sobota, 8 kwietnia 2017

Babka Wielkanocna proteinowa a’la Oreo (bez glutenu, cukru białego, laktozy)

Ciasta i desery z motywem czarno-białych ciasteczek stały się niezwykle popularne. Zbliżające się święta również można przygotować w tym klimacie! My bardzo lubimy te ciasteczka (nie tylko ze względu na pandzie kolory) ale bez kremu wewnątrz 😃 Bezglutenowa wersja od Schar dostępna w Kuchnie Świata smakowała nam bardziej niż oryginalna (nawet krem), więc jeśli też je bardzo lubicie koniecznie spróbujcie Chocolate O’s 💜 Dodatkowo babka jest wykonana bez użycia mąki czyli z fasoli a dodana odżywka białkowa sprawia, że ciacho jest świetną przekąską dla sportowców. My planujemy przez święta biegać po naszych rodzinnych polach i łąkach, dlatego taki wypiek spełnia nasze marzenia 🏃🍰








Składniki:

Babka proteinowa
-700g ugotowanej czerwonej fasoli*
-3 jajka
-40 g odżywki białkowej WPI** (naturalna bądź smakowa np. czekoladowa)
-100g ksylitolu
-50g gorzkiego kakao
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia na kamieniu winnym

Polewa daktylowa
-80g daktyli
-2 pełne łyżki gorzkiego kakao
- ¼ szkl. ciepłej wody
-2 płaskie łyżeczki żelatyny  (lub 1 łyżeczka agaru+ ¼ szkl. wody

Polewa jogurtowa
- ½ szkl. jogurtu naturalnego bez laktozy
-1 miarka odżywki białkowej WPI (naturalnej lub smakowej)
-ksylitol zmielony na puder (jeśli odżywka jest naturalna)
-2 łyżeczki żelatyny + ¼ szkl. gorącej wody

Dodatkowo
-ciasteczka bezglutenowe Schar: Chocolate O’s lub Disco Ciok 

BABKA PROTEINOWA
Fasole blend ujemy na gładko z jajkami. Dodajemy resztę składników i miksujemy już mikserem całość. Ciasto wlać do formy na babkę wysmarowaną olejem kokosowym, piec 40-45 minut w 180’C. Po odparowaniu babki (ale nie wystudzeniu) ostrożnie wyciągamy ją z formy (najlepiej sprawdzają się sylikonowe, mamy pewność, że nic w środku nie zostanie).

POLEWA DAKTYLOWA
Daktyle namoczyć w gorącej wodzie na ok 30 minut, następnie odcedzić i zmiksować z ¼ szkl. ciepłej wody oraz z kakao na gładką masę. Agar/żelatynę namoczyć w ¼ szkl. wody w garnuszku przez ok 5 minut. Następnie dodać  daktylową masę i zagotować ciągle mieszając (jeśli użyty jest agar gotować dodatkowo 2-3 minuty). Gdy zacznie się ścinać polać babkę ze wszystkich stron. 

POLEWA JOGURTOWA
Jogurt i odżywkę wymieszać dokładnie. Żelatynę namoczyć w ¼ szkl. wody ok 5 minut. Podgrzać naczynie z nią w kąpieli wodnej lub chwilę w mikrofali i wymieszać do rozpuszczenia. Następnie dodać ją do jogurtu i dokładnie wymieszać. Lekko gęstą masą polewać babkę i dekorować ciasteczkami.

*Polecamy samemu ugotować fasole, ponieważ naszym zdaniem ciasta wychodzą smaczniejsze.

** Może być naturalna, jednak smakowe skutecznie maskują posmak strączków. Przy naturalnej można użyć dojrzałego banana. 



101 komentarzy:

  1. To wygląda jak najpyszniejsza babka jaką kiedykolwiek widziałam! Kocham Oreo, więc takie w zdrowej wersji na pewno przypadłyby mi do gustu <3

    Sakurakotoo ❀ ❀ ❀

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. Jakby co jest to porcelana więc mało smaczny jest :P

      Usuń
  3. Już się zakochałam! Na dodatek od kilku dni za mną chodzą Oreo właśnie. W takiej wersji zjadłabym ze smakiem.
    Biało-czarne szaleństwo. To po prostu wygląda rozkosznie :)
    Pozdrawiam serdecznie! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też czasem nas dopada Oreowy głodek ale tak naprawdę kupujemy w tym czasie jego lepsze zamienniki ;P Te ciacha są pyszne ;) Biało czarne święta, takie trochę creepy xD

      Usuń
  4. Robiłam kiedyś czekoladowe ciasto z fasoli i było super, więc myślę, że ta babka też by zasmakowała :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zaniemówiłam z wrażenia.... brak mi słów.... Genialne jak zwykle ;) Taka babka zniknęła by w moim domu w kilka sekund ;D

    OdpowiedzUsuń
  6. Tak jak Wy, nie jestem szczególną fanką kremu w Oreo :P Ale o takiej babce na święta nie pomyślałam! Robiłam fasolowe brownie, lecz bez odżywki białkowej (której nigdy nie kupowałam - miałam zamówić próbki 30 g, ale zapomniałam :P). Wygląda super ^^

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo żałujemy, że nie sprzedają samych tych ciastek ;P Więc jak już masz sprawdzony przepis to upiecz go w formie babki i gotowe ;)

      Usuń
  7. Nie tylko idzie nacieszyć oko ale i brzusio. :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ach \, jest wspaniała <3 Zachwyca wyglądem, nie mówiąc już o smaku!

    OdpowiedzUsuń
  9. Kocham oreowatą kolorystykę. :D Za babkami nie przepadam, więc na tą mogłabym się po prostu gapić. Śliczna jak zwykle.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To taka oszukana babka bo w formie płaskiej można nazwać to fasolowym brownie xD Też lubimy te kolory, nasza szafa pokazuje to bardzo wymownie ;P

      Usuń
  10. Ciekawy pomysł z tą babką! :) Trochę mnie zawsze zniechęca gotowanie kasz albo fasoli, ale może się kiedyś skuszę i zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szczerzę to trochę z tym zachodu gdy zdecydujemy się obrać strączki z grubej skórki po namoczeniu czyli przed gotowaniem, ale smak i konsystencja jest cudowna. Fasola z puszki w ogóle do nas nie przemawia w słodkich wypiekach, tak jak np. majonez w babkach xD

      Usuń
  11. Piekne! Juz czuję ten smak!!!

    OdpowiedzUsuń
  12. To Wy używacie żelatyny? Bu;(
    ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hehe no czasem nie ma wyboru ;P Agar używamy gdy nie zależy nam na "spływającym" efekcie ale tak w ogóle to nie lubimy się z tym produktem ;) Niestety trzeba go zagotowywać, więc polewy jogurtowe się ważą ;/

      Usuń
  13. Fantastyczna babka i do tego ma piękne kolory ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ja jakoś fanką oreo nie jestem ale ta Wasza babka wygląda obłędnie:-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Nie próbowałam jeszcze Oreo, więc taką babkę zjadłabym z wielką chęcią, tym samym poznając nowe smaki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serio nie jadłaś tych ciastek? Nas skusiła reklama, którą uwielbiamy (co się stanie gdy Oreo dam wampirowi... kochamy te nuty ^^). Ale tak szczerzę to te ciasteczka Shar są lepsze, więc zachęcamy ;)

      Usuń
  16. Wygląda rewelacyjnie :) Na pewno smakuje nieziemsko :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Ciasto raczej nie dla mnie z różnych względów, ale wygląda wspaniale i na pewno tak smakuje ;)
    A co do Oreo, to nie mogę napisać, że kremu nie lubię, ale ciasteczka wolę zdecydowanie bardziej, głównie za kruchość i twardość ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie dlatego żałujemy, że Oreo nie są sprzedawane bez kremu... i są wegańskie, więc coś dla Ciebie ;P

      Usuń
    2. Niewegańskie ciastka też jem, więc nie jest to dla mnie kryterium dyskwalifikujące, jednak jak ciastka nie mają mleka i jajek to od razu wydają mi się wartościowsze :D

      Usuń
  18. Podoba mi się struktura ciasta w przekroju. Ogólnie też jest piękne i te zajączki głodomorki są cudne :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Czy ja umarłam i jestem w niebie? A'la Oreo?! Dawać mi tu kawał(ek) :D

    OdpowiedzUsuń
  20. Świetnie się prezentuje, narobiłyście mi smaka :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Zaraz podeślę to Marcinowi ;) A Chocolate O's powyjadałabym Wam w trakcie produkcji ciasta :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pamiętamy Twoją opinie ;) Nic dziwnego, że Ci smakowały. Pyszne są bez patrzenia w skład ;P

      Usuń
  22. Słyszałam o fasoli w cieście, ale jeszcze nie jestem w 100% przekonana. ;]
    Wyszło pięknie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie spróbuj ale nie polecamy robienia ciasta na fasoli z puszki. Nas ten smak zraził na wstępie. Jednak następną zrobiłyśmy z ugotowanej i obranej fasoli Jaś, trochę roboty ale smak i struktura bardzo nam odpowiada ;)

      Usuń
  23. Za ciasteczkami oreo nie przepadam, ale ta babka kusi :)
    polewa daktylowa brzmi świetnie, musze wypróbować;)

    OdpowiedzUsuń
  24. Genialny wypiek, babka pierwsza klasa.
    W sam raz dla mnie :) Mega.

    OdpowiedzUsuń
  25. Jak dobrze, ze pokazałyście go w srodu, bo moje zainteresowanie rosło z każdym zdjeciem coraz bardziej:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepis bez zdjęcia w przekroju to nieskończony przepis ;) Dla nas środek jest równie ważny jak wygląda zewnętrzny ;)

      Usuń
  26. Za Oreo nie przepadam, ale od tej babeczki nie mogłabym się oderwać. Kocham mocno czekoladowe ciasta, a te z fasoli są idealnie takie jak lubię - wilgotne i sycące :D

    OdpowiedzUsuń
  27. Cud babka! A i ja zapraszam do mnie na zdrowego mazurka :-).

    OdpowiedzUsuń
  28. Cudo! Oreo to syf, a wasze dzieło wprost przeciwnie.

    OdpowiedzUsuń
  29. Dla mnie Wasza babka to istne cudo! Wygląd rewelacja. Smak na pewno również <3

    OdpowiedzUsuń
  30. Mniam, pychota! Właśnie zrewolucjonizowałaś moje wypieki na święta. Kocham ciasta z oreo :D Tort z oreo, który zrobiłam był pyszny. Ta babka, pewnie też jest smakowita :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oreo ma w sobie jakąś taką magię, że wszystko z nim wygląda super ;P Święta też mogą być zdrowe i smaczne a przy tym nie tracić uroku ;)

      Usuń
  31. Pyszności! Nie ma to jak dobra, domowa babka. Z ciast fasolowego musiała wyjść wyśmienita:D

    OdpowiedzUsuń
  32. stworzyłyście kolejne kulinarne arcydzieło!

    OdpowiedzUsuń
  33. Kocham oreo, ale jak na złość i na oreo i na schaera mam uczulenie (durny łubin i soja w składzie :((( ). Muszę dalej kombinować jak zlepić oreo które nie uczulą a będą podobnie smakować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No niestety ma plusa za bezglutkowość ale ma też inne słabe rzeczy w składzie. Jednak dla tego smaku przymykamy nasze oczy ;P Musimy popracować nad własnymi takimi ciasteczkami ;)

      Usuń
  34. Coś pięknego !!! Jeszcze to oreooo... <3

    OdpowiedzUsuń
  35. wygląda przeapetycznie! tak wilgotnie, i mega czekoladowo, chce się jeść!

    OdpowiedzUsuń
  36. o mamo, raj dla mojego podniebienia!

    OdpowiedzUsuń
  37. I znowu zgłodniałam.... Co do Oreo to nie do końca rozumiem ich popularność,ale ok. Zdjęci są świetne

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prawda? Haha jest mnóstwo lepszych ciastek ale jakoś Oreo mają w sobie to coś xD

      Usuń
  38. a jakby jeszcze a tej babce mojego Chrupka posadzić to by dopiero był idealny akcent świąteczny i babka pełna sierści:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiesz, że to samo sobie pomyślałyśmy! Stwierdziłyśmy, że Chrup nawet kolorystycznie by się wpasował xD

      Usuń
  39. Spadasz mi z nieba z tym ciastem - szukałam pomysłu na jakieś danie które mogłabym zabrac do przyszłej tesciowej na świeta, ale takiego zebym i ja mogla to zjesc. Dzieki!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mamy nadzieję, że babka będzie smakowała Tobie i przyszłej teściowej ;D

      Usuń
  40. Babeczka wygląda przepysznie i jeszcze z tymi ciasteczkami mniam! :)

    OdpowiedzUsuń
  41. Mmm...ależ bym posmakowała takiej babeczki ;D

    OdpowiedzUsuń
  42. Wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  43. omnomnomnomnom i żegnaj dieto, jak pysznie to wygląda *.*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taka babka na dietę to akurat dobry pomysł ;) Nie dość, że dostarcza białka to jeszcze bardzo sycącą, bez cukru itd ;)

      Usuń
    2. Potwierdzam, na diecie ciasto fasolowe jest idealne. Wasz pomysł z odżywką pożyczam :)

      Usuń
  44. Świetny pomysł, to coś w sam raz dla mnie :) Zazdroszczę Wam talentu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj talentu Tobie też nie brakuje! Dziękujemy :**

      Usuń
  45. Ale piękna! I ten króliczek :D

    OdpowiedzUsuń
  46. jadłabym, aż by mi się uszy trzęsły! :)

    codziennyuzytek.pl

    OdpowiedzUsuń
  47. Babeczka bardzo apetyczna :)
    Jak zwykle pomysłowe ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  48. Bez kremu? To ja Wam mogę dać ciacha a Wy mi krem! :p Już widzę minę rodzinki gdy na pytanie co to za cudo, odpowiadam ,,babka proteinowa" . Jak znam kochane ciocie to bałyby się spróbować, bo jeszcze stałyby się koksami xD Ale jestem pewna, że jakby już się przełamały to nie mogłyby przestać jej jeść ^^

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na taką współpracę się zgadzamy xD Z naszymi ciotkami pewnie byłoby podobnie! Chociaż teraz jedna z nich zaczęła chodzić na zumbe więc może by się skusiła na proteinki ;P

      Usuń
    2. Jaka idealna symbioza :) Ja tak mam z bratem. On wyjada krem z ptysiów a ja ciasto. Fajny sklep chyba zamówie tam parę egzotycznych produktów.
      Jadłyście teraz te nowe cienkie Oreo? Sandra :))

      Usuń
    3. Trzeba się uzupełniać ;P Kilka produktów jeszcze będziemy z tego sklepu tu pokazywać ale jak jesteś ciekawa jakich wcześniej to pisz na priv ;)
      Jadłyśmy ale generalnie ok bez szału :)

      Usuń
  49. Dla mnie jesteście mistrzyniami wypieków! Ciacho wyglada bajecznie :D to musi być przepyszne!!! :)
    Jedynie tylko te czarno-białe kolorki na zdjęciach mi do Was nie pasują, bo u Was zawsze jest kolorowo ;) no ale wiem że wystrój był w tematyce oreo :)
    Pozdrawiam serdecznie! ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czasem taka odskocznia od kolorów czasem też się przyda ;P Dziękujemy :*

      Usuń
  50. Szkoda, że z żelatyną, ale może dałoby radę zamienić ją np agarem :) Jak zwykle wypiek wygląda cudownie, ale Wasze rzeczy zawsze tak wyglądają!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polewa daktylowa ma opcje z agarem jednak gotowanie jogurtu to ryzykowny ruch ;) No i trudno będzie zrobić takie "zacieki" ale możesz spróbować ;) Dziękujemy :*

      Usuń
  51. ależ fantastycznie wygląda! zgłodniałam:)

    OdpowiedzUsuń
  52. Wygląda przepięknie i pewnie jest pyszne ;)

    OdpowiedzUsuń
  53. Jest taka elegancka. Inna niż wasze wypieki ale nadal bardzo oryginalna :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  54. Urokliwa czarnuszka ;) inna niż wszystkie wielkanocne babeczki, można by rzec wersja wieczorowa ;D pozdrawiam 💜

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Włożyć do środka jakąś lalkę Monster High i nie jedna dziewczynka byłaby zadowolona z takiej babkowej sukienki ;)

      Usuń
  55. Baba pierwsza klasa! Piękna! Idealna na Wielkanoc :)

    OdpowiedzUsuń
  56. Wygląda bardzo, ale to bardzo APETYCZNIE :)

    OdpowiedzUsuń
  57. Piękna baba, a zajączek zajął najlepsze miejsce! ;-)

    OdpowiedzUsuń
  58. Taka babka pewnie wszystkich zaskoczy 😉

    OdpowiedzUsuń
  59. Musi być odżywka WPI? dlaczego?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. WPI nie posiadają laktozy ale jeśli chcesz możesz użyć WPC lub mieszanki ;)

      Usuń
    2. a białko wołowe?

      Usuń
    3. Sądzimy, że się nada tak jak inne białka np, roślinne :)

      Usuń
  60. Ale mroczny klimat :P Czy te białe figurki są cukrowe?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepis jest bez białego cukru więc musiałyby być z ksylitolu hehe xD

      Usuń
  61. najpyszniejsza babka jaką kiedykolwiek widziałam! Pycha ;-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za Twój poświęcony czas, a Anonimy prosimy o podpisywanie się :)