sobota, 28 maja 2016

Burgery na słodko z 3 rodzajów substancji słodzących (bez cukru białego, laktozy, wegańskie)

Jeśli pamiętacie nasz przepis na słodką pizzę to nie zdziwicie się, że burgery w takim wydaniu też postanowiłyśmy wykonać :P Wszystkie części burgera zostały wykonane bez dodatku białego cukru, zamiast tego użyłyśmy, syropu daktylowego, nektaru kokosowego oraz erytrytolu. Wszystkie możeci znaleźć w sklepie biogo.pl. Czy może być coś lepszego niż bananowa bułka z kremem czekoladowym, kotletem orzechowym i frużeliną truskawkową? Sami się zastanówcie! :D







Składniki:

Bułeczki bananowe (5-6 sztuk)
-150g mąki orkiszowej typ 700
-75g mąki żytniej pełnoziarnistej
-5g suchych drożdży
-135ml napoju roślinnego
-25g oleju kokosowego
-2 łyżki nektaru kokosowego
-100g banana
-2-3 łyżeczki cynamonu

Orzechowe kotleciki (5-6 sztuk)
-80g kaszy jaglanej
-200-250 ml napoju roślinnego
-4 łyżki masła orzechowego
-2 łyżki erytrytolu

Krem czekoladowy
-1 dojrzałe awokado
-3 pełne łyżki ciemnego kakao
-1-2 łyżki oleju kokosowego
-syrop daktylowy według uznania

Frużelina truskawkowa
-270g rozmrożonych truskawek
-100 ml wody
-3 pełne łyżki skrobii (u nas z tapioki)
-trochę soku z cytryny

BUŁECZKI BANANOWE
Napój, olej  i nektar roztopić razem. Dodać banana i razem zblendować na gładko. Mąki, drożdże  i cynamon dokładnie razem wymieszać. Do suchych składników dodać mokre. Dokładnie wymieszać ciasto drewnianą łyżką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (przykryć ręczniczkiem). Gdy ciasto wyrośnie formować kulkę podsypując wierzch mąką. Układać bułeczki w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Znów odstawić  na kilka minut w ciepłe miejsce aby nieco wyrosły. Po tym czasie delikatnie bułeczki ponacinać tworząc ‘+’, pędzelkiem pokryć odrobiną płynnego oleju kokosowego każdą bułeczkę i posypać je białym sezamem. Piec w 180’C ok 20 minut.

ORZECHOWE KOTLECIKI
Kaszę jaglaną przepłukać kilka razy we wrzątku, następnie ugotować w napoju roślinnym. Do ciepłej ugotowanej kaszy dodać masło orzechowe i erytrytol, wszystko wymieszać i pozostawić pod przykryciem do ostudzenia. Następnie formować kotleciki i piec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ok 20 minut w 200’C (do ładnego zarumienienia). Pozostawić do ostudzenia.

KREM CZEKOLADOWY
Awokado przeciąć na pół i łyżką wydobyć miąższ. Dodać resztę składników i wszystko dokładnie zmiksować blenderem na gładką masę.

FRUŻELINA TRUSKAWKOWA
Truskawki, 50ml wody, erytrytol i sok z cytryny umieścić w jednym garnuszku, całość zmiksować na gładko i podgrzać. W pozostałych 50ml wody rozpuścić skrobię i gdy masa truskawkowa zacznie się gotować wlać energicznie mieszając do powstania konsystencji kisielu. Frużelinkę schłodzić w lodówce.

Bułki przekroić na pół, posmarować kremem czekoladowym, ułożyć orzechowego kotlecika i polać frużeliną. Gotowe i smacznego! :)


Wegetariański obiad VII

110 komentarzy:

  1. Kiedyś jadłam burgery na słodko- oczywiście domowej roboty ale w innym wydaniu niż Wasza :) Wasza wersja jest wyśmienita - latem powinna pojawić się w każdej burgerowni ;)Oj widzę te burgery również na wszelkich festynach a w szczególnosci imprezach z okazji Dnia Dziecka... dzieciaki byłyby w niebo wzięte :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My np. nie raz zjadłybyśmy deser ale sycący więc taki burger to gwarantuje. Przynajmniej jak grupka przyjaciół poszłaby do takiej burgerowni to każdy znalazłby dla siebie coś ciekawego :D

      Usuń
    2. Jest w czym wybierać a deser czasami chcę się poczuć :) Poza tym Wasze burgery mogą stanowić sycący słodki obiad :) Zjeść takie dwa, trzy i można tylko potem bekać (na Kaukazie oraz w Chinach oznacza to, że było bardzo smaczne :P)

      Usuń
    3. U nas zdarzają się obiady na słodko i fakt te burgery też spełniły taką rolę xD

      Usuń
    4. Obiad na słodko??? Jak kto lubi :) Dla mnie obiad musi być wytrawny :)

      Wiecie? Jak tak teraz jeszcze raz patrzę na ten Wasz czeko krem z avokado to on bardzo przypomina mi powidła śliwkowe od Alfa-koszyk ;)

      Usuń
    5. Powidła wielbimy ale głównie te domowej produkcji :) Można połączyć je z tym kremem i będzie czeko śliwka :D

      Usuń
  2. Ale świetny pomysł!Kurcze,żeby takie coś było w restauracjach,to ja bym zawsze zamawiała!Najbardziej ten truskawkowy ,,ser topiony,, i kotlet z masłem orzechowym *.*

    OdpowiedzUsuń
  3. Nieziemskie! Muszę koniecznie wypróbować! Zwłaszcza te bułeczki. Tylko ja nie pracowałam nigdy z drożdżami suchymi i mąką orkiszową - zawsze mieszanka Lubelli 3 zboża i świeże drożdże. Ale kupię orkiszową i koniecznie wypróbuję - może mi nie wyjdą suche jak zawsze. Mega przepis!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My właśnie przeniosłyśmy się na suche drożdże bo są łatwiejsze w obróbce i zawsze czekają w szafie na olśnienie :D Mąka orkiszowa typ 700 bardzo ładnie rośnie, pełnoziarnista jest trochę cięższa ale zawsze można dodać trochę oczyszczonej. Banan nadaje super wilgotności i oczywiście smaku! :)

      Usuń
    2. O właśnie, mnie zawsze opadały te wypieki i były cięższe - tak samo na samej mące żytniej. Nie były takie puszyste i stawały się suche.

      Usuń
    3. Żytnia mąka ma mniej glutenu, więc też dodajemy do niej zawsze orkisz aby ją nieco podnieść :) Dodatek dyni, batata, ziemniaka lub banana rozwiązuje kwestie suchości :D

      Usuń
  4. Smakowicie wyglądają, swietny pomysł :D

    OdpowiedzUsuń
  5. ależ bombowe, widziałam wersję Marthy Stewart, mniej zdrową, ale Wasza ciekawsza:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Muszę przyznać, że burgerów na słodko to jeszcze nie jadłam. Ale wyglądają naprawdę super :) Skusiłabym się. A w dodatku to naprawdę zdrowe burgerki :) Orzechowe kotleciki bardzo mnie zainteresowały. Pozdrowionka serdeczne :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Kreatywne burgery :) Takich na słodko nigdy nie jadłam, aż mnie skręca z ciekawości jak smakują :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Kurczę, każdą z tych rzeczy zjem wielce chętnie, wręcz ze śpiewem na ustach! :D Fantastyczne bułeczki bananowe zapodałyście. Kotlet orzechowy też mi się strrrrasznie podoba. Krem z awokado to bomba! Frużelinę też często robię i kocham :) Ale wszystko razem w postaci burgera niestety nieszczególnie do mnie przemawia... Za dużo tej mieszanki wybuchowej jak dla mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Znamy osoby, które nie lubią łączyć rożnych smaków. Np. podczas obiadu najpierw jedzą ziemniaki, później surówke itd. My jesteśmy zwolenniczkami różnych połączeń w wieloskładnikowych kombinacjach :D W takim burgerze bułka jest odrobinę słodka głównie dzięki bananom, krem czekoladowy jest gorzki przez kakao i karmelowo słodki przez syrop daktylowy. Kotlet z kaszy jest głównie orzechowy co świetnie łączy się z czeko kremem a truskawkowy sosik nadaje owocowo-kwaskowej nuty.... Dla nas brzmi jak bajka xD

      Usuń
  9. Bardzo pracochłonne danie zrobilyscie, mnie się bardzo podoba. Pozdrawiam serdecznie -:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wszystkie wyglądają bardzo smacznie, a na tą chwilę wybrałabym te z masłem orzechowym :) Wczoraj jadłam mega słonego burgera buraczkowego i wolałabym 100 razy zjeść Waszego słodkiego :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Burgera na słodko jeszcze nie widziałam :D Chętnie bym ugryzła :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Pewnie będę jedyna, ale pomysł mnie obrzydził. Tak, hamby wyglądają ładnie i tak, są efektowne, ale nie chciałabym ich nawet spróbować. Przy słowie burger musi się pojawić wytrawny, słony smak. Vege ok, ale nie cukier.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie jesteś jedyna ale w mniejszości :D Niepotrzebnie kojarzyć burgery z słoną, mięsną wersją. Wiele osób je wypasione, wieloskładnikowe kanapki np. z bananem, masłem orzechowy, nutellą i dżemem więc to taka nieco inna wersja :D

      Usuń
  13. Kurde, wygląda genialnie :D. Jadłabym z wieeeelkim smakiem :D

    OdpowiedzUsuń
  14. Wasza pomysłowość nie ma granic!

    OdpowiedzUsuń
  15. Pomysłowe, ale słodyczy nie lubię, a burgery na słodko już na samą myśl mnie mdlą :-P.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak jak napisałyśmy wcześniej, niepotrzebnie kojarzyć burgery z słoną, mięsną wersją. Wiele osób je wypasione, wieloskładnikowe kanapki np. z bananem, masłem orzechowy, nutellą i dżemem więc to taka nieco inna wersja :D Ale rozumiemy uprzedzenia, nie każdy lubi taki zbiór różnych smaków :)

      Usuń
  16. Te bananowe bułeczki wyglądają ja normalne razowe pieczywo :P A rozlana frużelina jak sos pomidorowy! Burgery wyszły bardzo efektowne! Ciekawy pomysł, na który ja chyba sama bym nie wpadła :D Bo w końcu takie "szalone" pomysły na wypieki mają tylko Pandy ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nasze niektóre pomysły to w ogóle jakiś dziki spontan xD Pierwotny plan był inny i mniej kontrowersyjny ale wyszło jak zawsze :P
      Dziękujemy ;)

      Usuń
    2. Wyszło SUPER!!! - jak zawsze :P

      Usuń
  17. O mamo jaka pychota. Chcę z Wami zamieszkać i jeść takie cudowności :D

    OdpowiedzUsuń
  18. O takie słodziaki to byśmy zjedli :) burgery robimy wegańskie, ale tylko na słono :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Te burgery wyglądają świetnie! Gdybyście otworzyły swój 'healthy fast-food' to wróżę wam ogromną karierę :D

    Zapraszam Na Mojego Bloga Sakurakotoo

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fast-food nawet w zdrowej wersji u nas nie przejdzie na dłuższą metę ale słodka pandziasta kawiarnia już tak ^^ Dziękujemy :*

      Usuń
  20. No to mnie zaskoczyłyście na 100%! Burgery na słodko? Chcę <3 :D

    OdpowiedzUsuń
  21. Fantastyczny pomysł. Burgery na słodko, super wersja.

    OdpowiedzUsuń
  22. Czegoś takiego jeszcze nigdy nie widziałam ! Jestem pod wrażeniem i chętnie spróbowałabym tych burgerow. Świetny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  23. wyglądają jak dzieło sztuki! :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Żarłabym jak Reksio szynkę :D

    OdpowiedzUsuń
  25. Mnie się podoba truskawkowy,, sos pomidorowy,, :D czaderskie te burgery!

    OdpowiedzUsuń
  26. Nie przepadam za burgerami na słodko, ale parę osóbek dało by się oszukać że to mięsne burgery :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Jesteście kompletnie szalone :D i za to Was uwielbiam <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trzeba zmienić "Candy Pandas" na "Crazy Pandas" xD
      Dzięki :*

      Usuń
  28. Bardzo pomysłowe i niezwykle apetyczne burgery. :)

    OdpowiedzUsuń
  29. O rany, ale pychota. W życiu bym na taki przepis sama nie wpadła.

    OdpowiedzUsuń
  30. Na słodko jeszcze nie jadłam, ale wersja jest niezwykle zachęcająca :)
    Już się nie mogę doczekać świeżutkich polskich truskawek :)

    OdpowiedzUsuń
  31. niesamowity pomysł! raz że nie jadłam jeszcze burgerów na słodko, to nie pomyślałabym nawet, że można je tak pysznie i zdrowo przygotować!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My tak właściwie nie jadłyśmy nigdy prawdziwego burgera na słono xD

      Usuń
  32. Jedyne posmak słodkiego, jaki wyczuwałam do tej pory w hamburgerach, niosła za sobą mieszanka miodowo-musztardowa. Wasza propozycja bardzo mnie zaciekawiła! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tutaj słodycz bije pełną parą ale nie są przesłodzone. Elementy burgera idealnie się równoważą :)

      Usuń
  33. Wyglądają apetycznie.. jednak na słodko jeszcze nigdy nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  34. Wy jesteście niesamowite.:)
    Muszę Was zaadoptować.
    :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kolejne blogowe córy do wykarmienia :D
      A raczej my będziemy wirtualnie karmić mamusię xD

      Usuń
  35. takich burgerów to ja jeszcze nie jadłam!
    Sandicious

    OdpowiedzUsuń
  36. Ciekawy pomysł z użyciem różnych słodzików. Każdy ma inny smak i jest to wyczuwalne? czy jakby użyć wszędzie cukru to efekt będzie ten sam? Sandra :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W bułce bardziej wyczuwalny jest banan, krem czekoladowy posiada charakterystyczny, karmelowy smak syropu daktylowego, kotlet oprócz masła orzechowego ma też delikatny "efekt chłodzenia" erytrytolu, tak samo sos truskawkowy. Dodamy, że truskawki i erytrytol to super orzeźwiające połączenie :)

      Usuń
  37. W życiu bym tego sama nie zrobila ale pomyśl geeeeenialny! Moze zbieracie zamówienia? :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli otworzymy w przyszłości swoją kawiarnie to jak najbardziej będą nas cieszyć zamówienia :) Aktualnie nie mamy czasu na wypieki nadprogramowe :(

      Usuń
  38. Ależ pomysłowe burgery! Jeszcze nigdy nie jadłam burgera na słodko, ale bardzo mi się podobają burgery w Wasze wersji- idealnie trafiają w moje ulubione smaki i połączenia <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To mamy te same gusta smakowe :D My nigdy nie jadłyśmy prawdziwego burgera na słono :P

      Usuń
  39. jak ja żałuję, że mnie nie było przy konsumpcji :D
    cudne, szczególnie hamburger mnie zaślinił, dlatego leci do wypróbowania:)
    pozdrawiam cieplutko

    OdpowiedzUsuń
  40. Pomysł ciekawy, ale nie mój klimat ;-)

    OdpowiedzUsuń
  41. Będąc w Londynie zamówiłam burgera, a właściwie moja przyjaciółka zamówiła chwaląc je, że nigdy takich jeszcze nie jadłam. Zdałam się więc na nią. Jakie było moje zdziwienie kiedy dostałam burgera... z sosem przypominającym truskawkowy/malinowy dżem? Do dziś nie wiem co to dokładnie było - ewidentnie jakieś owocowe smarowidło, ale było to absolutnie fantastyczne. Połączenie z mięsem i dobrymi grillowanymi warzywami okazało się strzałem w 10! Wasz wygląda równie wspaniale to pewnie bym się zajadała. :D Niesamowity przepis!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to faktycznie ciekawe połączenie :P My za mięsem nie przepadamy ale nie zabraniamy nikomu dołożyć jakiegoś kotleta xD
      Dzięki :*

      Usuń
  42. doinwestowane te burgery :D pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  43. Jakie fajne pomysły, burgery wyglądają cudownie takie do schrupania na pikniku:)

    OdpowiedzUsuń
  44. Doskonały pomysł. Idealna alternatywa burgerów na letnie upały. Z przyjemnością zainspiruję się Waszym pomysłem. Orzechowy burger to musi być coś. Idealne połączenie smakowe. To po prostu musi smakować dobrze :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Inspiruj się ile chcesz :D Mamy nadzieję, że odkryjesz fantastyczne połączenie ulubionych smaków :)

      Usuń
  45. Genialny pomysł! Nie podejrzewałam waszych burgerów o to, że są słodkie, a tu krem czekoladowy, frużelina...:)

    OdpowiedzUsuń
  46. Jak żyję nie jadłam burgerów na słodko i w życiu nie wpadłabym na taki pomysł:) Z miłą chęcią bym ich spróbowała, szczególnie te bułeczki bardzo mnie ciekawią :)

    OdpowiedzUsuń
  47. Wygląda lepiej niż pozycje w restauracjach! :)

    OdpowiedzUsuń
  48. Burgery wyglądają cudownie. Wow! Uwielbiam słodkie, więc danie jest zdecydowanie dla mnie.

    OdpowiedzUsuń
  49. Świetny pomysł, oj zjadłabym z chęcią takiego burgera :-)

    OdpowiedzUsuń
  50. Powtórzę się, ale na prawdę coś niesamowitego! Macie pomysły :D

    OdpowiedzUsuń
  51. Jadłam burgery na słodko, ale w innym wydaniu. Tych też bym nie odmówiła :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wreszcie ktoś ma doświadczenie w ich odsłonie na słodko :D Dla nas jest to pierwszy taki przepis ale pewnie powtórzymy go z jakimiś zmianami :)

      Usuń
  52. takich burgerów jeszcze nie jadłam!

    OdpowiedzUsuń
  53. Burgery na słodko to dla nas nowość, ale koniecznie musimy wypróbować. Bułeczki wyglądają idealnie :)

    OdpowiedzUsuń
  54. Burgery jak marzenie, a propozycja sosów bardzo ciekawa i nieco zaskakująca, oczywiście pozytywnie! :D

    OdpowiedzUsuń
  55. Muszę przyznać, że często mam takie uczucie patrząc na Wasze wpisy, nie. Tytuły. Patrząc na coraz to nowsze tytuły często mam odczucie: "nie, niemożliwe. albo jest tam coś niezdrowego, albo taka potrawa nie miałaby w ogóle smaku, a co dopiero dobrego smaku". Wymyślacie często posiłki i połączenia smaków, które wydawałyby się nie do wymyślenia. Ale najwspanialsze jest to, że Wam się udaje :) I jak już kliknę na "niemożliwy" tytuł, to za każdym razem jestem w szoku i pod wrażeniem Waszego geniuszu :):) Brakuje mi tylko kucharza, który by mi to wszystko gotował :D :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lubimy zaskakiwać i z dziką radością przyjmujemy takie słowa uznania :D To nas tylko motywuje do dalszej ciężkiej pracy! Zachęcamy w ten sposób do eksperymentowania w kuchni i odkrycia w sobie "szalonego cukiernika" xD

      Usuń
  56. słodkie burgery,to coś nowego

    OdpowiedzUsuń
  57. Baaardzo ciekawy pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
  58. Nigdy takich burgerów na słodko nie jadłam. Wasze wyglądają obłędnie i mam ochotę sobie zaraz takie zrobić, a przynajmniej ukraść jednego ze zdjęcia ;)
    Zapowiada się ciekawie, muszę kiedyś spróbować takie zrobić ;)
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli uda Ci się jedno skitrać z ekranu to śmiało xD Ale polecamy własne kuchenne eksperymenty :)

      Usuń
  59. No takich burgerów zdecydowanie jeszcze nie jadłam :D
    Świetne! :P

    OdpowiedzUsuń
  60. Nigdy takich nie jadłam, ale pomysł baardzo mi odpowiada :D

    OdpowiedzUsuń
  61. Nigdy takich nie jadłam - ale wyglądają pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  62. O mamo! Jakaż to słodka rozpusta! :D

    OdpowiedzUsuń
  63. O kurcze, ale super pomysł. Zwłaszcza na Dzień Dziecka!

    OdpowiedzUsuń
  64. Wiedziałam, że za niedługo zaskoczycie mnie kolejnym genialnym pomysłem i się nie zawiodłam! REWELACJA <3

    OdpowiedzUsuń
  65. Panda naprawdę wygląda, jakby właśnie miała ochotę je zjeść :)

    OdpowiedzUsuń
  66. Świetne, pomysłowe i bardzo smakowite burgery <3

    OdpowiedzUsuń
  67. Tym przepisem mnie powaliłyście, chyba Was nie zdziwię jak powiem,że pierwszy raz spotykam się z takimi burgerami :D Spodziewałam się jakichś wyszukanych składników, a tu proszę prawie wszystko mam w domu. Podziwiam Waszą pomysłowość, jestem pewna, że jeszcze nie raz mnie zaskoczycie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Postaramy się zaskakiwać systematycznie aby emocje nie opadły xD
      Dziękujemy! :)

      Usuń
  68. Chyba sobie takie zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  69. A to ci pomysł. Naprawdę super. Nie jadłam nigdy. Większość składników jest dla mnie dość egzotyczna. XD

    OdpowiedzUsuń
  70. Jesteście genialne, aż mi ślinka pociekła!

    OdpowiedzUsuń
  71. Fajny pomysł, ale ja chyba wolę w wersji tradycyjnej, wytrawnej ;)

    OdpowiedzUsuń
  72. Wyglądają świetnie, ale jako fanka czerwonego mięsa wybrałabym chyba klasycznego burgera wołowego i lody z bitą śmietaną na deser ;)

    OdpowiedzUsuń
  73. Bułeczki zrobię napewno tylko w wersji bezglutenowej 😀 całość jest bardzo ciekawa... Ja zawsze jem burgera z cebulą.... Wiec nie wiem jak mam to pogodzić :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taką niegroźną barierę psychiczną łatwo pokonać gdy wgryziesz się w słodkiego, pysznego burgera :D Bułeczki w wersji bez glutka wychodzą nam niczym małe kamienie, więc czasem robimy odstępstwa dla drożdżowych wypieków :D

      Usuń
    2. Aa dobrze wiedzieć :-) bo może się przekonam, przecież masło orzechowe uwielbiam

      Usuń
  74. takie burgery to można jeść kilogramami

    OdpowiedzUsuń
  75. Wariactwo totalne! :D Jednak, bez obrazy, ja i tak bym podziękowała. :P

    OdpowiedzUsuń
  76. Wprawdzie jestem po śniadaniu ale chętnie bym zjadła Wasze burgery 😍

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za Twój poświęcony czas, a Anonimy prosimy o podpisywanie się :)