czwartek, 22 grudnia 2016

Jagielnik z ryżem i kokosem z kokosowymi bałwankami (bez glutenu, laktozy, cukru białego, wegański)

Kochani! Święta już na dniach, mamy mnóstwo pracy z tym związanej dlatego już dziś chcemy życzyć Wam standardowo ale od serca spokojnych i radosnych świąt w gronie najbliższych! Pamiętajcie, że nie śnieg i nie prezenty tworzą ten magiczny klimat. Kolacja wśród kochanych osób i możliwość porozmawiania od serduszka to coś najpiękniejszego i najważniejszego w tych dniach. 💗 
Do sylwestra jeszcze się odezwiemy a dziś oprócz życzeń proponujemy Wam banalnie proste ciacho/deser bez pieczenia z uroczymi bałwankami. Wygląda uroczo i smakuje genialnie a do tego nie zawiera cukru i glutenu. Nic tylko robić i zajadać! 

 






Składniki:

Ciacho jaglano-ryżowe (śr:18cm)
-100g kaszy jaglanej
-100g ryżu jaśminowego
-600ml płynów (u nas pół na pół napój migdałowy i woda, może być np. mleko)
-substancja słodząca Tagatesse
- ¾ szkl. wiórków kokosowych
-120g śmietany kokosowej (stałej części mleka kokosowego w puszce)

Bałwanki
-100g wiórków kokosowych (drobnych)
-200g śmietany kokosowej
-substancja słodząca Tagatesse

Dodatkowo
-kostka gorzkiej czekolady (na oczy i guziczki bałwanków)
-kilka czerwonych cukrowych kryształków
-reszta śmietanki kokosowej + trochę wiórków kokosowych (do pokrycia i posypania wierchu)

CIACHO JAGLANO-RYŻOWE
Kaszę jaglaną dokładnie wypłukać kilka razy we wrzątku. Do garnka wsypać ryż, kaszę, wlać dowolny płyn i gotować całość pod przykryciem aż kasza i ryż wchłoną cały płyn i będą miękkie. Dodać wiórki kokosowe oraz subst. słodzącą Tagatesse*, wymieszać i zostawić po przykryciem do wystudzenia i napęcznienia wiórków. Następnie dodać śmietanę kokosową, wymieszać i całość przełożyć do tortownicy wyłożonej na dnie papierem do pieczenia (najlepiej w formie koła), masę docisnąć oraz wyrównać i włożyć do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.

BAŁWANKI
Drobne wiórki wsypać do miski (jeśli są standardowo dość duże to można je nieco zmielić, dzięki temu bałwanki będą równiejsza), dodać śmietankę kokosową. Najlepiej najpierw ok 150g, wyrobić całość i jeśli jest zbyt suche dodawać jej więcej. Masa na bałwanki ma być plastyczna i dać się formować w kulki. Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji dodać subst. słodzącą Tagatesse* i znów całość zagnieść. Uformować kulki tworzące bałwanki, które połączyć wykałaczkami (zostawić od spodu kawałek wykałaczki aby móc bałwanki wbić na ciasto). Bałwanki wstawić na kilkanaście minut do lodówki.
W tym czasie w małym woreczku foliowym w kąpieli wodnej rozpuścić kostkę gorzkiej czekolady, odciąć minimalnie róg i tą końcówką wykonać oczy i guziczki bałwanków. Cukrowe kryształki przylepić na odrobinę śmietanki kokosowej lub jakiegoś jogurtu.

Ciasto wyciągnąć z tortownicy (nożem odciąć boki przed zdjęciem obręczy), górę pokryć resztą śmietanki kokosowej (lub serkiem homo/jogurtem greckim), posypać wiórkami, wbić bałwanki i gotowe!


*Polecam zacząć od jednej łyżeczki, spróbować całość i dodawać następne do uzyskania odpowiadającej słodyczy. 


110 komentarzy:

  1. Wszystkiego co najpiękniejsze na Święta Wam życzę.
    Jagielnik wygląda tak pysznie,że się ślinię patrząc:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuje za życzenia. Ja również życzę Wam spokojnych, radosnych, smacznych Świąt w gronie najbliższych :) Niech Nowy Rok przyniesie Wam wiele radości, spełnienie marzeń i planów.. Niech będzie udany :)

    Jagielnik jest cudowny.... Niczym rafaello.... Wspaniale prezentowałby się na każdym stole wigilijnym... a te bałwanki.... FENOMENALNE ;) Ale szkoda ich jeść jak tak patrza na Ciebie i się uśmiechają ;P Moja siostra w pierwszej kolejności zjadłaby głowe aby tak na nią nie spoglądały (tak jak to zrobiła rok temu z czekoladowym misiem:P)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak się je wyciągnie na tym patyczku to aż się prosi żeby głowę zjeść od razu ;P
      Dziękujemy :*

      Usuń
    2. No ale to "morderstwo"... kurczę najlepiej by poczekać do wiosny aby bałwanek zginął śmiercią naturalną, ale wygląda tak smacznie, ze się nie da ;P

      Usuń
  3. Moje smaki! :) Kasza jaglana i kokos to pyszne połączenie, wiem, bo już już nieraz je praktykowałam :D Jagielnik wygląda pięknie! Bałwanki idealnie go zdobią i do tego są mega urocze :)
    Wesołych Świąt :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dodałyśmy też trochę ryżu aby bardziej był biały niż żółty ale spokojnie można użyć samej kaszy jaglanej ;) Nie od dziś wiadomo, że ta kasza i kokos to dobrany duet. Dziękujemy :*

      Usuń
  4. Jak Wy to robicie, że wszystko jest nie tylko zdrowe, ale i piękne? :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Same nie wiemy jak bo wydaje nam się to dość proste i logiczne, dlatego staramy się uświadamiać innych, że to możliwe! :)

      Usuń
  5. Mogę u was zamówić stosik takich bałwanków?? :D Są rewelacyjne! Wyjadłabym całą dekorację :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bałwanki a patyczkach wyglądają jak śnieżne szaszłyki :P I tak w ogóle to część zapiekłyśmy w piekarniku i wyszły "opalone bałwanki" :D

      Usuń
  6. Wesołych świąt moje drogie Pandki ;*- przede wszystkim radości i wspaniale spędzonego czasu w rodzinnym gronie.

    OdpowiedzUsuń
  7. Takie ciasto to można bezkarnie jeść na śniadanie :) a bałwanki wyglądają uroczo :D Wszystkiego najlepszego z okazji Świąt Dziewczyny :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My jadłyśmy je w sumie na taki słodki obiad, bo podgrzane z odrobiną cynamonu smakuje jak ryż na mleku z dzieciństwa :P

      Usuń
  8. Świetnie wygląda udekorowane bałwankami :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Jakie wspaniałe te bałwanki, całosc cudo!

    OdpowiedzUsuń
  10. Tym tortem udowodniłyście, że jesteście mistrzyniami świata! Jakie to jest pomysłowe. Jakie pracochłonne, piękne... Aż nie mogę uwierzyć, że to jest jeszcze jadalne. Choć jest na pewno :D
    Bałwanki na medal :) Świąteczne, zimowe klimaty w najlepszym wydaniu. Zresztą jak zawsze u Was, Dziewczyny Kochane :)
    A za kokosową moc tego cuda macie u mnie uznanie absolutne :D :D :D
    Pozdrawiam przedświątecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mistrzyniami to nieee pewnie sporo nam brakuje ale ciągle idziemy do przodu ;) Przysięgamy, że nie jest pracochłonne! Ugotować ryż z kaszą i dodatkami oraz ulepić bałwanki zajmuje w sumie pewnie kilkadziesiąt minut a efekt cudny ;)
      Dziekujemy :*

      Usuń
  11. Ale cudo, te bałwanki wyglądają przecudownie i kolejny raz muszę napisać, że aż szkoda taki zjawiskowy tort kroić :)

    Dziękuję za życzenia i Wam także zdrowych i szczęśliwych Świąt :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Mmmm, takie śnieżne to ciasto, choć wiórki kokosowe są iście tropikalne! :)

    Drogie Pandki <3 Życzę Wam spokojnych i rodzinnych świąt bez zbędnego napięcia. Życzę Wam tej dziecinnej radości, która czyni ten dzień wyjątkowym :) Wesołych Świąt!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można dać jeszcze ananasa i w ogóle zrobi się pinacolada :P
      Dziękujemy :*

      Usuń
  13. Wow, nie dość że tworzycie niesamowite pyszności to jeszcze idzie to w parze ze sztuką! Bałwanki są przeurocze, a kokos bardzo lubię więc ciasto na pewno by mi smakowało :)

    PS. Niedawno dotarła do mnie przesyłka, i już opublikowałam jej zdjęcia na FB. Dziękuję kochane - dodatek był przepyszny, a kartka przepiękna ! <3

    Zapraszam na swojego Bloga Sakurakotoo

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sztuka przez duże SZ xD Dziękujemy :* Super, że dotarła, mamy nadzieję, że orzechy w jakimś stopniu polubisz ;)

      Usuń
  14. Wygląda jak chmurka <3 Boski :) Muszę w końcu upiec jagielnik!
    Wesołych Świąt <3

    OdpowiedzUsuń
  15. Przepiękne życzenia! Jeszcze raz życzę Wam Wesołych Świąt! :* Nigdy bym nie powiedziała, że to ciasto nie wymaga pieczenia! Wygląda jak torcik ^^ Widzę tu dużo kokosu, więc już mogę śmiało stwierdzić, że zakochałabym się w tym jagielniku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A no właśnie, robi wrażenie jak tort a nawet nie trzeba go piec! Musiał być "na zimno" bo Olafy choć lubią ciepełko to trochę ich szkoda :P

      Usuń
  16. Poproszę takiego bałwanka :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Wesołych Świąt również wam życzę!!! A wasze przepisy jak zwykle cudowne, a bałwanki to już wgl podbiły moje serce :)

    OdpowiedzUsuń
  18. No są tak sympatyczne te bałwanki, że ja ich bym nie zjadła;) Cudownych Świąt, wyjątkowa smacznych i radosnych!!! :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Jakie śliczne bałwanki! Całość wygląda idealnie i musi smakować pysznie :) Wesołych Świąt!

    OdpowiedzUsuń
  20. ....ale śliczności :D Dziękuje za życzonka i życzę wam jeszcze więcej takich wspaniałych pomysłów na przepisy oraz spełnienia waszych warzeń :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Piękny i pysznie wygląda Wasz jagielniak :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Kokosowy <3 Już go uwielbiam!
    Kochane Pandy, zdrowych, wesołych Świąt :)

    OdpowiedzUsuń
  23. aż szkoda je zjadac tak uroczo się prezentują :) dla Was również wspaniałych świąt :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Jaki piękny i taki bieluśki ;). Dziewczyny życzę Wam zdrowych i pogodnych świąt oraz aby Wasze marzenia się spełniły ;). Całuski :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trzeba sobie jakoś rekompensować brak śniegu! :)

      Usuń
  25. zakochałam się w tych bałwankach;) Ale i jagielnik też do mnie przemawia:)
    Życzę Wam i Waszym bliskim dobrych, pogodnych i radosnych Świąt Bożego Narodzenia i wszystkiego pandziego na nadchodzący rok!

    OdpowiedzUsuń
  26. Super to wygląda! Bałwanki wymiatają :) Wesołych, rodzinnych świąt!!!

    OdpowiedzUsuń
  27. Boski i mega świąteczny!
    Dla mnie jesteście mistrzyniami dekorowania. To wszystko je się oczami. Wesołych Świąt dziewczyny!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiadomo, że oczami je się najpierw ale warto uruchomić jeszcze buzię xD
      Dziękujemy, staramy się przyciągnąć czytelników również wizualnie :)

      Usuń
  28. Wesołych Świąt, dziewczyny! :) A ciasto jak zwykle mnie kusi i ukradłabym kawałek :D

    OdpowiedzUsuń
  29. Wygląda super :) ale dla mnie za dużo kokosa :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To taki poziom hard jeśli chodzi o kokos ale zawsze można go zmniejszyć ;)

      Usuń
  30. Jest taki piękny, że szkoda byłoby mi go zjadać dziewczyny! :) Mam nadzieję, że moja kartka z życzeniami dla Was niedługo dojdzie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trzeba go zjeść, żeby nie patrzeć jak się marnuje :) Karteczka jest! Dziękujemy :*

      Usuń
  31. taka pora a ja znowu mam ochotę na słodycze <3

    OdpowiedzUsuń
  32. Bałwanki są genialne!
    Dziękuje za życzenia i również życzę wspaniałych i rodzinnych Świąt:)

    OdpowiedzUsuń
  33. Wygląda bardzo smacznie! :-)

    OdpowiedzUsuń
  34. Wyglądają niesamowicie, naprawdę bardzo uroczo! Spokojnych świąt :*

    OdpowiedzUsuń
  35. Zauroczyłam się, ale słodziaki te bałwanki.
    Ze smakiem bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  36. Cudo zdjęcia! Zapewne jest pyszne. zapraszam na mojego nowego bloga (zmieniła się nazwa) i jest trochę zmian wizualnych. Pozdrawiam Anka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękujemy! Wpadniemy jak tylko będziemy mieć trochę więcej czasu, super, że znów ruszyłaś :)

      Usuń
  37. Wesołych Świąt i Szcześliwego Nowego Roku:)

    OdpowiedzUsuń
  38. Przecudne są te bałwanki. No i ważne, że fajne składniki!

    OdpowiedzUsuń
  39. Ależ urocze bałwanki <3 Wesołych Świąt dziewczyny :)

    OdpowiedzUsuń
  40. Wesołych Świąt Kochane! :) a ciasto jak zwykle fenomenalne! zgłoście się do jakiegoś programu kulinarnego :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Za dużo stresu! :P A na pewno nic by nam się nie udało xD

      Usuń
  41. Przepiękne ciasto! Powiem Wam, że jak dla mnie to jest ciacho, które zdecydowanie najbardziej mi się podoba i jest teraz numerem jeden na Waszym blogu :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wow dziękujemy! Mamy nadzieję, że jeszcze Cię zaskoczymy tak, że zmienisz swój numer jeden :D

      Usuń
  42. Przepiękne ciacho!
    Wesołych Świąt :)!

    OdpowiedzUsuń
  43. Ciasto wygląda fenomenalnie! Kochane zdrowych, wesołych świąt spędzonych w miłej i rodzinnej atmosferze :D

    OdpowiedzUsuń
  44. Urocze bałwanki, będę robić po świętach :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie bo jest naprawdę proste w przygotowaniu a smakuje cudnie kokosowo i nadaje się na każdą porę roku (wystarczy Olafki zmienić w pralinki) :)

      Usuń
  45. wygląda tak pięknie że aż szkoda jeść ;)

    OdpowiedzUsuń
  46. Świetnie wygląda! Akurat chciałam znaleźć po świętach ciasto z kaszy jaglanej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Więc wyszłyśmy i na przeciw podając przepis na tacy :D Jeśli nie chcesz ryżu to można go zastąpić dodatkową porcją kaszy jaglanej ale będzie mniej biały, no i jeśli wolisz można je również zapiec jednak "na zimno" jest równie pyszne ;)

      Usuń
  47. Na pewno na świątecznym stole będzie wiele pięknych akcentów.Robicie małe dzieła sztuki a my możemy je podziwiać.
    Spokojnych,cudownych świąt życzymy Wam i Waszym najbliższym.
    Pozdrawiamy serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszymy się, że ktoś wyraża uznanie dla naszych małych dzieł, które warto nie tylko podziwiać ale także jeść :) Dziękujemy :*

      Usuń
  48. Bałwanki postawiłabym sobie na regałach, pasowałyby kolorystycznie do mebli ;)

    Dużo spokoju i szczęścia w święta. Dla każdej po buziaku ode mnie i Rubi ;* ;*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bałwanki ustawione w rządku na półeczce prezentowałyby się uroczo ;)
      Dziękujemy! Buziaki od Rubi są pewnie bardzo soczyste xD

      Usuń
  49. Ależ śliczny! A gdzie jakaś panda? ;D Wesołych Świąt!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Panda wśród bałwanków czułaby się bardzo obco z tymi czarnymi elementami więc nie chciałyśmy jej robić przykrości na te święta :D

      Usuń
  50. znowu jestem głodna od patrzenia na takie cudowności :D
    dobrze, że za chwilę pędzę na wigilijną kolację :D hah :D
    pozdrawiam Was serdecznie i życzę Wesołych Świąt :*
    http://zyciejakpomarancze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  51. O matko!!! Rewelacja! Przepięknie to wygląda a jeszcze lepiej musi smakowac!!! :)
    Dziękuje za wizytę i komentarz u mnie i zapraszam częściej,
    Pozdrawiam ;*
    http://perfectlyimperfect92.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  52. Genialne, śliczne i urocze! Bajka <3 Wesołych Świąt! :* <3

    OdpowiedzUsuń
  53. Nie zjadłabym...za ładnie wygląda :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To jest najgorsze wyjście! Patrzeć jak się marnują takie cuda to cios w nasze serduszka :P

      Usuń
  54. Na święta już nie zdążę, ale zaskoczę znajomych tymi bałwankami w karnawale.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jakby nie patrzeć za okno to zima jeszcze trwa (przynajmniej w kalendarzu). Bałwanki zawsze odnajdą się w miłym towarzystwie ;)

      Usuń
  55. cudowny jagielnik, cudowne bałwanki! <3

    OdpowiedzUsuń
  56. Nie ma zimy ze śniegiem, to Miśki nam fundują słodkie bałwanki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trzeba sobie umieć wynagrodzić pewne rzeczy :P Wolimy śnieg jadalny niż ten za oknem tak szczerze mówiąc xD

      Usuń
  57. Te bałwanki są urocze! Mam nadzieję, że święta spędziłyście spokojnie, rodzinnie :)

    OdpowiedzUsuń
  58. Zakochałam się w Waszych bałwankach! Są urocze i założę się, że to ciacho jest wyśmienite :)

    OdpowiedzUsuń
  59. Nie zachwycam się aż tak tym ciastem, bo sie zachwycam balwankami, one bija wszystko na glowe !! są takie zgrabne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bo tak naprawdę to taki deser bez większych problemów a wręcz nawet dla amatorów słodkości, którzy nie mogą robić nic skomplikowanego ale chcą by całość wyglądała imponująco :) Taka właśnie jest ta propozycja gdzie bałwanki nadają całego klimatu! Jak widać wszyscy się w nich zakochali tak jak my <3

      Usuń
  60. Mi tam się podoba wszystko co zrobicie:)

    OdpowiedzUsuń
  61. uwielbiamy wszystko, co waniliowe i kokosowe, więc dla nas byłby super:):)

    OdpowiedzUsuń
  62. Jejku jakie śliczności :-) z chęcią bym zjadła kawałek :-)

    OdpowiedzUsuń
  63. Fantastyczne i jeszcze bałwanki ;)

    OdpowiedzUsuń
  64. Jak patrzę na te symbole czego nie ma (nie ma glutenu, nie ma cukru, nie ma laktozy itd.) to nadziwić się nie mogę, że bez tego wszystkiego udaje Wam się upiec takie cuda :)

    OdpowiedzUsuń
  65. Na pewno wypróbuję ten przepis!

    OdpowiedzUsuń
  66. Przepiękne to ciacho, a bałwanki są mega urocze! Do zakochania <3 Muszę wypróbować ten przepis :)
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  67. Brawo dziewczyny, bardzo zimowy torcik...bałwanki do schrupania :)

    OdpowiedzUsuń
  68. To istny majstersztyk! Coś pięknego :)

    OdpowiedzUsuń
  69. Bałwanki kapitalne - i nie nie byłoby mi smutno ich pożreć ;) hiiihih

    OdpowiedzUsuń
  70. mam słabość do kokosa :) biorę w ciemno kawałek <3

    OdpowiedzUsuń
  71. Wygląda jak zwykle genialnie, jednak kokos już mi sie przejadł. Bardzo go lubię, ale chyba przesadziłam z nadmiarem w ostastnim czasie.

    OdpowiedzUsuń
  72. skąd Wy bierzecie pomysły na te wszystkie słodkości :D

    OdpowiedzUsuń
  73. Dużo ograniczeń, a jak zawsze pięknie!

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za Twój poświęcony czas, a Anonimy prosimy o podpisywanie się :)