek. Skąd pomysł na takie połączenie składników?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. "Zbite" i wilgotne do tego mocno kakaowo-piernikowe, czyli dokładnie takie jak lubimy :) To jest jedno z nielicznych dziwactw, które smakują całej naszej rodzinie i robimy je dość często mimo, że co weekend staramy się wymyślić coś nowego :) Skąd pomysł? Po prostu przeglądamy różne blogi kulinarne i nauczyłyśmy się, że czasem warto poeksperymentować :D Ale to jest nic! Za tydzień albo dwa to w ogóle będzie zielone dziwactwo na blogu :P

      Usuń
  20. Niesamowicie pomysłowe i bardzo śliczne babeczki :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Cudowne....piękne....zjawiskowe i te zdjęcia. Aż żal byłoby zjeść i naruszyć tą piękną dekorację :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Kusicie :)

    A jak tam z tym chlebkiem? Patrzyłyście jeszcze w Biedronce ? ;)

    OdpowiedzUsuń
  23. Ok, przyznaję że to jeden z dziwniejszych przepisów na babeczki który spotkałam, ale... czemu by nie spróbować? Planuję je zrobić za tydzień do szkoły, dam znać jak wyjdą.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. "Zbite" i wilgotne do tego mocno kakaowo-piernikowe, czyli dokładnie takie jak lubimy :) Jeżeli preferujesz takie smaki to jest to coś idealne dla Ciebie :D Czekamy z niecierpliwością :D

      Usuń
    2. Uwielbiam kakao i piernik, także muszę spróbować. Dam znać na pewno.

      Usuń
  24. Aaaa pandy! zakochałam się <3

    OdpowiedzUsuń
  25. Fajny patent na krem idealny na wiosenny stoł. Pandy oczywiscie zwiekszaja estetyke babeczki. Swietny przepis dziewczyny !!!

    OdpowiedzUsuń
  26. Pięknie i smakowicie wyglądają :)) Chętnie bym je zjadła:P

    OdpowiedzUsuń
  27. Fajny przepis, jestem ciekawa jak smakuje taki krem ze szpinakiem, czy by mi zasmakował :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W tym kremie to banan dominuje a tego trawiastego posmaku szpinaku w ogóle nie czuć :)

      Usuń
  28. I nabrała mnie ochota na babeczki ;_;
    Jeszcze te słodkie pandy aww *_*

    http://hime-ari.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  29. Najbardziej podoba mi się zieloność tego kremu, ale ten przepis na babeczki z ciecierzycy jest świetny :) No i jeszcze te wesołe pandtki całość ubogacają :):)

    OdpowiedzUsuń
  30. Babeczki z ciecierzycy zapowiadają się ciekawie i chętnie wypróbuję przepis, tak samo jak na zielony krem - większości kremów do babeczek nie mogę, a tu proszę idealny dla mnie! :D A pandy wymiatają! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krem jest lekki, gdzie banan w smaku dominuje :) Jest to totalne przeciwieństwo typowych tłustych kremów :)

      Usuń
  31. gdybym nie wiedziała to powiedziałabym, że są to sklepowe babeczki pełne cukru, tłuszczu i sztucznych barwników! Ale przeżyłam zaskoczenie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Co jak co ale Ty dobrze wiesz, że można zjeść pysznie i do tego zdrowo :D Ten bezglutenowy przepis jest idealny dla Ciebie :)

      Usuń
  32. Te Pandy też jadalne? ;p
    Mariusz

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli lubisz plastik to tak ;) Ale zjedzoną pandę odkupujesz.

      Usuń
  33. Świetne babeczki! I pomysł i wykonanie na medal :) Mnie bardzo kuszą.

    OdpowiedzUsuń
  34. Jakie fajne te babeczki, ale najbardziej urzekł mnie krem z awokado :-)

    OdpowiedzUsuń
  35. urocze, kolorowe, wiosenne! "schowałabym" dużo marcepanu w środku:) czy ciasto z fasolą zamiast cieciorki również wyjdzie takie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Schować w środku można dużo wszystkiego czego tylko dusza zapragnie :D Tak, z fasolą też wyjdzie pysznie, bo już kilka razy takie robiłyśmy ale nie polecamy puszkowanej fasoli tylko lepiej ugotować tą suchą :)

      Usuń
    2. oo, dziękuję:) mam fasolową fazę, a ciasta z fasolą jeszcze nie piekłam, więc mam już wyzwanie;)

      Usuń
  36. A u Was zawsze znajdzie się coś ciekawego i zdrowego ^^
    I te cudne pandy.. ach zakochałam się :D

    OdpowiedzUsuń
  37. cudności:D i te pandusie Wasze:P wygląda super:)
    Magda:)

    OdpowiedzUsuń
  38. I nawet pandy są na szczycie ! Fajne muffiny i jeszcze taki zieloniutki krem. Szalejecie z tymi słodkościami ! :)

    OdpowiedzUsuń
  39. Babeczki super, ale ten krem to mnie dopiero zaciekawił! Świetny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  40. O tak, zachęciłyście i to bardzo! Super apetyczne babeczki :)

    OdpowiedzUsuń
  41. Zachęciłyście, ale piekarnika na stancji brak:(! Muszę poczekac, az wroce do domu :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Znamy ten ból :/ My też wszystkie przepisy tworzymy tylko w weekendy w domu rodzinnym :D

      Usuń
  42. Macie niesamowitą rękę do wymyślania i pieczenia słodkości. Wasze wykonanie i dekoracje są zawsze fantastyczne! Muszę wypróbować ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękujemy :) I pomyśleć, że jeszcze 2 lata temu nie potrafiłyśmy nawet biszkoptu upiec xD

      Usuń
  43. Wyglądają przepyszne i te pandy super :) przepis spisuje

    OdpowiedzUsuń
  44. Zaskakujące połączenie. Uwielbiam ciecierzycę, ale do dzisiaj nie znałam wersji "na słodko". Wasze babeczki są przeurocze.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Babeczki czy ciasta z ciecierzycy lub fasoli są od jakiegoś czasu bardzo popularne w sieci, dlatego warto wypróbować ten przepis mimo, że wydaje się dość dziwny :D

      Usuń
  45. bardzo smaczne babeczki, fajny pomysł na krem :) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  46. Jadłam kiedyś te babeczki, tylko bez kakao, są rewelacyjne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bez kakao też są dobre, ale dla nas ciecierzyca/fasola + kakao to połączenie idealne i raczej z niego nie rezygnujemy :)

      Usuń
  47. Ależ cudne i zdrowe :) Nic tylko wcinać :D

    OdpowiedzUsuń
  48. Pięknie wyrosły, muszę wypróbować przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trzeba przyznać, że po wystudzeniu trochę klapną niestety :)

      Usuń
  49. ten zielony krem krzyczy do mnie "zrób mnie!" :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie nic tylko robić! Nie daj mu dłużej czekać! :D

      Usuń
  50. Potraficie mnie zaskoczyć :D Świetne babeczki!

    OdpowiedzUsuń
  51. Fajny przepis chętnie go wyprubuję ^.^

    OdpowiedzUsuń
  52. Wspaniałe, a jakie te pandy urocze ;)

    OdpowiedzUsuń
  53. Krem ze szpinaku, toz to rewolta, czuję przez skórę przewrót kwietniowy w mojej kuchni :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie musisz go przygotować skoro już wizualnie Cię przekonał :) Zdrowy szpinak elegancko można przemycić a w smaku nie jest wyczuwalny :D

      Usuń
  54. Jadłam kiedyś z fasoli ale na słono z pomidorami, takiej wersji jeszcze niegdy nie próbowałam a pandy zachęcają do jedzenia. Sandra :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Strączkowa wersja wypieku na wytrawnie również niebawem będzie miała swoją odsłonę na blogu i to przepyszną!!! Zaglądaj, zaglądaj :D

      Usuń
    2. W takim razie jestem bardzo ciekawa efektu i czy to będzie to co ja kiedyś jadłam. Sandra

      Usuń
  55. Jeju, skąd Wy bierzecie pomysły na takie wypieki? *.*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chyba z głowy :P Inspirują nas różne rzeczy więc pomysły czasem przychodzą niespodziewanie (najczęściej przed snem... dziwne :P).

      Usuń
  56. Pięknie wiosenne i na pewno pyszne :) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  57. Krem - mistrzostwo świata! :D Pozwolicie, że zrobię go bez muffinek? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Absolutnie nie wyrażamy zgody :P To połączenie jest niczym galaretka w delicjach. Możesz je zjeść osobno ale razem smakuje najlepiej xD
      Tak serio to oczywiście, że tak i mamy nadzieję, że jeśli Ci posmakuje to muffinki również wykonasz :P

      Usuń
  58. kochane Pandy, jak zwykle jestem pod wrażeniem i zwijam kilka tych babeczek ! <3

    OdpowiedzUsuń
  59. Śliczne babeczki!
    Można jedną z pandą...?

    OdpowiedzUsuń
  60. Ale czadowo wyglądają te pandy! :-)

    OdpowiedzUsuń
  61. Muszę w końcu wypróbować ten zielony kremik bo bardzo interesuje mnie jego smak ! :D Babeczki wyglądają bardzo, bardzo kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
  62. Wyglądają uroczo z tymi pandami :)

    OdpowiedzUsuń
  63. Robiłam, robiłam!!!! Smakowały genialnie! Moja rodzinka była zaskoczona, że są z ciecierzycy! ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super! Cieszymy się, że podjęłaś się przepisu :) Następnym razem pamiętaj aby pstryknąć fotki i nam przesłać (nawet bez wielkich ozdób, po prostu chcemy również mieć pamiątkę od czytelników :P).

      Usuń

Dziękujemy za Twój poświęcony czas, a Anonimy prosimy o podpisywanie się :)

Copyright © 2016 Candy Pandas , Blogger