niedziela, 19 czerwca 2016

Orzechowe chlebki lniane (bez: mąki, glutenu, cukru, laktozy, wegańskie)

Dziś przepis na banalnie proste chlebki bez mąki idealne na chrupkie przekąski w ciągu dnia :) Najlepsze jest to, że len mielony i ziarna to taka podstawa a pestki dyni i orzechy można zamienić na dowolny mix ulubionych ziaren. Robiłyśmy już wersje ze słonecznikiem, wiórkami kokosowymi, otrębami gryczanymi itd. i za każdym razem wychodziły ciekawe chrupacze :) Zainspirowałyśmy się przepisem od Healthy Dreams i Was również zachęcamy do eksperymentowania! :)







Składniki (blaszka A4 21x30cm):
- ½ szkl. ziaren lnu
- ½ szkl. pestek dyni
-1 szkl. posiekanych orzechów (u nas ziemne, laskowe, włoskie, nerkowce)
-1/3 szkl. lnu mielonego
- ¾ szkl. ciepłej wody
*- można dodać odrobinę soli do podkreślenia smaku 

Wszystkie suche składniki wymieszać, dodać wodę i znów dokładnie połączyć całość. Zostawić mieszankę na ok 30 minut. Po tym czasie jeśli masa będzie bardzo zwarta i zbyt sucha dolać jeszcze trochę bardzo ciepłej wody i wymieszać. Mieszankę przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, dokładnie łyżką wyrównać i ubić. Można dla ozdoby kawałki orzechów umieścić na powierzchni i docisnąć. Piec w 170’C ok 15 minut, po tym czasie wyciągnąć blachę i chwytając za papier wyłożyć delikatnie zawartość. Właśnie na papierze bez blachy ponownie włożyć chlebki do piekarnika na kolejne 15-20 minut. Następnie wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim chlebki najlepiej na całą noc. Następnego dnia dużym i ostrym nożem pociąć całość na mniejsze kawałki. 

Uwaga!: Od dodatków zależy czas pieczenia, należy sprawdzić czy środek jest dobrze wypieczony, ale nie może też być zbyt suchy, ponieważ będzie kruszył się podczas krojenia. Jeśli będą po pokrojeniu zbyt wilgotne można znów wstawić je do piekarnika na 5 minut.


114 komentarzy:

  1. Wyglądają jak ciasteczka ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jakby tak dodać do nich suszone owoce to mogą być jako ciasteczka :D

      Usuń
    2. Wystraczy posmarować masłem orzechowym ♥

      Usuń
  2. ale cudowne do chrupania :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super zdrowa przekąska :) W wersji na słono można dać np. suszone pomidory, a na słodko - rodzynki lub inne suszone owoce :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, to jest najlepsze, że za każdym razem można wyczarować zupełnie różne smaki :D Dlatego one nigdy się nie znudzą ;)

      Usuń
  4. i takie przekąski to można jeść kilogramami nie bojąc się o swą wagę ;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nawet nie da się ich zbyt dużo, bo szczęka odmówi posłuszeństwa xD

      Usuń
  5. Bardzo podoba mi się pomysł. Chlebki wyglądają bardzo smacznie ☺ mniamm

    OdpowiedzUsuń
  6. Jakie one musiały być pyszne - podoba mi się to, jak fajnie są zlepione i z jakich składników się składają ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale pięknie wyglądają. Świetny pomysł! Już widzę jak dobrze takie chlebki by smakowały z awokado albo masłem orzechowym. Pychotka. Tego typu przekąska pewnie też świetnie sprawdzi się podczas wypadu na miasto, pracy czy szkoły. W końcu ile można tych bananów jeść. ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z awokado to też dobry pomysł :D Musimy to połączenie spróbować, bo wiemy już, że z masłem orzechowym smakuje genialnie :D
      Haha dokładnie, nam się już banany też trochę zbrzydły :P

      Usuń
  8. Takie proste a jakie smakowite muszą być. Super przepis.
    Muszę wypróbować.

    OdpowiedzUsuń
  9. niezła mieszanka:)
    do przegryzania idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  10. *.* Wiecie co? Zjadłabym od razu całość. :D

    OdpowiedzUsuń
  11. oj takie chlebki są baardzo popularne w Norwegii! nazywają się knekkebrod i można je kupić w każdym sklepie ale wiele osób piecze je samodzielnie:) tylko są cieńsze i jeśli z dodatkiem orzechów to drobniej posiekanych- uwielbiam ale piekę rzadko bo nie potrafię się im oprzeć!
    Wasze wyszły genialnie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to nawet nie wiedziałyśmy, że gdzieś można takie kupić :D Na szczęście do Norwegii nie trzeba jechać aby takie chlebki zjeść :D Dziękujemy :*

      Usuń
  12. Chlebki samo zdrowie! Uważam że to dla nich idealna nazwa, pięknie się prezentują!

    OdpowiedzUsuń
  13. Świetne! Na pewno wypróbuję przepis

    OdpowiedzUsuń
  14. Takie chlebki to ja rozumiem, bo te Sunbites i inne tym podobne to syf.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Innych gotowców pseudo zdrowych nawet nie kupujemy :D

      Usuń
  15. Zaskoczyło mnie, że się tak trzymają bez np. miodu. Muszę to sprawdzić naocznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Wykorzystam przepis :) Sądziłam zawsze, że musi być jakieś spoiwo tzn. miód bądź jakiś syrop:) Sama obecność wody mnie pozytywnie zaskoczyła :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też dotąd spotykałam się z takimi przepisami, gdzie składnikiem łączącym był zazwyczaj miód, a tu woda ;)

      Usuń
    2. Nas też to bardzo zaintrygowało i nie sądziłyśmy, że to się może udać :D Nasze zaskoczenie było tak pozytywne, że teraz kombinujemy z dodatkami na przeróżne sposoby :D

      Usuń
  17. Pełne moich ulubionych rzeczy <3

    OdpowiedzUsuń
  18. No proszę, ale fajne! Coś czuję, że byłyby idealne do chrupania z hummusem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Potwierdzamy, że z hummusem z Biedry są przepyszne :D

      Usuń
  19. Robiłam kiedyś chlebki lniane, ale nie dodawałam do nich orzechów. Wasze właśnie dzięki dodatkowi orzechów wyglądają nieziemsko. Aż mnie serce boli, że nie mogę ich upiec. Wczoraj zepsuł mi się piekarnik :<

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Znamy ten ból zepsutego piekarnika aż za dobrze :/ Same lniane tylko z dynią i słonecznikiem też są pyszne :D

      Usuń
  20. Muszę zacząc piec chleb. Bo tu w Niemczech nie ma takiego wyboru jak w Polsce. A napewno było by smacznie zacząć dzień kanapkami z takim chlebem:) pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taki na kanapki też zamierzamy niedługo zrobić z kaszy gryczanej i jaglanej bez glutenu ale za to mięciutki :)

      Usuń
  21. Co za pyszności, wprost przepadam <3 <3 Chętnie wykorzystam przepis! :D <3

    OdpowiedzUsuń
  22. Ale pysznie wyglądają, może będę takie robić ukochanemu do pracy <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak ukochany to doceni to jak najbardziej zachęcamy :D

      Usuń
  23. Ciekawe i zdrowe, czego chcieć więcej? :)
    >FOXYDIET<

    OdpowiedzUsuń
  24. Są genialne! Idealne na rower lub w podróż :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Ooo jakie fajowe zrobię sobie takie bo teraz ja ciągle coś muszę chrupać:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do zdrowego chrupania nadają się idealnie i człowiek potem długo nie jest głodny :) A z takimi sklepowymi przekąskami to się by jadło cały czas ;)

      Usuń
  26. świetne, syte i przede wszyystkim zdrowe :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Na pewno zdrowe, ale nie wiem, czy by mi posmakowały:P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smakują na pewno osobą, które lubią chrupać orzechy :D

      Usuń
  28. Te chlebki wyglądają zdecydowanie lepiej i smaczniej od mojej wersji :D
    Jutro je robię! :D Nadmiar lnu trzeba wykorzystać :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pierwotna wersja też jest mega, choć pierwsze podejście nie do końca nam się udało ;) Ale przynajmniej miałyśmy dobrą granolę :P

      Usuń
  29. mmmniam! samo zdrowie! muszę wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
  30. Te chlebki są świetne i na pewno o wiele zdrowsze oraz smaczniejsze niż te ze sklepu czy piekarni ^-^

    Zapraszam na swojego Bloga Sakurakotoo

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jakby tak w jakiejś piekarni były tego typu chlebki dostępne to na pewno kupowałybyśmy je na kilogramy szczególnie kiedy nie mamy piekarnika w mieszkaniu :)

      Usuń
  31. Cudownie wyglądają. Z chęcią bym pochrupała takie :-)

    OdpowiedzUsuń
  32. A ja myślałam, że Wy ten chlebek kupiłyście. A to domowa robota. Duże wow :) On wygląda przepysznie dziewczyny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jakbyśmy gdzieś mogły takie chlebki kupić to na pewno na blogu byśmy też to ogłosiły xD

      Usuń
  33. Świetne takie chlebki, bardzo chętnie bym pochrupała. Zdrowa i pyszna przekąska! :)
    Pozdrawiam serdecznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  34. Pysznie wyglądają :) Trochę jak batoniki :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak się zrobi je grubsze i potnie na węższe kawałki to faktycznie mogą robić za batoniki :)

      Usuń
  35. Sa mega cudowne. Prawie czuję ich smak...

    OdpowiedzUsuń
  36. Rewelacyjne te chlebo-chrupaki ;)

    OdpowiedzUsuń
  37. Jesteście genialne,bi te chlebki wyglądają tak smakowicie,ze nie wiem!Wyslijcie mit troche!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczekuj dzisiaj gołębia pocztowego z paczką przy nóżce :D

      Usuń
  38. Wspaniała przekąska i zdrowa :) najbardziej jestem pod wrażeniem tego, że tak ładnie się skleiły wszystkie składniki :)

    OdpowiedzUsuń
  39. Wygladają mega! Chętnie wgryzłabym się w jedną sztukę :D :D

    OdpowiedzUsuń
  40. O, to ja na pewno bym źle dodała i musiałabym dziesięć razy dopiekać, w efekcie czego wyszedłby kamień do wywalenia :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aż za takiego kiepskiego kucharza się masz? :D No co Ty, przecież Twoje dania (szczególnie mięsko ze słodkim jogurtem) prezentuje się tak świetnie a to już jest wysoki level kucharzenia xD

      Usuń
  41. Idealne :) Ale bym takie pochrupała. Nawet teraz z wielką chęcią. Apetyczne. Muszą smakować świetnie. No i te orzechy! :) Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
  42. No no no, teraz wiem co przygotuję, tylko musze się zaopatrzyć w większą ilość orzechów bo już wszystkie zjadłam ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U nas orzechy kupuje się zawsze i wszędzie jak tylko ktoś jest na większych zakupach xD

      Usuń
  43. przepysznie wyglądają a i mało pracy przy nich- tylko lecieć teraz po orzechy :)i pichcić

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, to jest najprostszy przepis na chlebek jaki nam się udało zrobić, dlatego tak często je robimy :D

      Usuń
  44. Muszę je koniecznie upiec niebawem!!!

    OdpowiedzUsuń
  45. Świetnie wyglądają ,zjadłabym

    OdpowiedzUsuń
  46. Miłego wieczoru :)


    Poklikasz w linki? Odwdzięczam się :)
    http://bedifferent-ania.blogspot.com/2016/06/sammydresscom-ii-sheincom.html

    OdpowiedzUsuń
  47. Super, lepsze niż kupne. I nie łamią się, jestem pod wrażeniem.

    OdpowiedzUsuń
  48. Chlebki samo zdrowie. Świetne są przepisy, które można modyfikować i za każdym razem cieszyć się innym smakiem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Własnie to w nich cenimy :) Jest tyle możliwości a ogranicza nas tylko wyobraźnia :)

      Usuń
  49. Fantastyczne, nawet ja bym nie pogardziła :D

    OdpowiedzUsuń
  50. Super! Kiedyś robiłam ale bez orzechów a te wyjątkowo urodziwe :)

    OdpowiedzUsuń
  51. Zostałam wręcz zauroczona tymi chlebkami! Wyglądają niesamowicie, bardzo apetycznie! Podoba mi się w nich to, ze są naładowane dużymi kawałkami ziaren i orzechów :) Oj schrupałabym, i to nie tylko jednego :D

    OdpowiedzUsuń
  52. Chlebki wyglądają na bardzo zdrowe i kuszą swoim wyglądem;) Niedawno dużo czytałam na temat lnu mielonego i wiem, że ma właściwości odchudzające, także kolejny plus!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U nas len w każdej postaci to podstawa naszej diety :) Wiadomo, że temperatura piekarnika nie działa na jego korzyść ale i tak jest jedyny w swoim rodzaju :)

      Usuń
  53. Jadłam od Was te chlebki w innej wersji, chyba z kokosem? i powiem, że były świetne i bardo chrupiące. Sama mam zamiar je zrobić niedługo. Sandra :))

    OdpowiedzUsuń
  54. Świetny pomysł na przekąskę :) I do tego taką zdrową przekąskę :)

    OdpowiedzUsuń
  55. Ale pyszne smakołyki do pochrupania, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  56. Rewelacja, nie słyszałam wcześniej o takim przepisie:)

    OdpowiedzUsuń
  57. Koniecznie muszę je zrobić i spróbować, bo ślinka cieknie na sam widok! Pewnie są pyszne, a przy okazji naturalne i bez zbędnych dodatków :)

    OdpowiedzUsuń
  58. super chrupacze! i jaki przyjemny skład :)

    OdpowiedzUsuń
  59. Wspaniałe, świetny skład i wygląd! Brawo!

    OdpowiedzUsuń
  60. Bezkonkurencyjne. To musi smakować wyśmienicie :)

    OdpowiedzUsuń
  61. to naprawdę świetna propozycja ;)

    OdpowiedzUsuń
  62. Ależ prosty przepis! Koniecznie muszę upiec sobie takie chlebki, bo "chodzi" za mną taka przekąska już od dłuższego czasu:)

    OdpowiedzUsuń
  63. Choć nie przepadam za takimi rzeczami, muszę przyznać, że wyglądają nad wyraz smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  64. Świetne są te chlebki, wyglądają na prawdę pięknie. Jak będę miała czas przepis chętnie wypróbuję, bo również bardzo lubię dodatek siemienia lnianego :).

    OdpowiedzUsuń
  65. Świetny przepis! Bardzo fajne te chlebki!

    OdpowiedzUsuń
  66. Coś dla mnie. Szczególnie na moje wyprawy :) Bardzo mi się przyda ten przepis

    OdpowiedzUsuń
  67. Kromeczkę takiego chlebka z twarożkiem chętnie bym na kolację pożarła :) Świetny pomysł, Kochane Pandy! :D

    OdpowiedzUsuń
  68. Coś podobnego jadłam chyba tylko raz i mi smakowało, mimo że trochę nie moja bajka. Wasze bardzo pysznie wyglądają!

    OdpowiedzUsuń
  69. Super! Pamietam że jadłam kiedyś podobne i to bardzo często. Wasz przepis przypomniał mi, że trzeba do tego wrócić :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za Twój poświęcony czas, a Anonimy prosimy o podpisywanie się :)