Tort Walentynkowy dla PANDY! (bez glutenu, cukru białego, laktozy)

Już za tydzień święto zakochanych! Pamiętacie zeszłoroczny tort z serduszkiem? Cały rok utrzymuje się wśród popularnych postów. Wiele razy pytaliście jak wykonać owe serduszko, dlatego w tym roku postanowiłyśmy przybliżyć Wam ten sposób, jednak w innej odsłonie. My kochamy nasze pandy, dlatego tort jest zrobiony z myślą o nich, Wy możecie na nim umieścić imię ukochanej osoby i gotowe ;)
P.S. Musimy również podziękować naszej kochanej Interendo, która podarowała nam takie śliczne czekoladowe pandy oraz walentynkową czekoladę widoczną na zdjęciach :)







Składniki:

Biszkopt (śr: 18 cm)
-4 duże jajka
-50g mąki kukurydzianej
-40g skrobi kukurydzianej
-30g kakao
-100g ksylitolu

Masa ryżowa
-160g białego ryżu
-1200ml płynu (u nas 500ml napoju migdałowego, 400ml mleka bez laktozy, 300ml wody)
-60g ksylitolu
-śmietanka z jednej puszki mleka kokosowego
-2 łyżeczki agaru + woda po śmietance

Dodatkowo
-krem: jogurt grecki bez laktozy
-czekolada gorzka lub deserowa u nas ze stewią i erytrytolem (do ozdoby)

KREM JOGURTOWY
Jogurt wylać na sitko wyłożone ręcznikiem papierowym. Sitko umieścić w miseczce aby serwatka miała gdzie spływać. Tak przygotowany jogurt włożyć do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc (zdjęcie konstrukcji tutaj

BISZKOPT I SERDUSZKA
Żółtka oddzielić od białek. Białka miksować ze szczyptą soli do uzyskania sztywnej piany. Następnie dodać ksylitol i ciągle miksować. Dalej po kolei dodać żółtka, ciągle miksując po każdym. Wszystkie mąki wymieszać i przesypać przez sito partiami do ubitych jajek delikatnie mieszając łyżką. Do tortownicy wyłożonej na dnie papierem do pieczenia wlać masę. Biszkopt piec w 180’C ok 30 minut. Po wystudzeniu przekroić na 3 blaty (środkowy ma być najgrubszy!). Najgrubszego znów podzielić na 2 blaty i wyciąć za pomocą wykrawaczki serduszka.


kliknij aby powiększyć
MASA RYŻOWA
Ryż ugotować do miękkości (można po ugotowaniu zostawić pod przykryciem aby jeszcze zmiękł lub był nawet lekko rozgotowany). Gdy trochę odparuje dodać śmietankę kokosową, ksylitol i zmiksować ręcznym blenderem na możliwie gładką masę. W małym rondelku rozpuścić agar w ¼ szkl. wody po śmietance kokosowej i zostawić na ok 5 minut. Następnie zagotować znów masę ryżową oraz zawartość rondelka i przelać go do ciepłej masy. Całość ponownie zmiksować.

kliknij aby powiększyć
W tortownicy umieścić dolny blat, wylać cienką warstwę masy ryżowej. Następnie ułożyć na niej serduszka jak na zdjęciu (nie da się zrobić to w dokładnym okręgu, będzie trochę kanciaste ale podczas krojenia tego nie widać). Ponownie zalać je masą aby wszystkie były nią przykryte. Na górze ułożyć górny blat, lekko docisnąć i włożyć torcik do lodówki aby masa stężała (u nas był w  lodówce całą noc). Później za pomocą noża odciąć boki od formy i zdjąć obręcz tortownicy. Całość udekorować masą jogurtową i czekoladowymi serduszkami (czekoladę rozpuścić w woreczku foliowym, malować kształty na folii, włożyć do lodówki).

Uwaga!: Kształt serduszek podczas krojenia zależy również od struktury biszkoptu. Jeśli biszkopt jest bardzo delikatny, serduszko pod wpływem noża może się troszeczkę kruszyć a jeśli jest bardziej zbity ładnie pozostanie na miejscu. Warto nóż zamoczyć w gorącej wodzie przed krojeniem. Nie martwcie się jeśli nie za każdym razem wyjdzie ładne serduszko, serduszka przed zalaniem masą muszą być ściśle do siebie przełożone, jeśli ktoś chce może je skleić np. kremem czekoladowym :P. 





120 komentarzy:

  1. Ale jesteście zdolne, wspaniały tort!

    OdpowiedzUsuń
  2. O kurcze,jakie fajne!a ten pomysł z sercem w środku to pierwsza klasa!Jestescie mistrzyniami! ;D

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten tort jest obłędny.... a ta czekoladowa Panda.... nie tylko słodka bo z czekolady, słodka z wyglądu :) Nie zjadłabym jej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na szczęście dostałyśmy dwie takie pandy, więc jedną mogłyśmy zjeść bez wyrzutów :P

      Usuń
  4. O rany, dziewczyny jaki śliczny 😃 Aż trudno uwierzyć,że takie cudo może być takie zdrowe.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ta panda na torcie jest boska :) w ogóle super pomysł z utopionym serduszkiem w cieście :) Koniecznie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Też dostałam tego cudnego misia od Interendo! Jak go zobaczyłam to od razu o Was pomyślałam. :D Szkoda mi go zjeść taki jest śliczny... A co do tortu... o mamo. Wygląda niesamowicie, idealny w każdym calu, a to serduszko po przekrojeniu to fantastyczna niespodzianka i jest jak wisienka na... torcie, haha. :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dostałyśmy aż dwa pandziaki, więc jednego spokojnie zjadłyśmy ale drugi to będzie stał na półce i może czekał na czarną godzinę kiedy przyjdzie chcica na słodkie a nic innego nie będzie :D

      Usuń
  7. o jeju jeju :0 jaki wspaniały, najpiekniejszy jaki widzialam
    artystki z Was straszliwe
    <3<3<3

    OdpowiedzUsuń
  8. to najpiękniejszy tort jaki widziałam w całym swoim życiu *____________* (oczka się jej błyszczą wypłupiasto)... Dziewczyny powiem Wam to setny raz... przeszłyście same siebie! A te ozdoby, dekoracje, zdjęcia, wykończenie... aż mam ochotę krzyczeć, że nie mogę tego spróbować. Już miałam wam hejtować, że nie obchodzę tego pogańskiego święta, kiedy wy rozmiękczyłyście moje serduszko. Ale Ciii! Już się zamykam i nacieszę moje oczy w ciszy i spokoju tym cudem! Chociaż tyle wrażeń mogę sobie dostarczyć xDD

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie najpiękniejszy, bo najpiękniejsze dopiero się stworzą :D To znaczy w głowie pomysły już są, byleby wszystko wyszło tak ja należy :D My obchodzimy dzieląc się słodkościami z innymi najbliższymi nam osobami :)

      Usuń
  9. Ja miksowałam masę ryżową -_- dlatego podczas przygotowywania polecam 1,5 porcji produktów bo gwarantuję, że połowa będzie wyjedzona. PYCHA ! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Święte słowa! Nikt tak nie miksuje jak ruda :* <3 Wyglądałaś jak dziewczyna z teledysku Donatana co masło ubijała :D If you know what I mean :P

      Usuń
    2. Na Eurowizję z blenderem miksując ryż z mlekiem kokosowym xD z piosenką o zdrowym torcie, a śpiewający przebrany za pandę 0_o

      Usuń
    3. Wyobraźnie to masz mega :D

      Usuń
  10. Rewelacyjny torcik, prawdzie dzieło sztuki

    OdpowiedzUsuń
  11. O matko *.* chcę go ♡♡♡

    OdpowiedzUsuń
  12. jak Wy takie cuda tworzycie, to może zrobicie mi tort weselny :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To byłby za duży stres i na pewno nic by się na końcu nie udało :D

      Usuń
  13. Idealnie się prezentuje i tak też zapewne smakuje :D
    Masa ryżowa ze śmietanką kokosową musiała smakować genialnie :)
    Tylko nie wiem, czemu ta pandka na torcie, ma takie smutne oczy...:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Z każdym wypiekiem coraz bardziej zadziwia mnie Wasza niekończąca się pomysłowość!

    OdpowiedzUsuń
  15. Ten tort jest tak piękny, że brak mi słów. Naprawdę powinnyście je sprzedawać (skoro drogie składniki, to i cena tortu rośnie - odbiorca się na pewno znajdzie). Dla siebie jeno wymieniłabym pandę na chi :D

    OdpowiedzUsuń
  16. <3 normalnie jak widzę to serduszko w cieście to od razu zastanawiam się jak Wy to robicie! Pandy mają takie "tłuściutkie" łapencje, a Wy macie je takie zdolne :D Pandioszka idealna dla Was jest :D Muszę Wam jakiś zapas Pand przysłać :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bez Twojej Pandy ten tort by się nie udał :D To ona przyniosła nam inspiracje :D Dziękujemy jeszcze raz :**********

      Usuń
  17. Jejku dziewczyny ale macie talent, ten torcik wygląda wspaniale :-)

    OdpowiedzUsuń
  18. Jak się widzi takie dzieło - to trudno znaleźć właściwe słowa, żeby wyrazić swój podziw dla Twórców. Jesteście niesamowite, co pisaliśmy już wielokrotnie, ale to szczera prawda:) Pandy przesłodkie:)
    Pozdrawiamy serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kolejny raz dziękujemy za tak miłe słowa :) To bardzo motywujące :)

      Usuń
  19. Dziewczyny sama nie wiem, który chętniej bym zjadła.. najlepiej oba! Nie dośc, że zdrowe, to takie piękne! Naprawdę! Która to ma takie zdolności, przyznawać się! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Angelika wiedzie tutaj prym :D Jest mózgiem operacji ale potrzebuje przy tym dużo pomocy :)

      Usuń
  20. Drogie kobietki jesteście niesamowite. Tort bajka przepiękny na walentynki a najładniejsze to serduszko w środku:)

    OdpowiedzUsuń
  21. Walentynkowy tort wygląda wspaniale! Zawsze wymyślacie śliczne ciasta;)

    OdpowiedzUsuń
  22. Dziewczyny piękny tort, zjadłabym z chęcią taki kawałeczek :). Wygląda bardzo smakowicie.

    OdpowiedzUsuń
  23. Super efekt z tymi seruszkami :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Prawdziwe cudo! Byłam zachwycona już samym wyglądem zewnętrznym, a serduszka w środku już całkiem mnie urzekły! <3

    smacznyrezultat.blogspot.com- klik!

    OdpowiedzUsuń
  25. Takie małe dzieło sztuki Wam wyszło :) Musi smakować obłędnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Wygląda zjawiskowo! Aż sama mam ochotę wypróbować swych umiejętności w pieczeniu :) Bardzo podoba mi się kolorystyka tego tortu. Nie mam wątpliwości, że smakuje idealnie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak najbardziej musisz tych swoich umiejętności w końcu wypróbować :) Ktoś kto kręci takie domowe kosmetyki, w kuchni też może się sprawdzić :D

      Usuń
  27. Arcydzieło, w światowych konkursach kulinarnych numer jeden. :)
    A Wy, zakochałyście się już w przystojnych Pandziorach? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Same niedźwiedzie albo co gorsza leniwce... Nie ma jakoś tej wyjątkowej Pandy (nawet jednej) :P

      Usuń
    2. Wiecie, bo mój pingwinek jest zainteresowany, przez to pytam. :D

      Usuń
    3. W sumie kolorystycznie się wpasowuje :P

      Usuń
  28. Wygląda bosko, tak puszyście!

    OdpowiedzUsuń
  29. Genialny tort, serducha są swietne, ale ta czekoladowa panda najlepsza! 😍
    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  30. Tort wygląda przepysznie :D świetny pomysł z tym serduszkiem

    OdpowiedzUsuń
  31. Zachwytów i podziwów nie ma końca ! Zakochałam się w tym torcie :) <3

    OdpowiedzUsuń
  32. O rety! boski ten tort. A masa ryzowa wyglada jak najtlustsza i najslodsza z mozliwych smietanowo-maslana masa:) cudo

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dobrze, że ta masa smakuje dużo lepiej niż te tradycyjne (nawet Tata tak powiedział) :D

      Usuń
  33. Tort wspaniały, ale najbardziej w głowę zachodzę, jak Wy te serduszko w środku umieściłyście. Niby widzę na fotkach, ale sama bym tego nie potrafiła :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie jest to takie trudne jak wygląda na pierwszy rzut oka :) Jeszcze wykorzystamy ten przepis ale w jeszcze prostszej formie aby bardziej zachęcić do wypróbowania :)

      Usuń
  34. Matko, jaki cudaśny tort <3

    Jutro będę testowała ten BB na rozszerzone pory. Spórbuję dać na twarz bez uzycia kremu :)

    OdpowiedzUsuń
  35. Arcydzieło! Mogę wpaść na kawałek tortu? :)

    OdpowiedzUsuń
  36. Wyglada kapitalnie! A ta panda na wierchu - pierwsza klasa :) Mega pomysłowy tort!!

    OdpowiedzUsuń
  37. Wygląda cudownie.. Załapię się na kawałeczek? :DDD

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Po godzinie nawet talerze były wylizane do czysta :P

      Usuń
  38. Prześliczny torcik. Pomysłowy :)
    W tym roku podczas Walentynek będę bawiła się na studniówce więc nie zrobię takiej słodkości.

    OdpowiedzUsuń
  39. bajecznie wygląda... a wiadomo przez żołądek....

    OdpowiedzUsuń
  40. Zrobię taki na urodziny bloga! :D Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  41. jeju jeśli smakuje tak jak wygląda to jest idealny :) bardzo ładnie wyszedł :)

    OdpowiedzUsuń
  42. Wspaniały torcik. Wygląda rewelacyjnie

    OdpowiedzUsuń
  43. Jesteście niesamowite! Fantastyczne ciasto, oczu nie mogę oderwać :))

    OdpowiedzUsuń
  44. Ech dziewczyny, jesteście niesamowite! Normalnie powinnyście cukiernię założyć ;) Byłabym stałym gościem!

    OdpowiedzUsuń
  45. dziękuję dziewczyny ,za to że mogłam spróbować Waszego cuda.FENOMENALNY !!;P Powinnyście założyc zdrowa cukiernie :)nigdy nie jadłam lepszego torcika <3 .pozdrawiam Julita

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A my się cieszymy, że mogłyśmy osłodzić Tobie dzień :D Poszukaj dobrej miejscówki w Lesznie to otwieramy cukiernie :D

      Usuń
  46. Ojej! wyglada fantastycznie! szkoda jesc!

    OdpowiedzUsuń
  47. wow!!! rewelacja! ale ja od dziś nie jem słodkiego:P

    OdpowiedzUsuń
  48. Jest taki uroczy, że szkoda byłoby mi go zjeść :)

    Kochana mogłabyś kliknąć w linki w najnowszym poście ROMWE?
    http://rzetelne-recenzje.blogspot.com/2016/02/stylizacja-z-romwe-czyli-o-sukience-z.html
    Z góry dziękuję :*

    OdpowiedzUsuń
  49. Cudowne torty! Ten zeszłoroczny także :) Chcę taki! :D

    OdpowiedzUsuń
  50. widziałam dzisiaj foremki w kształcie Pandy! :D z tego powodu aż weszłam na wasz blok oraz *jestem jakby po sesji* i stesknilam sie za waszymi wypiekami *__*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Foremki w kształcie pandy?? Dlaczego my nie mamy takiego szczęścia, żeby na takie pandowe rzeczy trafić? :/
      Wracaj jak najczęściej w nasze skromne progi :*

      Usuń
  51. Jeśli nie mam drugiej połówki to mogę zjeść cały? Pomińmy fakt, że kremów nie lubię.
    Wiedziałam, ze tak się robi to serce.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Absolutnie nie zabraniamy :D Ten krem smakuje bardziej jak ryżowo-kokosowy budyń, więc jest przepyszny :D

      Usuń
  52. Jeju te pandy na torcie są mega urocze! :D

    OdpowiedzUsuń
  53. Dziewczyny, przeszłyście same siebie ! Tort wygląda nie tylko przepysznie, ale jakże uroczo !!! Szkoda by mi było go jeść, bo te serduszko w środku jest idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  54. Jakie pyszności *.* z chęcią bym spróbowała! :D może kiedyś się odważę na takie wycinanki <3

    OdpowiedzUsuń
  55. Ale przepiękny! I ile pracy! Nie do wiary, że taki zdrowy i bez tych wszystkich alergenów, wow!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Staramy się tylko takie wypieki robić :D Żeby było nie tylko ładnie ale i zdrowo i niebanalnie :D

      Usuń
  56. O jejku jakie cudo!!!!!! :)
    Jak zwykle pysznie i zdrowo.
    Jestem pod wrażeniem! :)

    OdpowiedzUsuń
  57. Mnóstwo pracy, ale było warto, efekt rewelacyjny :)

    OdpowiedzUsuń
  58. Jakie fajne PANDY i do tego z czekolady!! zakochałam się ^^

    OdpowiedzUsuń
  59. Wiecie co… aż brakuje słów by jakoś opisać Wasz tort… Każdy dobry przymiotnik wydaje się być wręcz nieodpowiedni, za mało oddający genialność Waszego torcika. <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nam wystarczy, że po jego spróbowaniu ktoś powie, że jest przepyszny :) I już jesteśmy szczęśliwe :)

      Usuń
  60. Wow to wygląda obłędnie :) I to serduszko :) Ale roboty z tym ogrom.

    OdpowiedzUsuń
  61. Wow! Dziewczyny tym razem zaszalałyście całkowicie, lubię Wasze przepisy, ale w tym torcie zakochałam się od pierwszego spojrzenia :))) <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bo to tort na walentynki także trzeba się w nim zakochać :D

      Usuń
  62. Torcik piękny. Jestem zauroczona i techniką wykonania i jego składem. Szacunek :))

    OdpowiedzUsuń
  63. Mogę zostać waszą walentynką? :D Torcik wygląda cudownie!

    OdpowiedzUsuń
  64. Obłędny! Potraficie wyczarować cuda! :P
    I ta urocza panda na wierzchu, idealnie :P

    OdpowiedzUsuń
  65. siostry - cudo jak zwykle albo jeszcze bardziej! :)

    OdpowiedzUsuń
  66. Ale super i ta panduia:D
    mniam:)
    Magda

    OdpowiedzUsuń
  67. Ale pyszności, mniam! Powinno być zabronione oglądanie ich o tej porze:)

    _______________________
    www.justynapolska.com
    Fashion & Beauty

    OdpowiedzUsuń
  68. Wygląda bosko! Uwielbiam te Wasze torty, są nieziemsko urocze <3

    OdpowiedzUsuń
  69. genialny! odkąd zobaczyłam go na fb jestem pełna podziwu!

    OdpowiedzUsuń
  70. Mistrzostwo cukiernicze :D Wygląda WOW a smakować to dopiero musi obłędnie :D

    OdpowiedzUsuń
  71. I patera jest na zdjęciu:). Urocza.

    OdpowiedzUsuń
  72. Jaki słodki!!! To serduszko mnie rozczuliło <3 <3 <3

    OdpowiedzUsuń
  73. Jesteście dla mnie mistrzyniami wypieków, że potraficie tworzyć takie cuda!

    OdpowiedzUsuń
  74. Przesłodko wygląda, i tak też smakuje pewnie!

    OdpowiedzUsuń
  75. Wygląda przepysznie, chciałabym dostać taki sam tort

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za Twój poświęcony czas, a Anonimy prosimy o podpisywanie się :)

Copyright © 2016 Candy Pandas , Blogger