środa, 23 grudnia 2015

Piernikowa rurka makowa (bez glutenu, cukru białego, laktozy)

Kochani! To niewiarygodne, że już drugi raz mamy ten zaszczyt życzyć Wam tradycyjnie ZDROWYCH, SŁODKICH I WESOŁYCH ŚWIĄT! Pamiętamy nasz zeszłoroczny wpis z życzeniami i wydaje nam się jakby to było wczoraj. Czas szybko biegnie, dlatego pamiętajcie, że chwile, które spędzicie z bliskimi przy Wigilijnym stole są bardzo cenne oraz niepowtarzalne. Wykorzystajcie ten czas maksymalnie tak aby za rok niczego nie żałować. 

Razem z życzeniami podsyłamy przepis na naszą małą fanaberie. Znacie Bûche de Noël? (Pień drzewa) My nigdy nie jadłyśmy tego ciasta ale zawsze podobał nam się motyw drzewa. Jednak rolady nie są naszą mocną stroną (w sumie to nigdy żadnej nie robiłyśmy ) a kochamy mak, więc nadmiar masy wykorzystałyśmy w formie nadzienia dla gryczanego, piernikowego biszkoptu.  Powstała nasza autorska "Piernikowa rurka makowa", która naszym zdaniem trochę przypomina pień drzewa ;)







Masa makowa
-200g mielonego suchego maku
-300g wody
-200g napoju roślinnego (np. sojowe, ryżowe lub migdałowe)
-2 płaskie łyżki zmielonego siemienia lnianego
-5 łyżek ksylitolu
-50g daktyli
-50g gorzkiej czekolady
-50g żurawiny/rodzynek itp.
-50g orzechów włoskich i laskowych

Biszkopt korzenny (38cm x 25cm):
-4 jajka kl. M
-90g ksylitolu
-80g mąki gryczanej
-40 skrobi kukurydzianej (lub ziemniaczanej)
-3 łyżeczki przyprawy do piernika (najlepiej domowej)
-1 pełna łyżeczka kakao

Polewa
-tabliczka gorzkiej czekolady
-5 łyżeczek oleju kokosowego
-2 kieliszki napoju roślinnego

MASA MAKOWA
Mak oraz pokrojone na mniejsze kawałki daktyle zalać wodą i napojem roślinnym. Gotować kilka minut ciągle mieszając i pozostawić do momentu aż daktyle mocno zmiękną. Dodać ksylitol i wszystko zblendować (zwracając uwagę, aby nie zrobić tego za mocno). Dodać  pozostałe rozdrobnione bakalie, czekoladę i siemię lniane. Dokładnie wymieszać i zostawić do ostygnięcia.

BISZKOPT
Białka oddzielić od żółtek i ubić w dużej misce na sztywną pianę (z odrobiną soli). Pod koniec ubijania dodawać stopniowo ksylitol i miksować do jego rozpuszczenia. Nadal ubijając dodawać po jednym żółtku (po każdym chwilę miksując). Obie mąki, kakao, przyprawę wymieszać razem  i przesiać stopniowo przez sitko do masy jajecznej. Wymieszać delikatnie łyżką do uzyskania gładkiego ciasta bez grudek. Papierem do pieczenia wyłożyć blachę. Wlać ciasto i piec przez około 15 minut w temperaturze 170-180’C. Po chwilowym wystudzeniu delikatnie oddzielić biszkopt od papieru. Dłuższe boki odciąć wzdłuż (tak aby pozbyć się spieczonych boków, po złączeniu nie będzie widoczne łączenie). Obłożyć go masą makową i delikatnie zwijać biszkopt (pomagając sobie papierem do pieczenia, którego nadal mamy pod spodem) tworząc zamknięte koło, całość owinąć papierem do pieczenia i wstawić do lodówki na kilka godzin. 

POLEWA
Gorzką czekoladę wraz z resztą składników rozpuścić nad parą systematycznie mieszając. Jeśli zacznie tężeć należy podgrzać osobno jeszcze trochę napoju roślinnego i strumieniem gorący płyn wlewać do czekolady ciągle mieszając. Jeszcze ciepłą rozsmarować po zwiniętym biszkopcie. Można posypać orzechami lub innymi dekoracjami. 


Zawartość paczki powaliła nawet pandę! :P
Takich prezentów Wam życzymy ;)

92 komentarze:

  1. Faktycznie przypomina pień drzewa :3 Tyle maku.. tyle szczęścia ;]

    Wesołych Świąt!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam makowce z dużą ilością samej masy, to i ten zjadłabym z ogromną ochotą. Najlepiej na raz, jak gigantyczną rurkę z kremem. :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdecydowanie musi być dużo masy :D Nie lubimy takich suchych :P

      Usuń
  3. Wspaniały wypiek!
    Wam również Cudownych Świąt:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawa jestem jak smakuje :) Wam również życzę dziewczyny wszystkiego co najlepsze.

    OdpowiedzUsuń
  5. Szczerze, to nigdy nie próbowałam korzennego ciasta z makiem - jakoś nigdy się nie składało :) Ale pomysł świetny ! Taki inny - no i jest dużo maku, jak widzę, a to oznacza tylko jedno - Ruda zabiera się za jedzenie :}

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pomysł koniecznie do zrealizowania i nie koniecznie w Święta :P My mak mogłybyśmy jeść cały rok :D

      Usuń
  6. Wyglada przesmakowicie! Nigdy nie slyszlama o tym francuskim,, pniu drzewa,, ale z checia bym takiego sprobowala :) I ja rowniez zycze wam wesolych, spokojnych Świat spedzonych w gronie najblizszych ,I zebyscie jeszcze przez wiele lat mogly innym skladac zyczenia ma blogu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak! Mamy nadzieję, że będzie jeszcze wiele takich blogowych świąt :D Dziękujemy :*

      Usuń
  7. Wygląda pięknie ten Wasz pień! :)

    Pandusie Wesołych Świąt, spędzonych wspólnie z rodziną. Aby wszystkie marzenia zmieniły się w rzeczywistość, a sukcesy przerosły Wasze najśmielsze oczekiwania. Samych szczęśliwych dni w nadchodzącym roku. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wykwintnie? u mnie? Naprawdę? Żartujecie chyba? :) Pierogi uwielbiam domowe ale z dwójką dzieciaków nie dałabym rady już lepić, więc kupiłam też domowe :) Gdyby nie to, że po Wigilii wyjeżdżamy to też pewnie bym nalepiła. W końcu pierożki zawsze są pyszne! :)

      Usuń
    2. Dziękujemy! Święta w gronie najbliższych to najlepsze Święta :) Pewnie, że wykwintnie! Chętnie wprosiłybyśmy się na taką Wigilię... radzimy zostawić dwa miejsca dla wędrowców xD
      PIEROGI RULES! :D

      Usuń
    3. Dajcie znać dzień przed nalepię Wam z ciecierzycą i wegańskie ruskacze!

      Usuń
  8. świątecznie, aromatycznie i przepysznie :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Kochane - dziękuję za życzenia. Ja również chciałabym życzyć Wam i Waszej rodzinie spokojnych, pełnych radości, pokoju, pojednania Świąt Bożego Narodzenia. Niech dzieciątko Jezus na którego czekamy błogosławi Tobie, Twoim bliskim i rodzinie a przyszły rok będzie lepszy od tego :)

    A przepis jak zwykle wspaniały - nie lubię maku ale Waszej rurki makowej z chęcią bym spróbowała ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Piękne zdjęcia, świąteczne :)
    Wesołych Świąt, dziewczęta :)

    OdpowiedzUsuń
  11. U Was jak zawsze- zdrowo i smacznie. Wesołych Świat kobietki! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. panda z prezentem jest rozczulająca :D

    OdpowiedzUsuń
  13. Podoba mi się to bogactwo nadzienia !! :) No i skład biszkoptu. No i Wasz wpis uzmysłowił mi, że zaraz czas kończyć internetowanie i zabrać się za robienie masy makowej :D

    Dziękuję za życzenia i Wam także życzę wesołych, zdrowych, rodzinnych i szczęśliwych świąt ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Haha, no właśnie jak pogodzić blogową pracę z tą domową xD
      W każdym przepisie jest jedna zasada "nie żałować nadzienia" :P
      Dziękujemy :*

      Usuń
  14. Wiecie już chyba… mak w święta i moje oczy robią się jak pięciozłotówki, świecąc niczym gwiazdy i takie trele morele. :D Ciasto prezentuje się genialnie, kurczę, ja nie jestem zbyt ciastowa(pomijając makowca!), ale takie to *.*
    I Wam Pandy kochane życzę wszystkiego wspaniałego! Dużo zdrowia, miłości i radości przede wszystkim. No i jeszcze ważne: spełnienia, wszystkich, wszystkich marzeń!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My też mak mogłybyśmy jeść cały rok :P No ale wiadomo, że na Święta bardziej smakuje :D
      Dziękujemy :*****

      Usuń
  15. Ojeej, czy to już niedziela? xddd
    Wesołych świąt! ♡ Panda na końcu wygrywa tego posta :3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapowiada się wypiekowy tydzień! W niedzielę powracamy z kolejnym przepisem :D
      Pandy zawsze kradną widzów :P

      Usuń
  16. Pierwszy raz na oczy widzę tak intrygujące ciasto z tak kontrowersyjną nazwą... ale jak na nie patrzę to tak bym się wgryzła *_____* Za życzenia Wam dziękuję, chować do serduszka i Wam życzę wspaniałych i Błogosławionych Świąt w gronie najbliższych i Świetnego Nowego Roku by był jeszcze lepszy niż ten ^^ :* ( napisałabym dłuższe, ale nie umiem, i zawsze jak się zmotywuję to potem płaczę, jak czytam to co napisałam. Ha lubię kaleczyć język nawet nieświadomie). Wesołych Świąt pandziunie!

    Co do pandy... o matko, biedna, tyle prezentów dostać, toż to można oszaleć :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My też z przyjemnością wgryzłyśmy się w ten "pień" xD
      Panda padła z wrażenia! Chyba dostała to o czym zawsze marzyła ;)
      Dziękujemy za życzenia :***

      Usuń
  17. Zdrowych i wesołych (i pysznych! :)) Świąt! <3

    OdpowiedzUsuń
  18. Przepysznie wygląda :D choć ja pewnie zrezygnowałabym z rodzynek i daktyli bo nie przepadam za nimi :/

    OdpowiedzUsuń
  19. Pandy drogie! Wygląda to super. A dzięki wam kupiłam ostatnio cukier kokosowy, mniam, faktycznie podobny w smaku do brązowego, ale inny!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super! Cieszymy się, że cukier smakuje :D
      Dziękujemy :****

      Usuń
  20. Wygląda pysznie:) faktycznie przypomina nieco pień:) może jak zdąze to jeszcze przygotuje na święta, a jak nie to zachowam przepis na przyszły rok:) wesołych świąt dziewczyny!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękujemy :* Przepis zawsze warto mieć, my mogłybyśmy jeść makowce cały rok xD

      Usuń
  21. Mmmm to ciasto musi być genialne, a wygląda super!:)
    Wesołych i spokojnych świąt!;) Pozdrawiam serdecznie!:)

    OdpowiedzUsuń
  22. Znałam to ciasto, ale nigdy go nie jadłam. Wygląda bardzo pięknie, uwielbiam wypieki z makiem także na pewno by mi zasmakowało.

    OdpowiedzUsuń
  23. Nie tylko Wam ten rok minął jak szalony - mi też :) Wesołych!

    OdpowiedzUsuń
  24. U mnie taki zawijasek makowy gości po prostu jako makowiec. Mama robi najlepszy i o tym mówią także znajomi.:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U nas też makowiec w formie rolady króluje jednak musi być ten właśnie zawijas a tutaj go nie chciałyśmy :P
      Też mama robi najlepszy z całej rodziny xD

      Usuń
  25. Fajne zdjęcia. Mamy nadzieję, że nasze prezenty wywołają u obdarowanych "efekt pandy". Wesołych Świąt.

    OdpowiedzUsuń
  26. Zdrowych i spokojnych Świąt, radości z możliwości spędzenia ich w rodzinnym gronie:)

    OdpowiedzUsuń
  27. Wygląda baaardzo smakowicie!

    Wesołych Świąt! :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Pandki <3 Wam również dobroci :*** Mi tez czas zleciał szybkoo :)

    OdpowiedzUsuń
  29. Święta w waszym domu to pewnie istna uczta! :-) Cudowny wypiek kochane, zjadłabym z przyjemnością nawet jeżeli nie przepadam za makiem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uczta pewnie w większości domów jest przeogromna xD
      Ale i tak słodkości królują.... chociaż nie.... pierogi rządzą! :D

      Usuń
  30. Pięknie wygląda ;) Merry Xmas :D

    OdpowiedzUsuń
  31. Z wyglądu przypomina mi ciastko, które się zwie chatka Puchatka :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chatka Puchatka to popisowe ciacho naszej babci :D Ale jej wygląda zupełnie inaczej niż to nasze "dzieło" :)

      Usuń
  32. Dziewczyny super przepis :-) życzę wspaniałych i rodzinnych Świąt :-)

    OdpowiedzUsuń
  33. super pomysł ! To musi być coś pysznego :) Wesołych i zdrowych Świąt Bożego Narodzenia ! :)

    OdpowiedzUsuń
  34. Pierwszy raz widzę to ciasto i już wiem, że muszę je zrobić:)

    OdpowiedzUsuń
  35. Dziękuję - niestety przed Świętami już spotkały mnie przykrości :( Ale cóż tak bywa... może jutro będzie lepiej... Dziękuję Wam za wszystko <3

    PS Dzisiaj przyszedł Mikołaj od Was. Dziekuję <3 Nie spodziewałam się takiego prezentu... Jesteście kochane ale teraz jest mi głupio <3 Wszystko napisałam Wam w e-mailu

    OdpowiedzUsuń
  36. Takiego wytworu ludzkich rąk nie widziałam, za to w tym roku moja mama zamiast szarlotki zrobiła właśnie makowca. Ale takie zwykłego, o którym Wam pisałam - mokrego i bez spodu. Sam wilgotny mak, bakalie i polewa czekoladowa.

    Spokojnych i udanych świąt, a potem mniej spokojnego, ale nadal udanego wejścia w nowy rok :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to makowca Twojej mamy też chętnie byśmy zjadły :D Chociaż szarlotka też byłaby mile widziana na stole :P

      Usuń
  37. Świetny pomysł! Wesołych Świąt! :D

    OdpowiedzUsuń
  38. Jak dla mnie taki wypiek spokojnie może zastąpić makowca ;).
    A Wam kochane dziewczyny życzę wszystkiego dobrego, dużo zdrowia, radości, ciągłego uśmiechu na twarzy i aby Wasze wszystkie plany i marzenia się spełniały :).

    OdpowiedzUsuń
  39. Fantastyczna!!! ślinka cieknie na sam widok
    Wesołych!!!

    OdpowiedzUsuń
  40. Spokojnych, radosnych, spędzonych w gronie najbliższych, świąt! :) Buziaki :*

    OdpowiedzUsuń
  41. Przepysznie to wygląda *.* Wesołych i radosnych Świat!
    Zapraszam
    Mój Blog - klik!

    OdpowiedzUsuń
  42. Wygląda super! Pozdrawiam i zapraszam, melodylaniella.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  43. Cudowna! Skusiłabym się na kawałeczek ;)
    Kochane! Ja również życzę Wam zdrowych, radosnych, rodzinnych i wspaniałych Świąt Bożego Narodzenia. Aby Wasze marzenia, pragnienia i cele się spełniały zawsze i aby Was ten wspaniały humor i uśmiech nigdy nie opuszczał! Wszystkiego najlepszego, całusy! :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak wchodzimy na bloga to zawsze humor nam się poprawia i oby to się nigdy nie zmieniło :) Całusy :***

      Usuń
  44. Niech radość, spokój i rodzinna atmosfera towarzyszy Wam w czasie Świąt Bożego Narodzenia a także w całym nadchodzącym Roku.
    Dziewczyny dziękuję Wam za życzenia i również życzę Wesołych Świąt :)

    OdpowiedzUsuń
  45. Świetny przepis, uwielbiam takie słodkości piernikowe z makiem! :)
    Wesołych Świąt !

    OdpowiedzUsuń
  46. Białe wąsy, biała broda Tylko śniegu nie ma - szkoda! Iskry sypią się z pod sań Po asfalcie pędzi drań! Spieszył się bo pusto w worku, ale teraz stoi w korku! Wesołych Świąt!

    OdpowiedzUsuń
  47. Wam też wszystkiego co najlepsze - dalej tak pysznych wypieków i jak najmniej przykrosci. :*

    OdpowiedzUsuń
  48. Rurka prezentuje się wyśmienicie :)
    Dziewczyny życzę Wam zdrowych, wesołych i pełnych miłości Świąt :) :*

    OdpowiedzUsuń
  49. takim piernikiem na świątecznym stole to bym nie pogardziła ;D

    OdpowiedzUsuń
  50. Bardzo fajny pomysł na ciasto. Życzę wesołych Świąt

    OdpowiedzUsuń
  51. Prezentuje się iście smakowicie i świątecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  52. Pięknych, zdrowych spokojnych świąt dla Was z Bożym Błogosłwieństwem Kochane :) Buziaczki :)

    OdpowiedzUsuń
  53. Dla Was również szczęśliwych świąt.
    A ciasto wygląda niezwykle kusząco i zawodowo.

    OdpowiedzUsuń
  54. Ja, jeżeli już robię makowca, to w wersji klasycznej i wegańskiej. Z daktylami i żurawiną nigdy nie jadłem. Z chęcią spróbuję. :)

    OdpowiedzUsuń
  55. Jakie pyszności.. życzę wesołych i pełnych uśmiechu Świąt! :)

    OdpowiedzUsuń
  56. ale fajne i wygląda jak przecięty pień drzewa:) i wszystkiego najlepszego, dużo zdrowia, spełnienia marzeń i mnóstwo nowych pomysłów:)
    Magda:)

    OdpowiedzUsuń
  57. Ależ wspaniale się prezentuje :) !

    OdpowiedzUsuń
  58. Pyszności! Wesołych Świąt! :)

    OdpowiedzUsuń
  59. No przegięłyście normalnie! Ja tu już ledwo się ruszam z przejedzenia, a u Was takie pyszności?! :D Dobrze, że nie zobaczyłam tego przed świętami, bo jeszcze bym zrobiła. ;P
    Ps. Jeszcze prawie 7 godzin Świąt zostało, więc- wesołych Świąt! :*
    A z ciekawości- i co, prezenty powaliły Pandy? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na makowiec zawsze znajdzie się miejsce :D
      Może i 7 godzin ale grunt żeby były wesołe :P
      My na prezenty nigdy nie narzekamy, zawsze powalają :D Nawet małe rzeczy bardzo nas cieszą :P

      Usuń
  60. Świetny przepis :) Pierwsze widzę ale wygląda pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  61. Wesołych Świąt (jeszcze ok 1 godzina została) :))
    Taka rurka z makiem to mogłaby u mnie być cały rok.
    Dobrze rozumiem, że po zawinięciu maku już tego nie pieczemy? Sandra :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, dobrze :D Dlatego czekoladę należy dodać do ciepłej masy makowej aby się nieco rozpuściła, bo powstałby problem przy krojeniu. A mak jest już ugotowany i nie zawiera surowego jajka, więc nie trzeba go piec.

      Usuń
  62. Musi być pyszne ;) Pień drzewa przypomina to racja ale dla mnie jakaś taka duża rurka z kremem makowym;)

    OdpowiedzUsuń
  63. oj kusicie tym ciastem Dziewczyny... jest następne w kolejce do zrobienia, bo ciastka amarantuski zrobiły furorę i rodzina stwierdziła,że lepsze niż zwykłe pierniki :)
    ps. mam takiego samego Anioła Stróża :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za Twój poświęcony czas, a Anonimy prosimy o podpisywanie się :)