niedziela, 4 października 2015

Chlebek jaglany z suszonymi owocami (bez mąki, glutenu, vegański)

Jakiś czas temu prezentowałyśmy Wam wytrawną wersję chlebka z kaszą gryczaną i suszonymi pomidorami, więc dzisiaj proponujemy zapowiedzianą wcześniej słodką odsłonę chlebka z kaszą jaglaną i suszonymi owocami. Taki wypiek doskonale sprawdzi się klasycznie w formie kanapki z ulubionym smarowidłem (ale raczej nie z pasztetem :P) lub pocięty w prostokąty jako batonik na drugie śniadanie :) Życzymy wszystkim udanej niedzieli!







Składniki (keksówka dł: 23cm):
-75g suchej kaszy jaglanej + 1,5 szkl. wody
- ½ szkl. słonecznika
- ¼ szkl. płatków migdałowych
- ¼ szkl. ziaren lnu
-5 łyżek lnu mielonego
-2 łyżki łupin babki plesznik
-2 łyżki słodu ryżowego (może być inny słód lub miód)
-15g oleju kokosowego
-40g suszonych moreli
-30g suszonej żurawiny
-30g suszonych śliwek
- ¾ szkl. wody

Kaszę najlepiej ugotować kilka godzin wcześniej w 1,5 szkl. wody (przed gotowaniem suchą kaszę przepłukać kilka razy we wrzątku i kilka razy w zwykłej wodzie). Suszone owoce jeśli są siarkowane najlepiej namoczyć w ciepłej wodzie na ok 20 minut (później za mocno napęcznieją) i spróbować je nieco umyć (lekko pocierając). Następnie pokroić na mniejsze kawałki. Słonecznik i migdały uprażyć na patelni, zostawić do wystygnięcia. W ¾  szkl. ciepłej wody rozpuścić  olej kokosowy. W dużej misce wymieszać wszystkie suche składniki i owoce, zalać wodą z olejem, dodać słód i wymieszać. Przełożyć wszystko do formy, w której chlebek będzie pieczony (lekko ubić) i zostawić na godzinę do napęcznienia składników. Piec w 180’C ok 30 minut. Po tym czasie wyjąć chlebek z formy i ułożyć go górą do dołu na większej blaszce i piec kolejne ok 30 minut. Studzić chleb przez kilka godzin (najlepiej przez noc). 

(Piekłyśmy w małej, jednorazowej formie aluminiowej) 

_______________________


113 komentarzy:

  1. Słodko, zdrowo i pysznie. Ach, dodałabym porcję dżemu domowego i pyszna kolacja gotowa:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda apetycznie :3 ale z suszonymi pomidorami brzmi zachęcająco, będę musiała wypróbować przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Obie wersje są pyszne, więc warto zrobić taki na który właśnie mamy ochotę - słodki czy wytrawny :)

      Usuń
  3. W waszym chlebku więcej jest bakalii niż samej kaszy jaglanej haha :D Wygląda świetnie, podzielcie się :*

    I tak myślę... na pewno znaleźliby się odważni, którzy położyliby sobie na taką kromeczkę wielki kawał pasztetu XD

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Teraz widzisz jak wielka jest nasza miłość do bakalii :D <3
      Jak dobry pasztet to można spróbować takiego nietypowego połączenia, ale my nie zgłaszamy się na ochotników ;)

      Usuń
  4. Ajajaj, to musi być wspaniałe! Z jakimi dodatkami najbardziej lubicie go jeść?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jogurt naturalny albo serek wiejski :) Jednak jak nic nie ma pod ręką to nawet kawałki chlebka maczane w cynamonie smakują wybornie :D

      Usuń
  5. Pięknie się prezentuje na zewnątrz, a wnętrze wygląda chyba jeszcze lepiej :D Tyle dobroci w środku :) Przepis genialny! Chlebek można na prawdę jeść pod różną postacią, co daje wiele możliwości i o nudzie nie ma mowy :D

    OdpowiedzUsuń
  6. A ja jakoś nie lubię miękkich owoców w chlebie. Cała reszta mi odpowiada. A ten chleb jest zupełnie bez soli?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, ten jest bez soli ale jeśli lubisz kontrasty to można dodać pewną ilość. Czasem sól wydobywa słodki smak, więc może to sprawdzi się i w tym wypieku :)

      Usuń
  7. Wspaniały chlebuś. Oj zjadłabym pajdę z masłem :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jejku, dziewczyny, czy Wam kiedykolwiek coś nie wyszło? :D Chlebek wygląda genialnie i pewnie jeszcze lepiej smakuje. :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj było parę takich przypadków np. chatka puchatka, która choć była pyszna to nie wyglądała w ogóle apetycznie, bo się zmoczyła i rozjechała. Zakwas na chleb już trzy razy nam nie wyszedł! Także nie zawsze jest pięknie ;P

      Usuń
  9. Zdecydowanie pasuje mi to raczej do ostatniej opcji, czyli "jako batonik". Smarnęłabym masłem orzechowym, albo nawet samą osełką, żeby czuć smak chleba, i wio :3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z masłem orzechowym taki chlebek to pomysł koniecznie do zrealizowania :D

      Usuń
  10. o jeju jak miło, ja również życzę Wam miłej niedzieli :) Jak tam mieszkanko, urządziłyście się już? :3
    Ale do rzeczy xDD Chlebuś jak zawsze wspaniały, podobny troche do mojej mamy, bo zawsze nasypie do chleba wszystkiego, ale na pewno nie z kaszą jaglaną- wspaniale ^^ Ojojoj... nakruszyłyście, pozwólcie, że ja to odkurzę! ( do brzuszka xDD)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ajajaj zmieniłyście układ, czyżbyście bały się skojarzenia z moim syfiastym blogiem? :D Hahaha, ślicznie jest :*

      Usuń
    2. Już mieszkanko traktujemy jak nasze osobiste, także można się poczuć swobodnie. Teraz tylko pozostaje nam poznać miasto i póki co idzie nam to dobrze, bo znalazłyśmy super wegańską miejscówkę :D
      Haha jak mogłaś tak w ogóle pomyśleć? :* Parę osób powiedziało nam, że jest chaotycznie, więc staramy się jakoś bloga poukładać. Mamy nadzieję, że nam to wyszło :)

      Usuń
    3. wy zdolniachy moje! :) :D
      Nie wiem czemu... może dlatego, że Słodkie oskarżono bezpodstawnie o plagiat i przez to kochana zrezygnowała :< Bardzo wam wyszło, ale teraz i wcześniej bardzo mi się podobał :) A ludzmi się nie przejmujcie, jeden powie, że za ładnie drugi, że za dziwnie :)

      Usuń
    4. Na Słodkie czekamy aż się kochana zmobilizuje i do nas wróci, komuś musiało zależeć, żeby się wycofała z blogosfery...
      Akurat my nie odebrałyśmy tego źle tylko jako wskazówkę, że jednak osoby, które na co dzień nie mają do czynienia z blogami mają trudności w odnalezieniu się w naszych progach :)

      Usuń
    5. niestety :( Zdradziła mi, że musi zrecenzować jeszcze z dwa produkty i ucieka... nie mogę tego przeboleć :< Ale nikogo do niczego przecież nie zmuszę :(
      Kurde... to ja jakaś negatywnie nastawiona jestem... ajaj... Agusia nie ładnie xDD

      Usuń
  11. rzadko takie smakołyk iwcinam ale lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  12. O matko, to wygląda tak smakowicie. Zjedzenie dobrego śniadania jest moim największym problemem, nigdy nie wiem na co akurat mam chęć.:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Tyle tych chlebków robiłaś, że nawet nie pamiętam czy ten jadłam :P

    OdpowiedzUsuń
  14. Kiedyś próbowałam upiec taki chlebek- efekt końcowy fajny, ale musiałam sama go sobie zjeść, a szkoda, bo ten wyglada bardzo apetycznie:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. E tam, Ci co go nie jedli to się nie znają na dobrych rzeczach :D Trudno było tak zrobić zdjęcie aby cząstki owoców wyglądały apetycznie :)

      Usuń
  15. Wiadomo na zwierzęta trzeba mieć czas - to nie zabawka a żywa istota :) Ostatnio oglądałam prowokacje Betlejewskiego i tam właśnie sprawdzali jak ludzie reagują na krzywdę zwierząt. To smutne, że niektórym ich los jest obojętny :(

    A chlebek wspaniały ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Wygląda cudownie, musi bosko smakować, chętnie wypróbuję przepis :D

    OdpowiedzUsuń
  17. Patrząc na jego skład jestem pewna, że smakował świetnie ;) U mnie to i na lunch by się nadał - wygląda treściwie no i z pewnością jest bardzo zdrowy ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeżeli mamy być szczere to mogłybyśmy go jeść cały dzień do ostatniego okruszka, i tak zresztą było, bo mamy ogromną słabość do wszelkich bakalii pod jakąkolwiek postacią :D

      Usuń
  18. Chlebek pierwsza klasa :) Pyszna propozycja.
    Nominowałam Was dziewczyny do zabawy w Liebster Blog Award :) Będzie mi bardzo miło jeśli odpowiecie na moje pytania :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  19. Jaki zdrowy! A jaki pyszny musi być :)

    OdpowiedzUsuń
  20. ależ wypasiony! tyle w nim dobra, że aż chce się jeść:) byłby fajną alternatywą zbożowych batonów.

    OdpowiedzUsuń
  21. Może kiedyś zrobię coś takiego, akurat teraz nie mam w domu kaszy jaglanej, pomysł wasz jest przedni!

    OdpowiedzUsuń
  22. Uwielbiam takie bogate w środku wypieki! Kolejny przepis do kolekcji <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla nas jak jest w wypieku coś co można pogryźć to jest to ideał :) Czyli kolekcjonujesz przepisy a wypieki już nie bardzo? :P

      Usuń
  23. Wygląda świetnie :). Chętnie bym spróbowała jak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  24. ładnie wygląda, ale wolę zwykłe chleby ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My zwykłego chleba nie jemy, więc taka wersja nam bardzo odpowiada :) Ale możesz też go zrobić w formie batoników ☺

      Usuń
  25. Wygląda rewelacyjnie, taki na bogato, swietny musi byc

    OdpowiedzUsuń
  26. Dostałam "ślinotoku" na jego widok -pyszności :) , a jakie piękne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  27. Pysznie wygląda, musi być bardzo ciężki :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Piękny i pyszny chlebek. Super do pracy na drugie śniadanie. Jak dla mnie bez niczego. Sam w sobie jest bogaty smakowo :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nam też czasem wystarczy tylko posypać go cynamonem i jest cudnie :)

      Usuń
  29. Pysznie wygląda chlebek, z suszonymi owocami jeszcze nie jadłam :).

    OdpowiedzUsuń
  30. Wygląda ciekawie i pewnie jest tak samo pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  31. Wow wygląda genialnie i musi smakować wyśmienicie.

    OdpowiedzUsuń
  32. Jeżeli kiedykolwiek cokolwiek upiekę to właśnie taki chlebek. Wtedy też stwierdzę, że jestem perfekcyjną panią domu. :D Zjadłabym kromala takiego z dżemem lub powidłami, mmm. <3

    OdpowiedzUsuń
  33. ależ bogactwo składników :) to coś dla mnie.

    OdpowiedzUsuń
  34. Chlebuś samo zdrowie! Chyba będę musiała takiego zrobić :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może zaniechasz przez jakiś czas robienie granoli i zasmakujesz w takim chlebku z serkiem wiejskim :D

      Usuń
  35. Bardziej mi to wygląda na ciasto jaglane z bakaliami na wegańskie Boże Narodzenie. :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jakby się jeszcze dodało np. przyprawy do piernika to już zaleciałoby takimi klimatami :D Bardzo trafiony pomysł!

      Usuń
  36. xD u was to chlebek a ja robie podobnie wege pasztet :'D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Haha no to jesteśmy blisko :D Masz przepis na niego na blogu?

      Usuń
  37. Jak dla mnie to chyba zbyt wiele tych dodatków jak na chleb

    OdpowiedzUsuń
  38. oo coś fajnego:) ale powiem wam że w Lesznie w carfurze nie znalazłam nic z tej firmy:(
    Magda:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Leszczyński Carefour jest do kitu. Tylko raz tam byłyśmy i wystarczy :D

      Usuń
    2. aaa, czyli więcej tam nie bede szukać:P

      Usuń
  39. Ślinotoku dostałam :D Za te pyszności wszystkie rzucam nominację do LBA :))

    OdpowiedzUsuń
  40. haha... następnym razem jak będziecie pic to poproszę o zaproszenie, wygląda tak bardzo smacznie :D

    OdpowiedzUsuń
  41. Mmmm, bardzo smakowicie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  42. O takim chlebie jeszcze nie słyszałem - niesamowicie ciekawy przepis! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To jest nam miło, że szczególnie Ciebie udało nam się zaskoczyć :)

      Usuń
  43. Skąd Pandziaki Wy bierzecie takie pomysły ! Hello Kitty nigdy by nie wpadła na to żeby robić chlebek z kaszy i to jeszcze na słodko - ale szamałabym aż mi się uszy by trzęsły :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak ten z kaszą gryczaną się udał to z jaglaną też musiał. Chyba każda inna kasza a nawet ryż by się nadawał. Te popularne chleby z samych ziaren są trochę zbyt ziarniste a kasza fajnie wypełnia taki chlebek :)

      Usuń
  44. Koniecznie muszę go wypróbować, więc teraz już mam dwa chleby w planach :)

    OdpowiedzUsuń
  45. Chlebek wygląda rewelacyjnie i tak też musi smakować.

    OdpowiedzUsuń
  46. chlebek dla mnie ! zapisuje przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  47. chyba się zacznę u Was stołować:D

    OdpowiedzUsuń
  48. Ależ Wy tu że smakowitym chlebkiem wyskakujecie, a ja bidula mecze się na szpitalnym wikcie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W tamtym roku w tym samym czasie Angelika również tydzień była uwięziona w szpitalu, dlatego w tej kwestii Cię rozumiemy i bardzo wspieramy. Może, któregoś dnia przyjdzie kurier z paczką a tam taki chlebek xD

      Usuń
  49. kiedys jak byłam na diecie robiłam takie chyba trzeba znowu sie z nimi zaprzyjaźnic;)

    OdpowiedzUsuń
  50. Mm kolejny pyszny przepis, który wykorzystam. Dzięki dziewczyny :)

    OdpowiedzUsuń
  51. Świetny na przekąskę do pracy lub do szkoły. Ja bym zjadła z masełkiem :)

    OdpowiedzUsuń
  52. faktycznie wygląda jak batonik w dodatku ze zdrowych produktów jest zrobione, widać, że talentu kulinarnego wam nie brakuje

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taki mega baton xD Dzięki wielkie ale do tego chlebka nie potrzeba go zbyt wiele, dlatego każdemu się uda :)

      Usuń
  53. Taki w słodkiej wersji też jest bardzo kuszący. Dziewczyny obiecuję, że go zrobię ale gorzej będzie z jednym składnikiem. Chodzi o łupiny babki plesznik... Sandra :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiesz czym możesz ją zastąpić? Colon-C! Taki naturalny probiotyk na jelita. Ma bardzo fajny skład (babkę plesznik też) i idealnie wiąże takie cuda xD

      Usuń
  54. Ja lubię różne chleby i te ziarniste i te z kaszy, sama zrobiłam zakwas i od jakiegoś czasu tez robię żytnie chlebki ale z kaszy jaglanej jeszcze nie;)

    OdpowiedzUsuń
  55. Chlebek na słodko w sam raz dla mnie :D

    OdpowiedzUsuń
  56. Chlebek jaglany piekłam już jakiś czas temu. Był całkiem smaczny;)
    W waszym bardzo kuszący jest dodatek suszonych owocków:)

    OdpowiedzUsuń
  57. Podobny robiłam i wiem że jest przepyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  58. Ale pyszności przygotowałyście :)

    OdpowiedzUsuń
  59. Dziękuję, że przypomniałyście mi o swoich wypiekach! Pamiętam ten wpis, wydaje mi się, że widziałam go nie tak dawno, a tu data październik 2015 O.O Tym razem dodaję przepisy na chlebek jaglany oraz gryczany do zakładek i w końcu je wypróbuję. Na razie główkuję co tu przygotować na Wasz konkurs :D Zastanawiam się jaki chlebek pierw upiec, chyba zdecyduję się na wersję słodką ;)Muszę tylko znaleźć tę babkę płesznik.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak ten czas szybko leci :D
      Babkę plesznik ostatnio widziałyśmy w Lidlu a i w Biedronkach można ją znaleźć :) A nasza to tak naprawdę Colon-C z apteki, który w swoim składzie głównie z niej się składa xD
      Jeśli nie znajdziesz to zamień na dodatkową łyżkę lnu mielonego i nie powinien i tak się rozpadać :)

      Usuń

Dziękujemy za Twój poświęcony czas, a Anonimy prosimy o podpisywanie się :)