sobota, 11 czerwca 2016

Zielone muffiny z jarmużem (bez cukru białego, laktozy, wegańskie)

Dzisiejszy przepis powstał na spontanie! Zadziałało kilka czynników:
1) zapotrzebowanie na wegańskie muffiny dla dziewczynki
2) szał na zielone wypieki
3) otrzymane od GlutenFreeBox owocowe wegańskie żelki bez cukru i glutenu
Muffinki są pyszne, kokosowe, wilgotne ale dopieczone z ciekawym smakiem, który nadaje jarmuż. Owocowe żelki a właściwie galaretki nadają im smacznego kontrastu. Dodatkowo babeczki są bardzo proste i długo zachowują świeżość.
Jak widać kochani wyobraźnia dziecka nawet z zielonych potworków potrafi zrobić słodkie, kolorowe żabki :P



Składniki (10-11 szt):
-200g mąki orkiszowej typ 700
-40g skrobi (u nas z tapioki)
-50g wiórków kokosowych
-120g świeżego jarmużu (bez łodyg)
-200ml mleczka kokosowego
-60g oleju kokosowego
-2 łyżki soku z cytryny
-90g ksylitolu 
-2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia na kamieniu winnym

Dodatkowo
-ubita śmietanka kokosowa
-wiórki kokosowe

Mąkę, skrobie, wiórki i kamień winny wymieszać w misce. Umyty, osuszony i pozbawiony łodyg jarmuż zmiksować blenderem wraz z mleczkiem i olejem kokosowym, sokiem z cytryny i ksylitolem. Suche składniki połączyć z mokrymi. Nakładać do papilotek i piec w 180’C ok 15-20 minut (należy sprawdzać patyczkiem czy dopiekły się w środku). 

Czy Wy również widzicie tutaj żabkę? :D
A teraz? xD

116 komentarzy:

  1. Swietne!No,jubilatka na oewno sie ucieszyla,sama bym chciala dostac takie babeczki! :D A jeszcze nigdy takich zielonych wypiekow nie jadlam,wiec wiecie :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zielony kolor się spodobał, więc wypiek się udał i przypadł do gustu :D Robisz świetne śniadanka także możesz jarmuż na słodko do nich też wykorzystać :)

      Usuń
  2. Wyglądają przepysznie
    pozdrawiam MARCELKA♥

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo atrakcyjne wizualnie :) Kolorek jest intensywny, piękny. Nawet zielona żabka (świeczka) dopasowana idealnie ;) Super to wygląda. Smaku ich jakoś nie mogę sobie wyobrazić. Nie pozostaje mi więc nic innego, jak podkraść Wam jedną i zapoznać się z tym jarmużowym szaleństwem. Pozdrowionka cieplutkie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. A jarmuż nie wpływa mocno na smak? Nie za bardzo przepadam za jego goryczą :( A żabki są urocze <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak jak szpinak w tego typu ciastach nie jest wyczuwalny tak jarmuż już swój charakterystyczny smak ma ale bynajmniej nie jest to goryczka :) Co ciekawe, niedawno powtórzyłyśmy babeczki ale ze szpinakiem, bo nam został i już stwierdziłyśmy, że nie smakują nam tak bardzo jak te jarmużowe :P

      Usuń
  5. ach te żabki :) widzę, że nie tylko moja córcia jest fanką żab :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A marzy nam się torcik żaba ale chciałyśmy zamówić z zagranicy taki naturalny zielony barwnik do masy i niestety minął rok ale nadal firma w PL nie sprowadza go :(

      Usuń
  6. Cudowne z looku :D i jeszcze takie zdrowe!

    OdpowiedzUsuń
  7. Od razu zobaczyłam żabkę, zanim jeszcze przeczytałam opis zdjęcia :D Muffinki świetne - pysznie zielone i jeszcze mają kokosowe akcenty. A ta śmietanka kokosowa to już w ogóle coś magicznego :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To super, że nie tylko my mamy taką szeroką wyobraźnię :P Kokos z jarmużem stworzył genialny duet :D

      Usuń
  8. Tak intensywnie zielonych mufinek to jeszcze nie widziałam , podoba mi się opcja z językiem i te i oczy czad. Jesteście mistrzyniami

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Haha dobrze, że nie tylko my widzimy z tego żabkę, bo nasi rodzice byli zdziwieni tym porównaniem :P

      Usuń
  9. Jest i żabka :D Piękne te muffinki :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wyglądają tak ładnie, że od razu bym je zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ależ to pomysłowe! Brawo :) I do tego zdrowe.

    OdpowiedzUsuń
  12. Urocze! Akurat moja siostra tutaj przechodziła i zażądała sobie takie na zakończenie roku szkolnego :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak siostra była grzeczna to warto jej takie zrobić :D Ty jeszcze w środek spokojnie możesz dodać masło orzechowe xD

      Usuń
  13. Ale zielono! No no, dałyście popalić :D Wspaniały wypiek :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Przecudnie się prezentują! I ten szalowy, zielony kolorek :) Musze w końcu dorwać jarmuż i też z nim poeksperymentować :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ja ostatnio strasznie łasuchuję, więc bym chętnie Wam te muffiny podkradła. Nie nie, nie jedną, a ze trzy przynajmniej :} Smakowite !

    OdpowiedzUsuń
  16. Chociaż nienawidzę żab to te muffinki mają tak piękny kolor, że na pewno pochłonęłabym jedną :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nasi rodzice żabki tutaj też nie widzieli :P Więc to chyba tylko opcja dla "wybranych" xD

      Usuń
  17. Wizualnie wyglądają świetnie, ale nie wiem, czy w smaku by do mnie trafiły :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jarmuż nadał im ciekawego charakteru i faktycznie nie każdemu może zasmakować :) Niedawno powtórzyłyśmy babeczki ale ze szpinakiem, bo nam został i już stwierdziłyśmy, że nie smakują nam tak bardzo jak te jarmużowe :P

      Usuń
  18. jak zwykle zresztą jestem pod ogromnym wrażeniem :D

    OdpowiedzUsuń
  19. Meeh, żelek nie lubię, ale wyglądają uroczo. Wyjadłabym sam jarmuż, albo... wcale bym nie jadła, bo byłoby mi szkoda takich arcydzieł (jak zwykle). :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My też żelek nie lubimy ale te z racji tego, że nie mają w sobie żelatyny bardziej przypominają owocowe galaretki :D Naprawdę bardzo dobre :)

      Usuń
  20. Jakie piękne i czytając składniki wydaje mi się, że sa pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  21. Nie tak dawno wypieki z dodatkiem szpinaku były dla mnie kosmosem. Trochę się z nimi oswoiłam to teraz wkraczacie Wy z muffinami z jarmużem :D I po co komu barwniki jak można stworzyć takie cuda dzięki naturalnym składnikom, a właściwie składnikowi :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A najlepsze jest to, że wypieki z jarmużem nawet nam bardziej smakują niż ze szpinakiem :D Szpinak wolimy w wytrawnych daniach czy sałatkach a jarmuż sam w sobie aż tak nie przypadł nam do gustu za to na słodko wymiata :)

      Usuń
  22. Taaaaak! Widzę żabkę, z dłuuugim jęzorem :P Fajowe muffinki! Poszalałyście z tym jarmużem :) dość intensywnie go czuć? Ale nawet jakby to kompletnie by mi to nie przeszkadzało, bo jarmuż uwielbiam ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Brawo! W nagrodę możesz sobie jedną muffinkę zabrać :D Jarmuż w wypiekach na słodko ma naprawdę bardzo ciekawy smak. My za samym jarmużem nie przepadamy, bo dla nas jest to bardziej taka twarda kapusta, więc wolimy szpinak w wytrawnych daniach. Za to jeżeli chodzi o słodkie wypieki to jarmuż zdecydowanie bardziej nam smakuje :) Jak powtórzyłyśmy te babeczki ale ze szpinakiem, bo nam został w lodówce to stwierdziłyśmy, że nie mają w sobie tego "czegoś" co nam bardzo przypadło do gustu w wersji z jarmużem :)

      Usuń
  23. Mufinki wyglądają bardzo ciekawie i smacznie.

    OdpowiedzUsuń
  24. Ślicznie się prezentują :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Smacznie wyglądają, poproszę jedną taką babeczkę :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Wyglądają fajnie ;D Ale ciężko by Wam było mnie przekonać do degustacji - nie moje smaki ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A jesteś z tych osób, które jak się zawezmą to nawet kawałka nie spróbują? Czy może na kęs dałabyś się namówić? :D

      Usuń
  27. Bardzo chętnie bym przygarnęła taką muffinkę. Wyglądają genialnie i bardzo ciekawa jestem jak smakują ;) A z żelkami to już w ogóle full wypas :D
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  28. Jejku jakie cudowne muffinki :-) też bym takie chciała :-)

    OdpowiedzUsuń
  29. Bardzo lubię takie wynalazki, teraz działam z cukinią na słodko i wytrawnie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O, a my jeszcze cukinii na słodko nie robiłyśmy :) To znaczy coś kiedyś próbowałyśmy ale nie wyszło ale wtedy to nawet jeszcze o własnym blogu nie marzyłyśmy :P Także może to nadrobimy :D

      Usuń
  30. Fajne słodkości :) Pomysłowo i ze smakiem!

    OdpowiedzUsuń
  31. Świetnie to wygląda! Dzieci na pewno były zachwycone. :)Zazdrościmy kreatywności, nam niestety nie zawsze wychodzą takie cuda w przypływie weny. Z przepisu na pewno skorzystamy. Uwielbiamy wykorzystywanie warzyw w tak cwany sposób. Pozdrawiamy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nam też nie raz wychodzą małe katastrofy i to zaplanowane przepisy a o dziwo takie akcje spontaniczne całkiem fajnie się prezentują :D Korzystajcie i smakujcie :)

      Usuń
  32. Jakie super! Takie zielone :) Uwielbiam jarmuż i jestem ciekawa bardzo tych babeczek. Zapisuję sobie przepis i na pewno kiedyś wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  33. wyglądają jak potworki ,super ! :D

    OdpowiedzUsuń
  34. Jak widać może być i pysznie i zdrowo

    OdpowiedzUsuń
  35. Bardzo lubię jarmuż, a to jest dość nietypowe jego wykorzystanie, ale pomysłowe i oryginalne! :)

    OdpowiedzUsuń
  36. Ślicznie to wygląda, ale mam traumę do takich babeczek. Dostałam kiedyś takie z pietruszką, fu :<

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z pietruszką? Ale, że na słodko tak? :P Oj to mogło być specyficzne :P

      Usuń
  37. Jeszcze nie jadłam jarmużu z żelkami;)

    OdpowiedzUsuń
  38. Super są! Bardzo estetyczne i kreatywne/ spersonalizowane ha, ha :)
    Poza xylitolem wszystko mi odpowiada :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie lubisz ksylitolu, nie możesz go, czy nie znasz i się jego smaku obawiasz? :) Oczywiście można dodać swój ulubiony słodzik :)

      Usuń
  39. urocze muffinki :) jarmużowych jeszcze nie robiłam, za to przyrządzałam ze szpinakiem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To koniecznie i z jarmużem wypróbuj, bo nam osobiście bardziej smakują niż ze szpinakiem :)

      Usuń
  40. Wyglądają genialnie!! ♥Pozdrawiam i zapraszam do siebie ♥ Buziaki!

    OdpowiedzUsuń
  41. Ależ piękne, kolorowe i takie radosne ! U mnie ostatnio też króluje jakoś zielony. Super przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  42. Muszę Was ukraść do siebie do domu i zamknąć w kuchni :p

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nawet nie musisz robić tego siłą, wystarczy dobry wabik xD

      Usuń
  43. Wyglądają naprawdę przepysznie, chętnie bym się skusiła :)

    OdpowiedzUsuń
  44. ja bym taką zieloną babeczkę zjadła, ale mój narzeczony już nie:P

    OdpowiedzUsuń
  45. wyglądają świetnie! takiego żywego koloru żaden barwnik nam nie da! muszę popróbować z przemycaniem warzywek do wypieków!

    OdpowiedzUsuń
  46. Jak je zobaczyłam myślałam, że ze szpinakiem, a tu jarmuż! Super pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  47. jarmużu jeszcze nie jadłem prawdę pisząc

    OdpowiedzUsuń
  48. przeurocze! kolor kuszący, zaskakujący i wbrew pozorom bardzo apetyczny:)

    OdpowiedzUsuń
  49. Ślicznotki te żabeczki :) Żelki bardzo mnie zaciekawiły, jak widać takie paczki co miesiąc potrafią zainspirować do wypieków :) Sandra :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak, już wiele obiadów i deserków sponsorowało nam Gluten Free Box xD Zdecydowanie warto zainwestować w takie pudełko jeśli ktoś lubi element zaskoczenia jak przy prezentach a nie ma czasu buszować po sklepach w poszukiwaniu ciekawych produktów :)

      Usuń
  50. Obowiązkowo do wypróbowania :) Wyglądają cudnie :)

    OdpowiedzUsuń
  51. Jakie urocze!Też jakiś czas temu robiłam podobne. Polecam też ze szpinakiem.
    PS. śliczna patera, skąd macie?? :) poluję na taką

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cały Wrocław przeszukałyśmy aby znaleźć taką patere a ostatecznie kupiłyśmy ją przez internet za 45zł :P Więc od razu polecamy przeszukać internetowe oferty :) Ze szpinakiem też robiłyśmy ale według nas jarmuż nadaje im ciekawszego smaku :)

      Usuń
  52. Bardzo fajny pomysł na zielone muffiny :) piękne i zdrowe :)

    OdpowiedzUsuń
  53. Muffiny i jarmuż? Takie połączenie kupuję od razu. Jesteście niesamowite. Uwielbiam Wasze pomysły i jestem pod ogromnym wrażeniem kreatywności. Prezentują się świetnie, nieodpartego uroku dodają im te małe biedronki :)

    OdpowiedzUsuń
  54. Wyglądają pysznie
    Mogłabys poklikac u mnie ? odwdzięczę się marrstyle.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  55. Wiem, że już to mówiłam i się powtarzam- ale wciąż mnie zaskakujecie swoimi pomysłami :) Koniecznie muszę wypróbować połączenia jarmużu i kokosa, bo do tej pory piłam tylko jarmuż z pomarańczą i jabłkiem i smakowało genialnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To my z kolei musimy koniecznie wypróbować połączenie jarmużu z pomarańczą i jabłkiem :D

      Usuń
  56. Pyszne babeczki! A jako żelkożerca zainteresowały mnie te wegańskie żelki - super, że jest coś takiego na rynku, bo staram się nie jeść żelatyny.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A my właśnie żelków nie lubimy za taką gumową strukturę i sztuczny posmak owoców. Te za to są jak małe galaretki z wyraźnym smakiem soku owocowego :D

      Usuń
  57. Wow..! kolorowy zawrót głowy i w dodatku słodki ;)

    OdpowiedzUsuń
  58. Wyglądają obłędnie :D Zdrowe, zielone słodycze, to jest coś, co powinno częściej trafiać na mój stół :D

    OdpowiedzUsuń
  59. Prześliczne muffiny. Ostatnio myślałam o upieczeniu zielonych babeczek, ale z dodatkiem szpinaku. Jarmuż tez brzmi świetnie!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szpinakowe też robiłyśmy ale według nas szpinak nie nadaje babeczkom tego charakterystycznego smaku jaki ma jarmuż :D

      Usuń
  60. Super babeczki, świetnie się prezentują! I ten kolorek <3

    OdpowiedzUsuń
  61. Dziewczyny urocze są te muffiny! Każdy pewnie by się na nie rzucił ze smakiem :D

    OdpowiedzUsuń
  62. No tak, a ja się zastanawiałam, czy w tym roku nie zasiać sobie na ogródku jarmużu. Trzeba było siać i robić takie pyszne wypieki.

    OdpowiedzUsuń
  63. 3 2 1 .... dostałam ślinotoku. :)

    OdpowiedzUsuń
  64. Super kolor! Po szale na ciasta ze szpinakiem czas na ciasta z jarmużem :D

    OdpowiedzUsuń
  65. Wyglądają bardzo apetycznie i kolory są wspaniałe. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  66. nie przepadam za mufinkami, mam takie doświadczenie, że każda dziewczyna, która nie umie gotować, jak już musi coś upiec to pada na mufinki, Wy oczywiście bezsprzecznie jesteście mistrzyniami i wasze mufinki są oryginalnie zielone, w kolorze który ostatnio lubię, próbowałbym

    OdpowiedzUsuń
  67. Super wyglądają , dawno już nic nie piekłam czas to nadrobić .

    OdpowiedzUsuń
  68. Pierwszy raz coś, co mnie totaaaaalnie nie jara. Wreszcie się nie ślinię do monitora, hihi.

    Wiórki, a pfe.

    OdpowiedzUsuń
  69. Zrobiłyście mi konkurencję!;P Uwielbiam muffiny, ale takie zielone są mega oryginalne!

    OdpowiedzUsuń
  70. Macie niesamowitą wyobraźnię :) Żabki są przeurocze :)

    OdpowiedzUsuń
  71. Przeuroczo się prezentują.

    OdpowiedzUsuń
  72. Wyglądają wspaniale.
    Wasz blog jest pełen wiedzy, barw i smaków - i za to Was uwielbiam

    OdpowiedzUsuń
  73. Świetny pomysł. Byłam przekonana, że to klasyczny szpinak a tu miłe zaskoczenie. Słodkie te żabki :)

    OdpowiedzUsuń
  74. O! Z jarmużem jeszcze nie próbowałem! Muszą być mega <3

    OdpowiedzUsuń
  75. Kolorek tych jarmużowych muffinek wyszedł nieziemski! ;)

    OdpowiedzUsuń
  76. Jest żabka, potwierdzam! :) Piękne

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za Twój poświęcony czas, a Anonimy prosimy o podpisywanie się :)