sobota, 22 kwietnia 2017

Tort pistacjowo-kokosowy (bez glutenu, cukru białego, laktozy)

Wiecie już pewnie, że zieleń to jeden z naszych ulubionych kolorów na talerzu, nawet w słodkościach! Dlatego pistacje spośród wszystkich orzechów najbardziej przypadły nam do gustu wizualnie 😊 Smakowo do tej pory bywało różnie, jednak odkąd spróbowałyśmy surowych i niesolonych pistacji orzechy te wskoczyły na podium ulubionych tego typu przekąsek. Aby podkreślić ich wspaniały smak i jakość, stworzyłyśmy tort, który kolorem i smakiem zachwycił każdego (torcik był zrobiony w minione święta, więc wiele osób miało okazję go próbować). Kochani, na koniec jeszcze apelujemy: nie bójcie się szpinakowych ciast! Zieleninki nie czuć w ogóle a kolor jest obłędny 💙 







Składniki:

Zielony biszkopt (śr: 18cm)
-4 duże jajka
-150g ksylitolu
-100 ml oleju
-200g mąki ryżowej
-1 łyżeczka proszku do pieczenia na kamieniu winnym
-100g świeżego szpinaku
-2 łyżki soku z cytryny

Kokosowy krem
-400g twarogu bez laktozy
-400g jogurtu naturalnego bez laktozy
-ksylitol/erytrytol
-4-5 łyżek mąki kokosowej

Pistacjowo-kokosowe pralinki
-70g wiórków kokosowych
-3 łyżki płynnego oleju kokosowego nierafinowanego
-3-4 łyżeczki słodu ryżowego (lub miodu/melasy)

Dodatkowo
-płatki kokosowe
-sok z cytryny + woda + ksylitol (do nasączania blatów)

ZIELONY BISZKOPT
Świeży szpinak opłukać i dokładnie odsączyć od wody. Zmiksować go razem z olejem i sokiem z cytryny na gładką masę. Żółtka utrzeć z ksylitolem na kogel-mogel a białka ubić na sztywną pianę wraz z szczyptą soli. Do żółtek dodać zieloną masę, wymieszać całość i przesiać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, znów całość wymieszać. Zieloną masę delikatnie połączyć z ubitymi białkami. Zieloną masę wlać do tortownicy wyłożonej na dnie papierem do pieczenia i piec w 180’C ok 30-35 minut (zawsze należy sprawdzić ciasto patyczkiem czy jest dopieczone!). Po tym czasie wyciągnąć ciasto i uderzyć nim o blat aby opadł równo, pozostawić do ostudzenia. Ostudzony przeciąć na 4 blaty. Odmierzając szklanką wyciąć z 2 środkowych blatów na środku dziurę.

KOKOSOWY KREM
Twaróg i jogurt zmiksować blenderem na gładko, dodać dowolną ilość ksylitolu. Do masy wsypać 4 łyżki mąki kokosowej, wymieszać i zostawić na 5 minut do napęcznienia mąki. Jeśli krem jest za rzadki dodać jeszcze jedną łyżkę.

PISTACJOWO-KOKOSOWE PRALINY
Pistacje zmielić w blenderze na drobne cząsteczki. Wsypać do miski i dodać resztę składników. Wszystko zagnieść i lepić kuleczki.

Pierwszy blat bez dziury lekko nasączyć wodą z cytryną. Do worka śniadaniowego włożyć krem kokosowy, odciąć spory róg i w ten sposób nakładać dookoła krem na blat. Ułożyć kolejny blat z dziurą, nasączyć i wycisnąć krem, to samo wykonać z następnym. Kolejnie do wnętrza wsypać pistacje oraz płatki kokosowe. Na górę znów ułożyć ostatni blat, krem oraz praliny i resztę pistacji z kokosem.


118 komentarzy:

  1. Bać się takiego ciacha??? To chyba jakiś żart :D Ono przyciąga jak magnes :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla niektórych osób zielony kolor jest odstraszający :P Głównie dla tych, którzy boją się generalnie warzyw ;)

      Usuń
    2. Zielony dla nich to "czyste zło"? :P

      Usuń
    3. Kojarzy się pewnie z zielonymi, obrzydliwymi mieszankami. Niektórzy z dzieciństwa pamiętają papki ze szpinaku czy szczawiową albo pokrzywową i teraz mają lekki uraz :P Nasz tato już się na szczęście przyzwyczaił do koloru i warzyw w deserach ;)

      Usuń
    4. Też takie miałam skojarzenia ale już się ich pozbyłam po zjedzeniu pierwszego szpinakowego ciasta. Nie było takie ładne jak wasze ale smak był całkiem spoko. Ciasto z pokrzywy albo szczawiu byłoby ciekawe...

      Usuń
    5. Szczawiu nigdy nie próbowałyśmy ale pokrzywa czemu nie :D

      Usuń
  2. Ale magia, aż szkoda go kroić, choć wiedząc, co kryje się w środku byłoby łatwiej :D
    Ja dzisiaj miałam lekko zielone śniadanie - dodałam mąkę dyniową do placków bananowo - jabłkowych :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak przed krojeniem powiedziałyśmy, że jest niespodzianka w środku to nikt nie miał oporów przed napoczęciem tortu ;P Mąka dyniowa jeszcze przed nami! ;)

      Usuń
  3. Kolejny przepiękny tort! Uwielbiam pistacje :) z chęcią zjadłabym kawałek tego cuda.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda niesamowicie efektownie , a te smaki to już poezja :) Cudo!

    OdpowiedzUsuń
  5. Taki wiosenny kolor, że aż się buzia uśmiecha! Fajny pomysł na krem, będę musiała wypróbować. No i połączenie kokosa oraz pistacji - mistrzowskie <3 Aż mi się przypomina mleko do picia Muller :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My najbardziej lubimy właśnie połączenie pistacjowo-marcepanowego smaku z kokosem ;)
      Krem to taka banalna sprawa, że aż szkoda nie spróbować a jest przepyszny ;)

      Usuń
  6. Jadłabym i to bardzo! Podoba mi się to zielone ciacho :)
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Szpinakowe słodkości uwielbiam. Wasz tort mnie zachwyca:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wysłałam link Pyszczkowi - podejrzewam, że się obślini. Kocha pistacje.

    OdpowiedzUsuń
  9. Wow, robi wrażenie 😉😍

    OdpowiedzUsuń
  10. Tort wygląda cudnie,nie dziwię się ,że wszyscy chcieli go spróbować! :D Ja chyba bym zjadła wszystkie pralinki z góry :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Praliny cieszyły się największą popularnością. Nieskromnie powiemy, że wyszły genialne :D Polecamy zrobić chociaż tylko te kuleczki ;)

      Usuń
  11. Kocham pistacje i zakochałam się w tym torcie, cudny :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wow! Robi wrażenie! Piękny! Tym razem taki środeczek to bym chętnie spałaszowała :) Bombowe są te kulki pistacjowe. Ogólnie całość wygląda super, a smakuje pewnie jeszcze lepiej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pomysłów na środek niespodziankę jest sporo i na pewno każdy znajdzie coś dla siebie ;) Ktoś kto kocha orzechy takie wnętrze doceni na pewno :)

      Usuń
  13. Dziewczyny wpraszam się na kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  14. tort wygląda obłędnie i te bakalie w środku- miodzio;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Jeszcze nigdy nie jadłam tak pięknego, zielonego tortu.
    Na pewno smakuje wybornie.
    A ten pistacjowy środek to po prostu hit!
    Nie mogłabym się mu oprzeć.
    Pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
  16. O rany ale raj !!! Kocham pistacje.

    OdpowiedzUsuń
  17. Pełen zachwyt osiągam patrząc na wasze torciki :D :D

    OdpowiedzUsuń
  18. Ale fajne Shrekowe :D Pistacje uwielbiam, a ciasto ze szpinakiem też kiedyś robiłam, ale to ciasto, nie takie cudo jak wasze :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla dzieci można nazwać to ciastem Shrekiem i na pewno będą zachwycone i zachęcone do zjedzenia :D Może nawet pistacje nie będą im straszne. nasza kuzynka stwierdziła, że nigdy nie jadła zielonych orzechów i ich nie lubi. Po spróbowaniu pralinki przekonała się do całego kawałka oczywiście z częścią środka ;)

      Usuń
  19. Genialne wnętrze tortu:) Raj dla wielbicieli pistacji:D

    OdpowiedzUsuń
  20. obłędny, wyraźnie kojarzy mi się z wiosną i świętami wielkanocnymi, robicie naprawdę cuda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Co roku jak zbliża się wiosna pragniemy zielonych wypieków ;) Dzięki :*

      Usuń
  21. Cudeńko:-) i to w wiosennym klikacie:-) podoba mi się bardzo :-)

    OdpowiedzUsuń
  22. Wow, ależ piękny. Sama nie wiem co bym najchętniej chciała z niego zjeść jako pierwsze...poezja :D

    OdpowiedzUsuń
  23. woooow to wygląda tak nieziemsko! :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Tort wygląda przepięknie, tak wiosennie :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Jeszcze nigdy nie robiłam szpinakowych ciast, ale jak zapewniacie, że nie czuć zieleninki to wypróbuje ;p Wygląda obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie! Wiele osób dziwi się, że szpinakowe ciasta mogą tak dobrze smakować. Każdy kojarzy to zieleninkę z niesmaczną papką z dzieciństwa :)

      Usuń
  26. Wspaniały kolor! I ten środek :D To by była dla mnie super niespodzianka :D

    OdpowiedzUsuń
  27. Nie no, sama Gesslerowa by Wam pokłony zrobiła. Fantastycznie wygląda, na peweno smakuje inaczej i zapewne pysznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Magdę lubimy ale gdyby próbowała nasze ciasta byłybyśmy bardziej zestresowane niż na maturze xD

      Usuń
  28. o kurcze to wygląda zjawiskowo po prostu!

    OdpowiedzUsuń
  29. Zachwycający torcik, Wy to macie pomysły :)

    OdpowiedzUsuń
  30. Jadłam kiedyś szpinakowe ciasto, pycha! Szkoda, że pistacji już większość zjadłam... Tort musiał być obłędny. Przypadałaby się jakaś promocja gdzieś na te orzechy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli będziesz miała ochotę na dobrej jakości niesolone pistacje to polecamy te z pistacje.pl, może kiedyś będzie jakaś promocja. My też byśmy z niej skorzystały :D

      Usuń
  31. Wspaniała niespodzianka w środku. Uwielbiam pistacje i ten tort :)

    OdpowiedzUsuń
  32. Ciągle nie mogę się nadziwić, że zawsze Wam wszystko tak pięknie wychodzi, idealnie dobieracie elementy ozdobne i jeszcze te cudne zdjęcia <3 Aż ślinka cieknie :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękujemy ;) Staramy się ale też próbujemy Was wszystkich zachęcić do wykonania bo nie wszystko jest takie trudne jak się wydaje a efekt końcowy zniewala ;)

      Usuń
  33. Kokos i pistacja? To musi smakować wybornie! :D

    OdpowiedzUsuń
  34. Wam się nigdy nie skończą pomysły :) Torcik wygląda obłędnie i założę się, że tak też smakuje <3 Brawo dziewczyny!

    OdpowiedzUsuń
  35. Tort imponujący!
    Ksylitolu jednak nie polecam, to czyszczony chemicznie słodzik...
    Cukier z trzciny nierafinowany i niemodyfikowany to naturalnie zdrowy produkt. Polecam ten z dodatkiem melasy Rapadura - cukrowcem lekarskim.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To zależy jak na to patrzeć :) Po pierwsze wybieramy tylko ten dobrej jakości ksylitol fiński, o którym pisałyśmy na blogu. Jego produkcja może i wykorzystuje związki chemiczne jednak nie jest tak szkodliwa jak proces wytwarzania chińskiego ksylitolu. Dla nas ksylitol ma wiele cennych właściwości jak niski IG, działanie przeciwgrzybicze itd. Cukier trzcinowy z pewnych względów jest dla nas szkodliwy. Dlatego każdy powinien wybrać dobry dla siebie produkt ;)

      Usuń
  36. coś mi się nie dopisało, chciałam tylko powiedzieć, że w torciku z TAKĄ niespodzianką można się zakochać, od pierwszego wrażenia! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz rację ;) Przepraszamy jeśli wystąpiły jakieś komplikacje z komentarzami ;P

      Usuń
  37. Świetny pomysł i fantastyczne wykonanie :)

    OdpowiedzUsuń
  38. Uwielbiam takie tory w oryginalnych kolorach :D Do szpinakowego ciasta przymierzam się już od jakiegoś czasu, ale zawsze jakoś motywacji mi brakuje i jak na razie udało mi się zrobić tylko naleśniki w takiej zielonej wersji :D Ten tort jest bajeczny nie tylko wizualnie ale z pewnością także smakowo :) A te zielone pistacjowe pralinki mnie urzekły i na pewno je sobie zrobię jako słodką fit przekąskę :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo polecamy szpinakowe ciacho, koniecznie ze świeżego szpinaku ;) Musisz go wykonać jak najszybciej bo w kolejce do wypróbowania jest jeszcze ciacho jarmużowe! :P
      Pralinki są boskie! <3

      Usuń
  39. Pierwszy raz szpinakowe ciasto jadłam w te święta wielkanocne. Wykonał je mój 10 letni brat ze swoją mamą :D Ten środek tortu i pralinki na wierzchu nadają mu zupełnie innego charakteru! Bomba <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No widzisz jak "zwykłe" ciasto szpinakowe można niebanalnie udekorować ;) Koniecznie zrób takie z bratem ponownie :D

      Usuń
  40. Mega! Zwłaszcza, ze bezglutenowe :)

    OdpowiedzUsuń
  41. Awesome my dear
    Come to visit my blog
    Kisses

    OdpowiedzUsuń
  42. Nie, no to jest już mistrzostwo! Tort jest mega!!!!

    OdpowiedzUsuń
  43. Pistacje to także mój ulubiony orzech.... i ma tylko 3 kalorie;) Tort zjawiskowy. Szkoda,że nie mieszkam blisko, a moze mieszkam???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Torty wypiekane są w rodzinnym domku na wsi pod Poznaniem, daleko czy blisko? :P
      3 kalorie to prawie jak tic tac, tyle, że jednym to nawet nie warto sobie smaka robić xD

      Usuń
  44. O matko, ale był pyszny, brakuje mi tu tylko masła z pistacji. Robiłyście masło? Zastanawiam się czy kupić takie niesolone i zrobić, ale obawiam się, że może być mdłe bo zawsze robiłam z solonych które lekko płukałam i suszyłam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Za mało już ich zostało żeby zrobić masło... zawsze warto kupić niesolone i ewentualnie dosolić po swojemu ;) Wydaje nam się też, że takie surowe mają więcej oleju w sobie i masło wyszłoby dużo lepsze ;) :****

      Usuń
    2. Cudowny tort, podobnie jak te pistacje!!! Właśnie patrzę na swoje 500 g i kusi mnie by je pożreć prosto z woreczka ;D a tu coś przygotować trzeba ;)
      Pozdrowionka!

      Usuń
    3. Pokusa jest wielka :P Pomysłów na deser też jest sporo ale najlepiej to mieć ich z tonę :P

      Usuń
  45. Jeju, jaki piękny tort! Nie dość, że piękny, z świetną niespodzianką w sobie, z pralinkami, to jeszcze pistacjowy <3 Nie obraziłabym się gdybym miała taki tort na urodziny :P

    OdpowiedzUsuń
  46. Jaki wielgaśny, jaki wypasiony, Miśki super :)

    OdpowiedzUsuń
  47. Pistacja i kokos brzmi wprost wspaniale! Tort, ma tak poza tym przepiękny kolor! Myślę, że rzadko można spotkać tak ładną zieleń w jakimś wyrobie cukierniczym :P

    Sakurakotoo ❀ ❀ ❀

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I to bez sztucznych barwników :D Kluczem jest świeży szpinak a nie mrożony jak większość przepisów podaje ;)

      Usuń
  48. Nigdy nie jadłam takiego tortu, jakoś mnie nie przekonuje..

    OdpowiedzUsuń
  49. Niedawno robiłam szpinakowe ciasto i faktycznie jest fajne. Nie dość, że fajnie wygląda to jeszcze wcale jakoś dziwnie nie smakuje. Tort prezentuje się wyśmienicie :)

    OdpowiedzUsuń
  50. Piękny kolor wam wyszedł. W ogóle tort jest bardzo efektowny. Oczywiście najpierw rzuciłabym się na środek : ) Ciasto ze szpinakiem bardzo lubię i nawet przekonałam do niego teścia, który jest dość oporny na nowości :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Środek jest w pakiecie z tortem xD Musiałyśmy go rozdzielać między "testerów" bo każdemu widelec uciekał do środka :P Nasz tato do zielonego koloru też ma mieszane uczucia ale ten tort mu smakował mimo kokosu, za którym nie przepada ;)

      Usuń
  51. torcik jak z bajki :) aż żal ruszać a co dopiero zjeść! widzę, że mega praca i serce włożone w przygotowanie całości!

    OdpowiedzUsuń
  52. Patrzę, czytam skład i mam ślinotok :) Cudowny! Uwielbiam te Wasze słodkie i zdrowe desery <3

    OdpowiedzUsuń
  53. zieleń przyciąga, zwłaszcza w słodkościach !

    OdpowiedzUsuń
  54. wygląda jak z książki kucharskiej! obłędny!

    codziennyuzytek.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mamy nadzieję, że kiedyś taką wydamy ;P Dziękujemy :*

      Usuń
  55. kolejny przepiękny tort w waszym wykonaniu ;)

    OdpowiedzUsuń
  56. U Was wszystko co zrobicie zachwyca pięknem, dbałością o szczegóły i zapewne tez smakiem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wygląd musi iść w parze ze smakiem :) Im większa poprzeczka wizualna tym trudniej dotrzymać kroku smakiem ale mamy nadzieję, że nam się to udaje (przynajmniej tak twierdzą nasi domowi testerzy ;) Dziękujemy :*

      Usuń
  57. Ten olej to ma być jakiś konkretny? np. lniany?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może być kokosowy w formie płynnej ale nie bardzo ciepły lub rzepakowy dobrej jakości. Lniany nie nadaje się do pieczenia :)

      Usuń
  58. o mamo! aż mi ślinka leci na samą mysl i widok <3
    Sandicious

    OdpowiedzUsuń
  59. Jadłam szpinakowe ciasta - i faktycznie kolor jest i na szczęście nie ma smaku szpinakowego! :)
    Wasz torcik jest mega !
    Na pewno jest pyszny! :)

    OdpowiedzUsuń
  60. Wiedziałam, że coś z tych pistacji zrobicie genialnego. Muszę je kupić bo chce upiec coś zielonego na moją spóźnioną majówkę. Na pewno pomysłów miałyście setki a wybrałyście jeden więc możecie podsunąć mi jakieś inne przepisy z nimi ;) Sandra :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj pomysłów to byłoby całkiem sporo ale produktu już brak ;) Pisz na priv :*

      Usuń
  61. Uwielbiam pistacje, w tym torcie wyglądają pysznie <3 aż chyba sam zrobię, tylko te pistacje zamówię, bo nie będzie mi się chciało Lidlowskich obierać :D

    OdpowiedzUsuń
  62. bardzo smakowity tort! Jako miłośniczka pistacji wyjadałbym wszystkie:) Ale ciastem szpinakowym też nie pogardzę, tym bardziej że ma taki kolor!

    OdpowiedzUsuń
  63. Rzeczywiście zielone ciasto nie zawsze może przyciągać :)
    Kocham pistacje i kokos i z przyjemnością bym zjadła!
    Wasze jedzenie zawsze tak nieziemsko wygląda, a w smaku pewnie jeszcze lepsze ;>

    OdpowiedzUsuń
  64. Oh my! It looks so delicious! Lovely photos ❀

    Do you wanna follow each other via GFC or Bloglovin? Lemme know ♥
    * Le blog de la Licorne *

    OdpowiedzUsuń
  65. Ale gratka dla miłośników pistacji, palce lizać!

    OdpowiedzUsuń
  66. O masakra! Kocham szpinak, więc wiem, że i pokochałabym to ciasto!

    OdpowiedzUsuń
  67. To wygląda jak spełnienie snów, szkoda tylko, że mi zabronili jeść pistacji :( A ja tak je kocham! Ta niespodzianka wewnątrz to najlepsze co może być :)

    OdpowiedzUsuń
  68. Tytułowe składniki mi nie przeszkadzają w daniach. Co do tortu, to wygląda wspaniale <3

    OdpowiedzUsuń
  69. Tort marzenie! I są w nim wszystkie moje ulubione smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  70. Jak zostanie to poproszę choć o kawałeczek:)

    OdpowiedzUsuń
  71. A ja uwielbiam pistacje :)
    Torcik jak najbardziej pod moje smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  72. pistacje jak zacznę jeść to nie mogę przestać, one po prostu uzależniają! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za Twój poświęcony czas, a Anonimy prosimy o podpisywanie się :)